logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Un punct de vedere: relațiile comerciale romȃno-ruse ȋn momentul de fațǎ PDF Imprimare Email 952 Afişări
Vineri, 22 Ianuarie 2016 14:13
Relatiile comerciale si cooperarea economica a Romaniei cu Rusia si fostele tari ex-sovietice de 26 de ani încoace, au scazut din cauza lipsei de interes a clasei politice cu toate ca producatorii si oamenii de afaceri romani sunt constienti si interesati de potentialul urias al pietei ruse care este o piata sigura si serioasa.
Din pacate relatiile economice dintre Romania si Rusia au devenit tot mai dezechilibrate ca urmare a racirii relatiilor politice se poate vedea si din faptul ca in 1990 si 1991, Romania exporta in Rusia produse in valoare de 1,5, respectiv 1 miliard de dolari. Aceste exporturi nu au fost insa decit reflexul inertiei unui sistem economic puternic legat de fostul lagar comunist. In 1992, exporturile scad la 400 de milioane de dolari, iar in anul imediat urmator ating un nou minim, de 200 milioane dolari. Anul cel mai negru a fost 1999, cand am reusit sa vindem pe piata Rusiei produse in valoare de 50 de milioane dolari.
Pe langa toate aceastea in mentalul colectiv romanesc, Rusia este asociata (la comanda) cel mai adesea cu ocuparea Basarabiei si aducerea, pe tancuri, a regimului comunist. In schimb, se cam uita rolul jucat de Rusia in dobindirea independentei de sub regimul otoman sau la modernizarea Romaniei in secolul al XIX-lea. Intre Romania si Rusia exista o lacuna de informatie in ceea ce priveste realitatea din cauza propagandei rau intentionate a unor forte care intentionat transpun Rusia intr-o lumina negativa.
 
Fara discutie atat eu cat si istoria suntem de acord ca sunt mai multe lucruri care unesc Romania si Rusia decat cele care le despart, spre exemplu: influenta uriasa slava asupra formarii poporului roman, oricine a citit putina istorie stie ca cel mai insemnat rol in formarea poporului roman l-au avut slavii. Noi romanii suntem un popor romanic cu influenta majora slava, dupa cum francezii, italienii si spaniolii sunt popoare romanice cu influenţa germanica. Este foarte important de subliniat ca slavii ne-au influentat sub aspectul limbii, organizarii sociale, de stat, sub aspect cultural si bisericesc (religia ortodoxa). 25% din fondul lexical principal romanesc este de origine slava, asta inseamna ca 1 din 4 cuvinte vorbite azi de romani sunt de origine rusa, si asta nu e putin. Doresc sa subliniez ca primele relatii diplomatice la nivel de legatie intre Romania si Rusia s-au stabilit la 27 septembrie/15 octombrie 1878. 
 
Eu consider ca singurele lucruri care separa pe romani de rusi sunt ideile preconcepute, propaganda rau-intentionata. Lupta comuna din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a creat legaturi sentimentale puternice intre romani si rusi, de asemenea exista o apropiere foarte mare din punct de vedere al mentalului vietii cotidiene si mai sunt multe asemanari de ordin cultural, culinar, religios etc.
Politica externa a Romaniei dupa 1990 a fost construita exclusiv pe considerente geo-strategice si mai putin pe cele economice. Astfel, s-a reusit aderarea la spatiul euro-atlantic dar, in acelasi timp, reducerea la minimum a relatiilor cu Moscova. Abia in 1999 Bucurestiul a anuntat ca este pregatit sa-si reconsidere relatiile cu Moscova, nu numai la nivel politic, ci si in domeniul economic. In acel an, premierul de atunci Radu Vasile a efectuat o vizita oficiala la Kremlin, in cursul careia a pus problema recuceririi pietei rusesti de catre exportatorii romani. In iulie 2003 a fost semnat Tratatul politic de baza romano-rus, ratificat de parlamentele celor doua tari. La acel moment, se aprecia ca documentul va duce la o impulsionare a relatiilor bilaterale. In 2004, premierul Adrian Nastase mergea la Moscova, vizita sa avind un puternic caracter economic, delegatia oficiala fiind insotita de un grup de 80 de oameni de afaceri. Un an mai tarziu, in 2005, presedintele Traian Basescu a efectuat, la randul sau, o vizita in Federatia Rusa, insotit si de o delegatie de oameni de afaceri romani. Desi Basescu promitea o “depasire a complexelor istorice” care afectasera relatiile in ultimii 15 ani, in perioada urmatoare s-a constatat de fapt o racire accentuata a raporturilor cu Rusia.
 
In momentul de fata vanzarile de vehicule reprezinta o treime din exporturile romanesti catre Rusia, care au urcat in anul 2013 cu 500 milioane dolari, la 1,84 miliarde dolari, iar masinile, aparatele si echipamentele electrice totalizeaza un sfert din livrari, in top figurand Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss.
 
La finele anului 2013, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Federatia Rusa a atins aproape 5 miliarde de dolari, in crestere cu 12,7% fata de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dolari, in urcare cu 2,5% comparativ cu 2012. Soldul balantei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, in scadere cu 24%, ceea ce plaseaza insa Rusia pe pozitia a saptea in topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.
Potrivit datelor statistice, Rusia este al saptelea partener comercial al Romaniei, (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta, Turcia -?? si Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al noualea partener la export, cu o pondere de 2,8%, si al saselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta si Polonia), cu o pondere de 4,3%.
 
