Învățați bebelușul să descopere lumea în siguranță!
Scris de Sighet Online
Marţi, 14 Iunie 2016 13:31
Lumea redevine nouă cu fiecare copil care intrăîn viața noastră, doar că trebuie să fim pregătiți pentru a-i oferi siguranță în acest univers. Copilul e fascinat de tot ce descoperă nou în jur și nu conștientizează pericolele la care se expune, de aceea este datoria adultului de a se îngriji cât mai bine de siguranța lui fără a-i limita accesul la cunoaștere. Pentru a îndeplini cât mai bine acest scop, de-a lungul timpului, industria din domeniu a venit cu numeroase inovații care au ca rol principal siguranța și confortul bebelușului. Toți cei care au un copil sau mai mulți, știu cât de importantă este achiziția unui cărucior de copil.
Mulți părinți preferă sistemul de transport compus din cărucior, landou și scaun de mașină, fiind o versiune practică și mult mai ieftină decât cumpărarea separată a celor trei piese. Dacă în urmă cu 25 de ani, oferta în țara nostră era foarte limitată ca opțiuni, acum diversitatea acestor obiecte atât în magazinele online cât și în cele off-line face uneori dificilă alegerea căruciorului potrivit pentru propriul copil.
Ultima actualizare Duminică, 02 Februarie 2014 09:27
Desen de Paste
Scris de Sighet Online
Sâmbătă, 04 Mai 2013 09:54
Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Mai 2013 12:52
Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati in mod gresit cu ADHD
Scris de Apopi Mariana Diana
Miercuri, 13 Februarie 2013 10:18
Noi cercetari realizate asupra ADHD-ului (tulburarea de deficit atentional si hiperactivitate) arata ca aceasta tulburare este supra-diagnosticata in ultimii ani. Se pare ca psihologii si psihiatrii tind sa puna mai des acest diagnostic, bazandu-se numai pe cateva manifestari comportamentale, fara a urmari criteriile de diagnostic stabilite la nivel international.
Baietii sunt mai des diagnosticati cu ADHD, decat fetele fiindca prezinta mai frecvent criterii precum: agitatie comportamentala, lipsa concentratiei intr-o sarcina data si impulsivitate. Consecintele acestui val de diagnosticari gresite duce la costuri ridicate atat pentru familiile copiilor, cat si pentru stat. De exemplu, in Germania, in perioada 1989- 2001, numarul copiilor diagnosticati cu ADHD a crescut cu 381%.
Ultima actualizare Miercuri, 13 Februarie 2013 10:21
Certurile dintre soti afecteaza puternic sanatatea si starea de bine a copiilor
Scris de Apopi Mariana Diana
Sâmbătă, 09 Februarie 2013 11:03
Certurile familiale afecteaza profund sanatatea si starea de bine a copiilor. Un nou studiu longitudinal arata ca impactul problemelor din casnicie asupra copiilor de gradinita poate avea o durata foarte mare si poate contribui la probleme emotionale mult mai acute in adolescenta, raportat la copiii care nu traiesc in familii in care exista probleme intre soti.
Studiul publicat de cercetatorii de la Universitatea Notre Dame si Rochester a fost publicat si in jurnalul international “Child Development”: “rezultatele arata o posibilitate foarte mare de a exista efecte negative ale experientelor maritale conflictuale asupra copiilor, ceea ce poate duce la cresterea nesigurantei emotionale ca si rezultat al conflictelor la care sunt expusi copiii. Acest mecanism dureaza o perioada lunga de timp acoperind chiar tranzitia dintre copilarie si adolescenta”, sustin cercetatorii implicati in studiu.
Ultima actualizare Sâmbătă, 09 Februarie 2013 11:39
Decoratiune handmade de Craciun: brad realizat dintr-o revista
Duminică, 16 Decembrie 2012 11:37
Pentru ca perioada Craciunului inseamna pe langa multa agitatie, aglomeratie si frig si petrecerea timpului liber impreuna cu familia, astazi suntem incantati sa va aratam un scurt tutorial cu un proiect foarte simplu de realizat impreuna cu familia si copii, dar de maxim efect.
Bradutul din revista este o decoratiune interesanta pentru masa de Craciun si foarte usor de realizat impreuna cu copii.
Ce materiale trebuie sa aveti la indemana pentru a realiza acesti braduti?
o revista mai groasa care va fi baza intregului bradut (formatul revistei il puteti decide in functie de cum vreti sa arate in final bradutul vostru);
Ultima actualizare Duminică, 16 Decembrie 2012 12:23
A venit toamna si ar fi bine sa-l faci si pe copilul tau sa perceapa schimbarea de anotimp. Daca aveti putin timp liber intr-o dupa-amiaza, ii poti propune o plimbare prin parc. Plimbati-va printre frunze, ajuta-l sa observe natura, pasarile, castanii atat de plini de frunze, dar care isi „arunca” spre pamant, fructele. Castanele sunt ideale pentru o activitate in doi. Reintorsi acasa puteti sa realizati impreuna urmatoarea activitate:
De ce ai nevoie?
1.castane de forme diferite
2.scobitori
3.daca ai perforat hartii de curand si inca nu ai arucat bucatelele de hartie de forma rotunda, foloseste-le
4.carioca neagra si albastra
5.lipici.
Ultima actualizare Duminică, 28 Octombrie 2012 12:20
Drumul din viitor catre trecut trece intotdeauna prin copilarie
Scris de Carmen Andreescu
Sâmbătă, 18 August 2012 07:43
Ieri fetita mea Iarina, de 4 ani mi-a povestit cum s-a jucat cu prietena ei, Maria.
- A fost minunat, mami! mi-a spus plina de entuziasm. Ne-am jucat cu papusile, Incurcata, Dezbracata, Alba-ca-Zapada si Ana. Le-am pregatit pentru bal…
- Cum le-ati pregatit? Ce-ati facut? am intrebat-o vrand sa aflu mai multe detalii despre „jocul lor minunat”.
-Pai… le-am schimbat de haine, le-am aranjat parul… le-am calcat hainele… - mi-a spus accentuand ultimele cuvinte.
- Da?
- Chiar!
Maria are un fier de calcat. Dar nu e adevarat. E de jucarie. Dar… scoate sunete si i se aprinde o luminita si cand il pui sa calce… se aude, parc-ar calca. Cand il ridici se opreste…
- Serios? am intrebat-o mai mult din politete pentru entuziasmul ei ascendent.
- Chiar… nu glumesc. Cand calcam cu el, parca eram… tu. Mi-a spus pronuntand apasat si mijind un zambet in coltul gurii. …
Mi-am mutat privirea stiind ca nu m-a vazut foarte des calcand. Ce sa fac daca nu-mi place? Nu stiu la cine a vazut, dar am felicitat-o in gand pentru imaginea dragalasa pe care o are despre mine …
Ii vezi dintr-o suta. Au tricouri negre, cu diferite inscrisuri pe ele cu poze ale unor formatii mai mult sau mai putin celebre. Tricourile atarna pe ei ca pe niste marionete. In general, toate hainele de pe ei, dar mai ales tricourile sunt cu 2 -3 numere mai mari decat poarta in mod normal. Lungimea parului variaza dupa personalitate si vointa parintilor: de la mediu pana la plete lungi de nu mai stii daca sunt fete sau baieti. Pentru ei a te duce la un concert rock imbracat normal sau cu parul scurt este o ofensa adusa muzicii rock.
II vezi pe strada cum merg, parca s-au abatut asupra lor toate grijile pamantului, parca au de rezolvat problema existetiale fara de care omenirea nu ar putea sa traiasca. Merg cu capul plecat, cu castile infipte bine in urechi, cu muzica data la maxim, de o auzi de la 3 metri. Sunt incruntati si posomorati, doar ei cu gandurile lor. Si din pacate nu vad si nu aud nimic. Iar pe strada sunt un pericol public. Merg cu ochii in pamaint, adusi din spate, si in cazul cel mai bun isi misca ritmic capul. Daca ii bati pe umar ca sa ii intrebi ceva, tresar si se uita furios le tine. Cu miscari lente isi dau jos o casca din ureche si te intreaba aproape tipand: ”Ce?!”. Indiferent ce ii intrebi iti raspund tipand si gesticuland.Parca acum s-au trezit. Atunci cand se intalnesc cu prietenii lor ai vrea sa fie cel putin 500 m departare de ei. Pasiunea pentru muzica rock apare undeva prin clasa a sasea. Cand incep sa iti vorbeasca despre genurile de muzica rock constati ca esti in urma cu multe decenii.
Pentru multi dintre noi, copilaria inseamna si amintiri ale momentelor petrecute in natura, catarandu-ne in copaci, culegand flori sau urmarind buburuze in iarba. Probabil te-ai grabi sa consideri aceste momente doar “frumoase”, nu si utile pentru dezvoltarea unui copil. Ce castiga un copil petrecand timp in natura? Si, mai ales, ce pierd copiii care cresc in orase, fara un contact frecvent cu mediul natural? Raspunsurile la aceste intrebari le ofera psihologii care se ocupa de cativa ani de studiul a ceea ce au numit “deficitul de natura” (in engleza, "nature deficit disorder").
Ce inseamna deficitul de natura?
“Joaca in natura, in special in perioada primei etape a copilariei este deosebit de importanta pentru dezvoltarea capacitatii creative, de rezolvare de probleme, avand si influente asupra dezvoltarii emotionale si intelectuale” (Kellert, Stephen R. "Nature and Childhood Development.”) Daca pana acum cativa ani, nu toata lumea isi permitea sa aiba un calculator in casa, iar copiii se jucau mai mult impreuna si ieseau mai des in parc, in natura, astazi statisticile spun lucruri ingrijoratoare. Tot mai multi copii petrec prea mult timp in fata televizorului si a calculatorului, rata obezitatii creste la copiii de varsta prescolara si primara, iar copiii au tot mai multe probleme de atentie si comportament. Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca problemele de atentie si de comportament, anxietatea, depresia sau obezitatea in randul copiilor se pot datora si timpului extrem de scazut pe care acestia il petrec in natura (deficit de natura).