logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Festival cu scandal, la Repedea… PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 10:59
Duminică, 31.05.2009, în jurul orei 20.00, jandarmii care asigurau ordinea şi liniştea publica pe perioada desfăşurării ,,Sărbătorii Narciselor,, care a avut loc în localitatea Repedea, l-au surprins în zona scenei, pe D. Mihai, de 35 ani, din localitate, în timp ce provoca scandal lovind cu palma peste faţa un alt bărbat, iar la solicitarea oamenilor legii de a da date referitoare la identitatea sa, acesta a refuzat, devenind recalcitrant. Pentru comportamentul său, bărbatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 400 lei.

Tot duminică, 31.05.2009, în jurul orei 18.30, o altă patrulă de jandarmi aflată în aceiaşi misiune, l-a sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 200 lei, pe C. Vasile, de 29 ani, din Repedea, care a fost surprins în timp ce provoca scandal lovind cu cotul mai multe persoane participante la festival.

Citeşte mai mult...
 
Salariul debutantilor din educatie creste de 3 ori, iar al cadrelor cu vechime, cu 80% PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 08:25

Salariul cadrelor didactice debutante ar putea creste de trei ori, conform propunerii de grila de salarizare din Educatie, ajungand la peste 3.000 de lei, iar cel al celor cu vechime in sistem ar putea fi majorat cu aproximativ 80%, a declarat, luni, vicepresedintele FSLI, Simion Hancescu.

Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, Simion Hancescu, a declarat, luni, la finalul intalnirii de la Ministerul Educatiei ca cea mai mare crestere a salariului va fi pentru debutantii din Educatie, de la aproximativ 1.100 lei brut cat au in prezent la peste 3.000 lei, iar cadrele didactice cu vechime in sistem vor avea o crestere a salariului cu aproximativ 80%.

Pe de alta parte, Hancescu a spus ca sindicatele si reprezentantii Ministerului Educatiei au cazut de acord ca invatatorii cu studii de lunga sau scurta durata sa fie incadrati la fel ca profesorii.

Citeşte mai mult...
 
Baraj între Someşul Ulmeni şi Marmaţia Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 07:09

Punct final în cele două serii ale Ligii a IV-a. Someşul Ulmeni şi Marmaţia 2 Sighet se vor întâlni pe stadionul “Dealul Florilor” pentru a disputa meciul de baraj pentru stabilirea echipei care va juca un alt meci de baraj pentru promovarea în Liga a III-a. Jocul va începe la ora 17, fiind programat joi, 4 iunie. Pe de altă parte, echipele câştigătoare a celor două serii de juniori vor juca miercuri, 3 iunie, de la ora 17, meciul care va stabili cea mai bună echipă din Maramureş la acest segment de vârstă. În fine, finala Cupei României pe judeţ se va juca în 7 iunie, ora 17, pe stadionul “Dealul Florilor”. Trofeul va fi disputat de Vectrix Satulung şi Salina Ocna Şugatag.

Seria Nord (ultima etapă)
Zorile Moisei - Salina Ocna Şugatag 6-6
Rozalina Rozavlea - Tisa Sighet 4-2
Marmaţia - Bradul Vişeu 24-1
CSO Borşa - Recolta Săliştea 4-2
Iza Dragomireşti - Minerul Cavnic 9-0
Foresta Câmpulung - Brişca Sarasău 4-0

Ultima actualizare Duminică, 09 August 2009 23:06
Citeşte mai mult...
 
Abraham Adler, pionierul muzicii liturgice evreieşti, s-a născut la Sarasău PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Iunie 2009 06:29

Unul dintre marii muzicieni ai lumii, primul care a promovat muzica liturgică evreiască în sălile de concert ale lumii, a fost cantorul şi muzicologul maramureşean Abraham Adler.
S-a născut la 1 iunie 1916, în Sarasău, într-o familie de evrei: tatăl, Samuel Adler, a fost medicul veterinar al localităţilor Iapa, Sarasău şi Câmpulung la Tisa, mama fiind verişoară cu Elie Wiesel. După şcoala elementară urmată în satul natal, în anul 1928 se mută cu familia la Sighet, unde urmează gimnaziul şi liceul evreiesc. În paralel studiază canto cu profesorul Mendel Hoerer, cantorul prim al Marii Sinagogi Ortodoxe. Talent muzical de excepţie, la vârsta de 20 ani pleacă la Cernăuţi pentru a studia cu o somitate a vremii, muzicianul Pinchas Spektor. Pentru a se putea întreţine, se angajează garderobier la Teatrul Evreiesc şi cântă în corurile din localitate. 

În anul 1950 emigrează în Israel 

După efectuarea stagiului militar în armata română, în 1940 se întoarce la Sighet şi ocupă funcţia de cantor al Marii Sinagogi. Alături de alţi tineri evrei, la 10 iunie 1942 este dus la batalionul de muncă forţată, apoi în lagărul de prizonieri de lângă Stalingrad: urmează Siberia şi lagărul de prizioneri din Azerbaidjan, de unde este eliberat grav bolnav în anul 1948.

Citeşte mai mult...
 
Prima Sarbatoare a Voluntariatului a avut loc la Sighet in 31 mai 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 02 Iunie 2009 06:06
După cum bine ştim toate lucrurile frumoase au un sfârşit, iar prima Sărbătoare a Voluntariatului de la Sighet nu face excepţie. Fără a folosi cuvinte măreţe sau a ne omagia singuri putem afirma că această sărbătoare a fost într-adevăr una deosebită. Copiii au fost încântaţi de activităţiile propuse de voluntarii noştri iar publicul s-a bucurat de atmosfera incendiară pe care au oferit-o cele patru fomaţii (“MODENA CITY RAMBLERS”, “WILD JUNKERS”,“THE FUMANA HOBO”, “LUCA SERIO BERTOLINI”) din Italia cărora le mulţumim încă o dată pentru solidaritatea şi prietenia pe care ne-au demonstrat-o.

Un aspect deosebit de important este faptul că am avut ocazia să cunoaştem mai bine activităţile asociaţiilor şi instituţiilor din domeniul social care activează în oraşul nostru, este într-adevăr o mare bogăţie, dar care de multe ori rămâne în umbra indiferenţei şi necunoaşterii. Este de subliniat totuşi faptul că există multe oameni care se implică personal pentru a îmbunătăţii viaţa persoanelor care se află în nevoie.

Fără a jigni pe nimeni, dorim să spunem că ne-am aşteptat la o participare mai activă atât din partea locuitorilor oraşului nostru dar şi ale autorităţilor locale. Oricum, este doar primul eveniment, la următorul sperăm că ne vom descurca mai bine.

Noi dorim ca acest prim eveniment să aibă continuitate şi să facem din această sărbătoare o tradiţie, dar acest lucru este posibil doar dacă si sighetenii îşi doresc aceasta, aşa că vă încurajăm ca pe viitor să fiţi prezenţi la toate evenimentele de acest gen, deoarece doar astfel putem să fim noi promotorii schimbări societăţii în care trăim. Credem că aceasta este direcţia pe care ar trebui să o urmăm în drumul nostru înspre o societate mai bună şi mai responsabilă.

Ultima actualizare Marţi, 02 Iunie 2009 06:13
Citeşte mai mult...
 
Evenimente rutiere la Sighet, Şugatag, Budeşti şi Moisei PDF Imprimare Email
Luni, 01 Iunie 2009 20:52

La Sighet

Sâmbătă, la ora 14.50, pe str. Independenţei, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum şi pe fondul consumului de alcool, s-a produs un accident în urma căruia două persoane au fost rănite. ANDREI F. de 30 de ani, din Sighetu Marmaţiei, conducea un moped înregistrat şi nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de carosabil umed. S-a dezechilibrat, a căzut şi s-a lovit de carosabil, iar mopedul din inerţie s-a rostogolit şi a intrat în coliziune cu un alt moped condus regulamentar din sens opus de VASILE M. de 42 de ani, din Sighetu Marmaţiei. În urma accidentului ANDREI F. a suferit vătămări corporale grave şi a fost internat la spital. De asemenea, ANUŢA M. de 36 de ani, din Sighetu Marmaţiei, pasageră pe mopedul condus de VASILE M., a fost rănită, însă nu a rămas internată la spital. Poliţiştii au constatat că ANDREI F. era sub influenţa alcoolului cu o valoare de 0,59 mg/l acool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au fost recoltate şi probe biologice.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 21:02
Citeşte mai mult...
 
Azi, de Ziua Copilului, 700 de copii din Sighet au avut parte de un spectacol organizat de Politia de Frontiera Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 01 Iunie 2009 20:18

Azi, de Ziua Copilului, Inspectopratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures a organizat un eveniment special pentru copilasii de la Casele de Tip Familial din Sighetu Marmatiei, de la gradinitele din oras, dar si pentru copiii lucratorilor IJPF Maramures, respectiv si pentru copiii colegilor lor de la Politie, Jandarmerie si Pompieri Sighet.

Bucuria si zambetele celor peste 700 de copilasi veniti la Sala „Viorel Costin” se datoreaza politistilor de frontiera maramureseni care impreuna cu Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, Corpul National al Politistilor si IPA Regiunea 2 Maramures au reusit sa aduca pe scena din Sighetul Marmatiei Teatrul de Papusi din Baia Mare.

Micutii au vizionat cu mare atentie „Ispravile lui Pacala” de Petre Dulfu, in regia lui Corneliu Mititelu si scenografia Carmencitei Brojboiu.

Cadoul oferit de politistii de frontiera maramureseni tuturor copiilor din oras a fost apreciat si de catre educatoarele, parintii, dar si bunicii aflati cu micutii in Sala de Spectacole „Viorel Costin” din municipiul Sighetu Marmatiei.

Citeşte mai mult...
 
Taximetrist rămas pe drumuri din cauza unei autorizaţii PDF Imprimare Email
Luni, 01 Iunie 2009 10:10

Cu o situaţie aparte se confruntă sigheteanul Sebastian Gavril, care a ajuns să-şi piardă singura sursă de venit. Sebastian a obţinut toate aprobările legale pentru a putea practica taximetria, banii obţinuţi astfel fiind singura sursă de venit din familie.

"Aveam autorizaţie valabilă până în 2011. În anul 2008, am plecat în străinătate, pentru a munci sezonier. Când am revenit, dorind să-mi reiau activitatea, mi s-a spus de către colegi că nu mai pot practica taximetria, deoarece autorizaţia mea nu mai este valabilă. M-am adresat compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei Sighet şi am rămas uimit când mi s-a adus la cunoştinţă că nu au ce să facă, din cauza faptului că s-au schimbat prevederile legale privind activitatea de taximetrie şi că trebuia să depun o cerere de reînnoire a autorizaţiei. Am întrebat de ce trebuia să depun o asemenea cerere, când aveam autorizaţia până în 2011. Răspunsul a fost că nu se poate face nimic. Am tot umblat, un an de zile, pe la primărie, în speranţa că mi se va acorda şi mie dreptul să-mi câştig o pâine, dar nu am reuşit să fac nimic. Colegii "binevoitori" mi-au propus să-mi vândă autorizaţia lor, cu tot cu firmă, contra sumei de de 2.000 - 3.000 euro. De unde să am atâţia bani? Mi-am investit toţi banii în maşină şi am ajuns într-o situaţie în care nu mai am cu ce să-mi asigur existenţa. Reprezentanţii primăriei spun că s-a aplicat o lege şi ei n-au ce să facă", a spus Sebastian Gavril.

Citeşte mai mult...
 
Liniste publica tulburata in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 01 Iunie 2009 10:02

Sâmbătă, 30.05.2009, în jurul orei 17.30, jandarmii din cadrul patrulei de ordine publică din Sighetu Marmaţiei, l-au surprins pe L. Gheorghe, de 25 ani, domiciliat în Sighet, în timp ce tulbura ordinea şi liniştea publică prin urlete şi strigăte. De asemenea tânărul a provocat scandal lovind cu pumnul peste faţă un alt bărbat, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amenda în valoare de 200 lei.

Citeşte mai mult...
 
Comunicat din partea Parohiei Ortodoxe Sapanta PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 01 Iunie 2009 06:09

Am primit din partea domnului Justin Leon Lutai, reprezentantul Parohiei Ortodoxe Sapanta, urmatorul material pe care vi-l reproducem integral:

"Datorita circului mediatic creat de catre reprezentantii minusculei parohii greco-catolice din Sapanta suntem datori sa facem unele precizari :

1. Greco-catolicii nu sunt supusi la nicio epurare culturala sau religioasa . Acuzele pe care preotul greco-catolic le aduce statului roman si parohiei ortodoxe sunt gratuite!!! El trebuie sa inteleaga ca traim in Romania si nu in Vatican. Acest mod de actiune a preotului greco-catolic si episcopiei greco-catolice de la Baia Mare aduc mari prejudicii de imagine localitatii.

Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2009 07:39
Citeşte mai mult...
 
O sută de persoane solicită zilnic adeverinţa de la Casa de Asigurări de Sănătate PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Mai 2009 23:58

Acestea sunt cerute de medicii de familie sau în cazul internării în spital

Aglomeraţie mare la ghişeele de la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş. Asta pentru că un număr mare de maramureşeni au nevoie de adeverinţă care le atestă calitatea de asigurat. Zilnic sunt înregistrate între 80 şi 100 de solicitări. În anumite situaţii există şi probleme. În special în cazul categoriilor de persoane care au calitatea de asigurat, dar nu plătesc contribuţia, fiind practic coasiguraţi.

Adeverinţa care atestă calitatea de asigurat este necesară în vederea prezentării la medicul de familie, medicul specialist sau în cazul internării în spital. Asiguratul este obligat să solicite această adeverinţă de fiecare dată când expiră. Însă mare parte a maramureşenilor solicită acest document doar în situaţia în care sunt internaţi în spital sau chiar la externare. “Pentru eliberarea adeverinţei doveditoare, angajaţii CAS Maramureş au nevoie de multe documente. Deseori când li se cere acest lucru asiguraţilor, aceştia devin nervoşi şi nu înţeleg de ce este nevoie de atâtea documente justificative. Suntem conştienţi că gestionăm un segment de activitate sensibil, dar încercăm de fiecare dată să găsim soluţii pentru a-i ajuta pe asiguraţi. Dar lumea trebuie să înţeleagă că nu putem ignora prevederile legale. Cele mai multe probleme apar în cazul categoriilor de persoane care sunt coasigurate. Asta, tocmai din cauza numeroaselor acte pe care le solicităm”, ne-a spus Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1621162216231624162516261627162816291630UrmătorSfârşit »

Page 1630 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact