logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU
Interviu cu Mihai Eminescu – In memoriam PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 16 Iunie 2021 00:01

Domnule Eminescu, vă invit să răspundeți la câteva întrebări jurnalistice, având în vedere că prin forța împrejurărilor ați fost ziarist timp de șase ani la cotidianul ”Timpul”, începând din toamna anului 1877.

 

Lucreția Berzintu(L.B.): - Așadar, care este părerea dumneavoastră despre politica ce se face în România?

 

Mihai Eminescu(M.E.): - „Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși.”(a)

Ultima actualizare Miercuri, 16 Iunie 2021 00:07
Citeşte mai mult...
 
Tudor Vladimirescu. Întâlniri astrale ale istoriei românilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 26 Mai 2021 22:34

Pe istoricul și scriitorul Vasile Lupașc l-am cunoscut cu ani în urmă ... de fapt i-am cunoscut mai întâi cărțile, scrise cu drag despre istoria strămoșească și dedicate copiilor, vlăstarelor care ar trebui să ne calce, mândrii, pe urme. Nu este de mirare că și în acest an dedicat domnitorului Tudor Vladimirescu, îl regăsim pe Vasile Lupașc cu dor de istorie curată, de bucuria de a o împărtăși cu cei din jur. Nu m-am putut abține și l-am întrebat ... unde începe și unde se sfârșește istoria acestui neam în sufletul domniei voastre?

Ultima actualizare Miercuri, 26 Mai 2021 22:45
Citeşte mai mult...
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru – Dorin PRUNARIU, 40 de ani de la zborul în spațiul cosmic. La mulți ani! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 13 Mai 2021 23:05

Educația este un element de bază în dezvoltarea oricărei societăți. Tânăra generație reprezintă oamenii care vor acționa mâine, care vor lua decizii mâine și poimâne, cei care la rândul lor vor trebui să educe pe cei care vin în urma lor, iar educarea acestor generații care vin trebuie făcută și de noi, cei care am perceput direct, am simțit, într-un fel pe pielea noastră ce înseamnă spațiul cosmic și ce înseamnă Pământul, văzut din spațiul cosmic, cu toate bunele și relele lui. Pământul este casa noastră, a tuturor. Nu avem altă casă!”

Ultima actualizare Vineri, 14 Mai 2021 19:12
Citeşte mai mult...
 
CLAUDIA MOTEA - Arta iubirii de oameni, viață, teatru și cărți PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 01 Iunie 2020 19:50
  1. Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Claudia-photo-1-150x150.jpgPentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cu mult drag mi-ar plăcea să încep așa și să spun totul dintr-o răsuflare: Mă numesc Claudia Motea și mă definesc prin iubire, iubire pentru oameni, arte și viață. Ca profesie sunt actriță, am emigrant în Canada unde am căpătat și cetățenie canadiană, am locuit mai mult de 12 ani pe continentul nord -american, unde am practicat profesia mea de actriță, dar unde am început să scriu piese de teatru în limba engleză pentru a-mi crea posibilitatea și de a juca pe scena teatrului canadian.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2020 23:55
Citeşte mai mult...
 
Baschetul a readus Sighetul pe harta sportiva a Romaniei - Interviu cu Emil Kosztelnik, director si antrenor de baschet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Aprilie 2018 11:14

Datorita avantului fara precedent pe care il are baschetul in Sighetu Marmatiei in ultimii aproape 10 ani, am decis sa realizam un interviu cu actualul director al CSS Sighet si antrenor principal la BC CSM Sighet, domnul Emil Kosztelnik.

SO: De unde aceasta pasiune a ta pentru baschet?

EK:Dupa ce am practicat timp de 8 ani fotbalul, am ajuns la Colegiul National Dragos Voda si am fost "vaccinat" cu baschet de catre domnul profesor Fangli Anton(Tony).

Tot ce imi aduc aminte din perioada liceului e ca imi doream sa joc baschet tot timpul iar intr-o buna zi sa devin TONY...visam si ma motivam zi de zi ca voi reusi sa fiu ca si el, sa lucrez cu copiii si sa antrenez.

 

SO:Pana acum aproape 10 ani cand ai adus baschetul la copii mici in Sighet, tot ceea ce se stia despre baschet in scoli se asocia cu Toni Fangli la nivel de liceu. Stiu ca ti-a fost si antrenor cand erai elev, de aceea te intreb cat impact a avut el in a-ti alege aceasta cariera de antrenor de baschet?

 

EK:Cel mai mare impact...trebuie sa intelegem ca fara TONY azi nu ar fi existat baschet la Sighet si cu siguranta toti care suntem in acest fenomen probabil am fi fost altceva azi.

 

SO:Uitandu-ma la baschetbalistii de azi de la CSS si apoi privind inapoi in timp, care a fost momentul in care ai decis sa pornesti cu ei la drum si sa faci din ei campioni nationali? Instinctul de antrenor si/sau calitatile lor au avut un cuvant de spus in asta?

Citeşte mai mult...
 
De la Nokia Berlin la Ulan Bator şi mai departe în şaua Loganului…(interviu de Ion Maris) PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Decembrie 2015 18:58
Pe Lorand Arvay îl cunosc de foarte mulţi ani, de când era un copil. Azi e un tânăr foarte agreabil, bine făcut, serios, animat de o debordantă dorinţă de a călători în lumea largă. De unde această pasiune pentru un... informatician, pentru un om ce ai impresia că trăieşte doar în/prin softuri în lumea perfect virtualizată pe care o stăpâneşte? Lorand a fost pasionat de la o vârstă fragedă – probabil fiind un „transfer” genetic - de matematică şi informatică, iar după absolvirea Colegiului Naţional Dragoş Vodă, în mod firesc a urmat domeniul în care era şi este foarte bun: informatica. Şi a ales la fel de firesc centrul universitar Cluj Napoca, pentru studiu şi căutarea drumului care să-l propulseze spre înalta performanţă.
Ultima actualizare Duminică, 06 Decembrie 2015 19:18
Citeşte mai mult...
 
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, prilej de reflecție asupra creștinismului românesc. Un interviu special cu Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Decembrie 2015 06:53
De sărbătoarea Sfântului Andrei, românii îl cinstesc nu doar pe cel dintâi chemat apostol, ci și pe cel care i-a încreștinat. Fără misiunea lui, e greu de spus dacă ne-am fi bucurat de bogăția spirituală transmisă din neam în neam și căreia astăzi puțini îi mai acordă atenția cuvenită. Despre ocrotitorul românilor nu era potrivit să ne vorbească decât cel care-i urmează întru totul pilda de viață, Înaltpreasfințitul Andrei. În exclusivitate pentru Asociația “Salvează o inimă”, mitropolitul Clujului a acordat un interviu despre creștinismul trecut și cel actual, despre provocările și soluțiile la problemele societății de azi și, bineînțeles, despre sărbătorile care bat la ușă.
 
Cine a fost Sfântul Apostol Andrei și cum a ajuns el să fie încreștinătorul românilor?
Sfântul Apostol Andrei, înainte de a fi ucenic al Domnului Iisus Hristos, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Este cel dintâi chemat la apostolie. După ce Domnul Iisus Hristos S-a înălțat la cer și după ce S-a pogorât în ziua Cincizecimii Duhul Sfânt și în mod văzut s-a întemeiat Biserica creștină, apostolii au plecat în toată lumea să propovăduiască Evanghelia. Sfântul Andrei a propovăduit în Asia Mică, în Tracia, în Sciția Mică, Sciția Mare, în Grecia, unde a fost și martirizat, fiind răstignit pe o cruce în formă de X. De acolo crucea aceasta poartă numele de „crucea Sfântului Andrei”. Oricum, chiar dacă a propovăduit pe un teritoriu imens, pe noi ne mângâie faptul că Sfântul Andrei a propovăduit în Sciția Mică, adică Dobrogea de astăzi. Lucrul acesta îl mărturisesc și izvoarele scrise și Tradiția și izvoare nescrise.
 
 
 
Citeşte mai mult...
 
Sigheteanca Ella Maria Kadas a ales…. Berlinul ( interviu de Ion Maris) PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 19:46
În căutarea sighetenilor din diaspora
 
Absolventă a Liceului Regele Ferdinand din Sighet şi a Universităţii Bucureşti – Facultatea de Informatică, Ella Maria Kadas, a ales într-un final Berlinul ca spaţiu pentru împlinire profesională. Berlinul îi fusese „destinat” încă din studenţie, când a urmat un an la Freie Universitat Berlin – Germania printr-o bursă Erasmus unde şi-a cunoscut îndrumătorul de master şi mai târziu de doctorat, iar la finalizarea studiilor universitare s-a întors în Berlin la aceeaşi facultate pentru a face masterul în informatică şi matematică cu o bursă DAAD. La finalul masterului, Ella a aplicat pentru un proiect de practică în urma căruia i s-a oferit şansa de a face doctoratul într-un mare centru medical – universitar al capitalei Germaniei (Charité – Universitätsmedizin Berlin) şi se ocupă cu dezvoltarea de metode şi algoritmi pentru procesarea imaginilor medicale în cadrul departamentului de neuroimunologie (http://www.neurodial.de). 
 
Când i se face dor de Munţii Maramureşului, dă o fugă până acasă şi împreună cu părinţii – pasionaţi de drumeţiile montane – îşi încarcă bateriile cu aerul pur al zonei noastre. Am întâlnit-o pe Ella în luna august, când venise acasă pentru o ascensiune de week – end. 
 
Am reuşit să discutăm şi să abordam câteva subiecte care pot contura profilul succesului pe fond germano - european, „uşor” de  adoptat de orice tânăr dispus la muncă şi la anumite sacrificii.
 
Ion Mariş (IM): Ella Maria Kadas, cât de puternică eşti sau te simţi, ţinând cont că ai ales capitala – motor a ţării celei mai importante din Uniunea Europeană?
Ultima actualizare Luni, 23 Noiembrie 2015 13:18
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Klaus Johannis la emisiunea Profesioniştii (TVR - 2004) PDF Imprimare Email
Scris de TVR   
Luni, 17 Noiembrie 2014 13:27

Klaus Johannis la Profesioniştii - emisiune TVR realizata de Eugenia Voda acum 10 ani, in 2004.

Ultima actualizare Luni, 17 Noiembrie 2014 13:32
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu Horia Scubli despre tabara "Traditie si folclor in Maramures" la Sighet PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 02 August 2014 11:34

Ultima actualizare Sâmbătă, 02 August 2014 11:40
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact