logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Protest al localnicilor împotriva preşedintelui judecătoriei Dragomireşti PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:57

Teodor Coman, preşedintele Judecătoriei Dragomireşti, este tot mai contestat. Un grup de localnici s-a adunat în faţa instituţiei pe care Coman o conduce, în semn de protest faţă de modul în care acesta soluţionează anumite dosare. Oamenii îl acuză pe magistrat de legături dubioase cu primarii de pe Valea Izei şi de faptul că falsifică anumite acte prezente în dosarele aflate pe rol.

Preşedintele Judecătoriei Dragomireşti se află într-o situaţie delicată. După condamnarea unei localnice din Săliştea, pentru smulgerea a trei ţăruşi bătuţi în pământ de executorul judecătoresc, au avut loc mai multe proteste stradale ale celor din zonă. Aceştia s-au solidarizat cu Marişca Chiş, la fel cum a făcut şi presa locală. Cu puţin timp înainte de a fi încarcerată, femeia a fost graţiată de preşedintele Traian Băsescu. Acum, judecătorul Teodor Coman a fost pus la zid de mai multe persoane nemulţumite de prestaţia sa ca magistrat. În cursul acestei săptămâni, localnicii din mai multe comune de pe Valea Izei s-au adunat la Dragomireşti, într-o acţiune de protest faţă de Teodor Coman.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 10:03
Citeşte mai mult...
 
Matrapazlâcuri în firmele maramureşene PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:50

Controalele efectuate de către comisarii Gărzii Financiare Maramureş, în luna februarie, au relevat abateri la un număr de 342 agenţi economici. Cei 24 de comisari operativi au efectuat nu mai puţin de 200 de ore peste program, din care 24 noaptea.

Verificările lucrătorilor Gărzii Financiare Maramureş au scos la iveală faptul că, în vreme de criză, patronii firmelor nu se dau în lături de la a comite ilegalităţi.
"S-au întocmit 593 acte de control şi au fost constatate abateri la 342 agenţi economici. Au fost aplicate 382 de amenzi, dintre care la agenţii economici un număr de 375, iar restul de 7 la persoane fizice", a declarat Călin Chilat, comisarul - şef al Gărzii Financiare Maramureş.
Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1038,9 mii lei. Au fost confiscate bunuri în valoare de 1,46 mii lei. În ultima perioadă, comisarii Gărzii Financiare au primit 14 sesizări penale, prejudiciul total fiind de 1304,35 lei.
"Într-un număr de patru cazuri s-a constatat încălcarea prevederilor OG 25/2006, aplicându-se sancţiuni în valoare de 60.000 şi confiscându-se un număr de 63 de CD-uri," a mai precizat Călin Chilat.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Dan Lungu - "Cum sa uiti o femeie" PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:45

Dan Lungu - Cum sa uiti o femeieJumatate de dragoste, jumatate despre dragoste. Asa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu. Andi si Marga s-au cunoscut intr-o imprejurare ciudata si locuiesc impreuna de un an si jumatate. Sint tineri jurnalisti si lucreaza la acelasi ziar dintr-un oras de provincie, ea la pagina de mondenitati, iar el la investigatii. Desi lucrurile intre ei merg bine, intr-o buna zi Marga dispare, lasind un sibilinic bilet de adio. In lipsa unei explicatii rationale, Andi apeleaza la un intreg arsenal de strategii ale uitarii. Viata lui se complica si mai mult odata cu intilnirea unui grup de neoprotestanti si cu sentimentul ca Dumnezeu e pe urmele sale. Tot raul e spre bine, iar finalul povestii nu e neaparat fericit, ci doar altfel. Desigur, nu lipsesc malitia, (auto)ironia si umorul. Tulburator si amuzant, infiorat de nelinisti existentiale si cutreierat de psihologii accidentate, Cum sa uiti o femeie este, in acelasi timp, o carte despre dizolvarea mizantropiei si recucerirea inocentei, despre toleranta, despre cum se poate vorbi despre Dumnezeu in ziua de azi.

"Dan Lungu si-a facut intrarea in literatura internationala cu o proza copios-satirica de cea mai buna calitate." (Wiener Zeitung)

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:49
Citeşte mai mult...
 
Elevii de a XII-a vor invata alternativ istorie si geografie PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:40

Liviu Marian PopNegocieri ample la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), acolo unde reprezentantii sindicatelor au incercat sa “carpeasca” planurile cadru intocmite peste noapte de ministrul Ecaterina Andronescu.

Mult controversata eliminare din programa a unor ore de educatie fizica, istorie, limba straina si consiliere a fost analizata de membrii Comisiei de Dialog Social, care au rezolvat doar partial aceste nemultumiri ale dascalilor din intreaga tara.

Citeşte mai mult...
 
Sportul maramuresean primeste 2% din buget PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:35

Consilierii judeteni se alatura campaniei initiate  de citynews.ro la finalul anului trecut, in data de 12 decembrie, “Nu va bateti joc de sportul maramuresean!”.

In incercarea de a obtine mai multi bani pentru acest domeniu considerat multa vreme drept “cenusareasa” judetului, presedintele Comisiei de Sport din cadrul Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a propus ieri alocarea a 2% din buget sportului.

“Ieri, membrii Comisiei de Turism, Mediu, Sport si Tineret (CTMST) am cazut de acord ca in aceasta perioada extrem de dificila pe care o traverseaza sportul maramuresean este nevoie de o finantare mult mai solida din partea autoritatilor locale. Ca urmare am propus, si in urma unei initiative venite din partea presei, sa acordam 2% din buget sportului maramuresean. Dorinta noastra este momentan in stadiul de propunere, care va fi inaintata catre Comisia de Buget-Finante pentru a ajunge in plen la urmatoarea sedinta extraordinara a Consiliului Judetean”, a adeclarat intr-un interviu acordat citynews.ro Gabriel Zetea.

Citeşte mai mult...
 
„Mărţişorul”- Festivalul de suflet al besermenilor PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 12 Martie 2009 09:23

După descătuşarea din 1989, românii din Transcarpatia ucraineană au pus în fiecare  început de martie  de un festival regional  itinerant intitulat „Mărţişor”. Cum de fiecare dată la acest festival care se dorea a fi al primăverii, iarna încă nu se dezbrăcase,  organizatorii au împins manifestarea după sărbătoarea Pascală. Doar besermenii nu au vrut să renunţe la Mărţişor şi au continuat din 1999 acest Festival doar la Biserica Albă, în duminica cea mai apropiată de Ziua Femeii, 8 Martie, zi liberă în Ucraina.(În acest an, data de 8 picînd duminica, ziua liberă s-a dat luni, deci ucrainenii au avut o mini vacanţă de 3 zile, motiv de a serba pe alte meleaguri  sau de a petrece în familie  evenimentul la fel de marcant ca în România, unde ziua liberă ne-o facem indiferent  cînd pică 8 martie, chefurile înlănţuindu-se în acest an de vineri pînă luni inclusiv).

Citeşte mai mult...
 
Ziarista Anca Goja îşi lansează cartea “Un jurnalist prin bibliotecă” PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:15

Anca Goja

Miercuri, 18 martie, de la ora 13, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului “Un jurnalist prin bibliotecă” de Anca Goja. Este o culegere de articole despre Biblioteca Judeţeană şi manifestările culturale găzduite aici, de la mutarea în noul sediu până la sfârşitul anului 2008. Materialele de presă au fost scrise în ultimii 5 ani şi publicate în cotidianul “Graiul Maramureşului”. Lucrarea a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene, în cadrul programuluui cultural “Maramureşul perpetuu” şi se încadrează în seria Interferenţe culturale. Coordonatorul cărţii este dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei gazdă, iar consultant editorial - Laura Temian, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:21
Citeşte mai mult...
 
Tinerii pot înfiinţa exploataţii agricole cu fonduri nerambursabile PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:51

Majoritatea celor care lucrează în agricultură sunt persoane vârstnice. Tinerii s-au îndreptat spre alte munci, mulţi dintre ei fiind plecaţi pentru un trai mai bun în străinătate. Din păcate, lucrurile merg prost şi în afara graniţelor, dar şi în agricultura noastră, care ajunge încet la “sapă de lemn”. Guvernanţii încearcă să mai salveze ce se poate oferind unele facilităţi acestei categorii de persoane, punând la bătaie Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Acest program pune la dispoziţia tinerilor fermieri fonduri nerambursabile în sumă totală de 337.221.484 euro pentru înfiinţarea exploataţiilor agricole prin Măsura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”. Fondurile pot fi solicitate de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) până la finele lui 2013. Fondurile nerambursabile sunt acordate pentru fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare).

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:08
Citeşte mai mult...
 
Campanie de sensibilizare a cetăţenilor pentru a dona sânge PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:41

Asociaţia Jurnaliştilor Donatori de Sânge Maramureş, Asociaţia Centrelor de Transfuzii Sanguine din judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Alba şi Mureş, alături de sponsorii E-ON România şi compania farmaceutică AC Helcor, s-au unit pentru a demara o campanie de sensibilizare a persoanelor care pot dona sânge.

“Picătură cu picătură sângele tău, secundă cu secundă viaţa mea”, aşa se numeşte campania de sensibilizare care are ca scop stimularea donatorilor de sânge. Aceasta se desfăşoară în perioada 1 martie-20 mai. La o conferinţă de presă organizată ieri, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Baia Mare, au fost prezenţi organizatorii acestei campanii, precum şi Jean Paul Doumas, preşedintele unei asociaţii de donatori din Franţa. “De opt ani colaborăm cu Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş. Ne dorim ca şi acest judeţ să ajungă la nivelul celor din Franţa. Avem o experienţă bogată, dar putem să spunem că şi noi ne confruntăm cu lipsa sângelui transfuzabil. Trebuie să derulăm campanii de sensibilizare în rândul tinerilor. Astfel, ajunşi la maturitate, aceştia vor fi familiarizaţi să doneze sânge. Să nu uităm că sângele nu este un medicament, nu este o marfă, ci salvează vieţi”, este de părere Jean Paul Doumas.

Citeşte mai mult...
 
A apărut oferta de tabere pentru vacanţa de vară PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:36

Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Maramureş lansează, în această perioadă, oferta de tabere pentru vacanţa de vară. Anul acesta, tinerii pot petrece un sejur într-una din locaţiile puse la dispoziţie de Ministerul Tineretului şi Sportului. Seriile de tabără sunt de 6 nopţi de cazare cu 6 pensiuni complete. Preţul este cuprins între 50 şi 57 lei/persoană/zi. Astfel, tinerii maramureşeni pot petrece câteva zile, la preţuri avantajoase, în: Arieşeni, Poiana Vadului, Roica, Moneasa, Piteşti, Valea Budului, Codrii de Aramă, Predeal, Sângeorz Băi, Remeţi, Poiana Pinului, Arbanaşi, Vila Klauss, Râul Alb, Leghia, Pădureni, Eforie Sud, 2 Mai, Căprioara, Cerbul, Vânătorul, Stejarul, Griffon Youth Hostel, Tismana, Băile Homorod, Costeşti, Amara, Muncel, Sovata, Cozia, “Casa Elevilor”, Şoimul Buşteni, Izvoarele Barcăului, Bucşoaia, “Zimnicea”, Poieni Strâmbu etc. Rezervarea locurilor se poate face la sediul instituţiei din Baia Mare, la telefon 0262-217123.

Citeşte mai mult...
 
Ţăranii sunt nemulţumiţi de preţul oferit de procesatori pentru lapte PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:33

Brânza-i pe bani mulţi, dacă ne uităm pe rafturile magazinelor. Din ce în ce mai mulţi. Dar omul de la ţară, cel care face ca măcar laptele să curgă în această ţară, dacă miere nu-i de unde, se alege cu bani puţini şi pretenţii mari. În schimb, osteneala este covârşitoare. Probabil nu degeaba a ajuns poporul să spună că oricine munceşte de dimineaţa până seara nu mai are timp să facă bani, oamenii simţind-o pe propria piele nu o dată, ci de mult prea multe ori. În Maramureş, ca şi în alte părţi, fiecare început de an aduce aceeaşi problemă, veche de când lumea şi pământul: preţul mic oferit de procesatori pentru litrul de lapte. Anul trecut, ţăranul-producător a cerut insistent cel puţin un leu pe litru, însă s-a ales cu 60-70 de bani şi cu un car de pretenţii (standarde de calitate, consistenţă, parametri, condiţii igienico-sanitare etc.).

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1701170217031704170517061707170817091710UrmătorSfârşit »

Page 1701 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact