Mici cu mici, sau mici fără mici? Imprimare 1514 Afişări
Scris de Horia Picu   
Vineri, 03 Mai 2013 13:23

Încă o ştire lansată, care ne face să zâmbim maliţios când vedem un steag albastru cu 12 steluţe galbene formând un cerc. Mai deunăzi am fost anunţaţi că UE s-ar putea să interzică producerea şi, implicit consumul secular de mici prin ograda noastră. Cauza: aditivii alimentari adăugaţi în pasta preparatului studiat de şefii externi ai  şefilor noştri interni.
Se spune că bicarbonatul de sodiu folosit pentru umflarea micilor ar fi un mare pericol pentru sănătatea omului integrat în UE. „Se spune” trebuie înţeles: „ei spun”, sau „ei ordonă”, „ei dispun”.  
In realitate, „periculosul” bicarbonat folsit în fel şi chip de gospodine, este utilizat şi în medicină, care nu e neapărat doar cea populară: arsuri uşoare, înţepături de insecte, dureri de stomac, de dinţi, hipertensiune, etc. 
Citesc pe site-urile de ştiri şi nu-mi vine să cred:
„Guvernul a anunţat joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca produsul "mititei" să fie introdus, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestor reguli."
 
"Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României”.
 
Despre burger şi cârnatul spaniol nu cred că e cazul să ne alarmăm. Cel puţin unul dintre cele două produse e cunoscut bine la noi şi despre ce poate face s-a mai amintit. Poate că interdicţia asta de consum ar fi trebuit să vină „la pachet” cu băutura aia acidulată, de culoare maronie. Degeaba…Pe noi ne interesează soarta micului nostru şi chiar mai mult, ne interesează soarta noastră în general şi ce are lumea asta  cu noi de ne pune atâtea beţe-n…mici. 
 
Suntem acuzaţi că ne lipseşte, de fapt, chiar micul! Adică bărbăţia! Are cineva curaj dintre cei care merg pe la şedinţele UE să se opună la ceva, să spună că ţara noastră nu vrea, nu doreşte cutare sau cutare lucru? Nu…Românii care ne reprezintă acolo sunt de acord cu toate şi de multe ori mai pun ceva şi de la ei, ca să-şi arate obedienţa faţă de vremelnicii puternici ai Europei. Le-am învăţat pe distinsele feţe de Bruxelles că ăştia suntem noi, românii, o categorie de oameni uşor de manevrat, uşor de condus…Din dorinţa de a ne vedea integraţi în ”marea famile europeană” ( ce vorbe…), negociatorii noştri pentru capitolele de aderare au acceptat orice. Uitaţi-vă în jurul dvs. Unde sunt combinatele de creştere a porcilor, unde sunt marile abatoare, unde-i agricultura? Tot ce se poate considera aliment se importă. Cartofii vin din Polonia, merele din Italia. Se merge chiar mai departe: usturoiul vine din China! Cu aşa internaţionalizare îmi vine şi mie să spun ceva într-o limbă străină inexistentă, dar care se potriveşte momentului în care cu drag ne aflăm: Halal! 
 
Problema cea mai mare a noastră nu e că n-am putea trăi fără mici. Coloana vertebrală ne cam doare. Se îndoaie cam uşor…
 

Share
Ultima actualizare Vineri, 03 Mai 2013 15:32