Săptămâna “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, a debutat pentru Liceul Teoretic “Bogdan- Vodã” din Vişeu de Sus cu o scurtã escapadă la Muzeul de Istorie şi Etnografie, Centrul Cultural şi Social- condus de Anuţa Pop, cât şi cu un memento al regăsirii tainelor poeziilor la Biblioteca Orăşenească Vişeu de Sus- eveniment organizat în urma zilei de 31 martie, zi care trezeşte în inima fiecărui licean sentimente de mândrie şi admiraţie pentru regretatul poet Nichita Stănescu.
Prezentarea intenţiilor Centrului Cultural şi Social a fost realizatã de cãtre directorul acesteia, Anuţa Pop, care le-a ilustrat elevilor prezenţi importanţa lecturii, scrierii şi comunicãrii corecte în lumea contemporanã, aparent deschisã catre comunicare şi socializare,însã care ajunge mai degrabã la degradarea limbii şi a scrierii.
O prezentare amplă a operei lui Nichita Stãnescu a fost facută de cãtre bibliotecarul poet Gavril Ciuban, care a readus în prim plan cele câteva opere care au contribuit la consolidarea fundaţiei lirice în poezia românească. Cel din urmã a fost astfel omagiat, de vreme ce, în 31 martie s-a aniversat naşterea sa. Reamintind aceastã fericita ocazie, elevii au urmãrit înregistrãri şi interviuri tematice rare ce ilustreazã concepţia lui Nichita Stãnescu despre misiunea poeziei şi condiţia creatorului. Prezentãrile ulterioare şi recitarea bibliotecarului Gavril Ciuban au fost însoţite de un mic concurs, câştigat de eleva Adela Bilan din clasa a IX-a B.
Muzeul de Istorie şi Etnografie a oferit ocazia elevilor şi cetăţenilor Maramureşului istoric, să intre în contact cu o sumedenie de picanterii de a căror existenţă sunt poate străini. Astfel elevii claselor a XI-a E, a IX-a A şi a IX-a F au aflat lucruri noi despre minorităţile germane din Viseu de Sus, despre evreii care şi-au dus traiul în această zonă între cele două razboaie mondiale, cît şi despre nenumărate alte activităţi şi personalităţi care au scris pagini mai puţine sau mai multe în cartea de istorie a frumosului orăşel.
Elevii care au dat dovadă de atenţie maximă şi şi-au concentrat toată energia pentru a absorbi cat mai multe informaţii dintre cele prezentate, fiind capabili să răspundă chestionarelor adresate atãt la Muzeul de Istorie, cît si la bibliotecă, au fost răsplătiţi la sfîrşitul programului primind diplome şi bomboane de ciocolată. Acestia au fost: Adela Bilan, elevă în clasa a IX-a B, Ileana Burnar, elevă în clasa a XI-a E şi Mezeniuc Iulia, elevă în clasa a IX-a F.
Totodată, elevii au fost însoţiţi şi îndrumaţi în activitãţi atât de bibliotecari, muzeografi, cât şi de profesoarii coordonator, Monica Grad şi Ana Andreica, motivându-i astfel sã “Ştie” şi acel viitor etern“Vrem să ştim mai multe, vrem să fim mai buni!”
Autor: Claudia Rohnean, clasa a XI-a E, Liceul "Bogna Voda", Viseu de Sus
|