In structura, vehiculele reprezinta principala grupa de marfuri exportate 33,75%, urmate de masini, aparate si echipamente electrice 25,7%, produse ale industriei chimice 12,4% , produse diverse (mobila) 5,08%, metale comune si articole din acestea 4,85%, materiale plastice 4,08%, lemn, carbune din lemn 3,98% si produse ale regnului vegetal 2,8%.
 
Titeiul si produsele petroliere domina importurile din Rusia, cu o pondere de 64% in 2013, urmate de gaze naturale 17,2%, materiale plastice 3,2%, minereuri 2,7%, metale comune si articole 2,3%.
 
Intre companiile romanesti aflate in top exportatori in Rusia anul trecut se numara: Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, fabricile de mobila Simex, Mobex, Jolidon, Terapia Ranbaxy, Antibiotice SA, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Lafarge Ciment Romania, Danfoss Romania, Upetrom Group.
 
In urma reunificarii Crimeei cu Rusia si a razboiului din Ucraina, UE a instituit mai multe sanctiuni economice impotriva Rusiei. Sanctiunile nu vizeaza activitatile comerciale, ci mai degraba industria financiara, unele mari companii si oameni de afaceri.
Rusia la la randul ei a luat mai multe decizii ca replica la sanctiunile impuse de comunitatea internationala, cea mai recenta vizand interzicerea importurilor de carne de vita, porc, pasare, peste, branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia. 
 
Recastigarea de catre Romania a pietei din Rusia si zona CSI prin dezvoltarea exporturilor romanesti ar genera o adevarata si reala expansiune economica romaneasca pe plan extern. Promovarea exporturilor ajuta la dezvoltarea productiei interne, duce la crestere economica si la crearea de noi locuri de munca.
 
Ca si om de afaceri hiperactiv pe piata rusa, sunt un bun cunoscator al realitatilor economice, sociale si politice din Rusia, respectiv spatiul ex-sovietic, unde detin un portofoliu larg de relatii si un capital enorm de simpatie, pe care le cultiv in interesul economic si national al Romaniei. Nu intamplator rusii ma numesc „romanul cu suflet rusesc”. 
 
Piata rusa este o alternativa de aur pentru Romania, in Rusia si spatiul ex-sovietic sintagma “marfuri romanesti” (“mobila romaneasca”, “incaltaminte romaneasca”, “textile romanesti”, ”vinuri romanesti”, “medicamente romanesti” “produse alimentare/ legume/ fructe romanesti”, “mecanica si utilaje romanesti” etc.) este inca foarte cunoscuta si apreciata la fel de bine ca sintagma “parfumuri frantuzesti” sau “blugi americani”. Toata lumea, generatii mai vechi, dar chiar si tineretul de peste tot teritoriul Rusiei si ex-URSS isi amintesc pana in ziua de azi (sau cei foarte tineri au auzit de la cei mai in varsta) de calitatea EXCEPTIONALA a produselor fabricate în Romania. Nicaieri pe fata pamantului PRODUSELE/ MARFURILE ROMANESTI nu sunt atat de apreciate, dorite si asociate intodeauna cu calitatea asa cum sunt in Rusia si in fostele republici sovietice! 
 
Sa nu uitam ca in perioada Uniunii Sovietice erau cozi imense la marfurile fabricate in Romania si nu degeaba se spune ca fiecare copil sovietic a fost “conceput” intr-un pat pe care scria “fabricat in Romania”.... exemplele pot continua …. trebuie neaparat precizat ca produsele romanesti sunt inca cunoscute, si apreciate pe aceasta piata imensa, iar cetatenii acestui vast spatiu Euroasiatic sunt receptivi la produsele fabricate in Romania, indiferent care ar fi acestea: mobila, textile, incaltaminte, produse alimentare sau medicamente….
 
Oamenii de acolo au inca in cap conceptul de marfuri romanesti pe care il asociaza obligatoriu cu calitatea, prin urmare noi romanii nu avem nevoie sa cheltuim sume imense de bani pe publicitate si promovare cum de altfel o fac multe tari in incercarea de a cuceri noi piete de desfacere. Daca noi romanii vom face “ceea ce trebuie” vis-a-vis de aceasta piata uriasa, adica in primul rand sa fim acolo cu produsele noastre, o sa avem numai de castigat !! 
Asteptam relansarea relatiilor comerciale dintre Romania si Federatia Rusa, care pentru Romania ar insemna relansarea economiei nationale. Daca deocamdata, nu putem politic, ar trebui sa putem economic asa cum pot Germania, Austria, Franta, Italia, Spania, etc.....
Clasa politica din Romania trebuie sa i-a exemplul altor tari importante din Uniunea Europeana si din lume care in pofida „asa ziselor sanctiuni“ fac tot posibilul sa isi mentina si chiar sa dezvolte relatiile comerciale cu Rusia. Ideile preconcepute dintre romani si rusi ar trebui sa dispara prin construirea bilaterala de punti de dialog la toate nivelurile care sa duca la relansarea relaţiilor politico-diplomatice, economice, culturale intre Romania si Rusia. Din pacate, exita un deficit de informatie in sfera realitatilor actuale dintre Romania si Rusia si tocmai de asta trebuie facut in asa fel incat populatia din Rusia sa stie ce este in Romania actuala si romanii la randul lor sa stie ce este in Rusia actuala. Rusia este unul dintre vecinii nostri istorici si tocmai de aceea avem nevoie impreuna de o relatie care sa fie bazata pe atitudini de respect reciproc, de asigurarea interesului reciproc, pe acţiuni pragmatice, mai ales in domeniul economic, si care sa nu fie influentate, dictate de criterii impuse de o propaganda ostila.
 
 
Gabriel Antoniu Lavrincic
Director comercial, Simex - Romania 
 

Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2024 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact