logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Primăvara poeţilor - ediţia a V-a PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 08:35

În perioada 23 - 29 martie, în cadrul manifestării "Primăvara poeţilor", ediţia a V-a, la Sighetu Marmaţiei, se vor derula mai multe manifestări ce vor marca acest moment. Acestea vor fi coordonate de Biblioteca Municipală "Laurenţiu Ulici", Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" şi Radio Sighet.

Un prim pas va consta în lansarea blogului de creaţie şi critică literară "Puf de păpădie", realizat de Laiys Norbert şi Gheorghe Ierima. În acest interval, în fiecare zi de la ora 7.10, la Radio Sighet, va fi difuzată rubrica specială "Bună dimineaţa, poezie!", realizată de prof. Raluca Lozba şi prof. drd. Ioan Dorel Todea. În 23 martie 2009, la Sala Radio, va fi vernisată o expoziţie care va cuprinde volumele poeţilor sigheteni, iar la final, va fi prezentat montajul literar "Lecţia lui Nichita", de elevi ai Colegiului Naţional "Dragoş Vodă". În 24 martie, de la ora 13.00, tot la Sala Radio, se va desfăşura "Cafeneaua Literară", în cadrul căreia, sub genericul "Les belles françaises", se va derula un program de lectură dedicat poeziei franceze şi vor fi prezentate traduceri în limba franceză ale poeţilor sigheteni. Sub genericul "Cetăţeni de onoare ai municipiului Sighetu Marmaţiei", în acelaşi spaţiu, în 25 martie, va avea loc o prezentare a operei poetice a Anei Blandiana.

Citeşte mai mult...
 
Taxa auto va fi inlocuita in 2009 cu un impozit anual, aplicabil si la motociclete PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:56

Taxa de prima inmatriculare pentru autovehicule va fi inlocuita in 2009 cu un impozit anual, care se va aplica si la motociclete si va fi calculat in primul rand in functie de capacitatea cilindrica, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

“Am sa vin cu niste modele deja aplicate in europa, ma refer la modelul german. La inmatriculare nu se va mai plati nici o taxa. Impozitul anual va fi calculat in primul rand in functie de cilindree si va fi introdus si la motociclete”, a precizat Nemirschi, la un eveniment Lexus.

Ministrul a spus ca noua lege va intra in vigoare anul acesta, “daca nu se poate pana in vacanta de vara a Parlamentului, in a doua sesiune sigur”.

Lexus a incheiat un parteneriat cu ministerul Mediului, prin care pune la dispozitia acestuia o limuzina Lexus GS 450h, automobil premium cu propulsie hibrida.

Citeşte mai mult...
 
Pictorul Aurel Dan îşi expune lucrările la Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:52

Joi, 12 martie, de la ora 17, la Galeria de Artă “Radio” din Sighet va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “Maramureşul - Înainte de solstiţiu”. Lucrările sunt semnate de artistul Aurel Dan, iar expoziţia va fi deschisă în perioada 12-26 martie, între orele 10 şi 16. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Asociaţia UAP, Filiala Baia Mare şi Clubul Rotary Sighetu Marmaţiei.
Trebuie să amintim faptul că pictorul Aurel Dan este cunoscut pe plan naţional şi internaţional. În luna decembrie 2008, acesta şi-a expus lucrările la Bruxelles şi Paris.

Citeşte mai mult...
 
Trupa de teatru formata din elevi si studenti - in Baia Mare PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:51

Biblioteca Judeteana Petru DulfuBiblioteca Judeteana Petre Dulfu va avea incepand de azi (NR.  10.03.2009) o trupa de teatru. Echipa de actori, denumita “Angels”, va fi formata din elevi si studenti, ultimii membri urmand sa treaca probele preselectiei chiar in cursul acestei dupa-amiezi.

 Coordonatorul si initiatorul ineditului proiect, Liliana Mihordea, a aratat ca actorii sunt alesi pe categorii de varsta. Mai intai a avut loc selectia pentru elevii cu varste intre 8-17 ani iar astazi au fost desemnati membrii din categoria 18-25 de ani.

 “Tinerii au prezentat interes si suntem bucurosi ca apreciaza arta. Vom incerca sa ii pastram in trupa pe toti cei care au participat la preselectie, departajarea pe roluri de personaje fiind realizata in functie de punctaj”, a explicat Liliana Mihordea.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii pot depune cereri pentru completarea normei în perioada 16-19 martie PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:47

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş îi informează pe dascălii din judeţ că în perioada 16-19 martie, între orele 9 şi 14, pot depune cereri pentru a obţine completarea normei, modelul de cerere fiind postat pe pagina de internet a instituţiei, www.isjmm.ro. În 13 martie, până cel târziu la ora 20, se va afişa lista cuprinzând orele/catedrele vacante sau rezervate, după ce acestea vor fi discutate atât în comisia paritară ISJ-SLI Maramureş, cât şi în Consiliul de Administraţie al inspectoratului. Reprezentanţii ISJ au precizat că dascălii titulari care îşi completează norma cu ore în aceeaşi şcoală cu personalitate juridică vor avea prioritate în rezolvarea completării de normă, nefiind necesară prezenţa acestora în şedinţa publică. În schimb, cadrele didactice care îşi vor completa norma în altă unitate de învăţământ cu personalitate juridică decât cea în care sunt titulare vor trebui să se prezinte la şedinţa publică. Aceasta va avea loc în 23 martie, de la ora 10, la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Sarea de bucătărie ar putea avea efecte antidepresive PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:41

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Iowa, SUA, arată că sarea de bucătărie ne-ar putea îmbunătăţi starea psihică. Psihologul Kim Johnson împreună cu colegii săi au observat că atunci când şoriceii de laborator au parte de puţină sare în alimentaţia lor, sunt mai abătuţi de la activităţile lor preferate precum băutul unor substanţe dulci sau apăsarea unei pedale ce le stimulează zona din creier ce le produce plăcere.

Ideea că sarea ar putea îmbunătăţi starea psihică ar putea explica şi tendinţa noastră de a pune mai multă sare în mâncare, deşi cunoaştem rolurile ei în apariţia hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă sau a altor afecţiuni. Deşi nevoia de sare pe zi conform US Food and Drug Administration este de 4 grame, noi consumăm în medie pe zi 10 grame.

Evoluţia ar putea juca un rol important în dorinţa noastră de a consuma sare. Omul a evoluat din organisme ce au trăit în oceane a căror apă este sărată, iar odată ajunsă pe uscat, viaţa a continuat să aibă nevoie de sodiu şi clor, aceste minerale având un rol foarte important în schimburile de apă dintre celule şi în transmiterea informaţiei de-a lungul celulelor nervoase.

Citeşte mai mult...
 
Farmacie şi cabinet stomatologic în Călineşti PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:33

Mihai Nemeş, primarul comunei Călineşti, a declarat că la parterul dispensarului medical din localitate, care a fost recent modernizat şi reabilitat, vor începe să funcţioneze o farmacie şi un cabinet stomatologic. Vor fi primele unităţi medicale de acest gen din comună. Spaţiul existent la parter va fi compartimentat în zilele următoare, lucrările fiind realizate în regie proprie cu meseriaşi din comună. Primarul spune că a început demersurile pentru a aduce în cele două unităţi un farmacist şi un medic stomatolog. Tratativele sunt avansate, persoanele aflate în vizorul primarului acceptând să vină la Călineşti. După intrarea în activitate a farmaciei şi cabinetului stomatologic, cei peste 3.200 de locuitori ai comunei nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Ocna Şugatag sau Sighetu Marmaţiei, cele mai apropiate localităţi unde funcţionează asemenea unităţi.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Martie 2009 07:47
Citeşte mai mult...
 
Patru comune din Maramureş primesc 27,9 milioane lei pentru dezvoltare PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:28

În cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) - prin intermediul căruia se derulează Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) - ce se desfăşoară în perioada 2007-2013 se află şi Măsura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” ce se încadrează în Axa III ñ “Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiective: 1. Îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază în spaţiul rural; 2. Îmbunătăţirea accesului la servicii de bază pentru populaţia rurală; 3. Creşterea numărului de sate renovate; şi 4. Creşterea numărului de obiective de patrimoniu din spaţiul rural.

Citeşte mai mult...
 
Doua eleve din Sighet prinse la furat dintr-un magazin PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Martie 2009 17:41

Azi, 10.03.2009, in jurul orelor 16, doua eleve de la Liceul " Regele Ferdinand" din Sighet au fost prinse in timp ce incercau sa paraseasca magazinul “Rebel” cu un tricou Nike de culoare alba, neplatit. Tinerele sunt S. Maria de 17 ani din Sapanta si B. Anuta din Sarasau; prima a probat mai multe haine in garderoba si a vrut sa fure bluza, introducand-o in ghiozdan. Aceasta a fost ajutata de complicea ei care statea de “sase”, incercand sa distraga atentia vanzatoarei, rugand-o sa-i dea si sa-i arate diferite articole de pe manechini. Dupa 15 minute, fetele vroiau sa iasa din magazine, dar angajata a observat ca lipseste tricoul si le-a rugat sa il scoata. Elevele au sustinut ca nu stiu despre ce este vorba si vazand ca vanzatoarea suna politia si retine 2 martori in magazin , Stan M. a intrat in garderoba si a scos tricoul din ghiozdan, dandu-l vanzatoarei.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Martie 2009 11:42
Citeşte mai mult...
 
Prezentatoarea TV Iulia Vantur, cuplata cu un sighetean PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 15:30

Iulia Vantur, prezentatoarea de televiziune care pana nu demult a format un cuplu cu tanarul compozitor Marius Moga, a fost cuplata de presa centrala cu un maramuresean, de loc din Sighetu Marmatiei, dar care detine un club in Bucuresti. Nicolai Tand a fost prezentat de tabloide ca noua ”achizitie” a vedetei de televiziune, dupa ce aceasta a fost surprinsa in compania maramureseanului chiar de 8 Martie.

Nicolai Tand, in afara ca administreaza clubul Fratelli din Bucuresti, mai are si o emisiune la postul Euforia, unde face pe bucatarul. Acesta s-a nascut la 12 aprilie 1974 in Sighetu Marmatiei si mai are o sora si doi frati.

Ultima actualizare Marţi, 10 Martie 2009 15:48
Citeşte mai mult...
 
Cetatenii din Rozavlea, informati despre amenajarea unei gropi ecologice de deseuri PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 15:05

Reprezentanti ai Consiliului Judetean (CJ) Maramures se vor deplasa duminica, 15 martie, in Rozavlea, pentru a le prezenta localnicilor proiectul ce vizeaza gestiunea integrata a deseurilor si a centrului de management integrat al deseurilor pentru zona de nord. Actiunea face parte dintr-o campanie de informare publica, avand in vedere ca pana la 16 iulie 2009 toate depozitele de deseuri din mediul rural trebuie inchise. "Oamenii trebuie sa fie constienti de necesitatea protejarii mediului si de eliminarea deseurilor rezultate din gospodarii, intr-un mod in care sa nu afecteze prezentul sau viitorul. Intr-un judet afectat de activitatea miniera si de poluarea cu nitrati sau de infestarea cu mangan, depozitul ecologic presupune eliminarea deseurilor dupa ce au fost sortate, reciclate si tratate, astfel incat o cantitate foarte mica sa fie depozitata fara a afecta habitatul sau sanatatea populatiei", afirma directorul executiv al Directiei Tehnice din cadrul CJ, Grazziella Bolma.

Ultima actualizare Marţi, 10 Martie 2009 15:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1701170217031704170517061707170817091710UrmătorSfârşit »

Page 1703 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact