logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA
Cea de-a X-a editie a Spectacolului de colinde 'Noi umblam si colindam', de la Slatina (Ucraina) PDF Imprimare Email
Scris de Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei   
Duminică, 25 Decembrie 2011 22:20
Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei are bucuria de a va anunta ca pe data de 2 ianuarie 2011, la orele 11:00 (12:00 ora Romaniei), la Slatina, Maramuresul istoric din Dreapta Tisei, va avea loc cea de-a X-a editie a Spectacolului de colinde "Noi umblam si colindam". Prin urmare, sunteti asteptati cu mic, cu mare, la Scoala romaneasca din Slatina, sa colindati impreuna cu noi, si totodata, sa ne bucuram laolalta de Nasterea Domnului Hristos!

Va reamintim ca incepand cu anul 2000, Spectacolul de colinde 'Noi umblam si colindam" este organizat, anual, de Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei, în localitatea româneasca Slatina (Solotvino) din Ucraina.
Ultima actualizare Duminică, 25 Decembrie 2011 23:05
Citeşte mai mult...
 
"Capsula timpului", realizată la Bucureşti de romani din Ucraina PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Duminică, 17 Iulie 2011 14:59
În perioada 11-15 iulie 2011, la București, s-au desfășurat lucrările școlii de vară “Noi: cetățeni interactivi ai Europei”, cu participarea unui grup alcătuit din profesori și studenți români din Maramureşul Istoric de peste Tisa și din Cernăuți. Şcoala de vară a fost organizată de grupul de acțiune comună Inițiativa pentru Cultură Europeană, format din Universitatea din București, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Asociația Convergențe Europene.
 
Participanții la eveniment și-au propus:
Ultima actualizare Duminică, 17 Iulie 2011 15:07
Citeşte mai mult...
 
Eveniment istoric Romania-Ucraina, 24 iunie 1941/2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 25 Iunie 2011 13:27
Ultima actualizare Sâmbătă, 25 Iunie 2011 13:31
 
VIDEO: Eveniment istoric intre Romania si Ucraina, 24 iunie 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 25 Iunie 2011 10:46
Un eveniment istoric a avut loc pe 24 iunie 2011 intre Romania si Ucraina.
 
Doua tari invecinate, cu renume de-a lungul anilor, Romania si Ucraina au decis sa mai scrie inca o pagina in manualul de istorie. De acum incolo, ziua de 24 iunie nu va mai reprezenta doar Ziua de Sanzaiene asa cum e numita in popor, ci ziua in care romanii si ucrainienii s-au unit pentru a-i comemora pe romanii ce si-au pierdut viata pe taramul de dincolo de Tisa. Localitatea Bocicoiu Mare a fost punctul de intalnire intre oficialii Ocolului Silvic Ucrainean si delegatia formata din 18 romani insotiti de primarul Ronei de Sus, Romaniuc Ioan. Acestia s-au intalnit intr-un cadru formal pentru a fi parteneri intr-un proiect ce vizeaza comemorarea celor 21 de romani morti si ingropati pe pamant ucrainean in nefasta zi de 24 iunie 1941.
 
Istoria zilei de 24 iunie 1941
In urma cu cativa zeci de ani, anul 1941, un grup de romani din localitatile Rona de Sus, Craciunesti si Lunca la Tisa au pornit spre Ucraina pentru a-si gasi de lucru. S-au oprit in Poiana Iepelor, la cativa kilometri de localitatea Bocicoiu Mare, unde au decis sa lucreze ca si padurari. Vremea instabila a fost cea care a provocat dezastrul in noaptea de 24 iunie. Aflati intr-o cabana pentru a se adaposti de ploaie, 21 de romani au fost victime ale viiturii puternice care a distrus intreaga cabana si a luat jertfe umane. Doar doi baieti au reusit sa scape din tragedie si sa se catere pe munti plecand din calea furtunii. In dimineata zilei urmatoare, trupuri fara viata au fost gasite prin mormanele aduse de apa. Lipsa resurselor financiare a decis soarta celor ce cu o seara inainte s-au luptat cu apa. Trupurile romanilor au fost ingropate pe taram ucrainean, unora dintre ei fara a li se cunoaste identitatea. Familiile indurerate au stiut doar ca fiul, sotul si fratele lor a murit in urma unor viituri puternice. Tot ce le-a ramas de facut a fost sa organizeze slujbe de pomenire pe celalalt mal al Tisei stiind ca niciodata nu vor mai vedea trupul celui iubit.
Ultima actualizare Duminică, 26 Iunie 2011 07:15
Citeşte mai mult...
 
Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia DACIA, a aniversat 10 ani de la înfiinţare! PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Duminică, 01 Mai 2011 09:53
Într-o locaţie modernă, dar mai ales foarte primitoare, situată între Slatina şi Apşa de jos, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia DACIA, a organizat cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înfiinţare un Simpozion la care pe lângă membrii asociaţiei, au participat reprezentanţi ai Parlamentului României - dintre care amintim  pe senatorii Titus Corlăţeanu, preşedintele comisiei de politică externă, Gheorghe Mihai Bârlea, vicepreşedintele comisiei de cultură - reprezentanţi ai Guvernului, ambasadorul şi consulul general al României în Ucraina, reprezentanţi ai administraţiei locale, invitaţi din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Satu Mare, Negreşti, Oradea, membrii Asociaţiei Românilor din Ucraina din Kiev, Cernăuţi, Odesa, reprezentanţi ai presei din România şi Ucraina.
Ultima actualizare Duminică, 01 Mai 2011 10:19
Citeşte mai mult...
 
Mărţişorul din Biserica Albă PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 09 Martie 2011 11:00

Duminică, în a şaptea Babă a lunii Martie, am luat-o pe jos spre Ucraina, spre Biserica Albă, la a 12-a ediţie a „Mărţişorului”, marea sărbătoare a besermenilor dedicată femeii, adică acelei jumătăţi bune a omenirii.
În cele 45 de minute  străbătute din centrul Sighetului până în centrul Slatinei, am făcut lejer 45 de minute cu tot cu controlul din cele două puncte de trecere a frontierei de stat de la Sighet şi Solotvino (Slatina).
În cei 2 kilometri parcurşi, am trecut printr-un adevărat  război dintre iarnă şi primăvară, printr-un spectacol de ninsoare abundentă  şi vânt puternic, înghiţite de ploaie şi imediat de Soarele    victorios, acoperit din nou în clipa următoare , de norii cu lapoviţă, topită iar de astrul zilei şi tot aşa până după- amiază, când cel puţin în dreapta Tisei, cerul a rămas azur, iar besermenii, dar şi cei veniţi din localităţile învecinate au putut servi un cinci şi un şaşlâc bun , preparat pe la cele câteva tonete cu bunătăţi din curtea Centrului Multicultural din comuna românească Biserica Albă din Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Volohii, oameni care vorbesc româneşte, dar nu au auzit de România PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 19 Februarie 2011 08:31

La 200 km distanţă de Sighetu Marmaţiei, în Poroşcovo (Ucraina), în imediata apropiere a frontierei cu Slovacia, îşi duce existenţa o comunitate de volohi români. În jur de 2000 de suflete dintre care 1300 de copii trăiesc în condiţii foarte grele. 5.000 de oameni trăiesc în poroşcovo din care 2.000 sunt volohi români. Datorită acestui fapt există şanse mari ca volohii să devină majoritari şi de aceea autorităţile nu îi prea ajută în rezolvarea problemelor.

Marginalizaţi pe nedrept, volohii formează o enclavă românească şi încearcă din răsputeri să găsească un sprijin la fraţii români. Reprezentanţi ai cotidianului Glasul Maramureşului, Asociaţiei "Valea Verde", Uniunii Regionale "Dacia" a Românilor din Transcarpatia, Fundaţiei "EMA", Fundaţiei "Rozalina" au strâns ajutoare (constând în alimente, îmbrăcăminte şi jucării), care au ajuns la volohii români.

Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Februarie 2011 09:10
Citeşte mai mult...
 
Ziua Limbii Române, la Apșa de Mijloc PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Vineri, 18 Februarie 2011 11:01
Un eveniment important pentru comunitatea romaneasca din Maramuresul Istoric de peste Tisa urmeaza sa aiba loc, saptamana viitoare, la Apşa de Mijloc - "Ziua Limbii Române".
 
Manifestarea culturala se va desfasura pe data de 21 februarie, la ora 14:00, in sala de festivitati a scolii generale din aceasta localitate maramureseana de peste Tisa.
 
"Ziua Limbii Române" este un concurs raional de poezie romaneasca, la care vor participa reprezentanti ai mai multor localitati din Maramuresul Istoric in care traiesc etnici romani (raionul Rahiv/Rahău, Transcarpatia, Ucraina).
Ultima actualizare Vineri, 18 Februarie 2011 12:56
Citeşte mai mult...
 
Europarlamentarul I. M. Paşcu, în vizită la românii din dreapta Tisei PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 01 Februarie 2011 10:52
În organizarea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia”Dacia” din Apşa de Jos, prezidată de dr. Ion M. Botoş, a V-a ediţie a concursului literar itinerant „Mihai Eminescu” s-a  desfăşurat   sâmbătă, la Cărbuneşti, satul aparţinător comunei Strâmtura (Gluboki Potok) din raionul Teceu.

Manifestarea  a început la Biserica Ortodoxă Română din Strâmtura, cu un parastas în memoria poetului naţional al românilor de pretutindeni, oficiat de preotul paroh Mihai Marina  şi doi preoţi din Maramureş (Vasile Luţai) şi Sătmar. La parastas  s-au rugat împreună cu invitaţii din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bihor: primarul din Strâmtura, Vasile Buga, preşedintele Ion Botoş, directorul Şcolii din Cărbuneşti, prof. Ioan Smerega, profesorii din stânga Tisei (dr. Odarca Bout, dr. Ilie Gherheş, dr. Ion Petrovai, dr. Dorel Todea, dr. Ioan Iuga şi Marian Ferţadi, dar şi Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, senatorul de Satu Mare, Valer Marian, consulul general al României la Cernăuţi E Sa Tatiana Popa.
Ultima actualizare Marţi, 01 Februarie 2011 10:49
Citeşte mai mult...
 
Burse in Ucraina [termen de depunere:07.02] PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 12 Ianuarie 2011 14:04

In baza Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului intre Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina pe anii de invatamant, Agentia de Credite si Burse de Studii aduce la cunostinta oferta de burse acordate pentru anul universitar 2011-2012 in Ucraina:

 

- pana la 6 burse de studii, pentru studii universitare de licenta;
- pana la 6 burse de studii, pentru universitare de masterat;
- pana la 4 burse de studii, pentru universitare de doctorat;
- pana la 20 luni/bursa, burse de stagiu pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.

Art. 4
- 5 burse pentru participarea la cursurile de vara de limba, literatura si civilizatie ucraineana (din cauza reducerilor bugetare, M.E.C.T.S. prin A.C.B.S. nu va asigura transportul international tinerilor nominalizati pentru cursuri de vara în anul universitar 2011-2012).

Ultima actualizare Miercuri, 12 Ianuarie 2011 14:14
Citeşte mai mult...
 
Românii din dreapta Tisei cer un consulat la Solotvino PDF Imprimare Email
Marţi, 11 Ianuarie 2011 23:02

Românii din dreapta Tisei, dar şi ucrainenii care călătoresc în România întâmpină serioase dificultăţi în obţinerea vizelor necesare intrării în România. Pentru a obţine aceste vize sunt nevoiţi să se deplaseze la Consulatul de la Cernăuţi (la o distanţă de 200 km).

Mulţi acuză faptul că personalul care deserveşte Consulatul se comportă într-un mod necivilizat cu cei care apelează pentru a obţine o viză.

• O soluţie - micul trafic de frontieră

Pentru a se pune capăt acestor neplăceri, românii din dreapta Tisei s-au adresat de nenumărate ori autorităţilor române pentru a se înfiinţa un consulat la Solotvino. Au existat mai multe interpelări făcute de senatorul Gheorghe Mihai Bârlea, dar fără niciun rezultat. O iniţiativă vine din partea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia", condusă de dr. Ioan Mihai Botoş:

Citeşte mai mult...
 
Slatina - bucurie-suparare pe un bulgare de sare PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 06 Ianuarie 2011 10:38

Oraşul pe care îmi place să-l numesc pe un bulgăre de sare, îl cunosc de fix 48 de ani. Că  strada principală din Slatina, aceeaşi de 6 decenii,  are hârtoape, de vină sunt specialiştii drumari de odinioară. Ei s-au curăţat de mult, ca la Sighet. Atâta doar că aici s-a turnat asfalt peste calupuri, iar la Slatina, vechiul drum are gropile sub apa îngheţată, acum.

Slatina, un cartier mirific, dar necunoscut al Sighetului. Sau invers, gândeam atunci, în 1962, după ce am trecut pe jos, pe podul vechi de la Cămara-Biserica Albă.

De la marginea satului unde eram cazaţi la părinţii lui nea Ion,  până la Slatina, parcurgeam  vreo 2-3 kilometri, de mână cu părinţii.

La Slatina, unde am fumat pe ascuns cu Ilie, acum răposat. Ilie, fratele lui Gheorghe, fiul lui Lorinţ, unchiul prin alianţă al mamei.

Ultima actualizare Joi, 06 Ianuarie 2011 10:53
Citeşte mai mult...
 
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în dreapta Tisei PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Miercuri, 01 Decembrie 2010 20:26
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 11

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact