logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Despre Cazan al lui Sahac, dregător al lui Vlad Ţepeş P a I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 03 August 2021 07:57

Din Revista Argesis 17/2008 domnul Radu Oprea scrie despre Cazan al lui Sahac că era posibil cu ascendenţă armenească ("nume cu rezonanţă armenească").

Că este astfel am putut verifica în lista dinastică a Bagratizilor (sau Bagratouni armeni) şi georgieni, unde unii regi poartă numele Sahak. Bagratizii pretindeau a descinde din linia lui David şi rude cosanguine cu Domnul Isus (conform lui Movsēs Horenats'i). Conform cronicarului Mihail Sirianul, creştini armeni şi sirieni ar fi fost deportaţi în Tracia de către împăratul bizantin Leon Khazarul.

Familia Bagratouni avea guvernatori numiţi şi în Iberia şi Ossetia din rândul ei. Întâlnim numele Abas (corespunzând Abaza şi la Bagratizi). Iar numele David este extrem de frecvent.

Familia lui Cazan al lui Sahac e atestată din timpul lui Neagoe Basarab ca deţinând moşii la marginea vechiului judeţIlfov în satele numite Greci, Săhăteni, Bonţeşti, Răzvad.

Citeşte mai mult...
 
Rolul mai degrabă pozitiv al enclavei bucegene a Hanatului Hoardei de Aur în constituirea consolidarea şi menţinerea principatelor române P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 02 August 2021 10:11

Din RI serie Nouă, Tomul XXV, no.3-4, mai-august 2014, pag. 213-233, articolul semnat de domnul Şerban Papacostea şi intitulat "Ţările Române- emergenţă şi cristalizare statală. Istorie şi geopolitică: geneza statului în trecutul românesc", deducem că Hanatul Hoardei de Aur şi expresia ei politică locală, mini-hanatul din Bugeac au avut mai degrabă un rol pozitiv în contrabalansarea puterilor maghiare şi polonă, până la emergenţa sultanatului otoman şi în constituirea principatelor medievale române, dar şi în conservarea identităţii lor politice distincte şi naţionale, aflate sub o continuă presiune maghiară, bulgară, turcă (ŢR), respectiv polonă/ruteană, maghiară, turco-tătară (Moldova).

Iată de ce memoria populară îl înregistrează pe principele din Bugeac numit Atlamos (Othlamos), cumnat al hanului din Sarai probabil drept Toma Alimoş, "boier sau haiduc din Ţara de Jos" (a Moldovei). El cade într-o luptă cu valahii principelui Nicolae Alexandru, fiind capturat prizonier şi executat prin decapitare (pare-se pe la anul 1345). Probabil este momentul de expansiune al ŢR spre gurile Dunării şi Marea Neagră, cu controlul unor cetăţi de pe Dunăre, unele preluate poate de la negustori genovezi (Chilia Veche ?).

Citeşte mai mult...
 
Opiniile Sfântului Antim Ivireanul referitoare la intervenţiile Patriarhiei Ecumenice PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 02 August 2021 10:02

În Nicolae Iorga- <Istoria Românilor. Vol. 7. Reformatorii, Buc., 1938> se arată cum Sfântul Antim Ivireanul se ridică împotriva tendinţelor Patriarhiei Ecumenice exprimate prin doi patriarhi, Dosoftei de Ierusalim, apoi urmaşul său Hrisant (Notara posibil?) care cer închinarea mănăstirilor din Principate aşezămintelor creştine din Locurile Sfinte. Aceasta presupunea susţinerea financiară din Principate (uneori mult peste posibilităţile proprii).

<N-au fost vreodată, nici nu vor fi în Ungrovlahia mănăstiri supuse vreunuia dintre Patriarhii de aiurea, ci toate acestea sânt sub a noastră cârmuire, în care şi când săvârşim jertfa fără sânge, stâm numai noi pe sfântul Scaun, nu şi al Ierusalimului; ci deci numai de voia noastră milă Sfântului Mormânt de la mănăstirile noastre Patriarhului Ierusalimului, altădată şi la al Ungrovlahiei... Şi dacă un înger din cer ne-ar porunci, noi, socotind mai de temeiu sfintele canoane ale Fericiţilor Părinţi şi legile dumnezeeşti decât porunca lui [Hrisant], noi nu ne vom supune (26 dec. 1710) > (Op. citată, pag. 20-21). Destul de categoric ! La 1712, Hrisant se mai domoleşte şi relaţiile se reiau după voia relativă a Sfântului Antim.

În politică, Antim este deschis de partea politicii Ţarului (ca pro-creştin şi ortodox).

Citeşte mai mult...
 
O căsătorie preconizată, dar nefinalizată: Matei Basarab cu Loxandra/Roxandra Scarlatou P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 02 August 2021 09:58

Loxandra/Roxandra Scarlatou este considerată strămoaşa Mavrocordaţilor fanarioţi, căsătorită cu negustorul Nikolaos Mavrocordatos. Era fiică a negustorului de animale, furnizor al trupelor otomane Skarlatos Beglitzis. Prenumele Dânsei este neclar: posibil Loxandra, Roxandra sau Roxana. Avea o educaţie aleasă, demnă de o prinţesă. Ea a fost prima dată căsătorită pare-se cu Alexandrul Coconul pe când era încă copilă, fiul lui Radu-Mihnea, iar după decesul acestuia în 1632 este făgăduită (logodită) lui (cu) Matei Basarab, dar din cauza contractării unei forme grave de variolă, din cauza căreia pierde un ochi şi rămâne cu o uşoară asimetrie a feţei, nunta se anulează. Era copilă când s-a căsătorit probabil cu Alexandru Coconul (dacă nu ar fi vorba de o altă Roxandra din familia ei, dar nu ştim cu certitudine; poate o vară a sa ?).

Mai multe informaţii sunt pe site-urile internet în limbile greacă, bulgară şi engleză. Dare greu de lămurit dacă e vorba despre aceeaşi fată (Domnişoară) sau e vorba de două verişoare, purtând acelaşi prenume.

Citeşte mai mult...
 
Navigatorii şi negustorii evului mediu timpuriu ai Mării Negre Partea I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 29 Iulie 2021 09:51

În lucrarea reputatului domn Gheorghe Brătianu intitulată <Marea Neagră. De la origini până la cucerirea otomană> e menţionată aprovizionarea cu cereale de către navigatori veneţieni pentru combaterea foametei extreme di peninsula italică de la 1268. Accesul italienilor fusese asigurat prin tratatul de la Nimphea dintre genovezi şi Imperiul Bizantin din  1261, dar se pare că erau elterioare anului 1204, an după care sunt menţionate corăbii veneţiene şi provensale în Marea Neagră.

Pentru controlul strâmtorilor şi acces la porturile Mării Negre se vor declanşa conflicte navale de durată între veneţieni şi genovezi.

Iar unui asediu al Caffei îi este atribuită răspândirea cumplitei epidemii de ciumă din Europa, dusă tot de neguţători şi corăbieri (epidemie care a făcut ravagii îngrozitoare).

Citeşte mai mult...
 
Sextus Iulius Frontinus Partea V-a: De aquis: 1.12. PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 29 Iulie 2021 09:43

Preambul: Frontinus a scris despre aprovizionarea cu apă a cetăţii Romei.

Text:  Frontinus în latină (versiunea publicată de Loeb în 1925, acum în domeniul public), engleză (traducere de Charles E. Bennet în ediţia Loeb din 1925) şi română. Texte on-line latină şi engleză pe site-ul educaţional al Univ. din Chicago (uchicago.edu)

Latină 1.12.: < Idem Augustus in supplementum Marciae, quotiens siccitates egerent auxilio, aliam aquam eiusdem bonitatis opere subterraneo perduxit usque ad Marciae rivum, quae ab inventore appellatur Augusta. Nascitur ultra fontem Marciae. Cuius ductus donec Marciae accedat, efficit passus octingentos.>.

Citeşte mai mult...
 
Claudius Aeliani Partea a XXXXII-a: Ist. div. 7.6.: Răspunsul unui scit în legătură cu frigul PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 29 Iulie 2021 09:39

Preambul: Claudius Aeliani este un autor clasic bilingv în latină-greacă, denumit meliglossos (cel dulce la vorbă), născut la Praeneste (astăzi Palestrina) în Latium, peninsula italică cca. 175 e.n. – decedat cca. 235 e.n.

A scris lucrări din care s-au păstrat cel puţin două: <De natura animalium> în 17 cărţi şi Varia Historia în 14 cărţi, pentru care încercăm fragmentar sumare traduceri din engleză şi franceză (indicând sursele)…

Alte lucrări s-au păstrat fragmentar: <Asupra providenţei> şi <Despre manifestările divine>…

Preferăm să prezentăm în continuare variantele comparate, franceză – greacă – română pentru facilitarea eventualelor corecturi ale traducerii în limba română.

Citeşte mai mult...
 
65 de ani de România în UNESCO, marcați festiv în cadrul evenimentului aniversar ”România şi UNESCO, arc peste timp” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 23:47

COMUNICAT

Anul 2021 marchează o dublă aniversare: 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Științe și Cultură – UNESCO - și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO – CNR UNESCO.
 
În acest context, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Ministerul Afacerilor Externe au organizat în data de 27 iulie, data aderării României la UNESCO în anul 1956, un eveniment aniversar la Opera Națională București, în prezența a peste 500 de invitați.
 
Evenimentul a readus în atenția publică importanța aderării României la UNESCO, semnificația statutului de stat membru, precum și contribuția României la agenda globală a educației, a științelor naturii și a științelor umaniste, a culturii, cât și a informării și comunicării.
Citeşte mai mult...
 
Program Cinema Mara 30.07.2021 – 5.08.2021 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 09:10

Vineri 30.07.2021

Ora 16:00 – Familia Crood: Vremuri noi, 3D, dublat Ro, animaţie

Ora 18:00 – Jungle Cruise, 3D, Ro sub,  Acțiune, Aventuri, Comedie

Ora 20:10 – Fast & Furious 9, 3D, Ro sub,  Acţiune, Aventuri, Crimă

 

Sambata 31.07.2021

Ora 13:00 – Familia Crood: Vremuri noi, 3D, dublat Ro, animaţie

Ora 15:00 - Luca 3D, dublat Ro, animatie

Ora 17:00 – Jungle Cruise, 3D, Ro sub,  Acțiune, Aventuri, Comedie

Ora 19:10 – Black Widow, 3D, Ro sub,  Acţiune, Aventuri, 

Ultima actualizare Miercuri, 28 Iulie 2021 09:12
Citeşte mai mult...
 
Program Cinema Borsa 30.07.2021 – 5.08.2021 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 09:09

Vineri 30.07.2021

Ora 19:00 – Jungle Cruise, 3D, Ro sub,  Acțiune, Aventuri, Comedie

 

Sambata 31.07.2021

Ora 14:00 – Familia Crood: Vremuri noi, 3D, dublat Ro, animaţie

Ora 16:00 – Jungle Cruise, 3D, Ro sub,  Acțiune, Aventuri, Comedie

Ora 18:30 – Fast & Furious 9, 3D, Ro sub,  Acţiune, Aventuri, Crimă

 

Duminica 1.08.2021

Ora 14:00 – Familia Crood: Vremuri noi, 3D, dublat Ro, animaţie

Ora 16:00 – Fast & Furious 9, 3D, Ro sub,  Acţiune, Aventuri, Crimă

Ora 18:30 – Jungle Cruise, 3D, Ro sub,  Acțiune, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic

Citeşte mai mult...
 
O carte document în limba germană P a IV-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 28 Iulie 2021 09:06

În Rev. Istorică, Vol. XXV, no. 1-3, ian-mart 1939, pag. 39-44, ne este prezentată o carte document în limba germană, scrisă de către un ofiţer german despre perioada ocupaţiei militare din timpul primului război mondial, între 1916-1918. Gerhard Velburg- <Rümänische Etappe. Der Weltkrieg. Wie ich ihn sah > Minden i. W. Berlin-Lipsca, în română: autor Gerhard Velburg- <Etapa douăromânească. Războiul Mondial. Aşa cum l-am văzut [din interior]>.

Redăm pasaje ample din articol, parţiale şi secvenţial:

<La începutul lui Mart se desface podul, cărându-se bucăţile de fier. În acest timp, la Călăraşi mor Turcii de exantematic.

Autorul publică foiletoane în gazeta din Iena [şi ele pot fi incluse într-un eventual scenariu de film, deşi probabil că au constituit baza sintezei cărţii ], dar vede pe tălmaciu, Anton Tenkhoff, pregătind examenul pe texte latine. "În Germania, nu am văzut vreodată pe un student în drept cetind în original pe Gaius şi pe Ulpianus". Studentul e Evreu şi ajunge la judecată pentru câţi bani de mită pare să aibă la el….

Citeşte mai mult...
 
Claudius Aeliani Partea a XXXXII-a: Ist. div. 7.7.: Vorba lui Phiteas despre Demostene PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 28 Iulie 2021 09:04

Preambul: Claudius Aeliani este un autor clasic bilingv în latină-greacă, denumit meliglossos (cel dulce la vorbă), născut la Praeneste (astăzi Palestrina) în Latium, peninsula italică cca. 175 e.n. – decedat cca. 235 e.n.

A scris lucrări din care s-au păstrat cel puţin două: <De natura animalium> în 17 cărţi şi Varia Historia în 14 cărţi, pentru care încercăm fragmentar sumare traduceri din engleză şi franceză (indicând sursele)…

Alte lucrări s-au păstrat fragmentar: <Asupra providenţei> şi <Despre manifestările divine>…

Preferăm să prezentăm în continuare variantele comparate, franceză – greacă – română pentru facilitarea eventualelor corecturi ale traducerii în limba română.

Citeşte mai mult...
 
Ce înseamnă astăzi concepţia istorică? P a V-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 28 Iulie 2021 08:54

În Rev. Istorică, Vol. XXV, no. 1-3, ian-mart 1939, pag. 8, dl. Iorga scrie despre diferenţele de nivel între dezbaterile academice şi lumea aproape terriană să-i spunem a străzii comune (dar pângărită cu o mască mortuară de bitum sau de ciment, semn al imposturii civilizaţiei umane ajunsă la stadiul pe rotile):

<Ce probleme mari nu se ridică, apoi, în Academii ! Astfel, la Academia de ştiinţe morale şi politice din Franţa, chestiuni monetare, de comerţ, de industrie, toate acestea sunt necontenit presintate şi lămurite acolo. Cine asistă ? Nimeni. Se publică într-un buletin, pe care îl citesc câteva sute de personae. Presa nu se interesează, ea, care se interesează cum a fost strivit nasul unui [combatant] negru de un campion încă mai sălbatic ca dânsul, sau cine a izbutit cu mai multă dibăcie să treacă prin toate acele înşelări de care dispun specialiştii jocului cu mingea …

Prin urmare, o întreagă activitate intelectuală, care este făcută de stat cu cheltuieli mari, rămâne cu totul în afară de public.

Citeşte mai mult...
 
Întreruperi furnizare apă 28.07.2021 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 08:52

Întreruperea furnizării apei potabile în următoarele zone este consecința unor avarii. Ne cerem scuze pentru aceste incidente – indepedente de voința noastră. Echipele de intervenție sunt la fața locului, pentru remedierea situației și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

Data Ora reluării furnizării Motivul Influență asupra consumatorilor Zona afectată
28-Iul-2021 13.00 conductă spartă fără apă str. Pintea Viteazul, str. Ghioceilor, str. Octavian Goga, str. Mihail Kogălniceanu, str. Nicolae Grigorescu
Citeşte mai mult...
 
Întâlnire aniversară PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 01:03

Comunicat de presă 24.07.2021

Radio TV Unirea Internațional din Wiener Neustadt, Austria, a organizat o întâlnire aniversară dedicată înființării Radio TV Unirea Internațional în urmă cu 11 ani.

Acest proiect găzduit de Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA a primit botezul înființării prin fondatorii acestuia: Ioan Godja, Președintele Cercului Cultural Româno-Austriac Unirea, Austria; Ioan Astalus, Președintele Fundației Asturian din Tg. Mures, România și Ionela Flood, Președinta Societății Românca, Londra, Marea Britanie. 

Ultima actualizare Miercuri, 28 Iulie 2021 01:07
Citeşte mai mult...
 
Festivalul ” Folk la altar – generația generică” la Râșnov 28 – 31 iulie 2021 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 00:56

COMUNICAT

Festivalul vine ca surpriza verii la Râșnov. Un festival folk așa cum de puține ori vedem sau auzim, un festival folk într-o biserică veche, o muzică cu istorie într-un cadru istoric. Într-un decor ce păstrează amintiri și amprente ale secolului al 18-lea, cu o acustică specifică unei biserici în care sute de ani s-a cântat la orgă, festivalul ”Folk la altar” aduce în fața publicului unii dintre cei mai cunoscuți și iubiți muzicieni folk, din România.

Muzica acestora nu se rezumă doar la cântece, ci și la un fragment de istorie, surprinzând evoluția evenimentelor și întâmplărilor din acea perioadă și adaptarea muzicii în funcție de acestea.

Ultima actualizare Miercuri, 28 Iulie 2021 01:00
Citeşte mai mult...
 
Triptic cultural Iaşi - Vaslui - Brăila în Dealul Copoului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Iulie 2021 00:48

Într-o frumoasă zi de vară, pe 25 iulie 2021. la Cercul Militar din Iaşi, în sala mare de spectacole, CLIPELE DE ÎNĂLȚARE SUFLETEASCĂ au fost la ele acasă în rândul publicului. Iar evenimentul organizat de Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași-Nord Est, Uniunea Creatorilor Profesioniști – Sucursala Iași şi Cenaclul de Literatură şi Pictură „Octav Băncilă” al Cercului Militar Iași au adunat în aceeaşi locaţie importanţi oameni de cultură din Iaşi, Vaslui şi Brăila, care au onorat manifestarea din Dealul Copoului.

        În spiritul tradiției, activitatea a început cu intonarea imnului național de către eleva de gimnaziu Karla Ursu, solistă cunoscută de la o vârstă fragedă. Cei prezenți s-au ridicat în picioare și cuprinși de emoții au ascultat vocea unică a interpretei, versurile ce străbat întreaga ființă.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 27 of 1051

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact