Datorita avantului fara precedent pe care il are baschetul in Sighetu Marmatiei in ultimii aproape 10 ani, am decis sa realizam un interviu cu actualul director al CSS Sighet si antrenor principal la BC CSM Sighet, domnul Emil Kosztelnik.
SO: De unde aceasta pasiune a ta pentru baschet?
EK:Dupa ce am practicat timp de 8 ani fotbalul, am ajuns la Colegiul National Dragos Voda si am fost "vaccinat" cu baschet de catre domnul profesor Fangli Anton(Tony).
Tot ce imi aduc aminte din perioada liceului e ca imi doream sa joc baschet tot timpul iar intr-o buna zi sa devin TONY...visam si ma motivam zi de zi ca voi reusi sa fiu ca si el, sa lucrez cu copiii si sa antrenez.
SO:Pana acum aproape 10 ani cand ai adus baschetul la copii mici in Sighet, tot ceea ce se stia despre baschet in scoli se asocia cu Toni Fangli la nivel de liceu. Stiu ca ti-a fost si antrenor cand erai elev, de aceea te intreb cat impact a avut el in a-ti alege aceasta cariera de antrenor de baschet?
EK:Cel mai mare impact...trebuie sa intelegem ca fara TONY azi nu ar fi existat baschet la Sighet si cu siguranta toti care suntem in acest fenomen probabil am fi fost altceva azi.
SO:Uitandu-ma la baschetbalistii de azi de la CSS si apoi privind inapoi in timp, care a fost momentul in care ai decis sa pornesti cu ei la drum si sa faci din ei campioni nationali? Instinctul de antrenor si/sau calitatile lor au avut un cuvant de spus in asta?
EK:Dupa experienta din SUA am revenit la catedra ca si profesor de educatie fizica si la insistentele lui Petre Opris am hotarat sa preiau sucursala din Sighet a BC Olimpic Baia Mare, impreuna cu Villand Albert.
Au fost cativa ani grei in care m-am confruntat cu o slaba infrastructura sportiva la Sighet, dar in acelasi timp au fost ani frumosi in care ne-am dezvoltat de la o zi la alta si am reusit sa atragem un numar foarte mare de copii catre baschet.
SO:La inceput a fost BC Olimpic, apoi EKO Sighet, acum e CSS Sighet. Cum s-a realizat tranzitia pentru tine de la un club la altul? A fost ceva firesc, ceva ce simteai ca trebuie sa se intample, sau fortat de anumite imprejurari?
EK:Da,asa a fost. Cand am hotarat sa infiintam EKO SIGHET doream sa ne identificam cu orasul nostru si cu ceea ce urma sa reprezentam pe viitor la nivel national. Nu au fost momente usoare, dar asa am considerat atunci si se pare ca am luat cele mai bune decizii si ceea ce ma bucura e faptul ca si dupa despartire am reusit sa colaboram cu cei de la BCOLIMPIC.
Cand am facut tranzitia catre CSS SIGHET va spun sincer ca m-a interesat doar faptul ca nu mai puteam sa fac fata cu echipele mele, din punct de vedere financiar in campionatele nationale si astfel am reusit sa tranfer cele 2 generatii de exceptie de la EKO la CSS SIGHET.
Ulterior am descoperit la CSS SIGHET un colectiv interesant de profesori si antrenori si am inceput sa ma implic cat mai mult in dezvoltarea acestui club si ma bucur ca am reusit in 4 ani sa crestem numarul de grupe si implicit de sportivi. In momentul de fata la CSS Sighet avem un numar de 450 de elevi care practica sportul pe diferite ramuri sportive.
Aici as vrea sa ii multumesc si domnului Nichitus Dragos, fost secretar la CSS Sighet care m-a ajutat foarte mult in primul meu an la club ca si director.
SO:Esti director la CSS Sighet de cativa ani buni, dupa ce vreme de alti cativa ani ai fost profesor de sport la mai multe scoli din oras si din mediul rural – pentru ca asa e sistemul romanesc de invatamant. Este vreo diferenta intre a fi profesor de sport la o scoala si a fi antrenor la un club sportiv? Ce ai schimba in predarea sportului in scoli in asa fel incat scolarii sa se indrepte tot mai multi spre cluburile sportive?
EK:Da, este o diferenta si anume ca la scoala lucrezi cu mai multi copii iar la club cu un numar mai restrans si mult mai mult timp il petreci cu acesti copii decat la scoala, astfel se creaza si o legatura mai stransa intre antrenori si sportivi.
Daca as schimba ceva?Aproape tot, dar aici e un subiect mai vast si as prefera sa il discutam cu alta ocazie.
SO:Cum ai vedea tu un club sportiv scolar care sa satisfaca toate cerintele si nevoile sportivilor sai, astfel incat sa obtina rezultate maxime la competitiile la care participa? Ma refer aici la nevoia de un sediu adecvat, baza sportiva de calitate, buget pe masura, care sa asigure deplasari suficiente, cantonamente adecvate, fonduri de premiere si altele.
EK:In primul rand infrastructura sportiva, ceea ce la Sighet deja eu zic ca exista, cu exceptia unei sali de atletism sau macar a unei piste de atletism la stadion.
O colaborare pe baza de parteneriate cu scolile din Sighet, prin care sa ii facem pe copii sa vina catre sport si diferite campanii prin care sa ii facem pe parinti sa inteleaga rolul sportului asupra dezvoltarii copiilor.
Sa incercam sa facem autoritatea locala sa inteleaga rolul sportului si sa il transforme in prioritate locala...aici mai avem de munca))))))).
Ce tine de sediul CSS SIGHET eu sunt convins ca se va rezolva cat mai curand aceasta problema si vom intra in normalitate.
SO:Ce ar trebui sa faca Sighetu Marmatiei pentru ca CSS Sighet sa aiba parte de tot ceea ce la momentul actual ii lipseste? Vorbim aici despre Primaria Sighet, sponsori, cetateni, parinti, copii.
EK:Primaria ar trebui sa isi schimbe optica fata de CSS Sighet si sa inteleaga bine toate rolurile pe care le are un asemenea club si aici ma refer la dezvoltarea sanatoasa a copiilor din oras, rolul economic ...in SIGHET vin anual un numar de aproximativ 700-800 de persoane la diferite competitii sportive organizate de CSS SIGHET si sa se inteleaga ca CSS SIGHET mai mult "ofera decat cere".
Sponsori? Pana nu se reglementeaza o lege a sportului si a sponsorizarii, sponsorii nu vor veni catre sport....simplu.
Parintii sa incerce sa urmareasca si alte sisteme de invatamant din Europa si sa inteleaga ca nu doar scoala are rol de formator pentru copiii lor.
SO:Exista la CSS mai multe sectii de sport – atletism, baschet, fotbal, box, tenis de camp, volei – Ar putea, sau ar fi nevoie sa mai apara vreo sectie noua, raportandu-ne la zilele noastre, tinand cont de multitudinea de sporturi de performanta care se practica? Sau referindu-ne la numarul de copii pe care stiu ca trebuie sa il aiba un club sportiv scolar ca sa poate functiona si la sporturile care se practica in privat la noi in oras, ce sporturi ai vedea incluse in oferta CSS Sighet pentru a atrage mai multi copii spre sportul de performanta?
EK:CSS SIGHET acopera o paleta larga de sporturi in acest moment raportat si la numarul de copii din oras, consider eu. Dar aici incercam sa insistam pe sporturile cu traditie la nivel local si care au priza la copii.
Cu siguranta am putea largi aceasta oferta si cu alte sporturi, dar depinde si de antrenori si de calificarea pe care o au acestia.
SO:La cluburile private se plateste o cotizatie lunara pentru ca sportivii sa beneficieze de antrenamente si tot ceea ce ofera clubul respectiv. La un club sportiv scolar stiu ca nu se plateste nimic - antrenamentele, deplasarile, cantonamentele, echipamentele fiind in general suportate de club. Ai vedea necesara o cotizatie lunara, sa zicem, modica sau mica, din partea parintilor, ca nivelul ofertei unui club scolar sa creasca pana acolo incat sportivii sa nu duca lipsa de aproape nimic? Exista o baza legala prin care se poate pune in practica acest lucru?
EK:La CSS SIGHET nu se percepe nici o taxa lunara pt antrenamente, dar problema e ca noi nu dispunem in acest moment de fonduri pentru a reusi sa platim toata activitatea competitionala pentru 450 de sportivi, asa ca incercam sa beneficieze de gratuitate la competitiile sportive doar grupele de performanta si sportivii cu perspective la concursurile nationale.
In ceea ce priveste cadrul legal pentru anumite cotizatii se poate atat timp cat este prevazut acest lucru in legea educatiei.
SO:Stiu de la alti profesori si antrenori ca mai demult, la scoli daca un copil era talentat la sport era indrumat spre clubul sportiv scolar pentru a face sport de performanta. Sunt sigur ca in zilele de azi acest proces este aproape inexistent, in unele scoli chiar nici nu exista. Poate CSS Sighet sa faca ceva in acest sens? Care ar fi solutia sau solutiile tale ca profesorii de sport din scoli sa trimita din nou elevii spre sportul de performanta? Am putea vorbi, in viitor privind, despre noi generatii de sportivi de performanta care sa aduca medalii si castig de imagine pentru CSS Sighet?
EK:Noi cei de la CSS SIGHET impreuna cu domnul Opris de la CSM SIGHET am demarat in luna martie un proiect interesant de identificare a tuturor copiilor de 6-10 ani din Sighet si de ai atrage catre sport, rezultatele au inceput sa apara si sunt convins ca pe viitor acest proiect va fii util pentru fiecare profesor si antrenor din club in a selecta copiii pe diferite ramuri de sport.
SO:Ce le-ai spune parintilor reticenti in a-si indruma copiii spre sportul de performanta?
EK:Sa isi aduca aminte ce faceau ei in copilarie))))
SO:Ai un baiat de 5 ani, iti doresti sa joace baschet de performanta? Sau va alege el daca va dori acest lucru?
EK:Mi-as dori sa faca baschet,dar el va decide ce sport sa practice, rolul meu e de al sustine neconditionat sa faca sport, indeferent ce va alege.
SO:Care este cea mai mare realizare a ta pe plan profesional?
EK:Titlul de campion national in 2015 cu generatia de 2002 si medaliile obtinute la campionatele nationale de baschet cu cele 2 generatii(2001 si 2002) si nu in ultimul rand numarul mare de copii care activeaza la CSS SIGHET in momentul de fata.
SO:De anul trecut exista CSM Sighet, o noua provocare pentru tine. Este mai greu sa fii antrenor la o echipa de divizie, decat la una de club sportiv? Se aseamana cele doua posturi cumva sau sunt total diferite?
EK:Da, este o provocare, iar diferenta nu este mare avand in vedere ca aceasta echipa este formata in procent de 70% din sportivi tineri de la CSS pe care ii cunosc foarte bine.
SO:Ai adus la echipa sigheteana cativa copii tineri, cu calitati fizice exceptionale, cu calitati sportive probabil in formare, tinand cont ca sunt inca tineri. Unde te vezi cu ei peste 4-5 ani? Vor face parte din aceasta echipa? Vezi un nou titlu de campioana nationala pentru CSS Sighet cu acesti baieti in echipa?
EK:M-as bucura sa putem sa cucerim medalii, dar cel mai important pentru mine e ca acesti sportivi sa poata urma o cariera profesionista. Iar ce tine de baschetul sighetean si unde il vad eu peste cativa ani, e ca orasul nostru sa devina un centru bacshetbalistic puternic la nivel national.
SO:Au fost adusi la echipa CSM Sighet doi jucatori de peste ocean, ambii cu calitati fizice foarte bune, au fost ei un castig pentru echipa? Au adus ceva din baschetul american care sa iti foloseasca sau sa le foloseasca sportivilor de la CSS care, desi inca copii, au reusit performanta sa joace baschet in Liga I?
EK:Da, jucatorii straini vin cu un plus de experienta ce ne ajuta si pe plan performantial dar si pe planul evolutiei baschetbalistice a sportivilor din CSS Sighet.
SO:Vedem CSM Sighet evoluand si anul viitor in campionat?
EK:Cu siguranta, mai puternica si cu un plus de experienta.
SO:Ce iti doresti pentru CSS Sighet in urmatorii 5 ani?
EK:Imbunatatirea infrastructurii sportive(si un sediu))))) si un numar cat mai mare de copii care sa vina catre CSS Sighet.
SO:Ca un director de club sportiv scolar sa poata sa isi faca treaba la un nivel inalt si profesionist, cum ar trebui sa fie el? De ce are nevoie? Cu cine trebuie sa poata colabora perfect pentru ca institutia pe care o conduce sa beneficieze de un numar mare de copii, de sustinere financiara si morala, de baze adecvate de pregatire?
EK:Dedicat, implicat, un model pentru colegii lui si sa aiba o buna colaborare cu toate institutiile implicate in acest proces numit invatamant, pentru ca adevaratii beneficiari sa fie copiii.
SO:Multumesc pentru timpul acordat, domnule director!
|