logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Centrul de management al deseurilor, mutat la Rozavlea PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 12:13

Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Maramures vor sa ii convinga pe locuitorii din  Rozavlea sa accepte amenajarea unui centru de management integrat al deseurilor in localitate. Ei vor merge in comuna la finele acestei saptamani pentru a le explica gospodarilor ce ar presupune acest proiect. Demersul vine dupa numeroase esecuri inregistrate de administratia maramureseana, ultima localitate care a refuzat investitia fiind Calinestiul.

CJ este intr-o situatie delicata, riscand sa piarda finantarea pentru derularea investitiei in situatia in care nu identifica rapid o locatie pentru amenajarea centrului in Maramuresul Istoric. Proiectul prevede in fapt deschiderea a doua astfel de obiective in judet, unul din spatii fiind deja identificat, in localitatea Recea.

„Oamenii trebuie sa fie constienti de necesitatea protejarii mediului si de eliminarea deseurilor rezultate din gospodarii. Intr-un judet afectat de activitatea miniera si de poluarea cu nitrati sau de infestastarea cu mangan, depozitul ecologic presupune eliminarea deseurilor dupa ce au fost sortate, reciclate si tratate, astfel incat o cantitate foarte mica sa fie depozitata fara a afecta habitatul sau sanatatea populatiei”, a declarat directorul executiv al Directiei Tehnice din cadrul CJ, Grazziella Bolma.

Citeşte mai mult...
 
Un barbat din Borsa a fost batut crunt in propria locuinta PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 12:03
Poliţiştii borşeni au fost sesizaţi telefonic în legătură cu faptul că la Spitalul din Borşa a fost adusă o persoană, victimă a unei agresiuni. Echipa operativă care s-a deplasat la spital a constatat că Marius M. de 30 de ani din judeţul Bistriţa Năsăud, care locuieşte fără forme legale în Borşa, a fost agresat fizic în seara zilei de 11.03.2009, de către persoane necunoscute. Victima a consumat băuturi alcoolice împreună cu doi bărbaţi în locuinţa sa şi la un moment dat musafirii i-au aplicat mai multe lovituri în zona capului. Indivizii l-au abandonat în casă pe Marius M. şi duşi au fost. În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au identificat suspecţii: Tudor M. de 18 ani şi Gheorghe H. de 24 de ani, ambii din Borşa. 

Victima a fost internată la Spitalul din Borşa şi transferată la Clinica de chirurgie maxilo-facială din Cluj.

Citeşte mai mult...
 
500 dascăli maramureşeni beneficiază de salarii de merit PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 09:06

În acest an şcolar, au fost depuse peste 500 de dosare în judeţul nostru pentru obţinerea gradaţiilor de merit. Acestea au fost pentru prima dată analizate separat de către reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

În urma comisiei paritare, s-au analizat dosarele, s-au comparat cele două liste şi s-a ajuns la un consens asupra cadrelor didactice care se vor bucura de acest beneficiu. Gradaţiile de merit se acordă pe o perioadă de patru ani şi reprezintă 25 % din salariu. De acest drept beneficiază 16 % din personalul didactic.

Citeşte mai mult...
 
Orele suplimentare vor fi platite si in 2009. Legea unica a salarizarii se va aplica din 2010 PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:52

Ministerul Muncii a anuntat joi ca este de acord ca si in 2009 orele suplimentare sa le fie platite bugetarilor, daca nu li se pot acorda ore libere, iar luni vor avea loc noi negocieri privind salariile de merit si primele, informeaza NewsIn. Tot azi, Ministerul Muncii a mai anuntat ca legea unica a salarizarii in sistemul bugetar se va aplica din 2010 si nu din 2009, chiar daca negocierile cu sindicatele vor fi finalizate in prima parte a acestui an.

"In cazul in care nu se pot acorda ore libere pentru cei care au lucrat peste program, acestea se vor plati, potrivit Codului Muncii. Din cele 23 de articole ale ordonantei privind sporurile si salariile pe care le-am negociat cu sindicatele au ramas in divergenta doar trei, cele legate de prime, salarii de merit si dreptul ordonatorilor de credite de a lua masuri pentru limitarea cheltuielilor bugetare", a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Valentin Mocanu.

Reprezentantii sindicatelor sustin ca, in acest an, bugetele alocate ministerelor sunt cu 20% mai mici decat cele din 2008, iar acest lucru ar putea duce la disponibilizari in sectorul bugetar.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii vor picheta Prefectura PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:44

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi. Deşi au primit aisgurări că situaţia va fi remediată în cel mai scurt timp, cadrele didactice nu şi-au primit încă al 13-lea salariu şi diferenţele salariale restante. Ca atare, au redactat o scrisoare deschisă către prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol.

"Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, după cum bine ştiţi, când salariaţii din învăţământ din Maramureş se confruntă cu o întârziere nepermis de mare la primirea drepturilor salariale. Iar acest lucru, ironia sorţii, se întâmplă pe mandatul unui prefect-cadru didactic. Recunoaştem că nu ne aşteptam ca noul prefect al Maramureşului să nu susţină cauza colegilor de breaslă, ba mai mult să şi dezinformeze. Luni, 9 martie 2009, ne-aţi promis (pentru a doua oară) că în două zile colegii vor primi salariul 13 şi diferenţele salariale, iar după cele două zile ne spuneţi că nu sunt bani. Explicaţiile contradictorii din săptămâna aceasta ne fac să tragem nişte concluzii negative în ceea ce vă priveşte şi asupra statutului pe care vi
l-aţi asumat în defavoarea catedrei", se arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Lefuri majorate pentru preoţi PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:39

În timp ce sindicatele din sistemul bugetar sunt la "cuţite" cu Guvernul, din cauză că acesta intenţionează să le taie sporurile salariale, preoţii se bucură de lefuri mărite din partea statului. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, care aduce salariile preoţilor mai aproape de cele ale profesorilor cu grade similare. În prezent, actul normativ a trecut de Senat şi urmează să intre în discuţie în Parlament.

Remuneraţia infimă a personalului clerical, care câştiga, înaintea aplicării ordonanţei, între 700 şi 1.200 RON pe lună, la care se adăugau contribuţiile credincioşilor, i-a determinat pe aleşi să adopte actul normativ în discuţie. Potrivit acestuia, salariul unui preot va ajunge la 65% din ceea ce primeşte un profesor cu grad profesional echivalent. Salariul unui preot debutant este de aproximativ 800 lei, iar după 20 de ani de activitate, acesta ajunge la 1.100 lei. Doar 50% din salariul preoţilor reprezintă bani acordaţi de la stat, restul venitului provenind din contribuţia parohiei. Problema majorării salariilor preoţilor a fost ridicată încă din toamna anului trecut.
Atunci, Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a început demersurile pe lângă Sfântul Sinod pentru a alinia salariile preoţilor la cele ale profesorilor din învăţământul  preuniversitar.

Citeşte mai mult...
 
Proiect al Ministerului Educatiei: Fişe de observaţie a elevilor după fiecare oră de curs PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:35

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a dat publicităţii un nou proiect de lege care vizează reforma învăţământului preuniversitar. Potrivit site-ului www.realitatea.net, Ecaterina Andronescu doreşte ca la finalul fiecărei ore, dascălul să noteze activitatea fiecărui elev în parte (!) la cursul din ziua respectivă.

Notiţele vor trebui să conţină felul în care s-a comportat elevul la ora de curs din punctul de vedere al cunoştinţelor abordate, dar şi din punctul de vedere al disciplinei. Ministrul consideră că, în acest fel, evaluarea elevilor ar fi mult mai corectă.
"Nu mi se pare o idee strălucită. Este perfect normal ca fiecare dascăl să realizeze o fişă de observaţie cu fiecare elev, dar nu să fie o datorie a cadrului didactic să realizeze zilnic o analiză a fiecărui elev în parte. Mi se pare că decizia conform căreia dascălul trebuie să realizeze zilnic portretul fiecărui elev în parte e uşor hazlie. Mă îndoiesc că va trece de Parlament", declară inspectorul Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Ultima actualizare Vineri, 13 Martie 2009 08:42
Citeşte mai mult...
 
Eurovigneta - taxa de drum pentru vehiculele grele PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:32

Parlamentul European a adoptat reguli comune pentru impunerea taxei de drum asupra vehiculelor grele de transport mărfuri.  Acestea vor trebui să plătească pentru costurile externe, ca de exemplu poluarea aerului, fonică şi congestionarea traficului rutier.

Membrii PE au votat directiva revizuită privind Eurovigneta, taxă de drum ce va include costuri legate de poluarea fonică şi cea a aerului şi aglomerarea traficului rutier (în anumite condiţii), emisiile CO2 nefiind însă incluse în textul legislativ. În opinia raportorului El Khadraoui (PSE, Belgia), propunerea Comisiei "este un prim pas spre aplicarea principiului «poluatorul plăteşte» în domeniul traficului rutier." Regulile legate de Eurovignetă se aplică vehiculelor mai mari de 12 tone, drumurilor care fac parte din sistemul Reţelelor Trans Europene (TENT) care conectează statele europene şi "oricărui sector al reţelei rutiere prin care trece în general un număr important de transporturi internaţionale de mărfuri." Deputaţii susţin reinvestirea veniturilor provenite din această taxă în acţiuni menite să reducă costurile externe, ca de exemplu: investiţii în vehicule mai curate din punct de vedere al mediului, în moduri alternative de transport sau construirea de pereţi antifonici. Potrivit deputaţilor europeni, aceasta este o condiţie sine qua non pentru susţinerea directivei privind Eurovigneta.

Citeşte mai mult...
 
Actorii "s-au dat în spectacol" în faţa Prefecturii PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:23

Ieri, în faţa Prefecturii Maramureş, aproximativ 30 de sindicalişti din cultură afiliaţi confederaţiilor Cartel Alfa şi BNS Maramureş s-au adunat pentru a protesta faţă de anumite legi pe care Guvernul Boc doreşte să le pună în aplicare. Pe o vreme ploioasă, actorii au lăsat scena teatrului şi au ales să dea o reprezentaţie pe "scena" Prefecturii.

Anul trecut, Guvernul Tăriceanu a decis să aducă modificări Legii 353/2007, mai ales în privinţa normelor de aplicare ale acestui act normativ. Actorii consideră că normele de aplicare ale acestei legi, stabilite de Guvernul Tăriceanu, sunt nepotrivite şi-i dezavantajează pe cei care muncesc în teatrele româneşti, unii fiind nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte.
"Este o lege care în primul rând nu se poate aplica, de aceea sindicatele au cerut abrogarea acestui act normativ. În principiu, această lege ne-ar avantaja, pentru că ne oferă salarii mai mari, ea nu poate fi pusă niciodată în practică.

Citeşte mai mult...
 
"Război" în rândul cadrelor didactice PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:18

Ministerul Educaţiei a hotărât să reducă numărul de ore din programul elevilor. În loc de 33 sau 34 câte sunt acum, începând cu anul şcolar următor, numărul maxim de ore va fi de 30. Motivaţia deciziei este reducerea programei prea încărcate pe care elevii o au de suportat din cauza sistemului educaţional deficitar.

Unele noţiuni sunt considerate inutile atât de elevi, cât şi de părinţi sau chiar profesori. Tinerii sunt nevoiţi să memoreze sau să parcurgă o programă stufoasă, în care sunt cuprinse informaţii ce ulterior se dovedesc a fi inutile. Sistemul de învăţământ din România "scârţâie" şi la capitolul practică. Orele în care elevii ar trebui să îşi pună în valoare abilităţile şi competenţele sunt folosite… tot pentru "dictarea" materiei. Măsura de a diminua numărul de ore este mai mult decât bine-venită, însă astfel există pericolul ca unii dascăli să îşi piardă locul de muncă, lucru de neacceptat de sindicaliştii din învăţământ. S-a zvonit mai întâi că vor fi scoase din orar orele de educaţie fizică, apoi că vor avea de suferit materiile opţionale, iar un alt zvon susţinea că şi istoria va fi scoasă din lista disciplinelor care se predau în liceele tehnologice.

Citeşte mai mult...
 
Sporurile salariale vor fi acordate doar în cazuri justificate PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:11

Sporurile salariale şi indemnizaţiile suplimentare vor fi acordate personalului bugetar în cazuri justificate, Guvernul având forţa şi capacitatea politică de a adopta măsuri active, inclusiv de austeritate, chiar dacă nu vor fi populare pe termen scurt. Premierul Emil Boc a declarat joi că Guvernul nu-şi poate justifica existenţa dacă nu va lua măsuri pentru eliminarea problemelor de eficienţă economică şi îmbunătăţire a raportului dintre consum şi producţie.
“Din nefericire, prea mult din aceşti ani de după 1989 am consumat mai mult decât am produs. Suntem şi acum într-o asemenea situaţie, consumăm mai mult decât producem. Guvernul are forţa şi capacitatea de a lua măsuri active, chiar dacă nu vor fi întotdeauna foarte populare sau foarte plăcute pe termen scurt. Aceste măsuri structurale trebuie luate acum, chiar dacă este criză - criza poate fi un factor pozitiv din acest punct de vedere - poate fi poate ceasul al 12-lea pentru fiecare dintre noi, să ne trezim că nu mai putem merge la infinit cu aceeaşi politică, de a consuma mai mult decât producem, de a da salarii, sporuri, beneficii, indemnizaţii acolo unde nu se justifică.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1691169216931694169516961697169816991700UrmătorSfârşit »

Page 1699 of 1748

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact