logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA
Românii din dreapta Tisei se pregătesc pentru aniversarea Centenarului României PDF Imprimare Email
Scris de Liviu Siman   
Sâmbătă, 17 Martie 2018 08:28

Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia” va organiza o serie de evenimente pentru a marca Centenarul României.
 
‘’O primă activitate va consta în organizarea unei expoziții intitulată ‘’1oo de ani de așteptare a recunoașterii’’, ce va fi vernisată în curând în localitatea Apșa de Jos. Vor fi expuse documente din perioda Marii Uniri. Vom derula și alte activități despre care vom vorbi la timpul lor”, a spus Ioan Mihai Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ‘’Dacia”.
Citeşte mai mult...
 
Românii din dreapta Tisei, victime ale unei legi a învăţământului profund antieuropene - In Romania pentru binele comunitatii ucrainiene se poate scoate in strada o intreaga institutie romaneasca PDF Imprimare Email
Joi, 14 Septembrie 2017 17:02

De câte ori merg în Ucraina (de fapt în cele două treimi ale Maramureşului istoric) ai noştri (de acolo!) mă întreabă: “Ce aţI făcut şi ce faceţi voi, adică }ara, pentru noi?”.

Chiar aşa! Ce am făcut noi pentru ai noştri? Nimic.

Culmea e că până şi azi, mai exact în patru septembrie a.c., apărând o lege a învăţământului absurdă, adoptată de Parlament şi (încă) nepromovată de preşedintele Petro Poroşenko, care ar afecta profund învăţământul în limba română din Ucraina, MAE (al nostru, nu-i aşa?) îşi manifestă îngrijorarea!

Poate o fi o cutumă a diplomaţiei clasice asta cu “să-ţi manifeşti îngrijorarea”… numai că trăim în “vremuri noi şi mizerabile”, drept care MAE era cazul să ia atitudine apăsat!

Maramureşenii aflaţi (dincolo de Tisa) în Solotvino, Apşa, Biserica Albă ş.a.m.d. privesc cu stupoare la politica ţării lor, a locului unde-şi au rădăcinile şi tradiţiile şi limba (pe care le păstrează, de altfel, cu sfinţenie!).

Nu aşa îţi aperi românii trăitori în afara graniţelor când e în pericol învăţământul în limba maternă! Nu e suficient ca România să fie îngrijorată!

E de văzut cum va reacţiona Ungaria lui Orban, deoarece ungurii trăitori în Ucraina sunt la fel de ameninţaţi ca românii!

Legea asta cu buclcuc trecută cu inconştienţă prin Parlamentul de la Kiev introduce sistemul de 12 clase (nu e rău!) dar tragedia antieuropeană începe cu articolele de lege care urmează: se desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă pentru cetăţenii ucraineni de alte etnii, sistemul educaţional urmând a se desfăşura doar în limba de stat din Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Românii din dreapta Tisei, victime ale unei legi a învăţământului profund antieuropene PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Joi, 14 Septembrie 2017 12:29

De câte ori merg în Ucraina (de fapt în cele două treimi ale Maramureşului istoric) ai noştri (de acolo!) mă întreabă: “Ce aţI făcut şi ce faceţi voi, adică țara, pentru noi?”.
 
Chiar aşa! Ce am făcut noi pentru ai noştri? Nimic.
 
Culmea e că până şi azi, mai exact în patru septembrie a.c., apărând o lege a învăţământului absurdă, adoptată de Parlament şi (încă) nepromovată de preşedintele Petro Poroşenko, care ar afecta profund învăţământul în limba română din Ucraina, MAE (al nostru, nu-i aşa?) îşi manifestă îngrijorarea!
Citeşte mai mult...
 
Cunoaşterea frumuseţilor României de către românii volohi din Ucraina PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Septembrie 2016 08:13

„Cunoaşterea frumuseţilor României de către reprezentanţii comunităţilor de români volohi din Transcarpatia – Ucraina” se intitulează Proiectul cultural-educativ iniţiat de jr. Nicolae Butan, din Alba Iulia şi Uniunea Regională “DACIA” a Românilor din Transcarpatia, în parteneriat cu Taberele „Happy faces”, Ighiu-Alba, Consulatul General al României la Cernăuţi, Administraţia Regională din Transcarpatia, Secţia română a Companiei de Televiziune din Ujgorod – Ucraina, Asociaţia „Rozalina” Sighetu Marmaţiei, Camera de Comerţ Baia Mare şi Prefectura judeţului Maramureş.
Dr. Ion M. Botoş, preşedintele Uniunii Regionale “DACIA” a Românilor din Transcarpatia, cu sediul în Apşa de Jos, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia afirma în Punctul de Trecere a Frontierei de la Sighetu Marmaţiei: “Anul 2016 va fi scris în istoria noastră ca un an important pentru comunitatea românilor volohi din Transcarpatia. Pentru prima dată, un grup organizat de copii trec frontiera Ucrainei, pentru a păşi în Patria istorică. Se împlineşte astfel dorinţa miilor de români volohi care vorbesc de România, dar nu au vizitat-o niciodată. La întoarcerea acasă, la Poroşcovo, îi aşteaptă baba Maria, cea mai bătrână femeie din sat, care vrea să afle mai multe despre România înainte să părăsească această lume, liniştită şi împăcată că nepoţii dumneaei au fost în patria mamă. În Transcarpatia locuiesc compact românii maramureşeni în cele două raioane – Teceu şi Rahău, mai puţini în raionul Hust – raioane care au făcut parte din Comitatul Maramureş, de la 1 Decembrie 1918 la 26 iulie 1921. 

Citeşte mai mult...
 
Ucrainenii vor modificarea proiectului privind noul pod peste Tisa PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Vineri, 02 Septembrie 2016 08:29

Ucrainenii cer modificarea proiectului privind noul pod peste Tisa. Noi măsurători urmează să se facă în a doua zi a lunii septembrie la faţa locului, după care se va modifica proiectul cu noile date. Încă nu se cunoaşte sursa de finanţare pentru realizarea acestui obiectiv, însă optimismul autorităţilor este la cote maxime.
 
De altfel, o întâlnire transfrontalieră pe această temă a avut loc în această săptămână la Prefectura Maramureş. Din partea română au fost prezenţi, pe lângă prefectul Sebastian Mihai Lupuţ şi subprefectul Alexandru Bondrea, alţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş, proiectantul, reprezentanţi ai CNADNR Bucureşti, ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa Cluj-Napoca şi Alexandru Cosma, director executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Maramureş. Delegaţia ucraineană a fost constituită din Mikulin Viktor, şeful adjunct al Administraţiei Regionale de Stat Transcarpatia, alături de care s-au aflat, printre alţii, responsabili din cadrul Regiei Autonome de Apă din bazinul râului Tisa, ai Departamentului de Ecologie şi Resurse Naturale din cadrul Administraţiei Regionale de Stat sau ai Agenţiei de Relaţii Economice şi Colaborare Transfrontalieră ş.a.m.d.
Citeşte mai mult...
 
Totul despre permisul de mic trafic PDF Imprimare Email
Vineri, 02 Octombrie 2015 15:14

Ambasada României la Kiev, oficiile consulare ale României de la Cernăuţi şi Odessa, iar în viitorul apropiat Consulatul României de la Solotvino (regiunea Transcarpatia, Ucraina). Acestea sunt locurile unde se poate depune cerere pentru obţinerea permisului de mic trafic (PMT).
 
Formularul de cerere pentru obţinerea acestui permis se completează şi se semnează în interiorul chenarului anume destinat, de către solicitant, în faţa funcţionarului consular. Formularul de cerere, care este gratuit, poate fi procurat la Secţia consulară a Ambasadei României la Kiev şi la oficiile consulare ale României în Ucraina sau descărcat de pe internet.
Citeşte mai mult...
 
Ucraina ar putea lansa o operatiune antiterorista in Transcarpatia, la frontiera cu Romania PDF Imprimare Email
Luni, 20 Iulie 2015 14:16

 Autoritatile ucrainene ar putea lansa o operatiune antiterorista in regiunea Transcarpatia, situata in vestul Ucrainei, la frontiera cu Romania, Ungaria si Slovacia, in urma confruntarilor armate produse in aceasta zona, informeaza site-ul agentiei Tass, citat de Mediafax.
 
"Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizeaza posibilitatea lansarii unei misiuni antiteroriste in zona orasului Mukaceve si in toata regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuznetsov, seful Directiei antiteroriste de la Kiev.
Citeşte mai mult...
 
Ucrainenii nu mai au nevoie de vize pentru a ajunge în România PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Miercuri, 03 Iunie 2015 08:53

Românii din Ucraina au acum posibilitatea de a-şi vizita mai uşor rudele din România, ca urmare a intrării în vigoare a acordului privind micul trafic de frontieră, semnat la Kiev la data de 2 octombrie 2014, de către prim-miniştrii celor două ţări.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 km. Trebuie subliniat faptul că de acest Acord vor beneficia aproximativ două milioane de cetăţeni români şi ucraineni de pe o parte şi alta a frontierei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, acordul privind micul trafic de frontieră facilitează considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două ţări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone.

Ultima actualizare Miercuri, 03 Iunie 2015 08:59
Citeşte mai mult...
 
Intalnire romano-ucraineana la Biserica Alba din Ucraina, in zona unde va fi construit podul peste raul Tisa PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Mai 2015 20:35

Marti, 19 mai 2015, a avut loc o intalnire de lucru in localitatea Biserica Alba din Ucraina, in zona unde va fi construit podul peste raul Tisa. 
 
Conform unui comunicat de presa al Institutiei Prefectului Judetului Maramures, la intalnirea din zona Teplita, de pe malul drept al Tisei, au participat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, reprezentanti ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (Marioara Capra - directorul Directiei Tehnice a Companiei, ing. Remus Mocanu - sef Serviciu in cadrul CNADNR), Teodor Gorcea – director adjunct a Directiei de Investitii din cadrul D.R.D.P. Cluj, Dan Cocosila – consilier in cadrul Consiliului Judetean Maramures, reprezentanti ai firmei de proiectare si Sorin Vlasin - consilier municipal, Sighetu Marmatiei. 
 
Din delegatia ucraineana au facut parte: Vasil Prigara – directorul Departamentului Transport si Infrastructura din cadrul Administratiei Regionale Transcarpatia, Hanna Glukhova – vicepresedinte al Consiliului Regional din Transcarpatia, Gheorghe Berinde - primar in localitatea Biserica Alba (Ucraina), membri ai Departamentelor Tehnic si de Amenajare a Teritoriului din regiunea Transcarpatia. 
Ultima actualizare Miercuri, 20 Mai 2015 20:43
Citeşte mai mult...
 
În atenţia românilor din Ucraina! LISTA celor 662 localităţi, care vor beneficia de libera circulaţie în România PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 19 Mai 2015 07:21

Consulatul General al României la Cernăuţi a publicat LISTA localităţilor din Ucraina, care vor beneficia de libera circulaţie în România, drept prevăzut în Acordul româno-ucrainean privind micul trafic de frontieră din 2 octombrie 2014, care a intrat în vigoare la 14 mai 2015.
 
Alte acte oficiale şi informaţii utile, puteţi urmări pe site-ul Misiunii Diplomatice a României la Cernăuţi.
 
 
Găsiţi localitate dvs în LISTA oficială şi explicaţi părinţilor, bunicilor dvs, care n-au acces la Internet, ce acte trebuie sa pregătească pentru a putea călători liber în România pe o rază de până la 30-50 km în interiorul statului român. Acelaşi drept îl vor avea şi rudele dvs din România, care locuiesc de-a lungul graniţei cu Ucraina.
Ultima actualizare Marţi, 19 Mai 2015 07:43
Citeşte mai mult...
 
Un puternic incendiu la o centrala nucleara din sudul Ucrainei PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Ianuarie 2015 13:43

Un incendiu puternic a izbucnit joi seara la centrala nucleara din localitatea Iujnoukrainsk, regiunea Nikolaev (sudul Ucrainei), a anuntat serviciul de presa al Directiei principale de pe langa Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta din Ucraina pentru regiunea Nikolaev, potrivit agentiei de presa ucrainene Liga. 
 
Incendiul a izbucnit in jurul orei locale 22:00 la instalatia de racire situata in interiorul transformatorului. 
 
Circa 16 echipaje de pompieri, cu un efectiv de 125 de persoane, si mai multe autospeciale, au fost mobilizate la stingerea focului. Potrivit agentiilor de presa ucrainenene, incendiul a putut fi stins peste o ora si jumatate. 
Citeşte mai mult...
 
Romania si Ucraina au semnat Acordul privind micul trafic de frontiera PDF Imprimare Email
Joi, 02 Octombrie 2014 19:47

Premierul Victor Ponta si omologul ucrainean Arsenii Iateniuk au semnat joi Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind micul trafic de frontiera, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Guvern.
 
Potrivit comunicatului de presa, textul Acordului fusese semnat ad referendum de ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, si omologul sau ucrainean, Andrii Descita, la 1 aprilie 2014, in marja reuniunii NATO-Ucraina desfasurate la Bruxelles.
 
Guvernul arata ca "intrarea in vigoare a acestui acord va aduce beneficii palpabile pentru cetatenii Romaniei si Ucrainei din zonele limitrofe frontierei comune, inclusiv pentru etnicii romani din Ucraina si cei ucraineni din Romania. Acestia vor putea traversa mai usor frontiera comuna, fara viza, in baza permisului de mic trafic."
 
Acordul reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.
Citeşte mai mult...
 
Romanilor li se cer adeverinte cu veniturile salariale la trecerea granitei cu Ucraina PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 15 Februarie 2014 23:55

Birourile vamale Siret, Sighet si Halmeu, aflate la frontiera externa a Uniunii Europene, aplica, incepand de astazi, 15 februarie, „masuri specifice de selectie a calatorilor, utilizand analiza de risc pentru efectuarea controlului vamal, fiind avute in vedere bunurile introduse de calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale”, a declarat inspector principal Liana Vasiliu, purtator de cuvant la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi. 
 
Potrivit Lianei Vasiliu, autoritatile vamale au inregistrat cazuri in care calatorii introduc cantitati mari de motorina sau benzina, produse din tutun, alcool, zahar, ori alte bunuri a caror valoare depaseste suma de 300 de euro peste uzul personal. 
Ultima actualizare Duminică, 16 Februarie 2014 08:24
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 11

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact