logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Azi noapte, eveniment neobisnuit pe cer PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 27 Ianuarie 2010 07:03

In seara de 26 Ianuarie 2010 spre 27 ianuarie, cine s-a uitat spre luna a putut sa vada un fenomen interesant: Luna avea un curcubeu jur imprejur. In jurul lunii se vedea un cerc perfect in mijlocul caruia era luna, cercul se vedea ca si cum ar fi format din nori. Acest fenomen este provocat de nori cirrus stratiformi, cristalele de gheata provoaca reflexia, refractia si eventual dispersia luminii si se numeste "halo". In folclor se zice ca un inel in jurul lunii semnifică vremea rea, şi în multe cazuri acest lucru poate fi adevărat.

Ultima actualizare Miercuri, 27 Ianuarie 2010 17:35
Citeşte mai mult...
 
Manuscrisele originale ale lui Newton pot fi citite online PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Ianuarie 2010 11:25

Mai multe manuscrise si lucrari de stiinta din secolul 18 au fost publicate pe internet cu ocazia implinirii a 350 de ani de la infiintarea Societatii Regale londoneze. Unul din documente, scris de William Stukeley, scriitor contemporan cu Isaac Newton, descrie etapele prin care renumitul om de stiinta, matematician, fizician si astronom, a trecut pana a elaborat legea atractiei universale.



Manuscrisul ce apartine lui William Stukeley, scriitor contemporan cu Newton, interesat de stiinta si de studii oculte, se numeste “Amintiri despre viata lui Sir Isaac Newton”.  In aceasta carte este relatata o discutie a scriitorului avuta cu Newton pe data de  15 aprilie 1726, in Kensington (pe atunci un sat la marginea Londrei), in care acesta si-a amintit toata intamplarea cu "marul lui Newton" si cum s-a intrebat el: “De ce trebuie ca marul sa cada mereu perpendicular pe Pamant. De ce sa nu cada intr-o parte sau sa nu se duca in sus, de ce constant spre centrul Pamantului.” Aceasta a fost, se pare, prima data cand el s-a gandit la existenta unei forte universale de gravitatie, aceeasi care tine Luna in jurul Pamantului, care tine Pamantul legat de Soare, aceeasi cu forta de atractie a corpurilor catre Pamant, noteaza FoxNews.

Citeşte mai mult...
 
Colaborare Între Specii: Viespi pedepsite de smochin dacă nu îl polenizează PDF Imprimare Email
Luni, 18 Ianuarie 2010 07:00

O echipă de cercetători de la ”Smithsonian Tropical Research Institute” a descoperit o trăsătură interesantă a relației dintre o specie de smochin și viespile care polenizează această plantă. Viespile pătrund in inflorescență, aducând cu ele polen și iși depun acolo ouăle, fructul de smochin protejând astfel larvele. În schimb, atunci când viespile nu aduc polen, arbustul le ”pedepsește”, aruncând fructele nepolenizate, iar larvele mor. Rezultatul studiului a fost publicat recent în ”Proceedings of the Royal Society”.

În natură se găsesc numeroase exemple de cooperare între două specii, cu avantaje de ambele părți (ca de exemplu rinocerul și păsările care se hranesc cu insecte de pe spatele lui). Oamenii de știință au dorit să afle ce anume menține relația între viespi si smochin. Viespile își depun ouăle în floarea de smochin și le polenizează în același timp iar ca și răsplată, fructul de smochin le protejează larvele.

Citeşte mai mult...
 
Antoine Laurent Lavoisier, părintele chimiei moderne PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010 09:27

Chimia are un rol foarte important în viaţa noastră. Nici nu mai e nevoie să menţionez cât de mult ne ciocnim de ea în viaţa de zi cu zi. Fabricarea medicamentelor, alimentelor, a obiectelor de uz casnic, acestea sunt doar o fracţiune din domeniile în care ea are aplicaţii. Pur şi simplu depindem de ea. Dar cum s-a ajuns la asta? Cine a deschis porţile către o lume în care chimia are un un rol vital în existenţa noastră? Ei bine, acel om este Antoine Laurent Lavoisier, un chimist francez cu o mulţime de idei măreţe, idei pe care le-a pus în aplicare, fiind astfel primul care a păşit pe teritoriul chimiei moderne.


Antoine Laurent Lavoisier, fiul avocatului Jean-Antoine Lavoisier şi al lui Emilie Punctis, s-a născut la data de 26 august 1743 în Paris (Franţa). El provenea dintr-o familie bogată, la vârsta de cinci ani moştenind o sumă considerabilă în urma morţii mamei sale. A studiat chimia, botanica, matematica şi astronomia la Colegiul Mazarin din 1754 până în 1761.

Prima sa publicaţie în materie de chimie a apărut în anul 1764, iar în anul 1767 a lucrat împreună cu Jean-Étienne Guettard, un  mineralog francez, la un studiu geologic. Pe baza unui eseu şi a cercetărilor făcute dealungul timpului, Lavoisier a fost ales ca membru al Academiei Franceze de Ştiinţe la vârsta de numai 25 de ani.

Citeşte mai mult...
 
Video: Azi s-a produs cea mai lunga eclipsa solara inelara din ultimii 1.000 de ani PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Ianuarie 2010 10:47

O eclipsa inelara de soare, cea mai lunga din mileniul al lll-lea, a lasat in intuneric si in frig, vineri dimineata, Africa Centrala si de Est, inainte de a ajunge in zona Oceanului Indian prin India si China, au observat jurnalistii de la AFP. 

Eclipsa a inceput la ora 05:14 GMT, in partea de vest a Republicii Centrafricane si in Ciad. Umbra lunii a traversat Republica Democrata Congo, Uganda, Kenya si sudul Somaliei. 

In Kenya, cerul senin a permis populatiei aflate la 50 km sud de Nairobi, sa se bucure de spectacolul Lunii intercalandu-se cu discul Soarelui.

Ultima actualizare Vineri, 15 Ianuarie 2010 11:00
Citeşte mai mult...
 
Istoria matematicii: John Napier, scoţianul care a inventat logaritmii în 1614 PDF Imprimare Email
Marţi, 12 Ianuarie 2010 09:53

Jahn NaplerEste greu de crezut astăzi, dar era o vreme când oamenii educaţi nu ştiau să calculeze singuri o înmulţire cu numere mari, cu atât mai puţin o împărţire. Ori calculele erau necesare nu doar în negustorie şi afaceri, dar şi în astronomie, inginerie şi ştiinţă. Existau "centre de calcul" unde oamenii duceau înmulţirea sau împărţirea de realizat, plăteau, şi reveneau peste câteva zile pentru rezultat! O revoluţie în calcul s-a produs în 1614, când John Napier a anunţat lumii cum de acum încolo, în loc de înmulţiri pot fi realizate ... adunări, iar în loc de împărţiri ... scăderi, operaţii care puteau fi realizate uşor de oricine. Haideţi să explorăm povestea logaritmilor!


John Napier s-a născut în 1550 în Edinburgh, Scoţia şi a lucrat timp de două decenii înainte să publice cartea care a revoluţionat modul în care se realizau calculele complexe. Cartea avea numele de "Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio"  şi a apărut în 1614, adică la cinci ani de când Galileo Galilei inventase luneta astronomică şi observase cu ajutorul ei petele de pe Soare, relieful de pe Lună, sateliţii lui Jupiter şi fazele lui Venus, similare cu ale Lunii. Tot 1609 era şi anul în care Kepler descoperise că planetele se miscă în jurul Soarelui pe elipse, iar nu pe cercuri. Calcule complexe erau foarte necesare în astronomie, iar apariţia logaritmilor a revoluţionat aceste calcule, căci, la urma urmei, ce este mai uşor decât a realiza adunări şi scăderi în loc de înmulţiri şi împărţiri? Totodată, ridicarea la o putere putea fi înlocuită cu o înmulţire, care la rândul ei era înlocuită cu o adunare.

Citeşte mai mult...
 
Arheologii egipteni au descoperit un grup de morminte ale muncitorilor care au participat la construirea piramidei lui Keops PDF Imprimare Email
Duminică, 10 Ianuarie 2010 19:45

Arheologii egipteni au descoperit o noua serie de morminte ale muncitorilor care au participat la construirea piramidei lui Keops. Misiunea arheologica, ce a fost condusa de seful serviciului pentru antichitati din Egipt, Zahi Hawass, "a descoperit un nou grup de morminte datand din dinastia a patra (2649-2513 i.Hr.). Ele apartin muncitorilor care au construit piramida", a anuntat ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni, citat de AFP.

Primele morminte ale muncitorilor au fost descoperite in 1990. Descoperirea de acum este cu atat mai importanta, potrivit lui Zahi Hawass, cu cat "dezminte tot ceea ce s-a spus despre construirea piramidei de muncitori robi (...) si confirma falsitatea ideii potrivit careia sclavii sunt cei care au ridicat-o".

Citeşte mai mult...
 
Eclipsa de Soare in 15 ianuarie 2010 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 09 Ianuarie 2010 08:34

Peste mai putin de o saptamana va avea loc cea mai importanta eclipsa inelara de Soare a mileniului 3. In dimineata zilei de 15 ianuarie 2010, prelungirea conului de umbra a Luna va intersecta suprafata Pamantului, producand o eclipsa inelara neobisnuit de lunga - la maxim eclipsa va dura 11 minute si 8 secunde. O astfel de durata va fi depasita abia in anul 3043. Eclipsa se va vedea din Africa, Oceanul Indian si Asia de Sud-Est.

Din Romania se va putea observa doar eclipsa partiala, chiar la rasaritul Soarelui. Cu toate ca acoperirea Soarelui va fi mica (6-10%), eclipsa merita observata.

Pe site-ul AstroInfo, la adresa de mai jos, gasiti toate informatiile despre aceasta eclipsa. Daca nu aveti ochelari de eclipsa, va recomand sa va procurati pana in ziua eclipsei. In pagina eclipsei gasiti o adresa spre Astromagazin.ro, unde gasiti ochelarii potriviti pentru observarea eclipsei in bune conditii.

Citeşte mai mult...
 
Un avion din 1911, prins in gheata, descoperit in Antarctica PDF Imprimare Email
Luni, 04 Ianuarie 2010 14:20

Exploratorii polari australieni au descoperit carcasa unui avion blocata in gheturile antarctice din 1911, aparatul fiind unul dintre cele care a efectuat primele zboruri din lume. Avionul cu un singur loc, fabricat de compania britanica Vickers la opt ani dupa primul zbor al fratilor Wright, a fost adus in Antarctica de exploratorul australian Douglas Mawson, in 1911, au informat exploratorii.

Mawson a nutrit initial speranta ca va face un prim zbor de survolare al calotei polare a Antarcticii. Sperantele sale s-au prabusit insa in momentul in care pilotul venit de la Londra si trimis de Vickers s-a prabusit in timpul unui zbor de incercare.

Citeşte mai mult...
 
Absolut toate eclipsele de Lună au loc doar când e Lună plină? PDF Imprimare Email
Joi, 31 Decembrie 2009 10:09

Mai mult, eclipsa de lună din 31 decembrie 2009, de la noaptea dintre ani, are o Lună plină care este a doua Lună plină din luna calendaristică decembrie 2009, ceea ce face ca această Lună plină să fie denumită Lună albastră. Mai multe detalii despre eclipsele de Lună şi despre Luna plină şi Luna albastră mai jos!

O eclipsă are loc atunci când un astru fără lumină intră în conul de umbră al unei planete, fiind astfel lipsit de lumina soarelui. În acest caz, avem parte de o lipsire totală de lumină, vizibilă din orice punct al globului unde astrul respectiv este deasupra orizontului. Când un astru este ascuns vederii noastre de un alt astru, avem fenomenul de ocultație. Deci, eclipsele se soare sunt de fapt ocultații, pentru că Luna ascunde soarele vederii noastre, dar termenul de acultație s-a păstrat doar pentru stele.

Trebuie menționat din start că planul orbitei lunare nu coincide cu planul eclipticii (drumul pe care centru soarelui îl parcurge într-un an, pe bolta cerească). Dacă ar coincide, la fiecare Lună nouă am avea eclipsă de soare (pentru că ar fi o conjuncție), iar la fiecare Lună plină am avea eclipsă de Lună (pentru că ar fi o opoziție). Dar planul orbitei lunare formează cu eclipstica un unghi de aproximativ 5 grade, deci nu avem parte de atât de multe eclipse...

Citeşte mai mult...
 
Cati oameni poate suporta Pamantul? PDF Imprimare Email
Vineri, 25 Decembrie 2009 12:51

Cu numai 50 de ani in urma, populatia mondiala numara 2.5 miliarde de oameni. In ultima jumatate de secol, am reusit sa ne inmultim pana la 7 miliarde, o crestere uluitoare de 300%.

Studii recente arata ca, pastrand aceasta rata de expansiune, vom depasi 20 si poate chiar 30 de miliarde in urmatorii 40 de ani si ca vom ramane, inevitabil, fara resurse de baza precum apa, hrana si combustibil, potrivit Descopera.

Intre timp, distrugem planeta intr-un mod pasional si dupa ce vom reusi sa ducem la pierzanie toate formele de viata, le-am putea urma la randul nostru, in ignoranta ce ne caracterizeaza special.

Totusi, aceste cuvinte inspaimantatoare nu reprezinta finalul povestii, ci exista speranta.

Citeşte mai mult...
 
Geminidele la maxim PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 13 Decembrie 2009 09:03

In dimineata zilei de luni, 14 decembrie 2009 are loc maximul curentului de meteori Geminide. Acest curent este unul foarte frumos si constant. In 2009, se asteapta ca rata zenitala sa fie de aprox. 120 meteori / ora. Aceasta inseamna ca in noaptea maximului (13/14 decembrie) un observator experimentat ar putea observa dintr-un loc cu cer bun (fara poluare luminoasa si lumina artificiala) cca. 80-90 de meteori intr-o ora.

Daca maine seara cerul este senin, nu ezitati sa iesiti la observatii. Geminidele vor crea un spectacol deosebit incepand de la miezul noptii si pana la aparitia zorilor.

Citeşte mai mult...
 
Crucea lui Einstein pe cerul noptii PDF Imprimare Email
Joi, 26 Noiembrie 2009 17:36

“Crucea lui Einstein” este una dintre cele mai spectaculoase imagini ale universului cunoscut.

Departe de a purta semnificatii religioase, formatiunea este un quasar imaginat cvadruplu, cu o galaxie in centru. Impreuna, formeaza imaginea perfecta a unei cruci, potrivit ''Daily Galaxy''.

Quasarul este localizat la o distanta de 8 miliarde de ani-lumina de Pamant, in vreme ce galaxia sa se afla ceva mai aproape, la 400 de milioane de ani-lumina. Multi cercetatori sunt de parere ca acesti quasari sunt alimentati de catre gauri negre imense. Gazul captat de catre puterea gravitationala a gaurilor negre este comprimat si incalzit pana la milioane de grade, de unde lumina intensa si eliberarea in spatiu a energiei radio, scrie ''Descopera''.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 11 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact