Din ce cauză judeţul nostru nu este atractiv pentru agenţii economici? Aceasta este întrebarea pe care liderul Confederaţiei Meridian, Ştefan Petricean, a adresat-o ieri oficialilor din Direcţia Judeţeană de Statistică Maramureş, la şedinţa Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Maramureş, după ce a fost prezentat raportul privind situaţia economică a judeţului în anul 2017. Statisticienii ridică din umeri, spun că ei se ocupă de cifre şi nu de cauzele lipsei investiţiilor. Totuşi, directorul adjunct al instituţiei, Marius Pop, crede că lipsa infrastructurii ar fi unul din motivele pentru care agenţii economici importanţi ocolesc Maramureşul.
Judeţul nostru stă rău şi la salarizarea angajaţilor. Astfel, conform datelor oficiale, “diferenţa dintre media naţională şi nivelul judeţului Maramureş este de 813 lei la salariul mediu nominal brut, respectiv de 587 lei la cel net, însemnând că salariul brut şi net în judeţ este mai mic cu aproximativ 22% faţă de media naţională”. Maramureşul se situează pe locul 37, pe ţară, printre ultimele.
“Explicaţia acestei diferenţe o găsim, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie, avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale mai bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte, institutele de cercetări”, a punctat Marius Pop.
Sursa-graiul.ro
|