Cu totii suntem de acord ca apreciem mult mai mult ceva pentru care am depus eforturi serioase ca sa obtinem, decat daca a fost usor de achizitionat/atins. Se pare ca, munca grea poate sa ne intensifice aprecierea fata de aroma, grasimile din mancare sau varietatea de calorii. Cel putin in teorie, asta inseamna ca, daca suntem nevoiti sa trecem peste obstacole pentru a ajunge la o farfurie plina de morcovi pentru copii, s-ar putea sa preferam aceste cruditati, mai degraba decat dulciurile atat de usor accesibile. Ideea este ca, daca trebuie sa depunem mai mult efort pentru a obtine o anumita mancare, nu doar o vom aprecia mai mult, ci s-ar putea ca si gustul ei sa ni se para mai bun, a explicat Alexander Johnson, cercetator in Departamentul de Psihologie si Stiinte ale Creierului. In plus, chiar daca nu se cunosc motivele pentru care preferam o mancare pentru care depunem mai mult efort, ceea ce se stie sigur este ca efectul, dureaza 24 de ore dupa ce am muncit pentru a obtine mancarea respectiva. S-au realizat doua studii pe acest subiect, in laborator utilizand soriceii ca si subiecti.
In primul studiu, soriceii au fost impartiti in 2 grupe: prima grupa primea ceva dulce ca si mancare/recompensa dupa ce apasau o data pe o pedala din cutia in care se aflau; a doua grupa trebuia sa apese de 15 ori pentru a primi aceeasi mancare cu gust dulce. Atunci cand li s-a dat acces liber la mancare, ei au preferat mancarea pentru care au lucrat mai mult. In cel de-al doilea experiment, cercetatorii au dorit sa vada daca cumva preferinta pentru dulce este cea care poate sa afecteze rezultatele, de aceea soriceii care au depus efort mai mare au primit mancare cu calorii reduse, la fel ca si cei ce au depus un efort mai mic. Cand au primit acces liber la aceeasi mancare, cei ce au depus mai mult efort au mancat cu mai mare pofta, decat ceilalti. Rezultatele sunt foarte importante mai ales daca ne referim la populatia obeza: indivizii cu o greutate mai mare decat cea indicata conform varstei si altor caracteristici individuale ar putea sa-si modifice obiceiurile nesanatoase de a manca. Acest lucru s-ar putea face prin consumul unor mancaruri scazute ca si nivel de calorii, dar pentru care trebuie sa depuna mai mult efort pentru a le obtine. Astfel nu gustul, ci valoarea atribuita mancarii va fi suficienta pentru a induce starea de satietate. Studiul a fost finantat de Institutul National de Diabet, Boli ale Rinichilor si boli Digestive ce apartine de Institutul National de Sanatate Mentala.
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza Diana Mariana Apopi, Psiholog sub supervizare, student-masterand in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Masteratul de Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapie, precum si Masteratul de Psihologia Sanatatii, anul 2; editor online www.suntparinte.ro
|