logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:27

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi. Satele româneşti răsunau odinioară de veselia tinerilor şi de zicala: Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Citeşte mai mult...
 
27 de primarii date in judecata pentru nedecontarea navetei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 14:49

Pe langa salariile mici si lipsa fondurilor din educatie, profesorii maramureseni se confrunta si cu problema recuperarii banilor de naveta, multe primarii din judet avand restante financiare in acest sens.
“In acest moment avem procese deschise cu 27 de primarii, din acestea unele avand restante la decontarea banilor catre dascali de mai bine de trei ani de zile”, a declarat pentru citynews.ro presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.
Nici banii aferenti salariului al 13-lea nu au ajuns inca la profesorii maramureseni. Doar unele primarii, care au reusit sa aloce sume din bugetul propriu, cum ar fi Dragomiresti si Viseu de Sus au acordat pana acum acest drept banesc. “Atata timp cat nu au fost stabilite bugetele locale nu avem parghiile legale pentru a forta primariile sa dea bani personalului din invatamant. Al 13-lea salariu se acorda in acest moment in functie de disponibilitatile fiecarea administratii locale in parte”, a mai adaugat Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Marisca Chis din Salistea de Sus, condamnata la 7 luni de puscarie pentru ca a smuls trei tarusi de pe propria glie PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 12:59
Foto: Gazeta de MaramuresRevolta in Maramures. Intreaga comunitate dintr-un oras maramuresean s-a ridicat pentru a sprijini o maramureseanca in varsta de 55 de ani, mama a cinci copii, dintre care doi cu handicap sever. Ea este considerata un "pericol social" de magistratii din Valea Izei, pentru ca a smuls trei tarusi infipti in pamant de un executor judecatoresc. Femeia a fost condamnata, definitiv si irevocabil, la 7 luni inchisoare pentru aceasta fapta "deosebit de grava". Cu toate ca si-a sustinut nevinovatia in fata a numeroase instante de judecata, judecatorii au aruncat-o dupa gratii. Acum, singura ei salvare este iertarea presedintelui tarii, Traian Basescu.
Femeia din fotografie este "infractorul deosebit de periculos", pe numele de Chis Marisca. Ea este cea care a fost condamnata, prin sentinta definitiva si irevocabila, la o pedeapsa cu inchisoarea de 7 luni. Fapta de care este acuzata este de-a dreptul hilara pentru locuitorii orasului Salistea de Sus. Totul a pornit in urma cu ani buni de zile cand maramureseanca a fost data in judecata de un vecin pentru o palma de pamant ce era in proprietatea familiei ei. Dupa cinci ani de judecata desi pamantul ii fusese lasat mostenire, castig de cauza a avut vecinul ei, iar partea pagubita plateste cu libertatea. Pe nedrept spun satenii. "Am umblat cinci ani prin tribunale pentru pamantul lasat mostenire familiei mele. Vecinul meu a castigat cu acte false.
Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 18:51
Citeşte mai mult...
 
Pacienti vanduti cu 6 euro bucata PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 11:02

Pacientii inscrisi pe lista unui medic de familie pot fi vanduti legal, in bloc, catre un alt medic, uneori chiar fara sa fie informati si fara sa stie nimic despre acesta. Cateodata, ei afla ca sanatatea lor a ajuns in mainile altcuiva abia cand ajung, dintr-un motiv sau altul, la cabinet.

Practica a aparut dupa emiterea unui ordin al ministrului Sanatatii care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti si altele, numit oficial praxis de medicina de familie). Acest ordin nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" catre un alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla nici un cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii.

Citeşte mai mult...
 
Specialiştii susţin că ajutoarele financiare în agricultură nu stimulează munca PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:58

Majoritatea maramureşenilor interesaţi de proiecte nu se implică în dezvoltarea fermelor ce necesită muncă fizică

Specialiştii din agricultură au ajuns la concluzia că ţăranul nostru a devenit în ultimii ani comod. El vrea doar să obţină profit, sub orice formă, dar să nu muncească prea mult. Majoritatea dintre ei încearcă să profite de sprijinul financiar, de subvenţii, prime şi alte forme de ajutoare, însă banii obţinuţi în acest mod nu sunt reinvestiţi în sectorul agricol. Ce-i drept, nici investitorii nu îşi aleg să dezvolte o afacere în care munca fizică este prea mare. Ei au posibilitatea să întocmească proiecte şi să dezvolte afaceri în sectorul agricol, însă sunt interesaţi doar de înfiinţarea fermelor de melci sau să planteze afini etc. şi nu să muncească în domeniul zootehnic, în special pentru producţia de lapte, deoarece volumul de muncă este mult mai mare, activitatea fiind greoaie şi neconfortabilă. Din această cauză am ajuns să importăm majoritatea cantităţii de lapte necesară judeţului, iar mai nou şi carne şi alte produse alimentare.

Politica ajutoarelor de stat nu este bine gândită

Citeşte mai mult...
 
Parlamentari cu frică de Dumnezeu - 36 de biserici din Maramureş primesc bani de la buget PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:51

Nu mai este nicio noutate faptul că preoţii se implică în campaniile elctorale. Exemple se pot da cu nemiluita din ultima campanie pentru alegerile parlamentare din Maramureş. Nu puţine au fost cazurile când preoţii au susţinut pe faţă un candidat şi chiar a îndemnat enoriaşii să-l voteze. Iată că eforturile feţelor bisericeşti din Maramureş în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi au fost răsplătite. Nu mai puţin de 36 lăcaşuri de cult din judeţ sunt trecute pe lista de finanţare de la buget pe anul acesta. Sumele bugetare vor fi folosite pentru construcţia, renovarea sau întreţinerea unor biserici.

În guvernarea PSD - PDL, preoţii se pot considera privilegiaţi. Eforturile lor se văd răsplătite pe toate căile. Salariilor personalului clerical vor creşte cu 50% (în mai multe etape) la fel ca şi ale cadrelor didactice. În plus vor beneficia de tichetele de vancaţă ce vor fi împărţite cu generozitate bugetarilor, la propunerea Elenei Udrea, ministrul Turismului.

Citeşte mai mult...
 
Autoritatile ar putea suporta integral reabilitarea termica a locuintelor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:25

Ministerul Dezvoltarii si Locuintei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care statul ar urma sa acopere cea mai mare parte din costurile lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor. Proiectul se afla in dezbatere publica pe site-ul ministerului, relateaza RFI.

In prezent, proprietarii, statul si primariile au obligatia sa acopere circa o treime din suma necesara reabilitarii termice a locuintelor. Potrivit proiectului de act normativ, statul ar urma sa plateasca pe viitor jumatate din cheltuieli, in timp ce primariile vor plati 30% din valoare. Diferenta de 20 de procente din costurile lucrarilor de reabilitare va fi platita din buzunarul asociatiilor de proprietari. Mai mult, autoritatile locale ar putea prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiilor, astfel incat locatarii ar putea sa nu mai plateasca deloc pentru reabilitarea termica a blocurilor. Asta, evident, daca primariile au bani pentru subventii.

In privinta avantajelor pe care le-ar aduce reabilitarea termica, subsecretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii si Locuintei, Razvan Murgeanu, sustine ca prin acest proiect costul facturii la energie termica se va reduce cu aproape 50%.

Citeşte mai mult...
 
Casa de Pensii va scana 100.000 de cărţi de muncă ale maramureşenilor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:15

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Maramureş a început scanarea cărţilor de muncă ale maramureşenilor. Acţiunea are ca scop preluarea datelor din aceste documente în scopul creării unei baze de date a Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale. Scanarea este necesară pentru că documentele originale nu pot fi reţinute mai mult de 2-3 zile.
“Am demarat acţiunea scanării carnetelor de muncă. Pentru această operaţiune am primit patru scanere pentru întreg Maramureşul”, a declarat Lucica Pop, directorul CJP Maramureş. Toate cele patru aparate de scanare au fost repartizate în Baia Mare.
Chiar dacă s-a solicitat un astfel de aparat şi pentru Casa Locală din Sighetu Marmaţiei, cererea a fost respinsă. Lucica Pop spune că s-a considerat această variantă prea costisitoare, prin prisma personalului ce trebuie angajat. “Am solicitat iniţial 19 posturi, dar ni s-au aprobat doar 12”, a menţionat directorul CJP Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
A fost amendat pentru nedeclarea în vamă a unui pachet de ţigări PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:05

După şase luni de judecată, Tribunalul Maramureş s-a pronunţat asupra legalităţii unui proces vrebal de contravenţie întocmit de lucrătorii vamali sigheteni împotriva unui cetăţean pentru nedeclararea unui singur pachet de ţigări trecut peste graniţă. Magistraţii au admis plângerea lui Ivan P., din Sighetu Marmaţiei, împotriva sancţiunii de “Avertisment” aplicată de vameşi pentru descoperirea în autoturismul personal a unui pachet de ţigări cumpărat în Ucraina, de unde se întorcea. Reprezentanţii vamali au susţinut însă că ţigările au fost “ascunse într-un loc special amenajat prin modificarea autoturismului” şi nu au fost declarate la graniţă. Amendatul a depus plângere împotriva amenzii şi atât magistraţii Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, cât şi ai Tribunalului Maramureş (în faza de recurs) au admis această acţiune, anulând procesul verbal de contravenţie al lucrătorilor vamali. Motivul deciziei a fost că fapta nu prezintă un pericol social ridicat şi ca atare amendarea este o sancţiune prea aspră.

Citeşte mai mult...
 
Bondi vrea sa-i convinga pe borsenii intorsi acasa sa-si investeasca economiile in IMM-urile locale PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 09:49

Autorităţile judeţene îşi bat capul, în aceste zile, să găsească soluţii cât mai eficiente de contracarare a crizei financiare. Ca la orice început de proiect de o asemenea anvergură, mai-marii judeţului au început să caute răspuns la întrebările unde avem bani, cine-i ţine şi unde ar trebui să-i investim pentru o mai bună rânduială.

Cheia se pare că se află la maramureşenii plecaţi în străinătate - "căpşunarii din Borşa" - care se întorc acasă cu buzunarele doldora de euroi. Gyöngyike Böndi, prefectul de Maramureş, a cerut directorilor de instituţii deconcentrate ajutor să-i convingă pe borşenii întorşi acasă să-şi investească banii în aşa fel încât să aibă de câştigat şi alţii, nu numai ei (a se citi borşenii). "Acuma, cu criza aceasta, mulţi borşeni se întorc acasă. Şi ce fac cu banii aduşi? Îşi construiesc palate cu câteva etaje. Eu zic că trebuie să-i adunăm cumva şi să-i consiliem pe borşeni să nu-şi mai facă case mari, pentru că şi aşa nu locuiesc în ele. În plus şi impozitul e mare cât casa.
Citeşte mai mult...
 
Brambureală la plata taxei auto PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 18:00

Ordonanţa de urgenţă privind noua taxă auto a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare de vineri, 20 februarie 2009. Astfel, de la primele ore ale dimineţii de ieri, zeci de maramureşeni s-au îngesuit la Administraţia Financiară Baia Mare ca să-şi depună dosarele pentru recalcularea taxei auto. Surpriză! Aici nimeni nu ştia nimic.

După ce au aşteptat aproape două zile ca noua taxă să intre în vigoare, zeci de maramureşeni s-au lovit de refuzul funcţionarilor Administraţiei Financiare Baia Mare de a le prelua dosarele, motivând că încă nu au primit nicio înştiinţare în acest sens din capitală.
"Am venit să  plătim taxa, ne expiră luni  RAR-urile, dar ăştia nu ne iau dosarele. O zis să aşteptăm. Da până când…? Dacă nu reuşesc nici acum să îmi înmatriculez maşina, o duc la dezmembrări", spune, dezamăgit,  Gheorghe Bărbuş. Discuţii, nervi şi înghesuială pe holul instituţiei. Posesorii de autoturisme second-hand neînmatriculate îi acuză pe funcţionari de dezinteres faţă de această problemă. "Am înţeles că toţi din birou sunt puţin cam leneşi, nu vor să calculeze noua taxă, deşi conform spuselor domnului ministru Emil Boc, de azi dimineaţă (n.r. - ieri dimineaţă), oamenii îşi pot plăti noua taxă auto", declară, foarte revoltat, Marcel Ciucur.

Citeşte mai mult...
 
Cursurile online, "şcoala" omului modern PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 17:53

Cursurile online au început să devină şi în România, încetul cu încetul, o parte componentă a procesului  de perfecţionare profesională ori dezvoltare personală. Tot mai mulţi români apelează la astfel de metode noi de formare ori dezvoltare profesională, în ideea că vor găsi un job mai bine plătit.

La aceste cursuri online recurg de regulă cei care sunt foarte ocupaţi şi nu au timp suficient la dispoziţie pentru a urma programe clasice de învăţare. Internetul românesc nu duce lipsă de asemenea platforme şi site-uri. De regulă, cursurile online taxabile sunt cele care se finalizează cu acordarea unor certificate recunoscute de ministerele de resort din România. La finalul cursurilor gratuite, participanţii primesc, în general, diplome de absolvire. Avantajele unui curs online sunt multiple, în comparaţie cu programul clasic de învăţare. Principalul atu este cel al economiei de timp.
În cazul cursurilor online, nu se pierde timp cu deplasarea la locul de învăţare, tot procesul educaţional derulându-se prin intermediul calculatorului, de acasă.

Citeşte mai mult...
 
Anul trecut, CAS a decontat Serviciului de Ambulanţă 11.591.000 lei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 08:48

Sumele decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş către Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost superioare anul trecut, comparativ cu 2007. După cum ne-a spus Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a primit 11.591.000 lei, pentru serviciile prestate în anul 2008, în timp ce în 2007 s-au decontat 7.042.000 lei. “CAS Maramureş a încheiat contract de furnizare servicii de urgenţă şi transport sanitar cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă care are 6 substaţii. Este vorba de Baia Mare, Şomcuta, Târgu Lăpuş, Sighet, Vişeu şi Borşa. Trebuie să amintim faptul că pachetul de servicii de bază în asistenţa de urgenţă şi transport sanitar cuprinde urgenţe medico-chirurgicale majore, urgenţe medico-chirurgicale de gradul II, dar şi servicii de transport”, a subliniat Claudia Ganea.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior191192193194195UrmătorSfârşit »

Page 191 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact