Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, care nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera, iar taxele de admitere, de exemplu variaza intre 50 si 350 de lei.
Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie si aleg sa isi depuna dosarele la mai multe facultati, pentru a prelungi perioada in care se pot decide, se arata intr-un comunicat ANOSR.
"Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila pentru universitatile cu cerere mare", scrie sursa citata.
Potrivit Aliantei, absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universitati - de la 50 de lei (pentru anumite specializari de la Universitatea Tehnica 'Gheorghe Asachi' din Iasi si Universitatea 'Stefan cel Mare' din Suceava) pana la peste 300 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' din Cluj-Napoca, anumite specializari de la Universitatea Tehnica 'Gheorghe Asachi' din Iasi, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza'din Iasi si Universitatea din Bucuresti), cea mai mare taxa fiind perceputa de Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' (350 de lei).
Desi inmatricularea studentilor in registrele facultatilor este un proces cu costuri infime, unele universitati nu se multumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer si o taxa de 'confirmare' pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati (numita si taxa de inmatriculare la unele universitati), acuza reprezentantii studentilor
'Traim vremuri in care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine si-l permite. Inca din primele zile de studentie suntem bombardati cu fel de fel de taxe despre care nu stiam si a caror valoare nu o putem intelege. Mai tarziu, ajungem la facultate si ne dam seama ca astfel de taxe exista si in timpul anului universitar, doar ca ele poarta alte nume: taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment sau garantie la cazare, taxe obligatorii pentru cantina si asa mai departe", spune Vlad Chereches, Vicepresedinte Educational ANOSR.
|