logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Două asociaţii din Sighet vor să planteze arbori meliferi în jurul gropii de gunoi PDF Imprimare Email
Marţi, 27 Ianuarie 2009 13:20

Săptămâna trecută, Asociaţia crescătorilor de albine “Apisigmar” şi Asociaţia pentru ecologie şi turism “Nordica” - ambele din Sighetu Marmaţiei - au încheiat un protocol de colaborare privind colaborarea la un proiect “verde” al cărui model, în caz de reuşită, mai mult ca sigur că va fi preluat şi de alte localităţi din judeţ. În principal, este vorba de plantarea de arbori şi arbuşti meliferi de-a lungul gropii de gunoi a municipiului.

Preşedintele Asociaţiei Nordica, Mihail Gerald Manole, ne-a povestit de unde această idee şi dacă ar putea fi materializată. “Ideea ne-a venit călătorind cu trenul. La intrarea în oraş ne-a întâmpinat imaginea dezolantă a gropii de gunoi, care se întinde pe o distanţă de aproximativ 700 metri de-a lungul căii ferate. Ne-am gândit că ea ar putea fi mascată de un şir de copaci. În momentul în care am discutat cu specialiştii în privinţa esenţelor care ar putea fi plantate, ne-am dat seama că arborii ar putea avea o dublă funcţie.

Citeşte mai mult...
 
Cinema: Du Levande (You, the Living) PDF Imprimare Email
Luni, 26 Ianuarie 2009 12:28

Du LevandeFilmul începe cu un bătrân care trece pe o stradă ajutându-se de un cadru, târând după el un câine răsturnat pe spate, încurcat în lesă.

Fiecare imagine este de o frumuseţe senină, de o luminozitate paşnică, de o perfecţiune igienică. Personajele au foarte puţin limbaj corporal. Sunt aproape nemişcate. Feţele lor nesănătos de albe, impenetrabile. Sunt cadre în care din mulţimea de oameni, doar unul singur se mişcă. Vizual, este o experienţă pe care o savurezi aproape corporal, senzaţia de plăcere este aproape fizică. Te îndrăgosteşti de film. Cazi în luminozitatea şi perfecţiunea decorului, şi nu te mai mişti.

Personajele principale, o femeie obeză care se plânge încontinuu că nu o înţelege nimeni, deşi ea nu pare să înţeleagă pe nimeni şi îi jigneşte pe toţi cei din jur, un psihiatru sătul să facă terapie cu nişte oameni "stricaţi" care vor să fie fericiţi fără să renunţe la egocentrismul, egoismul şi propria răutate, un vânzător de covoare, o învăţătoare, un consultant financiar, o fată care se ţine după un cântăreţ de rock visând să se mărite cu el şi să devină şi ea astfel faimoasă.

Filmul este compus din multe scene statice, teatrale, mişcarea este minimă, nişte tablouri perfect compuse, perfect cântărite, cuvintele sunt puţine, tăiate perfect pe scenă.

Citeşte mai mult...
 
Voices of Silence - Splendor PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 23 Ianuarie 2009 12:20
 
 
Cinema: Barfuss (2005) PDF Imprimare Email
Vineri, 23 Ianuarie 2009 10:08

BarfussNick Keller este oaia neagra a familiei. El pierde slujba dupa slujba. Tatal sau vitreg si fratele sau il considera un ratat. Numai mama crede in el.

La noul sau loc de munca, intr-o clinica psihiatrica, Nick o impiedica de la sinucidere pe tanara Leila, salvand-o in ultimul moment. Cand Nick pleaca de la clinica, in seara respectriva, ea il urmareste in secret si apare in bucataria lui in toiul noptii in halat si desculta.

Nick nu stie ce sa faca, Leila refuza sa se intoarca la clinica. Ea decide sa stea cu el. Nick, care niciodata nu si-a asumat raspunderea pentru cineva niciodata, si Leila, care a crescut complet izolata de lumea de afara, pornesc impreuna intr-o calatorie care le va schimba vietile.

Til Schweiger a cumparat scenariul de la un studio American inca din 1998. Sase ani mai tarziu, in timp ce lucra ca actor pe platourile filmului King Arthur (2004) a rescris "proiectul de suflet" plasandu-l in tara sa natala Germania.

Citeşte mai mult...
 
AJOFM oferă şomerilor locuri de muncă în domeniul confecţiilor PDF Imprimare Email
Vineri, 23 Ianuarie 2009 08:30
Alexandru Bondre, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Maramureş, a afirmat că la această dată există 130 de locuri de muncă disponibile. “În Maramureşul istoric sunt câteva firme de confecţii care sunt interesate să recruteze personal. Şi în Târgu Lăpuş se caută confecţioneri iar din listă face parte şi societatea băimăreană Italsofa”, a menţionat Bondre. El a mai precizat că 170 de persoane urmează cursuri de calificare organizate de AJOFM Maramureş. Printre meseriile ce au căutare pe piaţa muncii el a enumerat: operator calculator, administrator pensiune turistică, lucrător în comerţ şi manager de proiect.
Citeşte mai mult...
 
Cinema: Portocala mecanica PDF Imprimare Email
Miercuri, 21 Ianuarie 2009 09:54

Portocala Mecanica este o adaptare a romanului cu acelasi nume al lui Anthony Burgess (1962) realizata in 1971 de catre Stanley Kubrick. Actiunea se petrece in Marea Britanie, in 1995, unde Alex DeLarge (Malcom McDowell) este un delicvent de 16 ani carismatic si psihopat, care nu putea rezista fetelor dragute, violentei sau muzicii lui Beethoven. El este capul unei gasti de criminali. El descopera in curand ca amicii lui nu il mai vor ca lider, complotand impotriva lui. In cele din urma el ajunge la inchisoare. Acolo el semneaza ca voluntar al unor experimente lansate de catre guvern, in scopul de a reduce violenta in societate. Este torturat cu filme cu violenta excesiva, precum si cu muzica clasica. Dupa ce tratamentul s-a incheiat, Alex a fost trimis acasa, insa familia sa l-a "inlocuit" cu un chirias. Umbland prin Londra, el ajunge la casa unui scriitor a carui sotie fusese batuta, violata si omorata de catre Alex si prietenii sai. Mr Alexander il primeste pe Alex la el, folosindu-l impotriva guvernului, deoarece a auzit de cazul sau din ziare. Acesta isi da seama cine e Alex de fapt cand il aude cantand sub dus " Singing in the Rain " , melodie pe care o canta in noaptea in care i-a violat sotia. Mr Alexander incearca sa il drogheze pe Alex si sa il tortureze fortandu-l sa asculte Simfonia a Noua a lui Beethoven, inchizandu-l intr-o camera cu muzica la maxim.

Ultima actualizare Miercuri, 21 Ianuarie 2009 10:04
Citeşte mai mult...
 
Ioan Ardelean - prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Ianuarie 2009 14:57

Începând cu data de 1 ianuarie 2009, în urma examenului susţinut la Institutul Naţional al Magistraturii, organizat de CSM, procurorul Ioan Ardelean a fost numit în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, înlocuind-o pe Laurenţia Berinde, care îşi va continua activitatea ca procuror.

Fiind procuror timp de 17 ani, Ioan Ardelean a fost în ultimii ani şi purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei. În această calitate, a manifestat deschidere şi transparenţă în relaţia cu mass-media locală, lucru rar întâlnit la alţi omologi. 
"Voi încerca, din noua postură, să aduc îmbunătăţiri actului de justiţie, căutând modalităţile cele mai bune pentru atingerea performanţelor profesional, şi, alături de colegii mei, voi sluji interesul cetăţenilor", a spus Ioan Ardelean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Banii pentru alocaţii, "blocaţi" în birocraţie? PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Ianuarie 2009 13:29

Atât plata indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor, cât şi a alocaţiilor de stat pentru elevi continuă să se facă cu întârziere în Maramureş. Autorităţile locale dau explicaţii lapidare, de genul "întârzierile pot fi legate de eşalonarea banilor". Au promis, însă, că banii vor ajunge în cel mai scurt timp în conturile elevilor. 

Plata alocaţiilor prin sistem electronic a stârnit multe nemulţumiri printre cetăţeni. La începutul anului trecut, timp de mai bine de două luni, plata alocaţiilor la nivelul judeţului Maramureş a fost sistată, tocmai din cauză că se lucra la dosarele elevilor care au ales să îşi primească banii prin card. Au urmat nemulţumirile privind comisioanele percepute de bănci. Dacă în luna decembrie circula zvonul că trezoreria statului ar avea probleme în ceea ce priveşte distribuirea banilor, în prezent, gluma pare să se îngroaşe. O parte dintre elevii din Maramureş nu şi-a primit banii de la stat până la această dată. Până nu de mult, plata alocaţiilor era efectuată între zilele de 8-10 ale lunii, însă nici ieri (n.r. 19 ianuarie) banii nu au ajuns în conturi. Potrivit spuselor lui Ovidiu Morar, director Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Maramureş, problemele privind plata alocaţiilor pot fi legate şi de eşalonarea banilor.

Citeşte mai mult...
 
Grup de georgieni retinut de politistii de frontiera la Sarasau PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Ianuarie 2009 11:33

Politistii de frontiera maramureseni au depistat si retinut un grup de migranti format din trei cetateni georgieni care au trecut ilegal frontiera de stat, din Ucraina in Romania peste apa riului Tisa, cu ajutorul unei barci pneumatice.

In baza unor date si informatii, lucratori din cadrul IJPF Maramures si DPF Sighetu Marmatiei au organizat si desfasurat o actiune pe linia combaterii migratiei ilegale. Astfel, ieri, 19 ianuarie 2009, in jurul 09.00, politistii de frontiera au depistat, pe raza localitatii Sarasau un autoturism taximetru in care se aflau trei persoane.

Din primele cercetari s-a constatat ca persoanele in cauza nu vorbeau limba romana, nu aveau acte de identitate asupra lor si nu-si justificau prezenta in zona. Aprofundand cercetarile s-a stabilic ca cele trei persoane sunt cetateni georgieni cu varste cuprinse intre 19 si 26 de ani.

Citeşte mai mult...
 
Primăriile maramureşene sunt supărate pe Boc pentru că le-a lăsat fără bani PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Ianuarie 2009 10:30
Cabinetul Boc a promovat o ordonanţă în care se precizează: “Sumele defalcate din TVA acordate în anul 2008 pentru acoperirea unor cheltuieli curente şi de capital rămase neutilizate la finele anului se restituie la bugetul de stat". Astfel, banii necheltuiţi sau puşi la rezervă pentru zile negre de către administraţiile locale au trebuit returnaţi prin ordin de plată la buget. Teodor Lupuţi, director executiv al Finanţelor Publice Maramureş, a declarat că în această situaţie s-au aflat opt primării din Maramureş: Ocna Şugatag, Şomcuta Mare, Remeţi, Copalnic Mănăştur, Săcălăşeni, Groşi, Rozavlea şi Bogdan Vodă. Aceste primării au returnat în total suma de 14,5 miliarde lei vechi. Efectele ordonanţei sunt greu de suportat de comunităţile locale.
Citeşte mai mult...
 
Se împlinesc 91 de ani de la moartea Mitropolitul memorandist dr. Victor Mihalyi de Apşa PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Ianuarie 2009 10:03

Victor Mihalyi de Apşa s-a născut la 19 mai 1841 în comuna Ieud din Maramureş, al treilea fiu al preotului Gavrilă Mihalyi. Victor a fost fratele mai mare a dr. Ioan Mihalyi de Apşa.

A studiat la Gimnaziul Piarist din Sighet, apoi la gimnaziile din Oradea, Târnavia şi Kosice după care a urmat studii de filosofie şi teologie la Roma, unde a fost hirotonit preot. Reîntors în ţară, a fost profesor de istorie bisericească şi drept canonic la Seminarul diecezan din Gherla, apoi a ocupat diferite funcţii în Curia mitropolitană din Blaj. Între anii 1875 şi 1895 a fost episcop al Eparhiei de Lugoj şi arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş, apoi din 1885 şi până la moarte mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, confirmat de împăratul Francisc Iosif I şi apoi numit şi de Papa Leo XIII.

Ultima actualizare Marţi, 20 Ianuarie 2009 14:23
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1771177217731774177517761777177817791780UrmătorSfârşit »

Page 1775 of 1781

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact