logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Pateu proaspăt cu conservant PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 15 August 2009 08:01

Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie că este "proaspăt şi delicios". Nu punem la îndoială gustul produsului, dar în ceea ce priveşte prospeţimea, lista de ingrediente contrazice afirmaţia. Prezenţa conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspăt. Pe lângă acest aditiv alimentar cu potenţial cancerigen, produsul analizat mai conţine şi alte substanţe chimice sau ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare.

Monoglutamatul de sodiu, aditiv alimentar folosit pentru gustul "delicios", poate duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, mai ales în cazul unui consum frecvent. Acesta se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, probleme neuropsihice. Efecte adverse are şi colorantul carmin care poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. De asemenea, nu este recomandat în alimenţia suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer din cauza conţinutului de aluminiu.

Citeşte mai mult...
 
Ion Bazac: Romania are prea multe spitale, de trei ori mai multe decat este nevoie PDF Imprimare Email
Vineri, 14 August 2009 13:01

Ion BazacRomania are nevoie de cel mult 150 de spitale, in conditiile in care numarul acestora este acum de trei ori mai mare, sustine ministrul Sanatatii, Ion Bazac, potrivit Mediafax. Intrebat care este scenariul cel mai pesimist privind sistemul de sanatate din tara noastra, in actualul context de criza, Bazac a spus ca, in prezent, numarul spitalelor este mult prea mare si este nevoie de o restructurare in sistem.

"Sistemul de sanatate din Romania are o mare problema, are 431 de spitale si cheltuieste 85% din buget (bugetul Ministerului Sanatatii - n.r.). Solutia nu este decat restructurarea. Si lucrul acesta se va intampla. Am promis. Oricat de mare ar fi procentul primit din PIB, cred ca ar trebui sa avem spitale care sa functioneze eficient si in orice caz mult mai putine", a afirmat Bazac.

Citeşte mai mult...
 
In Maramures, 76.200 litri de bauturi racoritoare au fost retrasi de pe rafturi PDF Imprimare Email
Vineri, 14 August 2009 08:05

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Maramures a retras de la comercializare 76.200 litri de bauturi racoritoare, pentru ca produsele nu erau etichetate conform legislatiei in vigoare. Comisarii au desfasurat, in perioada 27 iulie – 7 august, o actiune de control pentru a urmari respectarea legalitatii in privinta bauturilor racoritoare.Directorul CJPC Maramures, Olivia Ardelean, a declarat ca s-au verificat in total 13 operatori economici din judet, incluzand atat producatori, cat si depozite si magazine de comercializare. “Am constatat mai multe produse din aceasta categorie erau etichetate necorespunzator. Mai precis, pe eticheta era mentionat doar suc de fructe, fara sa fie precizat si fructul care da aroma produsului. Intentionam sa extindem controalele la comercianti impreuna cu inspectori de la Directia Sanitar-Veterinara, pentru a verifica toate aspectele care tin de respectarea legislatiei, mai ales ca avem inregistrate si multe reclamatii in domeniu”, a precizat Ardelean. Pentru abaterile constatate, comisarii de la Protectia Consumatorilor au aplicat o amenda contraventionala, in valoare de 2.000 lei, si un avertisment.

Citeşte mai mult...
 
Maramuresul a primit fonduri suplimentare pentru compensate si gratuite PDF Imprimare Email
Vineri, 14 August 2009 08:00

Fondul pentru prescrierea medicametelor in regim compensat si gratuit a fost suplimentat. Claudia Ganea, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Maramures ne-a declarat ca zilele trecute s-au primit 4.822.000 lei cu aceasta destinatie, bani care sa acopere necesarul pentru perioada urmatoare. Ea a mai precizat ca in primul semestru al anului consumul de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se ridica la 41.214.460 lei. Claudia Ganea a mai spus ca de cand nu se mai plafoneaza prescrierea de medicamente compensate si gratuite comsumul acestora a crescut, in luna mai fiind inregistrat maximul acestui an. “Numarul prescriptiilor in regim compensat a crescut fata de anul trecut dar nu avem sincope in ce priveste acest compartiment”, a mentionat purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Maramures.

Citeşte mai mult...
 
Comunicat de presa - Redd’s Fresh PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 13 August 2009 18:35

In urma articolului aparut pe Sighet Online, Redd's foloseste aditivi interzisi!, Ursus Breweries ne-a trimis pozitia oficiala a companiei:

Referitor la comunicarea facuta de unele Directii de Sanatate Publica, dorim sa va comunicam urmatoarele. Produsul Redd’s Fresh este un produs sigur, care nu ridica niciun fel de probleme legate de siguranta de consum. Din pacate exista o problema de interpretare legala referitoare la prezenta acidului malic in bere, care face ca in momentul de fata produsul Redd’s Fresh sa fie considerat neconform si de aceea am trecut deja imediat la inlocuirea produsului. Reteta Redd’s Fresh tocmai a fost revizuita, prin alinierea acesteia la varianta de bere cu arome - Redd’s Sun, care este conforma cu cerintele legale. Produsul nou este deja in curs de distributie.

Inca o data, dorim sa accentuam faptul ca Redd’s Fresh este un produs sigur, reteta fiind folosita de peste 10 ani in diverse tari unde ne desfasuram activitatea. Acidul malic este un ingredient sigur, fiind intalnit in stare naturala in fructe precum mere, pere, struguri, etc. Este un ingredient folosit pe scara larga in industria alimentara in Europa si Romania, fiind des prezent in produse pe care le consumam in mod obisnuit (gemuri, dulceturi, vinuri, sucuri, prajituri cu fructe). De asemenea folosirea lui este admisa in sortimente de bere din multe tari, asa cum sunt: Canada, Rusia, Africa de Sud.

Ultima actualizare Vineri, 14 August 2009 08:08
Citeşte mai mult...
 
Redd's foloseste aditivi interzisi! PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 August 2009 16:03

Berea Redd's, bere cu aroma de fructe, considerata in cultura populara „bere pentru femei” datorita gustului sau dulceag, contine aditivi interzisi, avertizeaza Directia de Sanatate Publica.

 Berea contine acid malic, cu codul E 296, un aditiv interzis de forurile europene. Desi este un produs organic si nu se cunosc reactii adverse foarte grave, acidul malic poate cauza iritartea cavitatii bucale.

 „Departamentul de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Judetului Sibiu a fost instiintat prin sistemul de alerta rapida, SRAAF cod 063/10.08.2009, referitor la prezenta acidului malic in sortimentul de bere Redd's, comercializata la sticla verde de 0,5 si 0,33 l, precum si la doza de 0,5 l, operator Ursus Breweries S.A. Buzau, distribuitor pentru judetul Sibiu: S.C. Floradi Prodcom S.R.L”, spune purtatorul de cuvant al DSP Sibiu, Adela Morar.

 Inspectorii DSP au initiat un control la societatile comerciale, iar toata berea Redd's gasita pe rafturi se retrage de la consum. Pana acum, DSP Sibiu a retras 68,5168 hectolitri de bere Redd's. Potrivit inspectorilor DSP, si Floradi a inceput retragerea produsului de la comercianti, pe baza listei de distributie (in cantitate de 13,1544 hl).

Citeşte mai mult...
 
Pediatria discordiei PDF Imprimare Email
Marţi, 11 August 2009 07:20

Pediatrie - Spital SighetSectia de pediatrie a Spitalului Sighet e macinata de un nou scandal. Dupa controversele legate de decizia de mutare a sectiei de pediatrie si a altor doua sectii, recent, a fost lansata o noua idee care vizeaza acelasi spatiu: sectia interne II. Cei implicati spun ca toate mutarile il au in prim-plan pe acelasi personaj: Gheorghe Stef.

Sectia de pediatrie a spitalului municipal Sighet e macinata de luni bune de o serie de scandaluri ce par fara sfarsit. Ca un blestem pentru pruncii Maramuresului, la intervale regulate apar idei de ciopartire a sectiei, sub diferite motive. La inceput a fost ideea mutarii laboratorului de analize medicale la parterul sectiei de pediatriei. Dupa ce doctorul Anton Wirtz, fostul sef al sectiei de pediatrie si practic „ctitorul” acesteia a trimis memorii peste memorii in care arata ca: „Un director medical (Dr.Stef Gheorghe) numit in conditii dubioase in fruntea spitalului, in cardasie cu cativa salariati din spital si cu girul D-nei Dr. Sima, director adjunct la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) din Maramures, au luat o hotarare abuziva de a muta Laboratorul Central al Spitalului la parterul sectiei de Pediatrie. Sectia de Pediatrie este singura sectie din cadrul Spitalului din Sighet care are circuitele functionale adecvate. In programul de prevenire si combatere a infectiilor intraspitalicesti, circuitele joaca un rol important. Prin mutarea Laboratorului se perturba circuitele functionale si se introduce in sectie o sursa majora de infectie, tanand cont ca laboratorul va functiona la parterul sectiei”, scandalul s-a aplanat.

Ultima actualizare Marţi, 11 August 2009 07:26
Citeşte mai mult...
 
Policlinica "Dr. N.Ghergulescu" vs. Consiliul Local Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 11 August 2009 07:00

Policlinica GhergulescuSe ascut sabiile in scandalul dintre Societatea Civila Medicala (SCM) “Dr. N.Ghergulescu” si Consiliul Local Sighet! Dupa o sentinta favorabila care ii permitea evacuarea, Consiliul Local incearca sa-i inchirieze policlinicii spatiul cu suma exorbitanta de 10 Euro/mp!

Societatea Civila Medicala (SCM) “Dr. N.Ghergulescu” sau “policlinica capusa”, cum a fost numita de-a lungul vremii chiar de catre oamenii din sistem, a devenit celebra in timpul “domniei” lui Vasile Bodnar peste Spitalul Municipal Sighet. Atunci au fost lansate numeroae acuze potrivit carora policlinica “jongla” cu pacientii spitalului si facea concurenta neloiala institutiei publice, deoarece policlinca functioneaza in aceeasi cladire cu ambulatoriul spitalului. Acuzele au fost intarite atunci de faptul ca fisierul ambulatoriului spitalului a fost scos din functie si mutat intr-o incapere aproape imposibil de gasit, iar pe locul in care a functionat acest fisier peste 25 de ani, a fost amenajat fisierul policlinicii Ghergulescu, creandu-se astfel confuzie pentru pacientii care credeau ca se adreseaza spitalului”. Nemeroasele plangeri ale angajatilor, trimise in acea perioada institutiilor locale si centrale vorbeau si de o dubla decontare a cheltuielilor, pentru acelasi serviciu efectuat, o data de policlinica si o data de spital.
Pe langa aceasta lista lunga de acuze grave, asupra policlinicii a planat de o vreme si pericolul evacuarii.

Ultima actualizare Marţi, 11 August 2009 07:25
Citeşte mai mult...
 
Doi sigheteni, suspecti de imbolnavire cu A (H1N1) PDF Imprimare Email
Luni, 10 August 2009 14:47

Doi sigheteni au fost adusi in aceasta dimineata la Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare, fiind suspecti de imbolnavire cu noua gripa A (H1N1).

Este vorba despre un barbat si o femeie, sot si sotie, cu varste de peste 50 de ani, care s-au intors in data de 5 august din Anglia.

Prezentand simptomele gripei porcine si afland faptul ca o familie din Anglia cu care intrasera in contact s-au imbolnavit deja, cei doi maramureseni s-au prezentat in aceasta dimineata la Centrul de Primire Urgente din Sighet, de unde au fost transporti la Baia Mare.

“Le-au fost recoltate exudate faringiene si nazale care urmeaza sa fie trimise la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru infirmarea sau confirmarea diagnosticului”, a declarat pentru citynews.ro purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Maramures, dr. Calin Man.

Ultima actualizare Luni, 10 August 2009 17:13
Citeşte mai mult...
 
Uleiul de măsline versus uleiul de floarea soarelui PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 08 August 2009 15:33

În ţara noastră, uleiul din floarea soarelui este consumat în proporţie 80%, în vreme ce uleiul de măsline este preferat de doar 1,6% dintre români, potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de cercetare Nielsen.

Uleiul de floarea soarelui este preferat, în principal, datorită preţului redus. În Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, predominant este uleiul de măsline. În Polonia, cel mai consumat este uleiul de rapiţă, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece. În lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier şi de rapiţă, uleiul de floarea soarelui plasându-se abia pe locul patru.

În cel mai fericit caz, românii cumpără ulei de măsline când sunt promoţii în supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gătit. Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul că cei mai mulţi dintre români nu îşi permit să utilizeze frecvent ulei de măsline. La asta se adaugă şi obiceiurile de consum mai puţin sănătoase, orientate pe cantitate şi nu pe calitate, precum şi suprafeţele mari cultivate cu floarea soarelui.

Citeşte mai mult...
 
Cum evitam starile de iritare PDF Imprimare Email
Joi, 06 August 2009 08:52

Spunem despre o persoana ca este iritata cand ea se afla intr-o stare de enervare, de surescitare nervoasa, de manie usoara si trecatoare. Viata cotidiana ofera diverse ocazii pentru a ajunge intr-o asemenea stare nervoasa, stare care insa poate fi prevenita sau inlaturata prin diferite moduri de comportament. Iata cateva in imprejurari esentiale din viata:

 Linistea in familie si in cercul de prieteni:

-    Cand imprumutati ceva unui prieten care e cam uituc, stabiliti o data fixa cand doriti sa vi se returneze respectivul lucru, notand chiar pe el data la care il doriti inapoi.

-    Lasati membrii familiei ce depasesc opt ani sa hotarasca singuri ce sa poarte. Acelasi sfat e valabil si in privinta sotului / sotiei dv.

-    Invatati sa spuneti “Imi pare rau”, cand gresiti sau nu puteti sa faceti ceva cuiva.

-    Lasati copiii sa-si aleaga singuri periuta si pasta de dinti preferate, astfel ca la culcare nu va mai trebui sa mai pierdeti timpul convingadu-i sa se spele pe dinti.

-    Anuntati familia ca nu reparati decat un singur lucru pe zi. Puneti-le la dispozitie o cutie in care sa puna fiecare din obiectele care au nevoie de reparatii.

-    Spuneti-le copiilor dezordonati fie sa-si faca ordine in camera, fie sa tina usa camerei inchisa. In nici un caz nu le faceti dvs. curat.

 -    Faceti o fotografie a unui obiect pe care va hotarati sa-l demontati pentru a-l repara. Sau puneti fiecare componenta pe o bucata de hartie intr-o anumita ordine.

Citeşte mai mult...
 
Află după ce program îţi funcţionează organismul PDF Imprimare Email
Joi, 06 August 2009 08:37

Dacă aţi ţinut regim, aţi făcut sport şi, totuşi, n-aţi reuşit să slăbiţi înseamnă că n-aţi respectat programul organelor interne. Ca să daţi jos kilogramele în plus, mâncaţi până la ora 15 şi faceţi exerciţii fizice „după orar”.

Ca să fiţi siguri că slăbiţi, faceţi sport dimineaţa, între orele 10 şi 12, sau după-amiaza, de la 16 la 19. Dacă vă pregătiţi pentru un examen, perioada propice învăţării este între 8 şi 10 şi în intervalul orar 16-17. Cel puţin aşa arată cronobiologia, ştiinţa care se ocupă cu ritmul biologic al organelor, informează gandul.info

Care este „orarul“ organismului

• activitatea de trezire: 6-9

• activitatea renală: 5-11

• activitatea intestinală: 7-9

• activitatea pancreatică: 8-10 şi 18-21

• activitatea intelectuală de concentrare: 8-10 şi 16-17

• activitatea intelectuală de învăţare: 9-11 şi 15-17

• activitatea musculară: 10-12 şi 16-19

• activitatea hepatică şi biliară: 11-15

Citeşte mai mult...
 
Gripa porcină se apropie de Ardeal PDF Imprimare Email
Miercuri, 05 August 2009 09:04

În ultima săptămână, în România, s-au înregistrat 65 de cazuri noi de îmbolnăviri cu tulpina nouă A/H1N1 de gripă porcină, numărul total ajungând astfel la 172 de cazuri. Conform datelor colectate de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), din cele 65 de cazuri confirmate, 31 au fost identificate în Bucureşti, câte şapte cazuri în judeţele Braşov, Dolj şi Mureş, patru cazuri în judeţul Constanţa, câte trei cazuri în judeţele Iaşi şi Ilfov şi câte un caz în judeţele Călăraşi, Prahova şi Sibiu.

Conform datelor MSP:
"Şase cazuri au fost confirmate în focarul din campusul universitar din judeţul Braşov, iar 12 cazuri provin din rândul unor copii, cu vârste între 12 şi 17 ani, reveniţi dintr-o tabără din Anglia. Aceştia au generat alte trei cazuri în rândul membrilor de familie. 12 cazuri au fost confirmate printre turiştii reveniţi din Ibiza (Spania) care au generat un caz confirmat în rândul apropiaţilor. Cinci cazuri vizează participanţi la o tabără în Elveţia, iar 22 de cazuri sunt cele ale unor persoane revenite din diverse ţări: Anglia (8), Spania (7), SUA (2) şi câte unul din Insulele Canare, Singapore, Peru, Irlanda şi Emiratele Arabe Unite. Unele dintre acestea au generat patru cazuri secundare printre membrii de familie", arată pagina oficială a ministerului de resort.

• Maramureşul, vizitat de potenţiali bolnavi!

Singurul punct de trecere a frontierei din judeţul nostru este foarte solicitat în aceste zile. Vameşii spun că aproape zilnic prin vama de la Sighet trec aproximativ 15 cetăţeni străini ce provin din ţări afectate de virusul gripal A/H1N1, dar, din fericire, încă niciunul dintre vizitatori n-a "importat" gripa porcină pe teritoriul Maramureşului.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior81828384858687888990UrmătorSfârşit »

Page 88 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact