Consumul excesiv de alcool are efecte nocive pentru sanatatea intregului organism, dar unele cercetari au aratat ca un consum moderat de vin ar putea avea efecte cognitive pozitive.
Un nou studiu publicat recent in jurnalul de specialitate “Frontiers in Nutrition” investigheaza mecanismele moleculare din spatele acestor beneficii, scrie medicalnewstoday.com.
Desi efectele negative ale consumului de alcool sunt bine cunoscute, unele studii arata ca un consum moderat de vin rosu poate intarzia atat tulburarile cognitive ce apar la o varsta inaintata, dar si debutul bolilor neurodegenerative Alzheimer si Parkinson.
Studiile de specialitate definesc consumul moderat prin limitarea la 250 de mililitri de vin pe zi.
“Compusii biologici din vin impiedica deteriorarea neuronala, iar microbiomul intestinal joaca un rol central in acest proces,” este de parere Dr. Esteban-Fernández, autorul principal al cercetarii.
Cercetatorii, condusi de Dr. Esteban Fernandez de la Institutul de Cercetare Stiintifica Alimentara din Madrid, au decis sa examineze metabolitii pe care organismul uman ii produce in urma consumului de vin.
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au colectat metaboliti din probe de urina si coprocultura de la un grup de persoane care obisnuiau sa consume frecvent vin in cantitati moderate.
In cadrul studiilor de laborator, cercetatorii au adaugat acesti metaboliti neuronilor umani si au simulat conditiile care duc, in mod natural, la moartea neuronala specifica bolilor neurodegenerative.
Analizele de laborator au aratat ca metabolitii derivati din vin impiedica moartea neuronilor in conditii de stres. In mod surprinzator, rezultatele au aratat ca acesti metaboliti sunt activi pe parcursul procesului de semnalizare celulara ce duce in final la moartea neuronilor. Potrivit cercetatorilor, acest lucru sugereaza ca metabolitii din vin joaca un rol protector la nivel celullar, dar efectul benefic depinde si de compozitia microbilor intestinali.
Microbiomul este responsabil pentru procesarea si descompunerea vinului in diferiti metaboliti cu efect de protectie la nivel neuronal.
“Este foarte important sa intelegem faptul ca anumiti compusi alimentari sunt responsabili pentru aceste beneficii ce au rol protector la nivel neuronal pentru a impiedica aparitia bolilor neurodegenerative. Nu recomand inlocuirea tratamentelor medicamentoase de specialitate prin dieta, dar este important sa crestem gradul de constientizare publica cu privire la modul in care dieta alimentara ne ajuta sa prevenim aparitia acestor boli,” a declarat autorul principal al studiului.
Autor: G.T.
|