logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
La ce se refera esecul ? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 05 Iulie 2012 14:45
Noţiunea de eşec este înţeleasă ca şi un insucces parţial sau total în realizarea unui proiect, în atingerea unui scop imediat sau de perspectivă. În sistemul de referinţă al şcolii, noţiunea este cel mai adesea legată de un handicap, mai mult sau mai puţin marcat, de natura intelectuală. Diagnosticul de „incapacitate cognitivă” se pune atunci când e vorba de un randament şcolar slab, corijenţă, repetarea anului şcolar, abandonarea studiilor, mai ales atunci când nu sunt evidente alte tulburări ce ar putea avea o valoare explicativă.
 
Noţiunea de eşec nu se limitează doar la insuccesul şcolar, ci include o gamă mai largă de comportamente inadecvate în domeniul relaţiilor sociale, al afirmării de sine, al autorealizării, iar pe de altă parte, ideea unei cauzalităţi multiple în determinarea fenomenului, care cuprinde factori psihologi, somatici, instituţionali şi de metodă pedagogică.
Citeşte mai mult...
 
Copiii depresivi şi caracteristicile parentale PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 04 Mai 2012 15:20
Părinţii adolescenţilor depresivi sunt mai puţin suportivi şi afectivi, mai puţin comunicativi şi mai mult critici decât părinţii altor adolescenţi (Kaslow, Deering, & Racusin, 1994; Rey, 1995). Lipsa căldurii maternale, a ataşamentului emoţional şi comunicarea scăzută creşte riscul comportamentelor de suicid la adolescenţi (Adams, Overholser, & Lehnert, 1994; De Man, Labrèche-Gauthier, & Leduc, 1993). Gjerde, Block, şi Block (1991) arată că mamele cu un stil parental autoritarian (nivel ridicat de control, scoruri mici la afecţiune şi sprijin, dar totuşi în contextul unei relaţii pozitive) la fetele de 5 ani poate să prezică distimia, când acestea ajung la 18 ani.
 
Comportamentele de stil parental negativ faţă de copii nu sunt întotdeauna sinonime cu lipsa afecţiunii parentale, ci implică şi elemente de ostilitate, de exemplu respingerea, negarea, criticismul, ridicularizarea sau acuzele. Variatele forme de negativitate evidente în comunicarea părinte-copil sau în atitudinea parentală variază de la studiu la studiu. Mamele cu depresie, anxietate, tulburări alimentare, precum şi părinţii cu tulburări de personalitate au un stil parental de obicei caracterizat prin unele aspecte de negativitate. Copiii cu anxietate, tulburări de conduită sau depresie au părinţi pe care atât ei, cât şi cercetătorii îi percep ca fiind negativi în unele aspecte ce ţin de îngrijirea copiilor.
 
Citeşte mai mult...
 
Proiect în premieră mondială, pornit de la Cluj PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Aprilie 2012 10:29
Proiectul a fost conceput într-un consorţiu din care, alături de echipa condusă de profesorul Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), mai fac parte specialişti din ţări ca Marea Britanie şi Belgia. Robotul va întruni calităţile lui Probo, Nao, Robonova şi Pleo, "înaintaşii" creaţi şi testaţi cu succes în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UBB. "O să-l testăm în prima fază pe copii cu tulburări de tip autist, dar poate fi utilizat cu rol terapeutic şi pentru pacienţi cu altă patologie. Deocamdată îl construim, îl testăm clinic pe partea cu autism, dar, fiind un robot flexibil care învaţă din experienţa cu copiii, vizăm să îl implicăm în tulburări diferite. Vrem să vedem dacă putem ameliora tulburările de conduită la cei mici", a declarat Daniel David.
 
Dacă va fi aprobat, proiectul va fi finanţat din fonduri europene. Probo a fost creat în colaborare cu o echipă de la Vrije University pentru a dezvolta abilităţile sociale şi manifestarea emoţiilor în cazul copiilor cu tulburări de tip autist. Un studiu realizat recent cu arată că micuţii "trataţi" de Probo au un nivel de ajutor necesar redus cu 80%, mult mai mare decât al celor ajutaţi de un terapeut. De asemenea, rata răspunsurilor corecte privind anumite emoţii a crescut cu 133%. Roboţelul Nao a fost conceput în aşa fel încât copiii cu autism să îşi dezvolte capacitatea de imitaţie. Aceeaşi funcţiune o are şi Robonova, iar robotul Pleo, în formă de dinozaur, a fost utilizat pentru reglarea emoţională la copii şi adulţi.
Citeşte mai mult...
 
Terapie gratuită pentru timizi, la UBB Cluj PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 18:05
Persoanele timide pot face terapie online gratuit, timp de nouă săptămâni, în cadrul unui proiect care va fi lansat, luni, de Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, proiectul de terapie online se adresează persoanelor timide, care trăiesc stări de anxietate când trebuie să vorbească în public sau când ajung să fie în centrul atenţiei altora.

"Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Facultăţii de Psihologie al Facultăţii de Psihologie a UBB, împreună cu Departamentul de Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Linkoping, Suedia, au iniţiat un program de intervenţie pe internet, de terapie pentru reducerea timidităţii, intitulat iSOFIE. Proiectul va fi lansat în 23 aprilie şi se adresează persoanelor timide, care trăiesc stări de anxietate când trebuie să vorbească în public sau când ajung să fie în centrul atenţiei altora. Persoanele incluse în studiu vor avea acces gratuit la acest program şi vor beneficia timp de nouă săptămâni de asistenţă psihologică acordată online", se arată în documentul citat.
Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 18:18
Citeşte mai mult...
 
Da-mi Doamne, putere sa iert ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 17 Aprilie 2012 19:51
Ce rol are iertarea in viata noastra? Ne ajuta intr-adevar iertarea sa ne simtim mai bine? sa fim mai apreciati de cei din jur sau doar ne tradeaza in fata celorlalti, slabiciunile pe care le avem? Ne duce undeva iertarea? Lucreaza acum, dupa ce s-au iertat, mai bine, impreuna persoane care s-au discrimant anterior din cauza religiei, etniei sau a situatiei financiare? Se reduce nivelul violentei fizice si/sau verbale daca iertam mai des? Sunt casniciile mai stabile? Relatiile dintre indragostiti se fortifica daca partenerii invata sa se ierte reciproc?
 
 
”Iertarea” ca si concept a inceput sa fie studiat destul de tarziu si asta pentru ca majoritatea o includeau (iertarea) atunci cand discutau despre religie. Celebrul psiholog, Sigmund Freud sau William James nu au mentionat nicaieri in studiile lor, iertarea ca si subiect de analiza. De-abia incepand cu secolul al 20-lea, oamenii de stiinta au inceput sa realizeze faptul ca, ”iertarea” nu este doar un sentiment placut, ci implica o multime de alti factori. Daca Freud nu a tinut cont de iertare in scrierile sale, Piaget (1932) incepea sa discute despre capacitatea oamenilor de a ierta care contribuie la cresterea si dezvoltarea judecatii morale la indivizi.
Ultima actualizare Miercuri, 18 Aprilie 2012 14:36
Citeşte mai mult...
 
Ce spune despre noi, simetria faciala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 09 Aprilie 2012 17:30
Din punct de vedere evolutiv, un aspect fizic placut inseamna atractivitate pentru persoana de sex opus si implicit un element cheie care denota starea de sanatate. Cu cat cineva arata mai bine fizic vorbind, cu atat judecatile noastre despre starea de sanatate sunt mai pozitive. Un element important pare a-l constitui simetria faciala. Studiile realizate pana in prezent au aratat ca simetria trasaturilor faciale este un marker al calitatii genelor pe care o persoana le detine precum si al stabilitatii in dezvoltare (capacitatea de a ramane intr-o stare de sanatate buna, in ciuda situatiilor de viata si de mediu cu care se poate confrunta- Gangestad & Simpson, 2000; Moller&Swaddle, 1997).
 
In plus, studiile arata ca, atat femeile, cat si barbatii care au trasaturi faciale simetrice sunt perceputi ca fiind mult mai atractivi (Grammer & Thornhill, 1994). Pornind de la aceste rezultate, doi cercetatori, Rhodes si Zebrowitz in 2001 au identificat asocieri intre simetria faciala si sanatatea aparenta la ambele sexe. Acest lucru inseamna ca, putem vorbi de un halou al atractivitatii in care atributele pozitive (extraversia, stabilitatea si o stare buna de sanatate) sunt asociate cu o infatisarea fizica placuta si astfel, indivizi simetrici. Manipuland din punct de vedere digital simetria faciala in cazul pozelor unor oameni, cu cat simetria a fost setata mai mare, cu atat cei care au vazut pozele au concluzionat ca starea de sanatate a persoanelor este mai buna.
Ultima actualizare Luni, 09 Aprilie 2012 17:45
Citeşte mai mult...
 
Psiholog despre proteste: Mulţimea e instabilă afectiv. Cea mai tipică reacţie la frustrare este nemulţumirea, furia şi agresivitatea PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 19 Ianuarie 2012 16:07
Psihologul Daniel David, de la UBB Cluj-Napoca, explică reacţiile impulsive de la protestele de stradă prin aceea că mulţimea este extrem de instabilă afectiv şi precizează că e un context care amorsează comportamentele, apreciind că reacţia jandarmilor trebuie adaptată grupurilor la care intervin.Psihologul Daniel David, şeful Catedrei de psihologie clinică şi psihoterapie de la UBB, a declarat că demisia doctorului Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii a fost "scânteia" care a declanşat întregul proces de proteste, dar acesta nu mai depinde de întoarcerea sa în funcţia de subsecretar de stat.
 
"Demisia lui Arafat a fost doar o scânteie care a declanşat întregul proces de proteste. Părerea mea este că procesul nu mai depinde acum de întoarcerea sau nu a lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii. Nu mai contează acest lucru, sunt alţi doi factori care contează. Dacă mulţimile care au scopuri diferite reuşesc să găsească un scop superior, care să le mobilizeze în aceeaşi direcţie, atunci aceste manifestaţii vor continua. Dacă au un scop comun, atunci ar putea atrage masa mare a populaţiei, care încă nu a venit, pentru că nu ştie pentru ce să vină: pentru taxa auto, pentru Roşia Montană, pentru căderea preşedintelui sau a Guvernului sau pentru Legea sănătăţii. Dar, dacă se coalizează pentru un scop comun, cum ar fi alegerile anticipate sau să nu se comaseze alegerile, un scop politic important comun, atunci protestele vor continua", a spus Daniel David.
Citeşte mai mult...
 
Iubire, incredere, fidelitate, copil: ingrediente ale concubinajului PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 13:28
Evolutia din ultimii zeci de ani, modificarile de la nivel economic si social au dus si la transformari esentiale in ceea ce priveste relatia de cuplu. Daca cu putini ani in urma fetele se casatoreau la o varsta foarte frageda si trebuiau sa treaca testul cearsafului in noaptea nuntii, in ziua de astazi a avea un copil inainte de a se casatori ori a locui cativa ani in concubinaj pana cei doi se decid sa faca marele pas, nu mai reprezinta o ciudatenie pentru nimeni. Probabil doar batranii, bunicii, privesc cu alti ochi spunand “sigur Satana si-a bagat coada in toate aceste povesti”.
 
Inca din 1960, cazurile cuplurilor care au avut un copil inainte de a se casatori a crescut de la an la an. Astazi numarul casniciilor este tot mai redus, persoanele preferand sa incerce sa stea impreuna pentru a vedea daca intr-adevar se cunosc suficient de bine. Cele mai multe studii realizate pana in prezent pe populatia americana arata ca cei doi parteneri au o relatie foarte crescuta de atasament pana la nasterea copilului, inainte de a se casatori. O buna parte raman inca la fel de apropiati si dupa nastere, desi procentul celor care dupa 2-3 ani ajung sa se desparta este ridicat.
 
Este sarcina planificata la cuplurile care inca nu sunt casatorite?
22% dintre sarcini sunt datorate esecului anticonceptionalelor
40% dintre sarcini nu au fost planificate
38% dintre sarcini au fost undeva pe la mijloc: nici planificate, dar nici nedorite
Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 14:23
Citeşte mai mult...
 
Barbatii si frica de angajamente PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 13 Ianuarie 2012 20:30
Incepem cu un scenariu simplu: un barbat si o femeie, undeva pe la 25-30 de ani. Care dintre cei doi credeti ca e mai decis sa isi cumpere o locuinta? Probabil multi ati spune: el. Eu am sa va spun EA. Tot mai multe studii recente demonstreaza faptul ca femeile care isi cauta singure o locuinta si care ajung sa traiasca in propria casa sunt mult mai multe decat barbatii care fac acest lucru. Explicatia este simpla: barbatilor le este frica de angajamente.
 
Atat pentru femei, cat si pentru barbati, a avea o locuinta proprie inseamna a fi independent, a avea o existenta nomada. Totusi multi barbati simt responsabilitatea de a trai singuri intr-o casa, mai degraba ca si pe un angajament, astfel ca prefera sa locuiasca fie cu unul din parinti, fie sa imparta apartamentul/locuinta cu alti colegi/prieteni. Femeile sunt mult mai interesate de a obtine siguranta, de a-si forma un "cuib", decat barbatii, iar modificarile pe plan financiar din ultimii zeci de ani le-au permis sa nu mai depinda de barbati din acest punct de vedere.
 
In plus, studiile arata ca, intre 20-30 de ani, cei mai multi barbati inca nu doresc ceva stabil pentru a locui (de aceea o buna parte din ei trateaza relatiile romantice la fel de superficial). De asemenea, numarul femeilor care isi cumpara o locuinta proprie este cu 25% mai mare, decat cel al barbatilor. Totul se explica si pentru ca o parte din femei sunt singure cu slujbe din care castiga foarte bine, sunt divortate si/sau au un copil; de aceea ele fac toate demersurile necesare pentru a obtine o locuinta proprie.
 
Ultima actualizare Vineri, 13 Ianuarie 2012 20:40
Citeşte mai mult...
 
Prevalenţa obezităţii printre copii este mare şi se află în continuă creştere PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 12 Ianuarie 2012 16:53
Prevalenţa obezităţii printre copii este mare şi se află în continuă creştere. Se ştie că este mult mai probabil ca obezitatea la copil să apară acolo unde părinţii sunt obezi, mai frecvent decât în familiile în care părinţii au o conformaţie slabă. Sunt importante studiile care să măsoare influenţa genelor, dar şi a mediului în care trăieşte copilul, însă e de ştiut că ele sunt într-o corelaţie ridicată având în vedere că atât genele, cât şi mediul este oferit tot de către părinte. Astfel că, o preocupare faţă de copii şi adolescenţi a ajuns să fie obezitatea şi lipsa exerciţiului fizic. Cu toate acestea, băieţii sunt mult mai activi fizic, decât fetele la orice vârstă, iar efectele petrecerii unui timp îndelungat în faţa televizorului, a jocurilor pe calculator, precum şi a obiceiurilor alimentare din copăilărie au o influenţă ridicată asupra greutăţii corporale şi a comportamentului alimentar, ulterior în dezvoltarea lor.
 
S-a studiat gradul în care paternurile de dietă ale copiilor se schimbă într-o manieră globală de-a lungul timpului şi ce s-a observat a fost că, copiii din US consumă mai mult de o treime din caloriile pentru întreaga zi şi o cantitate mare de calorii provenită din snacks-uri preparate în afara casei. Consumul de mâncare în afara casei, în schimb este minim printre copiii din China şi Rusia. Fast-food-urile joacă un rol dominant pentru americani, astfel că, globalizarea fast-food-ului în alte sectoare ale mâncării începe să afecteze paternurile de consum în diverse ţări care trec printr-o tranziţie a mâncării. Cu toate acestea, cele mai mari preocupări rămân paternurile alimentare ale copiilor din US, faţă de cei din China, Rusia sau Filipine (Adaiar, L., 2005).
Citeşte mai mult...
 
Un remediu pentru sindromul indiferentei urbane PDF Imprimare Email
Vineri, 23 Decembrie 2011 09:34
O sa incep printr-o scurta povestire care vi se va parea foarte familiara. Se intampla anul trecut, la Paris. Ma plimbam seara pe langa Piata de Flori. La un moment dat, am dat peste un om cazut pe trotuar. Nu parea deloc un caz social, un „sans domicile fixe” adormit pe strada, ci o persoana care-si pierduse cunostinta. Trecatorii numerosi, localnici si turisti, nu pareau sa-l bage in seama mai mult de timpul necesar pentru a-l ocoli. Eu m-am oprit, dar trebuie sa fiu cinstit si sa spun ca pe mine, ca medic, ma obliga legea sa ma opresc (si aici, si in Franta), in caz contrar fiind pasibil de inchisoare. Si mai surprinzator, omul era cazut la nu mai mult de 20 de metri de Urgentele de la Hotel-Dieu (un mare si vechi spital european). Tot ce a trebuit sa fac, dupa ce am vazut ca omul respira, a fost sa alerg pana la camera de garda si sa alertez un echipaj de urgenta: era mai rapid decat chematul unei salvari. Oricine in locul meu putea sa faca asta: ar fi pierdut doar 3 minute din viata. Vi s-a intamplat vreodata, sa treceti pe langa un om cazut si sa mergeti mai departe, intorcand privirea? Ei bine, se poate mult mai rau. Acest fenomen ciudat al indiferentei urbane a fost botezat sindromul Genovese. Nu dupa numele vreunui savant, ci dupa cel al unei tinere de 29 de ani care, in 1964, la New York, a fost jefuita, violata si ucisa in strada. Era noapte, insa grozavia nu s-a petrecut rapid, ci a durat o jumatate de ora, suficient ca vecinii sa se trezeasca. In total, se pare ca au fost 38 de martori oculari. Cam cati credeți ca au sunat la Politie? Nici macar unul. Tragedia a devenit ulterior obiect de studiu pentru psihologi si sociologi.
Citeşte mai mult...
 
Scurt eseu despre Tradiţie şi Bun-simţ PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 27 Octombrie 2011 15:01

Relaţiile între trecut, prezent şi viitor sunt interesante, nu doar din punctul de vedere al istoriei (sau fizicii), ci mai ales al psihologiei. Psihologic vorbind, aceste relaţii ne definesc adesea starea de sănătate, fericirea şi eficienţa în ceea ce facem. Influenţa intenţionată a trecutului asupra prezentului şi viitorului – învaţă din trecut – este un truism la nivelul cunoaşterii de simţ comun. De asemenea, influenţa neintenţionată a trecutului asupra prezentului şi viitorului este un fapt interesant, bine ştiut deja din psihologia ştiinţifică; experienţele şi paternurile din trecut ne influenţează reacţiile psiho-comportamentale în prezent şi ne predispun spre anumite reacţii în viitor. Aceste cunoştinţe care ne spun că prezentul şi viitorul sunt influenţate (neintenţionat sau intenţionat) de trecut trebuie însă completate cu un lucru mai fascinant: Trecutul este influenţat (neintenţionat) de prezent!

Ultima actualizare Joi, 27 Octombrie 2011 18:46
Citeşte mai mult...
 
Cateva metode care sa te ajute sa fii punctual PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 02 Octombrie 2011 10:05
Se intampla uneori sa mai intarzii dimineata la serviciu, la sedinta cu parintii, sa iei copiii de la scoala, la intalnirea de afaceri? Atunci ar cam fi cateva probleme pe care ar trebui sa le rezolvi. Nu este foarte placut pentru cel care e nevoit sa te astepte. Unii oameni merg pe ideea daca eu stiu sa ajung la timp, atunci astept acelasi lucru si din partea celeilalte persoane. Intarzierea poate fi considerate si o lipsa de respect, desi uneori s-ar putea sa ai intr-adevar motive bine intemeiate. Asadar, vom incerca sa oferim cateva sugestii despre cum ai putea ajunge sa fii punctual.
Iata urmatorii pasi:

Recunoaste ca esti o persoana careia ii este greu sa fie punctual. Acesta este un prim pas. Daca ai acceptat asta despre tine, inseamna ca esti pregatit pentru schimbare si vei incerca sa faci tot posibilul ca sa o obti. Si asta mai cu seama daca intarziatul iti cam da din ce in ce mai des si batai de cap la serviciu (sefii au observant asta si nu le prea convine). Esti in aceasta situatie? Atunci ar fi bine sa incepi sa dai tot ce poti mai bun ca sa-ti corectezi slabiciunea.
Ultima actualizare Duminică, 02 Octombrie 2011 11:20
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 4 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact