El este un om de valoare. Ce-ti trece prin minte atunci cand spui asta despre o persoana sau cand auzi zicandu-se asta despre cineva? Probabil ca e un om de caracter, un om cu valori care are un set moral foarte bine stabilit. M-am gandit sa vorbim astazi despre punctele foarte pe care oamenii le au, asa numitele strenghts. Afla care sunt punctele tale forte citind care sunt principalele caracteristici ale celor 24 de valori precizate in literatura de specialitate: 1. Curiozitatea si interesul se refera la deschiderea spre experienta si flexibilitate ce nu-si au locul in preconceptiile pe care unii le au inainte de a cunoaste cu adevarat esenta intr-o situatie sau despre o persoana. Curiozitatea poate fi specifica (esti interesat doar de un anumit domeniu) sau globala (ai ochii deschisi spre tot ce este nou). 2. Iubirea fata de invatare manifestat la cei ce o detin printr-o sete de cunoastere indiferent daca exista motivatie din afara sau pur si simplu citesti despre anumite subiecte fiindca pe tine te pasioneaza. 3. Judecata/ gandire critica poate fi observata prin faptul ca persoanele caracterizate prin acest punct forte prefera sa intoarca pe toate fetele o anumita situatie care nu le este suficient de clara, nu sar direct la concluzii, ci realizeaza analize profunde si isi bazeaza decizia pe dovezi. 4. Inteligenta practica/originalitatea vizeaza indivizii care ajung la o conluzie folosind alte cai decat marea majoritate a oamenilor, care suprind prin ideile pe care le au si nu sunt adeptii stilului conventional.
5. Inteligenta sociala/persoanala/emotionala se refera la cunostinte despre propria persoana si despre ceilalti. Inteligenta sociala e abilitatea de a diferentia intre alti oameni, mai ales cu privire la observarea schimbarii bruste de dispozitie a celorlalti. Inteligenta personala vizeaza a avea acces la propriile sentimente si abilitatea de a-ti intelege comportamentul si de a ti-l ghida. Luate impreuna, ele formeaza ceea ce Daniel Goleman numea, inteligenta emotionala. 6. Perspectiva e cea mai apropiata de intelepciune si poate fi observata atunci cand ceilalti te cauta pentru a invata din experienta ta si pentru a obtine ajutorul tau in a-si rezolva ei problemele. Oamenii cu aceasta valoare au un mod de a privi lumea care face sens pentru ceilalti, dar si pentru sine. Curajul manifestat insa mai cu seama in fata adversitatilor, a greutatilor si obstacolelor. Include de asemenea si valoarea, perseverenta si integritatea. 7. Valoarea si curajul moral manifestate prin absenta fricii, adoptarea unei posturi de om puternic fara a-si pierde demnitatea ca si individ in fata greutatilor 8. Perseverenta care trebuie diferentiata de perfectionism, si trebuie precizat ca are atat aspecte pozitive, cat si negative. 9. Integritatea/onestitatea observata nu doar prin faptul ca persoanele prefera sa spuna adevarul in toate situatiile, ci si prin modul in care aleg sa-si traiasca viata. A-ti reprezenta ideile si modul tau de gandire, de fata cu altii in modul cel mai sincer cu putinta, fie prin vorba sau prin fapta. 10. Bunatatea si generozitatea apar atunci cand iti place sa faci lucruri pentru altii, chiar daca nici macar nu ii cunosti foarte bine. Empatia si simpatia sunt componente utile in aceasta categorie. 11. A iubi si a permite altora sa te iubeasca cu siguranta nu mai are nevoie sa fie explicata insa as dori sa precizez faptul ca, spre surprinderea noastra, exista oameni care stiu sa iubeasca, insa care nu stiu cum sa primeasca iubirea celorlalti. 12. Spiritul de datorie/loialitate/ observat prin comportamente numite de ceilalti sun eticheta: esti un foarte bun coleg pentru ca mereu impartasesti ceea ce stii si lucrezi din greu pentru a aduce succesul intregii echipe. Despre celelalte 12 valori, data viitoare. Pana acum, care sunt cele cu care simti ca te potrivesti cel mai bine? Important de stiut este ca, fiecare om poate sa aiba mai multe puncte forte, insa unele sunt mai pregnante decat celelalte.
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Diana Mariana Apopi, Psiholog sub supervizare, student-masterand in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Masteratul de Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapie, precum si Masteratul de Psihologia Sanatatii, anul 2; editor online www.suntparinte.ro
|