Despre cartea "Lucrările atelierului: Împărtășind aceleași gusturi. Bucătăria tradițională comună turcească și românească" P a I-a Imprimare 277 Afişări
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 09 Februarie 2022 08:43

Citim din cartea "Lucrările atelierului: Împărtășind aceleași gusturi. Bucătăria tradițională comună turcească și românească", Ankara, apărută sub egida UNESCO, în secțiunea "The Royal Dinner, Festive Dinner, in the poetic text of the romanian folk balads" scrisă de Doamna Sabina Ispas de la Institutul Constantin Brăiloiu, aflăm despre scrierea demnitarului Gheorgachi în Iași la cererea voievodului Grigore Callimachi cu titlul  <Condica ce are întru sine obiceiuri vechi și nouă ale prea înălțaților Domni>. Iar Învățăturile lui Nagoe Basarab către fiul său Teodosie prezintă în capitolul Cum să cade Domnilor să șadă la masă și cum vor mânca și vor bea elemente de bune maniere. Odată ce Domnitorul întindea mâna să apuce din bucatele de pe masă, căminul era aprins să ardă focul și trompetiști și toboșari începeau să cânte pentru invitații Curții Domnești.

            Vinul oferit Domnitorului era testat pentru credință de regulă de către paharnic, adică gustat spre a se vedea că nu s-a pus otravă în vin.

            Dacă Ivan Mazepa ar fi avut un paharnic, poate mai trăia și acum am fi vorbit despre ramura suedeză a familiei Mazepa.

            Scris în 22 ianuarie 2022 pro-bono pentru sighet-online. Trimis pro-bono.

Scris de Gheorghiţa N. Dobre şi Valentin-Claudiu I. Dobre din surse scrise şi internet


Share