logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Pensionarii depăşesc cu 25.000 salariaţii în judeţ PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 08:48

Firmele datornice la stat sunt ameninţate cu blocarea conturilor

Societăţile comerciale din Maramureş care au datorii la bugetul de stat sunt ameninţate în continuare cu blocarea conturilor. Finanţiştii motivează că au obligaţia de a lua măsuri de siguranţă, iar contribuabilii sunt atenţionaţi că se pot aştepta la exigenţe mărite din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş.
Şi analiza stării economice a judeţului pe anul trecut arată că în mai multe domenii sunt necesare măsuri urgente pentru ca aşa-numita criză financiară să nu ia amploare. Printre măsurile prioritare identificate de specialişti se află necesitatea creării de noi locuri de muncă. Asta deoarece statisticile arată că în Maramureş sunt cu aproximativ 25.000 mai mulţi pensionari decât salariaţi.
Potrivit directorului adjunct al Casei de Pensii Maramureş, Vasile Ghişe, în judeţ sunt 113.475 pensionari de stat şi 12.204 pensionari din agricultură.

Citeşte mai mult...
 
Premieră: compoziţia unui asteroid studiată înainte şi după a cădea pe Pământ PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 07:36

Cercetătorii au studiat până acum compoziţiile chimice a numeroşi meteoriţi şi traiectoriile a numeroşi asteroizi. Dar este pentru prima dată când a fost studiată compoziţia unui meteorit a cărui compoziţie mai fusese măsurată şi când acesta era încă asteroid în spaţiu. Compararea celor două, denumită calibrare, va permite determinarea mai precisă a compoziţiei chimice a celorlalţi asteroizilor din spaţiu şi indirect a originii acestora şi deci a istoriei sistemului solar. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Nature.

Asteroidul 2008 TC3 a fost identificat cu o zi înainte de a se prăbuşi pe Pâmânt, pe 7 octombrie 2008 într-un deşert din Nubia, Africa. Presa nu a fost alertată, căci era un astroid micuţ, care nu prezenta nici un pericol. Cercetătorii au estimat compoziţia sa chimică încă de când acesta se afla în spaţiu. Pentru aceasta, au studiat lungimile de undă ale luminii reflecate de materialul său. Când a căzut pe Pământ, echipe de experţi au fost trimise repede în Nubia pentru a identifica şi colecta resturile astroidului ce devenise meteorit. Acesta explodase la 37 de km altitudine. Au fost găsite aproape 50 de bucăţi.

Ultima actualizare Joi, 26 Martie 2009 07:46
Citeşte mai mult...
 
OFF THE WALL - 'The Spirit Of PINK FLOYD' in concert la Bucuresti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 26 Martie 2009 00:59

Pink Floyd 1968“Off The Wall”, primul si cel mai apreciat grup tribut pentru Pink Floyd, vine pentru prima data in Romania prin The Agent.ro in colaborare cu Centrul Cultural Mihai Eminescu, pentru a oferi romanilor un concert special, in adevaratul spirit al trupei Pink Floyd.

Conform unui comunicat de presa al organizatorilor, evenimentul va avea loc pe data de 6 Iunie, la Centrul Cultural Mihai Eminescu din Bucuresti.

Cei prezenti se vor putea delecta cu hit-urile Pink Floyd ce au facut inconjurul lumii si au intrat in istoria muzicii internationale precum - “Shine on You Crazy Diamond”, “ Wish You Were Here” sau “Comfortably Numb”.

Biletele pentru acest spectacol vor fi puse in vanzare in cursul saptamanii viitoare si vor putea fi achizitionate la pretul de 75 de lei, din centrele de specialitate sau online prin www.myticket.ro.

Citeşte mai mult...
 
Sindicalistii se tem ca recesiunea va provoca tragedii PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 00:53

Mircea CiocanLiderii de sindicat din judet, patronatele si institutiile abilitate in a oferi sprijin somerilor au fost azi convocati la o intalnire cu prefectul si subprefectul judetului. Asezati dupa doi ani de zile la masa dialogului intr-o astfel de formula, oficialii au incercat sa gaseasca solutii pentru reducerea disponibilizarilor si problemelor din sistemele afectate de criza economica.

 “Ne este teama ca vom ajunge in situatia in care tot mai multi oameni care au ramas pe drumuri se vor sinucide. Trebuie sa facem ceva. Nu este normal ca situatia cu care ne confruntam sa ne scape de sub mana”, a declarat presedintele Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.

 La randul sau, liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan a aratat ca situatia disponibilizarilor este una care tinde sa atinga cote ingrijoratoare.

Citeşte mai mult...
 
Primăvara Poeţilor - editia a V-a - La Sighet avem o saptamana dedicata poeziei PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 00:46

În această săptămână, elevii din Sighetu Marmaţiei şi iubitorii de poezie, indiferent de vârstă, sărbătoresc ceea ce de cinci ani se numeşte “Primăvara Poeţilor/Le Printemps des Poetes”. Este vorba de un şir de evenimente menite a celebra “muzica sufletului şi, mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile” (Voltaire), organizate de Biblioteca Municipală “Laurenţiu Ulici”, Liceul “Regele Ferdinand”, CN “Dragoş Vodă” şi Radio Sighet. Festivalul poeziei a debutat în liceele amintite cu proiectul numit “Poeziile prind culoare”, în cadrul căruia poemele transcrise pe foi colorate au circulat printre elevi, succesul constituindu-l momentul de concurs în care o poezie a fost decupată pe strofe şi împrăştiată pe culoare, elevii urmând a-l recompune şi a-i recunoaşte autorul. Ştafeta poeziei a fost preluată apoi de Radio Sighet, unde, în cadrul unei expoziţii de carte semnată de autori sigheteni, elevii au prezentat momente poetice de o mare sensibilitate.

Ultima actualizare Joi, 26 Martie 2009 00:50
Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii participă la cursuri de pregătire privind managementul agricol PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 00:44

Ieri, în Baia Mare a demarat programul de formare continuă cu tema “Registrul Agricol. Management agricol”. Acţiunea este organizată pe parcursul a două zile de Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală (CRFCAPL) Cluj-Napoca, fiind găzduită de “Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”. Cursul se adresează îndeosebi specialiştilor agricoli din cadrul administraţiilor locale, fiind susţinut de Vasile Pop, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş, şi de prof. univ. dr. Petru Guş, lector colaborator al CRFCAPL Cluj-Napoca. Tematica programului vizează elemente de management agricol (resurse agricole, resurse umane, elemente de organizare a teritoriului), bonitarea terenurilor şi încadrarea în clase de calitate, evaluarea valorică a terenurilor, implementarea politicilor agrare comunitare, importanţa evidenţei registrului agricol, stabilirea producţiei vegetale şi animale obţinute, termenele de centralizare ale datelor, modul de completare a centralizatoarelor şi centralizarea datelor din Registrul Agricol. 

Ultima actualizare Joi, 26 Martie 2009 00:46
Citeşte mai mult...
 
Copiii Grădiniţei 9 din Sighet au sărbătorit alături de Poliţia Rutieră PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 00:41

Ieri, de Ziua Poliţiei Române, subinspector Vasile Birtoc, şeful Poliţiei Rutiere Sighet, împreună cu colegul său, agent Ioan Ştiopei, au decis să sărbătorească alături de copiii Grădiniţei 9, director Maria Tomoiagă. Acţiunea face parte din cadrul proiectului de parteneriat “Noi suntem micii pietoni”, derulat de Poliţia Rutieră şi grupele mari conduse de educatoarele Maria Tiran, Maria Duma şi Adriana Baias.
Vasile Birtoc le-a vorbit copiilor despre semnele de circulaţie, despre ce e bine să facă şi ce nu atunci când sunt în automobil şi pe trecerea de pieton, despre centura de siguranţă. Copiii au răspuns întrebărilor legate de circulaţie, dovedind cunoştinţe multe din domeniu. Spre bucuria micilor pietoni, cu toată vremea urâtă, a urmat şi un moment de aplicaţie pe stradă, în care preşcolarii au oprit şi legitimat automobile aflate în trafic. Nu putem decât să felicităm poliţiştii rutieri şi educatoarele Grădiniţei 9, care, prin joc şi voie bună, pregătesc copiii pentru jungla de pe asfalt. 

Ultima actualizare Joi, 26 Martie 2009 00:44
Citeşte mai mult...
 
Se împlinesc 188 ani de la naşterea pedagogului, publicistului Leovey Klara, erou al Revoluţiei de la 1848 PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:52
Foto: placheta de pe monumentLeovey Klara s-a născut la 25 martie 1821 la Sighet, într-o familie de meşteşugari. Încă din timpul şcolii, tânăra Klara este atrasă de teatru şi joacă în toate piesele montate în cadrul gimnaziului reformat din oraş pe care-l frecventează. Din anul 1934 montează şi joacă în spectacole de amatori, dovedind un talent actoricesc şi regizoral ieşite din comun, privite cu îngrijorare de mama, Szathmari Eszter, care-i dorea o carieră de pedagog. Acesta este şi motivul pentru care nu-i permite să-şi încerce norocul la Teatrul Naţional din Pesta. Soarta tinerei Klara se va schimba când baronul Sztoika, invitat să participe la Dieta din Bratislava, o va duce ca însoţitoare alături de fiica lui, ocazie cu care o cunoaşte pe contesa reformatoare Teleky Blanka, de care o va lega o strânsă prietenie< la 15 martie 1844, o găsim în Pesta alături de revoluţionari. În perioada 1846-1849 este angajată ca pedagog la şcoala de fete condusă de Teleky Blanka. După înfrângerea revoluţiei paşoptiste, împreună cu prietena ei ascund şi îngrijesc revoluţionarii răniţi. În anul 1849 se întoarce la Sighet şi-şi continuă activitatea culturală: strânge cărţi pentru o bibliotecă publică, organizează grădiniţe, organizează spectacole caritabile în beneficiul elevilor din familiile sărace. Pentru participarea activă din timpul revoluţiei paşoptişte, în anul 1851 este arestată şi, după doi ani de cercetări, este condamnată la cinci ani de detenţie severă şi închisă împreună cu Teleky Blanka în puşcăria Kufstein de lângă Viena.
Citeşte mai mult...
 
Se împlinesc 13 ani de la trecerea în nefiinţă a profesorului universitar, savantul dr. Koch Ferenc PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:48
Foto: Koch FerencProfesorul universitar, savantul dr. Koch Ferenc s-a născut la Sighetu Marmaţiei la 19 noiembrie 1925, într-o familie profund religioasă ceea ce face ca, studiile gimanziale să le continue la gimnaziul romano-catolic din Cluj, la terminarea cărora să se înscrie la Facultatea de matematică-fizică din Cluj. Profesorul Borbély Samu îi oferă un post de asistent dar, studentul din anul III decisese: se va dedica cercetării şi nu pedagogiei. Coordonat de profesorii Gyulai Zoltán şi Fényes Imre face primii paşi în fizica atomică căreia îi va rămâne fidel până la sfârşitul vieţii. După terminarea studiilor universitare va lucra ca asistent şi lector la Universitatea Babeş-Bolyai unde joacă un rol major în dezvoltarea şi dotarea laboratorului de fizică. Tot el a fost primul care la Cluj construieşte un generator Van de Graaf. "Pe mine, Procopiu şi alţi maeştrii m-au învăţat cun se poate cu cele mai simple aparate şi metode să obţii lucruri minunate" (“Engem Procopiu és a többi mesterem megtanított arra, hogyan lehet egyszerû eszközökkel szép dolgokat megvalósítani") afirma într-unul din ultimele interviuri. Unificarea din 1959 a celor două universităţi („Babeş” şi „Bolyai”) a adus o noutate facultăţii de matematică-fizică: dacă până atunci acesta pregătea studenţii pentru o carieră de dascăli, după unire, catedra de matematică-fizică pregătea şi cercetători. După ce în 1960 îşi susţine doctoratul, din 1964 devine lector (docent) iar din 1979 profesor.
Citeşte mai mult...
 
Tigari confiscate din trenul personal Sighet - Viseu de Jos PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:41
Ieri, 24 martie a.c., in jurul orei 10.00, politistii de frontiera maramureseni din cadrul Sectorului Valea Viseului au desfasurat o actiune pe linia prevenirii si combaterii traficului de tigari.

Astfel, in urma unui control efectuat in trenul personal Sighet-Viseu de Sus, lucratorii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures au depistat trei femei si un barbat care aveau ascunse pe corp, 400 pachete tigari, marca Viceroy Red, de provenienta ucraineana. S. Mihaela de 15 ani, L. Ana de 20 de ani, L. Cristina de 22 de ani si N. Dumitru de 34 de ani, toti din Valea Viseului, au impachetat tigarile in ciorapi de dama si le-au legat pe corp sub imbracaminte, in speranta ca nu vor fi depistati.

Totodata, politistii de frontiera maramureseni au descoperit in toaleta trenului, intr-o sacosa, inca 70 pachete tigari de aceeasi provenienta.

Citeşte mai mult...
 
Doua dintre calauzele grupului afgan in arest PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:37
Politistii de frontiera maramureseni au retinut pe data de 23 martie a.c., un grup de migranti, format din 12 cetateni afgani, care a trecut ilegal frontiera din Ucraina in Romania, traversand raul Tisa cu ajutorul unei barci pneumatice. Pentru retinerea grupului, politistii de frontiera au fost nevoiti sa traga 6 focuri de avertisment in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. In cadrul aceleiasi actiuni au fost retinute trei calauze, cetateni romani, care aveau rolul de a sprijini migrantii sa ajunga, ilegal, intr-o tara din vestul Europei. Ieri, 24 martie a.c., la ora 22.30, Tribunalul Cluj Napoca, la propunerea procurorului DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, a emis mandate de arestare preventive pe o perioada de 29 de zile pentru maramuresenii Gheorghe G. de 42 de ani si Sorinel C. de 42 de ani, ambii din Sighetu Marmatiei pentru savarsirea infractiunilor de trafic de migranti si asociere pentru savarsire de infractiuni.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1681168216831684168516861687168816891690UrmătorSfârşit »

Page 1688 of 1748

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact