Duminica trecută, în Ucraina au avut loc alegerile locale, în cadrul cărora electoratul ucrainean a fost chemat la urne pentru a-i desemna dintr-un singur tur de scrutin pe deputaţii (consilierii) locali, raionali şi regionali, cât şi pe primari. În splendida zi însorită de toamnă, am trecut pe jos podul istoric Sighetu Marmaţiei - Slatina, pentru că la maşini era coada foarte mare atât la ieşire, dimineaţa, cât şi la intrare, după-amiază. Din cei peste 6 mii de alegători din Slatina, 20 de procente se prezentaseră la vot înainte de "biserică". "Dacă nu ar fi alegeri pentru primari, cred că foarte puţini oameni ar veni la vot, era de părere Vasile Mihalca, unul dintre candidaţii români în Rada Raionului Teceu. Radă în care, în ultima legislatură au "încăput" vreo 8 români. Din cele 74 de fotolii de deputaţi raionali, de exemplu, la Teceu, jumătate sunt aleşi de pe listele de partid, depuse, iar cealaltă jumătate din rândul candidaţilor uninominali pe circumscripţii majoritare. Cum românii şi-au depus mai mulţi candidatura, pe diverse liste uninominale sau de partid, în lipsa unităţii, şansele lor scad. De altfel, şi în Rada Regională şansele sunt la fel, adică minime, întrucât chiar dacă toate localităţile cu populaţie românească se învecinează, ele au fost despărţite în două raioane. Astfel atât în Teceu cât şi în Rahău candidaţii români la raion sau regiune obţin voturi înjumătăţite!
Din acest motiv, la precedentele alegeri parlamentare, din primăvară, din Ucraina, românii din dreapta Tisei au votat masiv Partidul Regiunilor al actualului preşedinte al ţării, care a promis multe minorităţilor. Inclusiv românii speră de foarte mulţi ani că toate cele 12 aşezări româneşti (cătune, sate, comune plus oraşul Slatina vor face parte din acelaşi raion). Până atunci, pentru a avea şanse ca românii să aibă măcar un reprezentant în Rada Regională de la Ujgorod, dr. Ion Botoş şi-a depus candidatura în ambele raioane şi speră să-şi reînnoiască mandatul. Duminică, în jurul amiezii, în Apşa de Mijloc am remarcat 3 zone în care lumea era adunată în păr. Am crezut că toate sunt secţii de votare. Dar era numai una. În celelalte locuri era o adunare a pocăiţilor, iar în alta, o cârciumă. La Sanatoriul Mineral, managerul acestuia, dr. Nuţu Mihali, era mai mult ca sigur că primarul Negre va fi reales arătându-mi drumul recent betonat din comună. Drumuri care, au fost făcute şi cu contribuţia localnicilor. Harnici gospodari, apşenii au dovedit astfel că pot construi nu numai palate somptuoase în curţile lor, dar pot face împreună şi ceva bun, durabil, pentru comunitate. Ieri dimineaţă, la ora 9, se ştiau deja primarii din 4 localităţi din cele 6, populate preponderent de români. La Apşa de Jos, din cei 4 candidaţi, în funcţia de primar a fost reales Ion Negre. Reales a fost şi Vasile Buga, la Strâmtura, deşi a avut 2 contracandidaţi. Fără contracandidaţi şi fără probleme au fost realeşi şi primarii Gheorghe Berinde, la Biserica Albă, şi Mihai Dan, la Topcina. Încă nu se ştiau, la ora 10, primarii de la Slatina şi de la Apşa de Mijloc, unde primarul Nuţu Şiman a ieşit învingător, deşi a avut 2 contracandidaţi puternici. La Slatina, primarul Gheorghe Uhali a avut 5 contracandidaţi. Dintre aceştia, doi au fost români, doi maghiari şi unul, evreu. (Cu cel din urmă, în oraşul din dreapta Tisei, în care s-a născut unul din magnaţii presei, evreul Robert Maxwell, am realizat un dialog despre etnicii evrei, care odinioară locuiau în număr mare pe aceste meleaguri.) Cei 3 candidaţi români la primăria Slatina au fost din partea aceluiaşi partid, al Regiunilor. Prezenţa la urne a fost sub 50 la sută, din cauza numărului mare de locuitori plecaţi la lucru în străinătate sau a sectelor religioase care nu recunosc statul şi nu votează. La numărarea voturilor, la cele 3 secţii, s-au situat în frunte Gheorghe Uhali şi Gheorghe Dan, primul ieşind învingător, în cele din urmă, cu peste 300 de voturi în plus. Realesul primar Gheorghe Uhali a fost întâmpinat ieri, la ora 12, de un grup de slătineni, cu ceteră, zongură şi dobă. Autor: Florentin Nasui Sursa: Graiul.ro
Foto: Şcoala Românească gradul 3 (cu clase I-XI) din Slatina, unde s-a aflat una din cele 3 secţii de vot din oraşul de pe malul drept al Tisei.
|