logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Două păduri virgine din Maramureş ar putea intra în patrimoniul UNESCO PDF Imprimare Email
Scris de Adevarul.ro   
Joi, 16 Martie 2017 09:38

Aproape 2000 de hectare de păduri virgine ar putea intra în patrimoniul UNESCO, după ce au fost propuse pe o listă alături de alte 20.000 de hectare din cinci judeţe. Reprezentanţi ai UNESCO au efectuat recent o şedinţă de lucru şi au vizitat pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşii Ţibleşului, aflate pe lista popunerilor din Maramureş.
 
Maramureşul ar putea fi pe harta UNESCO nu doar cu cele opt biserici din lemn, ci şi cu ”obârşia lor”, adică a pădurilor din care provine lemnul din care sunt făcute, după cum spune Costel Bucur, reprezentantul WWF-România. ”Asta înseamnă să reuşim să dăm o dovadă de gestiune responsabilă, după ce ne-am tăiat pădurile în unele zone necontrolat. Totuşi au rămas zone cu păduri neatinse şi asta înseamnă foarte mult”, a precizat el. ”Practic, ne punem pe harta patrioniului mondial UNESCO, pe harta ecosistemelor naturale, a valorilor naturale”, mai completează Costel Bucur. Pădurile de la Strâmbu Băiuţ şi Groşi Ţibleşului sunt declarate sit Natura 2000, sunt arii protejate de interes comunitar.
Ultima actualizare Joi, 16 Martie 2017 09:55
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: CLEAR CUT CRIMES - documentar RISE Project despre masacrul pădurilor din Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de RISE Project   
Marţi, 20 Septembrie 2016 14:48

Ce-a fost odată pădure pare acum un cimitir de soldați necunoscuți care înghite încet nordul României și vestul Ucrainei. Adică, cea mai mare pădure virgină din Europa și speciile ei protejate.
Citeşte mai mult...
 
Guvernul: 23 de noi arii naturale protejate din Romania vor fi incluse in reteaua ecologica europeana Natura 2000 PDF Imprimare Email
Miercuri, 14 Septembrie 2016 20:14

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare potrivit careia 23 de noi situri din Romania devin arii naturale protejate in cadrul retelei ecologice europene Natura 2000 si sunt declarate arii de protectie speciala avifaunistica. Declararea de noi arii de protectie speciala avifaunistica va contribui, in principal,  la conservarea speciilor de pasari de interes comunitar, dar va da si factorilor interesati posibilitatea sa administreze aceste arii si sa acceseze fonduri pentru Romania din bugetul UE, precizeaza Guvernul.
 
Potrivit acestuia, prin includerea acestor zone in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, se estimeaza ca suprafata acoperita de ariile de protectie speciala avifaunistica va fi in concordanta cu suprafata ariilor de importanta avifaunistica (IBA), recunoscute de catre BirdLife International si totodata de catre CE.
Citeşte mai mult...
 
Liliacul cârn – la Sighet (autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 30 August 2016 17:15

29 august 2016. Azi am fost sunat de un prieten; îmi zicea că în magazinul unde lucrează – în centrul vechi al Sighetului, a intrat un liliac; a venit pe timpul zilei, a dat câteva ture… și nu poate să rămână seara în interior că va declanșa alarma; angajații și proprietarii au decis împreună că este jalnic să fie ucis, așa că trebuie căutată altă soluție. Am agreat că voi veni pe la 5 după-masa să îl iau… mă gândeam că o să îi fac câteva poze și ceva filmare… apoi să fie din nou liber. Animalul era sub o treaptă a coborârii spre beciul construcției, a ajuns acolo după ce a căutat un loc mai retras prin clădire; zbura de coace-acolo până a găsit locul cel bun, unde apoi a stat de multe ore liniștit. L-am luat în ceva cutie de plastic, culmea că avea și găuri pe unde să intre aer. Cei de la magazin erau fericiți că au scăpat de intrus, eu eram fericit că era primul liliac cârn (Barbastella barbastellus) pe care îl văd la Sighet; prin orașul acesta am văzut câteva specii de Myotis, apoi liliac pitic Pipistrellus dar niciodată un Barbastella. Îmi aduc aminte din studenție de lilieci cârni pe care i-am fotografiat cum stăteau în hibernare în peșteri din Apuseni, în general singuratici retrași în fisuri ale peretelui de stâncă. Acum că i-am văzut moaca… fața să fiu mai finuț… era clar ce este, i-am și zis prietenului care e proprietarul locului să dea un search pe net cu Barbastella barbastellus… dacă dorește să vadă cam cum arată pe niște poze mai mari. Nu cred că au fost impresionați de frumusețea lui, nici băieții, nici fetele. Dar nici liliacul cârn nu cred că a fost impresionat de frumusețea oamenilor.

Citeşte mai mult...
 
Un fenomen ciudat produs de încălzirea climatică îngrijorează oamenii de știință PDF Imprimare Email
Luni, 25 Iulie 2016 15:10

În cadrul unei expediții în insula Belîi (la nord peninsula Yamal, Siberia, Rusia), cercetătorii au făcut o descoperire ciudată: solul pe care călcau semăna mai mult cu o saltea umflată cu apă decât cu o câmpie obișnuită. "Lucrez aici de 20 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva", spune Alexander Sokolov de la Institutul de ecologie a plantelor și animalelor). "Era ca un jeleu", afirmă un alt cercetător filmat de televiziunea locală Vesti Yamal.

În realitate, "bulele" de metan își au originea în dezghețarea neobișnuită a permafrostului, ca efect al încălzirii climatice, o adevărată "bombă cu efect întârziat", conform comunității științifice. Topirea excepțională a acestui strat terestru, înghețat în permanență, ar putea duce la eliberarea unor emisii de metan în cantități masive și determina un efect de seră mult mai nociv decât gazul carbonic.

Cercetătorii au analizat "bulele" și au găsit concentrații de metan de 200 de ori mai mari decât norma și de 20 de ori mai ridicate în bioxid de carbon. Formarea bulelor s-ar putea datora căldurilor puternice, care au topit permafrostul, strat terestru de profunzime de obicei înghețat.

Vezi video
 
Let's Do It România: O nouă zi de curățenie națională, organizată pe 24 septembrie PDF Imprimare Email
Luni, 18 Iulie 2016 19:31

România va participa la o nouă zi de curățenie națională în cadrul campaniei "Let's Do It România!" în data de 24 septembrie, a anunțat, luni, Andrei Coșuleanu, director executiv al inițiativei, într-o conferință de presă.
 
"În 24 septembrie va fi Ziua Națională de Curățenie, iar mișcare va ajunge și în Republica Moldova. Este un lucru pe care l-am făcut încă din 2011, când mișcarea a ajuns și în Republica Moldova. Noutatea din acest an este că "Let's Do It România!" se întâmplă pentru prima dată cu mai multe ministere, iar Ministerul Mediului este ministerul-cheie. Am găsit o deschidere pentru soluția de rezolvare a problematicii deșeurilor în România. Împreună, trebuie să ne asumăm rolul referitor la deșeuri. Cred că a venit momentul să nu mai considerăm deșeul numai pe post de gunoi, ci pe post de resursă și pot crea locuri de muncă, dezvoltare economică locală etc. Avem sprijinul Ministerului Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor. România are nevoie de o astfel de campanie", a afirmat Coșuleanu
 
Potrivit reprezentantului "Let's Do It România!", tot în luna septembrie va fi demarată prima campanie națională de colectare a hainelor, rechizitelor, "orice nefolositor pentru oameni, dar pe care nu le vom arunca la gunoi".
 
"Această campanie se adresează celor care vor să doneze resursele pe care nu le mai folosesc altor oameni care au nevoie de ele", a spus Coșuleanu.
Citeşte mai mult...
 
25 de ani ANAP-oda (Editorial de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 05 Iulie 2016 14:26

Îmi este greu să scriu despre cea mai mare înfrângere a ideii de conservare a biodiversității de pe la noi. Despre ANAP – Agenția Națională pentru Arii Protejate și ce putea în 25 de ani să fie. Cum se poate scrie despre un război pierdut? Cine își asumă o astfel de înfrângere? Este o înfrângere suferită de păduri virgine care au fost doborâte cu drujbele în mijlocul ariilor protejate… o înfrângere a animalelor sălbatice de toate felurile împușcate inclusiv în parcurile naționale, o distrugere suferită de specii endemice ale apelor termale… care au dispărut. Este vorba de o distrugere a naturalului la proporții extraordinare… la nivel ecosistemic, la nivelul populațiilor și la nivel genetic, nu doar la scara peisajului dar chiar și în ariile protejate și în cele mai valoroase locuri ale acestora, în rezervațiile științifice, desemnate pentru “protecția cea mai strictă”. Valorile naturale cele mai extraordinare au fost lăsate de izbeliște – fără nici un fel de protecție reală, au fost lăsate la cheremul drujbiștilor și braconier/ vânătorilor, acaparate de structuri mafiotizate care au făcut ravagii. Este derulată o continuă și nemiloasă agresiune pentru a stoarce cât mai mult… indiferent de consecințele genocidale. Blocarea protecției naturii avea rol simbolic… pentru a arăta că nimic nu poate sta în fața mafiei securisto-silvico-vânătorești… nimic nu poate rezista. Pentru că mafia este statul.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:11
Citeşte mai mult...
 
12 sfaturi utile despre echipamentul de munte pentru drumetii incepatori (eMunte.ro) PDF Imprimare Email
Scris de eMunte.ro   
Marţi, 21 Iunie 2016 09:49

Care este echipamentul de care ai nevoie? Care sunt cele mai importante elemente de echipament de munte? Pe cine ar trebui să întrebi? Unde găsești cele mai bune și accesibile echipamente? Cantitatea de informații pe care un drumeț începător trebuie să o digere poate fi copleșitoare la început.
 
Publicația sectionhiker.com a analizat 250 de sfaturi oferite de la drumeții începători care și-au cumpărat recent echipamentul de munte și a ales 12 dintre cele mai utile sfaturipe care le poate primi cineva aflat în căutarea primelor sale sfaturi.
 
Împrumută echipamentul de la prieteni înainte de a-l cumpăra
Nu te avânta să cumperi un lucru de care nu ești sigur că vei avea nevoie. Este bine să încerci înainte câteva elemente de echipament pentru a afla ce ți se potrivește cu adevărat. Există, însă, și piese de echipament pe care nu este recomandat să le împrumuți de la alții, cum ar fi primele două straturi de haine sau bocancii de drumeție. În primul rând, piciorul tău are o anumită mărime, care nu se potrivește întotdeauna cu cele ale prietenilor tăi. În al doilea rând, o pereche de bocanci purtați sunt mai confortabili decât este o pereche nouă la început, fapt ce te poate înșela în alegerea pe care o faci.
Ultima actualizare Marţi, 21 Iunie 2016 10:02
Citeşte mai mult...
 
Directia Silvica Maramures pregateste 2 milioane de puieti pentru impaduriri PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Mai 2016 08:17

S-a finalizat acţiunea de regenerări artificiale pe 280 hectare. Direcţia Silvică Maramureş consideră încheiată acţiunea de împăduriri, chiar şi în contextul „celui mai interesant an climatologic din ultimii 15 ani”, spun silvicii, în contextul în care mai ieri au avut ninsori atât la Cavnic, cât şi la Poienile de sub Munte.

„La regenerări artificiale am avut plan de 244 hectare şi s-au plantat 280 hectare. E gata acţiunea. La regenerări naturale am avut plan de 395 hectare şi am făcut 398. Se mai adaugă completări de anul trecut, unde nu s-au prins puieţii, pe 56 hectare”, spune Ioan Sopoian, directorul Direcţiei Silvice Maramureş.

„Pentru viitoarele pepiniere am făcut 1.000 metri pătraţi de solarii, din care 700 mp cu molid şi 300 mp cu larice.

Sămânţa e de la Cărbunar, de la pepiniera noastră, una din cele mai bune din ţară. Acum, pe 2016, avem două milioane de puieţi pentru plantat, de molid, brad şi larice pe de o parte, de paltin, stejar pedunculat, gorun, cireş şi frasin, de cealaltă parte”, spune Mihai Leşan, purtătorul de cuvânt al instituţiei. La plantaţia de la Cărbunar s-a dovedit că 2015 a fost cel mai bogat an în ce priveşte fructificaţia la brad, cantitativ şi calitativ.

Citeşte mai mult...
 
Pădurile virgine din Maramureş – pe drumul spre patrimoniul mondial UNESCO PDF Imprimare Email
Joi, 26 Mai 2016 08:07

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura continuă să existe, în forma sa cea mai pură, fără a suferi semnificativ datorită intervenţiei umane. Aici, arborii mor de bătrâneţe şi lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generaţiile viitoare. În aceste păduri trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânţa abia încolţită, până la arbori de sute de ani. Sub ramurile copacilor giganţi se adăpostesc 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte şi până la vietăţi familiare, precum mistreţul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească.
Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluţie naturală de mii de ani,  nu numai o lecţie vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii, dar şi o parte a identităţii culturale a comunităţilor locale din România.
Sunt argumente care au condus la propunerea adăugării în Patrimoniul Mondial UNESCO a acestor uimitoare ecosisteme. România a făcut o listă candidat ce cuprinde o suprafaţă totală de 20.000 de hectare de păduri virgine şi seculare de fag (cu opt locaţii). Dintre acestea, trei sunt situate în Maramureş: Groşii Ţibleşului (Izvorul Surii, Preluci) şi Strâmbu Băiuţ. Aici există şi o serie de trasee tematice, special amenajate – disponibile atât în limba engleză, cât şi română. Ele prezintă valorile acestor păduri virgine ce au fost martori ai pribegiilor lui Pintea Viteazul.   

Citeşte mai mult...
 
Primăvara pe Valea Ronișoara PDF Imprimare Email
Scris de Peter Lengyel   
Luni, 21 Martie 2016 16:52

4 martie 2016. Zone destul de mari sunt acoperite de brândușe (Crocus heuffelianus), dar înfloresc deja și alte câteva specii: ciuboțica cucului (Primula acaulis sau sinonimul Primula vulgaris), podbal (Tussilago farfara) etc. Este înflorită și planta numită trei răi/ popâlnic iepuresc/ popâlnic/ crucea voinicului (Hepatica nobilis sau sinonim Anemone hepatica)… poate cândva la lumină perfectă ar merita făcute câteva imagini macro… adevărate; dealtfel, seamănă mult cu Hepatica transsilvanica, doar că la H. nobilis frunza este trilobată, pe când la H. transsilvanica frunza nu doar că are 3 lobi dar și aceștia sunt subîmpărțiți în câte trei lobuli; deci, data viitoare ar trebui fotografiate și frunzele.

Primele plante de primăvară au capacitatea să ne atragă atenția, cumva. După iarna albă & lipsită de culoare, orice petale albastre, mov sau gălbui reprezintă un fel de splendoare minimalistă, atrăgând privirea… poate și sufletul uman. Această admirație de primăvară nu ține mult, dar poate să fie o bază pentru a înrădăcina niște firave preocupări botanice.

Botanica. Frumos subiect, dar nu pe mulți ne interesează. Sau, mai corect, nu pe mulți îi interesează… că nici eu nu am fost prea preocupat de plante. Dacă trăiești în oraș, nu prea ai tangență cu plantele sălbatice, iar dacă ești țăran… te interesează doar fânul. Sunt foarte rare preocupările mai intelectuale (științifice și artistice) legate de lumea vegetală… aproape inexistente… ai putea zice cu ceva exagerare. Aproape nimeni nu dă 2 bani pe ele. Eventual, niște plante sălbatice pot să fie un decor drăgălaș pentru turiști, dar ele nu ajung să fie scoase în prim-plan, ca valori-în-sine.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact