Horatiu Groza este arheolog si muzeograf la Muzeul de Istorie din Turda, membru al echipei de cercetatori condusa de dr. Marius Oprea. Interviul a fost realizat cu ocazia celor cateva zile petrecute de echipa de arheologi in Sighet saptamana trecuta, la doua zile dupai conferinta "Comunismul nu este istorie".
VIDEO Pianistul new-yorkez Lucian Ban: In privinta jazz-ului, Romania inca este in afara circuitului
Marţi, 01 Iunie 2010 14:39
"Lucrurile s-au schimbat in bine in Romania, dar nu exista sali medii, nu exista parteneriate intre Ministerul Culturii care sa colaboreze cu organizatori privati si sa faca lucruri la nivel mediu, si nu exista locatii", spune pianistul Lucian Ban intr-un interviu HotNews.ro. "Nu sunt decat doua cluburi care sunt foarte mici, si sali foarte mari. Asta ar schimba mult daca s-ar putea sa se puna putin de acord".
Lucian Ban este pianist, compozitor, jazz-man nascut in 1969 la Cluj-Napoca. Traieste din 1999 la New York. Ban este considerat de presa americana "unul dintre cei mai talentati pianisti ce au venit la New York in ultima decada" (jazz critic Bruce Lee Gallanter). Terrell Holmes de la All About Jazz spune despre Lucian Ban: "pianistul Lucian Ban canta cu o fluenta si sensibilitate care aminteste in acelasi timp de un Vladimir Horowitz si Mccoy Tyner".
Este autorul a 7 albume pentru case de prestigiu din Statele Unite si Europa, este leaderul grupului Elevation featuring Abraham Burton si TUBA Project cu legendarul Bob Stewart, iar in 2009 a prezentat in premiera mondiala proiectul Enesco Re-Imagined care re-interpreteaza muzica celebrului compozitor roman.
Interviu cu Călin-Andrei Mihăilescu (University of Western Ontario - Canada)
Scris de Dani Godja
Sâmbătă, 29 Mai 2010 05:47
Călin-Andrei Mihăilescu este critic literar, istoric literar, eseist, scriitor si profesor la University of Western Ontario (Canada). A fost redactor-sef al jurnalului Asociatiei Internationale de Literatura Comparata "Literary Research/Recherche littéraire" intre 1997 si 2005 si director al Centre for the Study of Theory and Criticism intre 2002-2006. A publicat carti in limba romana, engleza, spaniola si franceza. S-a nascut in 1956 la Bucuresti, a absolvit cursurile liceului Iulia Hasdeu. A urmat apoi facultatea de litere a Universitatii Bucuresti sectia Romana-Spaniola. Are un master in literatura comparata la University of Totonto si doctoratul tot in Literatura Comparata in cadrul aceleiasi universitati. Este director al Centrului de Studiu al Teoriei Critice, Unuversitatea Western Ontario din London, Canada (2002-până în prezent).
Interviu cu Alina Ardelean si Peter Lengyel (Asoc. Valea Verde), reprezentantii Romaniei la un workshop in Slovenia
Scris de Dani Godja
Sâmbătă, 15 Mai 2010 09:55
Asociatia Valea Verde din Sighetu Marmatiei are o activitate intensa in ultima perioada, fiind prezenta tot mai mult in viata orasului nostru. Cele doua volume "BEEP 2010" si "Maramures - Tara Biodiversitatii", expozitia “India - locul uimitoarei diversitati", precum si concursul I MISS VALEA VERDE care este in derulare si care se va finaliza in 29 mai 2010, sunt doar cateva din realizarile de pana acum ale asociatiei. Cel mai recent eveniment prin care Asociatia Valea Verde s-a remarcat este prezenta la un workshop din Slovenia, motiv pentru care am incercat sa aflu mai multe detalii de la Alina Ardelean si Peter Lengyel.
Dani Godja: De curand, Asociatia Valea Verde a reprezentat Romania la un workshop pe teme de ecologie din Slovenia. Ne puteti oferi mai multe detalii?
Mihai Roman, prof. univ. de Macroeconomie: Masurile luate pana acum nu sunt masuri anti-criza. Cu masuri potrivite, este posibil sa iesim din criza in 2011
Marţi, 11 Mai 2010 13:57
Mihai Roman este profesor universitar la ASE, specialist in macroeconomie. E de formatie tehnica si nu e membru de partid. Autor de studii si carti, Roman a acceptat sa acorde un interviu HotNews.ro, in care sa vorbeasca despre criza, solutii si cum vad specialistii in macroconomie masurile luate de actualul cabinet.
Rep: De unde ar trebui incepute reformele? Mihai Roman: Inceputul reformelor tine de redimensionarea aparatului birocratic- in special cel din administratia publica locala si centrala. Apoi trebuie stabilite normative de personal si de costuri la nivelul sistemului bugetar.
In plus, mai e nevoie de cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor existente si nu neaparat de majorarea acestora. Nu in ultimul rand, ar fi binevenita sprijinirea unui fisc puternic, independent si a unei justitii care sa dea sentinte in termene rezonabile.
VIDEO: Interviu cu Cadmiel Boţac, locul I la Olimpiada Nationala la Pian
Scris de Dani Godja
Miercuri, 14 Aprilie 2010 18:35
Multi sigheteni deja asociază numele lui Cadmiel Boţac cu talentul desăvârşit. Ultima sa reuşită a fost Olimpiada, faza nationala la pian, ce s-a desfasurat in 6-7 aprilie la Cluj-Napoca. Concurentii la toate instrumentele au fost 158 dintre care la pian 36 de elevi. La clasa a VII-a pian au fost 11 concurenti. N-a fost pentru nimeni o surpriză că tânărul sighetean a luat din nou locul I. Acesta a fost un bun motiv să-l provoc la un prim interviu pentru că sighetenii TREBUIE să cunoască şi să aprecieze talentele pe care oraşul nostru le are.
Dani Godja: De cativa ani, castigi locul I peste tot unde participi la cate un concurs. Care sunt cele mai importante premii de pana acum?