Pe data de 22 decembrie a.c. la Stonehenge (Wiltshire, Anglia), solstiţiul de iarnă a fost sărbătorit de un număr aproximativ de peste 5000 de oameni.
Mulţi au aşteptat toată noaptea în apropierea sitului să poată să participe la acest eveniment şi să atingă pietrele milenare. După orele 7.00. a.m. a fost permis accesul liber la monument.
Seara Asociațiilor Caritabile pe 15.12.2019 in Friends Sighet
Scris de Sighet Online
Joi, 12 Decembrie 2019 15:26
”Noi credem că împreună putem construi o comunitate mai frumoasă și mai atentă la nevoile celor din jur. De aceea, pe 15.12.2019, de la ora 18, te așteptăm la Seara Asociațiilor Caritabile în Friends Wine Bar Sighet (str. Iuliu Maniu nr. 20). Asociația Suntem Vocea Lor, Kiwanis Maramureș, SOS Bambini, Alină & Ajută și SZMISZ își vor prezenta în fața voastră activitatea de până acum și vă vor face cunoscute cazurile la care lucrează în prezent și pe care le puteți susține.
Noi credem că împreună suntem mai puternici, mai curajoși, mai implicați și mai motivați! De aceea, te așteptăm alături de noi! Dacă simți că viața ta e mai bună când ajuți, vei descoperi și vei putea alege cazurile în care bunătatea ta să schimbe soarta celor nevoiași.
Fii chiar tu schimbarea pe care o dorești în lume!”
12 decembrie 2019,
Ora 15,00, Sala de spectacole “Monica Chifor”
Deschidrea oficială a Festivalului datinilor de iarnă „MARMAȚIA” 2019
NOAPTE DE VIS
Spectacol muzical-coregrafic
Organizează:Consiliul Local,Primăria, Școale de artă “Gheorghe Chivu“ Sighetu Marmației
13 decembrie 2019
Ora 10,00-14,00, Sala de spectacole “Monica Chifor”
PRIMEȘTE-NE GAZDĂ-N CASĂ !
Organizatori: Inspectoratul Școlar Maramureș, Consiliul Local, consilier Vîrsta Liliana, Grădinița cu Program Prelungit nr. 8 Sighetu Marmației, director Băldean Melinda.
Ultima actualizare Miercuri, 11 Decembrie 2019 17:40
Poetul și pictorul “Gheorghe Chivu” a fost omagiat la Sighetu Marmației
Scris de Sighet Online
Joi, 05 Decembrie 2019 11:22
Reprezentanții Centrului Cultural-Școala de Artă “Gheorghe Chivu” , familia Zaharia (unde a locuit poetul și pictorul) , au aprins candele, au depus o coronă de flori și au rostit o rugăciune la mormântul din Cimitirul Central din Sighetu Marmației.
A urmat o masă rotundă, unde cei prezenți au evocat personalitatea dascălului, pictorului, poetului,omului de cultură care s-a bucurat de respectul comunității locale, unde toți i se adresau cu respect “Domnu Chivu“. Prof.dr.Ioan Dorel Todea a prezentat un fragment din studiul asupra operei poetului “Poezia lui Gheorghe Chivu- lirica de dragoste“. La Sala Radio a avut loc vernisajul expoziției-concurs, al pictorilor sigheteni, unde premiul I a fost atribuit lui Valentin Petreuș. Începând cu această ediție, familia Zaharia (din Baia Mare) va acorda înfiecare an, ” Premiul Ana Zaharia” pentru cel mai bun elev de la clasa de pictură a Școlii de Artă “Gheorghe Chivu” (Doamna Ana Zaharia l-a găzduit pe poet și l-a îngrijit până în ultimele clipe ale vieții). Prima diplomă a fost acordată elevului Ionuț Volner. De organizarea în bune condițiuni a evenimentului s-a ocupat un colectiv coordonat de prof. Ioan Tivadar, șef serviciu Școala de Artă “Gheorghe Chivu”.
Corul Bisericii Ortodoxe Române “Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei - 50 de ani de activitate neîntreruptă -1969-2019
Scris de Dorel Todea
Marţi, 26 Noiembrie 2019 08:58
Corul Bisericii Ortodoxe Române “Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei, a împlinit anul acesta 50 de ani de activitate neîntreruptă, chemând la
rugăciune, duminică de duminică, pe credincioși, precum şi în marile sărbători de peste an. Sărbătoarea corului a fost aureolată de Sânta Liturghie săvârşită de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi și a unui număr mare de credincioși. A urmat un scurt recital de pricesne a corului prin care a demonstrat valoarea repertoriului și a interpretării muzicale.
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a înmânat din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului Diploma și Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” în semn de înaltă apreciere și prețuire a activității corului și Consiliului Parohial. În acest cadru sărbătoresc au mai fost acordate următoarele distincții: “Crucea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, prof. Gheorghe Pop- dirijor și prof.dr. Ioan Dorel Todea- membru al Adunării Eparhiale și consilier parohial; Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” domnului primar ing. Horia Scubli și prof.univ.dr. Nicolae Iuga.
Părintele Protopop Vasile Aurel Pop, inițiatorul și organizatorul sărbătorii, a prezentat cartea tipărită cu acest prilej, o carte document, micromonografie a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” și mai ales o prezentare amplă a activității corului, cu fotografii și materiale inedite.
Ansamblul Folcloric „MARA” , sau „tinerețe fără bătrânețe”... este un adevăr incontestabil !
La Centrul Cultural Sighetu Marmației a avut loc un Spectacol de Gală susținut de tânăra generație de dansatori, solista Anghelina Timiș Lungu, Ileana Matus,Viorel Bledea, Ioan Dunca, Daiana Chira, Alexandra Șofron, Raluca Covaci - cîștigătoarea din acest al a Marelui premiu și al „Trofeului Viorel Costin”, și Grupul vocal de fete MARA (pregătit de Ileana Matus).
Orchestra dirijată de Mihai Chiș, alcătuită din instrumentiști de valoare, unii vechi membri ai ansamblului, a avut o prezență artistică deosebită, atât în spectacolul de gală cât și la concursul de interpretare a cântecului popular din cadrul proiectului TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE, ediția a III-a. Carmen Sorocan a fost prezentatoarea spectaclului, scenariul și regia fiind asigurate de Dorel Todea.
Spectatorii care au umplut locurile din sala de spectacole, neîncăpătoare pentru asemenea evenimente artistice de valoare, au răsplătit cu aplauze artiștii care au evoluat la un nivel artistic deosebit. A fost un „spectacol - eveniment artistic”, cei care nu l-au văzut au pierdut ocazia să participe la un moment excepțional, o demonstrație de talent, dăruire, valoare, o dovadă a păstrării, valorificării și transmiterii teazaurului folclorului maramureșean ! Realizatorii acestei performanțe sunt: Gheorghe Rednic- coregraf, Mihai Chiș-dirijor, Ileana Matus- coordonator artistic și Ioan Dorel Todea, manager.
La Centrul Cultural Sighetu Marmației a avut loc un regal al cântecului popular maramureșean !
Scris de Sighet Online
Luni, 25 Noiembrie 2019 12:20
Timp de două zile la Centrul Cultural Sighetu Marmației a avut loc concursul de interpretare a cântecului popular din Maramureș în cadrul proiectului „TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE”- ediția a III-a 2019, ce vizează conservarea patrimoniului cultural tradițional și promovarea moștenirii culturale a Maramureșlui. Proiectul cuprinde evenimente pe parcursul a 10 zile, un concurs de interpretare a cântecului popular dedicat marelui interpret de muzică populară Viorel Costin, Ziua Ansamblului folcloric „MARA” la 51 de ani de activitate, Spectacolul de Gală dedicat Zilei Naționale a României.
La ediția din acest an a Concursului de interpretare a cântecului popular maramureșean „VIOREL COSTIN”, concurenții selectați pentru finală au dovedit talent, o bună pregătire a repertoriului ales și un deosebit respect pentru costumul popular maramureșean.
Juriul alcătuit din Anghelina Timiș Lungu-președinte, Ileana Dăncuș (n.Costin), Mirela Barz, Gheorghe Pop și Ioan Muntean, a acordat următoarele premii : Marele premiu și trofeul Concursului „VIOREL COSTIN”- Raluca Covaci, Locul I: Lăzăroi Iasmina, Pașca Maria; Locul II: Vlad Iulia Ioana; Locul III: Petruț Denisa Mihaela; Mențiune: Bledea Denisa Anamaria, Bud Ionuța și Dunca Bogdan Luca. La instumențiști s-au acordat următoarele premii: Marele premiu „GHORGHE COVACI CIOATĂ”: Vlad Dănuț Iosif-vioară; Locul I: Roman Vasile Răzvan-vioară; Locul II nu s-a acordat; Locul III: Agapciuc Marian Dumitru-vioară.
La Centrul Cultural a fost prezentată cartea “Călătorie spre constelaţia scorpionului – Augustin Cozmuţa 75”
Scris de Sighet Online
Joi, 31 Octombrie 2019 08:49
La Centrul Cultural Sighetu Marmației, în prezența doamnei Ileana Cozmuța , a unor jurnaliști, oameni de cultură, a fost lansată cartea “Călătorie spre constelaţia scorpionului – Augustin Cozmuţa 75”. Cei prezenți au păstrat un moment de reculegere. Evenimentul a fost moderat de prof.dr. Ioan Dorel Todea care făcut o scurtă prezentare a personalității lui Augustin Cozmuţa după care au vorbit Ioan Ardelean Pruncu, Gheorghe Mihai Bârlea, Nicolae Scheianu, Gheorghe Pârja și Ileana Cozmuță. Fiecare dintre cei care l-au cunoscu, s-au au colaborat au evocat momente inedite din întâlnirile cu Augustin Cozmuța.
Doamna Ileana Cozmuța a povestit despre modul în care s-a născut cartea, despre simbolurile de pe copertă, despre cei care au contribuit cu texte, despre soțul și omul lângă care ar fi aniversat zilele acestea 47 de ani de căsnicie.
La 14 noiembrie 2019, Agustin Cozmuța ar fi împlinit 75 de ani. În 22 noiembrie se vor împlini patru ani de la plecarea lui dintre noi. Colegii și prietenii lui maramureșeni i-au dedicat un frumos „jurnal” al călătoriei lui spre „constelația scorpionului”. Un omagiu postum bine meritat.
Agustin Cozmuța a practicat un jurnalism cultural. Critic, istoric al fenomenului artistic, journalist şi-a făcut datoria făra compromisuri: a comentat, a analizat, a scris despre scriitori, artişti plastici şi muzicieni. În multe cazuri cronicile lui Augustin Cozmuţa a devenit adevărate eseuri cu trimiteri şi conexiuni cu istoria literară, cu arta dramatică şi scenică.