logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Pateul vegetal Ardealul - din ulei cu multe calorii PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 06:21

Amestecul de apă, ulei şi proteină vegetală de soia trebuia îngroşat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenţa dorită de producător. Pe lângă amidonul de cartofi a fost utilizat şi caragenanul E407, o substanţă care poate duce la apariţia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina în cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost îmbunătăţit cu condimente, dar şi cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Aspectul produsului analizat a fost îmbunătăţit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer şi Parkinson.

Citeşte mai mult...
 
Marian Timofti: "Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute" PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 06:05

Marian Timofti"Ma numesc Marian Timofti si sunt plecat din Romania din 1986. Fac meseria de sommelier de vreo 16 ani. Mi-am facut scoala in Italia, m-am indragostit de vinuri in sensul bun al cuvantului. In Italia mi-am dat seama ca o scoala de sommelieri facuta in adevaratul sens al cuvantului, iti schimba modul de gandire despre cum trebuie sa bei si sa mananci in viata." (...)

Inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare

Ce face o tuica? O tuica bauta inainte de masa, ii trage un pumn in cap ficatului, il face knock-out, dupa care poti sa bagi peste el orice. Iar el va fi obligat in noaptea respectiva, sau in ziua urmatoare, sa ajute la digestia tuturor bauturilor si mancarurilor pe care i le-ai indesat deasupra, nemaisimtind nimic.

Citeşte mai mult...
 
Garda Financiară a capturat 1,25 tone de băuturi alcoolice PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:53

Luna trecută, Garda Financiară Maramureş a verificat sute de agenţi economici şi a întocmit un număr de 654 acte de control. Acţiunile întreprinse indică o mai mare disciplină financiară întrucât raportul între firmele controlate şi cel al operatorilor cu abateri s-a îmbunătăţit faţă de lunile precedente. Astfel, s-au constatat abateri la 408 firme din judeţ. Cezar Călin Chilat, comisar şef adjunct al Gărzii Financiare Maramureş, ne-a declarat că s-au dat 446 de amenzi. Din total, 442 s-au aplicat firmelor şi 4 la persoane fizice. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.315.800 lei.
De asemenea, s-a dispus confiscarea de bunuri şi de sume în lei şi valută ce totalizează 42.590 lei. În urma acţiunilor întreprinse de comisarii maramureşeni, au fost virate la bugetul de stat 547.900 lei, a menţionat Călin Chilat. El a adăugat că au fost înaintate organelor de cercetare 25 de sesizări penale, prejudiciul total fiind de 951.510 lei.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşul mai are nevoie de 30 milioane euro pentru finalizarea lucrărilor la Barajul Runcu PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:46

Baraj RuncuCirca 30 milioane de euro ar mai fi necesare pentru ca lucrările la Barajul Runcu să fie finalizate la termenul stabilit, anul 2012. Autorităţile mizează şi pe anumite fonduri de la bănci europene, dar sunt optimiste şi pentru că, în acest an, pentru continuarea lucrărilor la baraj s-au alocat aproape 40 milioane lei. 

Stadiul lucrărilor de la Barajul Runcu a constituit principalul subiect dezbătut ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În şedinţa desfăşurată la Palatul Administrativ din Baia Mare s-au mai adus în discuţie problemele referitoare la verificările construcţiilor hidrotehnice de pe râurile interioare din judeţ, aprobarea planului de activităţi şi situaţia alocării de resurse financiare pentru eliminarea efectelor inundaţiilor de anul trecut. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş, Iuliu Szekely, a precizat că pe râul Vişeu, pe sectorul Valea Vişeului, digul afectat de inundaţiile din luna iulie anul trecut este în curs de refacere, iar digul care protejează fondul de captare de la Crăciuneşti a fost refăcut. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri pe râurile Vişeu şi Vaser, s-au efectuat, luna trecută, lucrări de igienizare a malurilor şi îndepărtarea materialului lemnos. În curs de derulare este şi acţiunea de decolmatare a secţiunilor podurilor şi de salubrizare a cursurilor de apă.

Citeşte mai mult...
 
Posibilă explicaţie pentru ineficienţa vaccinurilor la unii nounăscuţi PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:41

Faptul că unii nounăscuţi nu reacţionează corespunzător la anumite vaccinuri le este cunoscut medicilor şi cercetătorilor de ceva vreme. Cauzele acestui lucru au rămas neelucidate. Habib Zaghouani, profesor de biologie moleculară, imunologie şi sănătatea copilului de la Universitatea din Missouri a găsit o posibilă explicaţie a slabei reacţii la vaccinuri a nounăscuţilor.

În teoria sa, Habib Zaghouani susţine că bebeluşii au nevoie de timp după naştere pentru ca sistemul lor imunitar să se maturizeze. El a făcut diferite teste pe pui de şoareci şi a descoperit un mecanism care împiedică nounăscutul să reacţioneze aşa cum ne-am aştepta la un vaccin.

Cum funcţionează sistemul imunitar la un om adult? Exista două tipuri principale de celule care intră în acţiune în momentul unui atac: Th-1 şi Th-2 – h este prescurtarea de la englezescul helper şi înseamna ajutător. În mod normal celulele Th-1 răspund atunci când un microb periculos este detectat în corp şi acţionează pentru a-l distruge. La fel se întâmplă şi cand se administrează un vaccin: celulele Th-1 răspund, distrug cantitatea mică de microbi furnizată de vaccin şi tin minte cum să se apare pe viitor în cazul în care un astfel de agent patogen întră în corp. Celula Th-2 se secretă în situaţiile în care corpul este expus la alergeni şi datorită ei avem reacţii alergice.

Citeşte mai mult...
 
Ieri, grefierii din Baia Mare şi Sighet au continuat protestele PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:38

Personalul auxiliar de specialitate din cadrul Tribunalului Maramureş şi-a reluat ieri protestul început la sfârşitul săptămânii trecute. La ora 10, anagajaţii au întrerupt lucru şi au ieşit în faţa Palatului de Justiţie manifestându-şi nemulţumirea faţă de intenţia guvernanaţilor de a reduce salariile prin anularea unor sporuri obţinute legal de-a lungul timpului. Exact la aceeaşi oră a avut loc o şedinţă de urgenţă a magistraţilor din cadrul Tribunalului Maramureş, ceea ce a făcut ca activitatea să fie întreruptă complet, nicio cauză programată după ora 10 nu a mai fost judecată. Anamaria Miclăuş, consilier pentru relaţii publice, a declarat că şedinţele s-au suspendat din cauza magistraţilor şi nu a personalului auxiliar, deoarece în stradă au ieşit doar cei care nu au fost programaţi în diferite cauze.

Citeşte mai mult...
 
Proiect ce studiază posiblitatea construirii caselor aproape numai din fibre de cânepă PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:33

Cânepa, aflată printre plante domesticite de om, prezintă multiple avantaje din punct de vedere ecologic. Din această cauză o echipă de cercetători de la Universitatea Bath, în colaborare cu Centrul pentru Materiale de Construcţii Inovative, va studia în următorii ani posibilitatea de a produce materialele necesare construcţiei unei case folosind fibra de cânepă ca şi material de bază.

Cânepa este o plantă foarte populară, fiind folosită de-a lungul timpului pentru a produce fibre textile, hârtie, plastic biodegradabil şi combustibil. Are avantajul de a fi o sursă de biomasă ce creşte foarte repede, având capacitatea de a oferi 3 recolte pe an. Este de asemenea extrem de rezistentă, neavând nevoie de pesticide sau erbicide, controlând totodată şi eroziunea solului pe care este cultivată. Ar putea fi folosită cu succes în producţia industrială, înlocuid hârtia pe bază de lemn şi eliminând astfel necesitatea folosirii înălbitorilor necesari în procesul obţinerii hârtiei, pentru producţia de cosmetice sau plastic, eliminând folosirea petrolului.

Citeşte mai mult...
 
Săptămâna viitoare are loc licitaţia pentru firmele ce vor face lucrări la drumurile judeţene PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:29

Mircea ManFirmele care vor executa lucrările de întreţinere la drumurile judeţene din Maramureş ar putea fi desemnate săptămâna viitoare. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Mircea Man, a declarat ieri că judeţul a fost împărţit în şase loturi şi că doreşte ca la licitaţia pentru întreţinerea drumurilor să participe cât mai multe firme. “Susţin în continuare privatizarea societăţii Drumuri şi Poduri. Dorim ca la licitaţie să se înscrie cât mai multe firme, mai ales că am pus condiţii minime, iar câştigătorii să ne arate cum se face întreţinerea la drumuri. Comisia va face totul pentru ca firma câştigătoare să fie cât mai bună. În ce priveşte societatea Drumuri şi Poduri Maramureş, nu doresc decât ca aceasta să devină o firmă serioasă, care să poată câştiga inclusiv licitaţii internaţionale”, a arătat Mircea Man. Totodată, preşedintele CJ a precizat că deja s-au luat toate măsurile necesare pentru pregătirea licitaţiei în ce priveşte modernizarea drumului judeţean care face legătura între Baia Sprie şi Bârsana. Mircea Man: “Încercăm să organizăm cât mai repede licitaţia pentru demararea lucrărilor la drumul judeţean Baia Sprie - Bârsana, mai ales că investiţia reprezintă o legătură importantă pentru dezvoltarea economică a Maramureşului”. Contractul de finanţare a fost semnat la sfârşitul săptămânii trecute, investiţia fiind estimată la circa 30 milioane de euro.

Citeşte mai mult...
 
Scrisoare deschisa - Comitetul pentru alegeri libere în Republica Moldova PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:24

Comitetul pentru alegeri libere în Republica Moldova către Ambasadele statelor Uniunii Europene şi SUA la Bucureşti, Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei

Comitetul pentru alegeri libere în Republica Moldova, constituit în Bucureşti, la 8 aprilie 2009, îşi propune coordonarea campaniei de internaţionalizare a situaţiei grave create de către regimul comunist de la Chişinău.
În vederea realizării obiectivului propus:
1. Cerem eliberarea tuturor persoanelor arestate şi tratament medical corespunzător pentru cei răniţi. Solicităm sprijinul mass-media în această campanie pentru promovarea respectării drepturilor omului şi democratizare în Republica Moldova.

Citeşte mai mult...
 
Maine, la Sighet incepe Olimpiada Nationale de Pedagogie si Psihologie PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 15:34

Maine, in municipiul Sighetu Marmatiei se da startul primei editii Olimpiadei Nationale de Pedagogie si Psihilogie, care se adreseaza a elevilor din liceele pedagogice. Aceasta va reuni un numar de 188 de elevi din 33 de judete ale trii, precum 68 de profesori insotitori si membri ai comisiei centrale. Competitia se va desfasura pe parcursul a 3 zile, iar judetul Maramures va fi reprezentat de 8 elevii de la Liceul „Regele Ferdinand”. Deschiderea festiva va avea loc azi, incep]nd cu ora 18, in sala „George Enescu” de la :coala de Muzica din Sighet. Proba de concurs este programata in 15 aprilie, cu incepere de la ora 9, la Liceul „Regele Ferdinand”. Festivitatea de premiere va avea loc in 17 aprilie, la ora 10, in sala festiva a Scolii de muzica.

Citeşte mai mult...
 
Adapost pentru animale lovit de trasnet in Remeti PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 15:24

Un incendiu a izbucnit la sfarsitul saptamanii la un adapost de animale din comuna Remeti, care a luat foc dupa ce a fost lovit de un trasnet. Flacarile au izbucnit sambata, 11 aprilie, la orele serii, iar pentru stingerea lor au fost chemati pompierii din Sighetu Marmatiei. Pana la stingerea focului, au ars circa 45 de metri patrati de acoperis din lemn, 10 metri patrati de tavan din lemn si 200 de kilograme de fan.

Tot la sfarsitul saptamanii, pompierii au avut probleme cu incendiile de vegetatie uscata, unul dintre acestea avand loc, tot sambata, pe strada Europa, unde au ars 400 de metri patrati de miriste.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1661166216631664166516661667166816691670UrmătorSfârşit »

Page 1668 of 1748

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact