logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Petrova - Convorbiri culturale PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 17 Iunie 2009 17:28

Atestată documentar doar  la 1411, comuna Petrova este locuită din timpuri străvechi. Dovadă stau mărturiile arheologice descoperite pe teritoriul localităţii şi împrejurimi, obiectele din Epoca Bronzului fiind expuse în Muzeele din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.

Cîteva dintre ele  le-am văzut luni, la Grupul  Şcolar”Alexandru Filipaşcu” din Petrova, unde  prof. Dumitru Borda  a făcut consideraţii cu privire la  depozitul de bronzuri  descoperit în hotarul comunei Petrova,  cu mulţi ani în urmă.

Despre Petrova, în lumina  acestor descoperiri arheologice  a transmis un referat din Baia Mare  lectorul universitar Ilie Gherheş, care n-a putut participa la cea de-a XXIV-a  ediţie a manifestărilor „Convorbiri culturale„ organizate de Cenaclul de cultură  şi artă „Mihai Eminescu” din Petrova, înfiinţat şi prezidat de 39 de ani de  prof. Dr. Ion Petrovai, cunoscutul poet din Maramureşul istoric.

Tot în Baia Mare , la o importantă lansare de carte, a întîrziat şi  dr. Ion Botoş din dreapta Tisei, care trebuia să prezinte similitudini între localitatea sa de baştină, Apşa de Jos (Ucraina) şi Petrova Maramureşului, localitate învecinată cu 4 localităţi din România populate de ucraineni (Crasna, Bistra, Valea Vişeului şi Rona de Sus).

Ca un făcut, şi primarul localităţii, ing. Ioan Petrovai, s-a dus de urgenţă la şedinţă în aceeaşi reşedinţă îndepărtată de judeţ, situată la  155 km de Borşa,  pe un drum anevoios, cotit pe un deal şi pe un munte. Birăul de Petrova a fost salvat însă de consiliul său personal pe probleme de cultură, mereu acelaşi înflăcărat poet  Ion Petrovai, care a vorbit despre Adrian Dohotaru , model civic şi cultural, dar şi despre noul val de cărturari petroveni.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Iunie 2009 17:33
Citeşte mai mult...
 
Bani mai putini pentru profesorii de la bacalaureat PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 15:52

Dascalii romani ameninta cu o revolta in prag de bacalaureat. Ei sunt nemultumiti de faptul ca sumele propuse pentru plata membrilor comisiilor din centrele de examen si evaluare sunt mult mai mici fata de cele de anul trecut.
De exemplu, daca in 2008 presedintii de comisie primeau 1.150 de lei, anul acesta ei vor incasa doar suma de 800 de lei. De asemenea, a fost diminuata si suma alocata membrilor de comisie, de la 605 la 400 de lei, precum si cea acordata profesorilor examinatori care vor primi in loc de 4,7 lei/candidat doar 2 lei pe candidat. Bani mai putini vor primi si dascalii evaluatori care in loc de 7 lei/lucrare corectata vor incasa doar 4 lei.
“Maine dupa discutiile din Comisia de dialog social vom avea si forma finala a acestui proiect. La o prima lectura sumele propuse sunt sub limita bunului simt, in unele cazuri cu 50% mai mici decat anul trecut. In functie de ceea ce se va decide maine vom hotari si noi ce vom face in continuare”, a declarat pentru citynews.ro secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, maramureseanul Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
De ce nu sunt păsările zburătoare mai mari? PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 14:49

Un grup de la Universitatea Washington aduce indicii care susţin că greutatea păsărilor zburătoare este limitată de incapacitatea acestora de a-şi înlocui penele de zbor destul de repede. Studiul urmează a fi publicat în PLoS Biology. Cele mai grele păsări zburătoare în prezent sunt lebedele de 15 kilograme. În trecut, pasărea zburătoare Argentavis cântărea probabil 70 de kilograme.

Diferite păsări au evoluat diferite strategii de înlocuire a penelor de zbor, acestea fiind deteriorate de radiaţiile ultraviolete şi de bacterii.  Păsările mici îşi înlocuiesc succesiv cele 9 sau 10 pene principale de zbor, fiecare pană în cam trei săptămâni, în timpul unui proces de năpârlire ce se întâmplă o dată sau de două ori pe an. Păsările mai mari pot avea procesul de năpârlire extins pe 2 sau 3 ani sau îşi pot înlocui simultan mai multe pene din părţi diferite ale corpului. Unele păsări mari care se pot proteja de prădători şi hrăni fără a zbura îşi înlocuiesc toate penele simultan (gâşte, raţe).

Citeşte mai mult...
 
O societate romano-italiana vrea sa construiasca la Sighet o morga de lux PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 14:43

Despre starea jalnica in care se afla morga din incinta Spitalului Municipal Sighet s-a scris in repetate randuri< spatiu nepotrivit, contrar legislatiei europene aflat in mijlocul spitalului, problema transportului cadavrelor, posibilitatile precare de autopsiere si cate si mai cate, probleme ale caror rezolvare ar necesita investitii enorme pe care bugetul local nu si-l poate permite. 
In toata aceasta criza financiara, iata ca salvarea vine de la o firma romano-italiana (T.O.F. & Co.), administrata de Raul Holici, cetatean originar din localitatea Borsa. Acesta s-a oferit sa construiasca un adevarat "Sub pamant SRL", respectiv o cladire cu etaj, parcari, sali de autopsiere, intrari separate pentru cadavre si pentru agentii de pompe funebre si apartinatori, frigidere supraetajate pentru pastratul cadavrelor in conditii optime, dusuri pentru medicii legisti si angajati si in general toate cele necesare unei morgi de talie europeana. Pe deasupra, societatea s-a oferit ca in cadrul aceleiasi investitii, care se ridica la 870 mii de euro, sa organizeze si un serviciu de pompe funebre, dotat cu toate cele necesare. 

Citeşte mai mult...
 
Accident la Fereşti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 Iunie 2009 13:55

Maria T. de 26 de ani din Budeşti conducea ieri dimineaţă un autoturism pe DJ 186B. În localitatea fereşti a accidentat-o pe Victoria Ţ. de 32 de ani care conducea o bicicletă în aceeaşi direcţie şi a efectuat un viraj la stânga fără să se asigure şi fără să semnalizeze direcţia. Aceasta din urmă a suferit vătămări corporale, a fost transportată la spital dar nu a rămas internată.

Citeşte mai mult...
 
Număr unic european de sesizare a dispariţiilor de minori PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 Iunie 2009 13:49

Dispariţiile de copii nu reprezintă un fenomen izolat, ci o problemă actuală cu care se confruntă toate ţările, inclusiv ţara noastră. În sprijinul acestei afirmaţii vin datele despre numărul de copii dispăruţi înregistrat în ultimii ani: astfel, dacă în 2005 s-a solicitat urmărirea la nivel naţional pentru 344 minori, în 2006 pentru 1348 minori, în 2007 – 2848 minori, în 2008 numărul minorilor dispăruţi a ajuns la 3368.

Studiul realizat de către Institutul de Prevenire şi Psihosociologie din cadrul IGPR relevă faptul că majoritatea dispariţiilor sunt plecări voluntare (95%), şi doar o mică parte sunt dispariţii accidentale - 3,5% (rătăciri, înec, alarmări ale părinţilor cauzate de lipsa de comunicare din partea copiilor) sau dispariţii alarmante -1,5%(agresiuni, abuzuri sexuale etc.)

Indiferent de forma acestora (alarmante sau nu) prevenirea şi soluţionarea cu operativitate a cazurilor privind dispariţiile de copii reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română.

Citeşte mai mult...
 
Asociaţia "Concordia" din Sighetu-Marmaţiei derulează un proiect internaţional la Poienile Izei PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 13:33
În aceste zile, o echipă multinaţională şi multietnică s-a întâlnit la Poienile Izei pentru ultimele retuşuri ale unui interesant proiect, o tabără de creaţie la care participă tineri cu vârstele cuprinse între 13 şi 25 de ani, elevi şi studenţi din Turcia, Serbia, Israel şi România. Tabăra, organizată pe patru ateliere de lucru, respectiv olărit şi elemente de artă decorativă, ţesătorie, bucătărie internaţională şi un atelier foto-video, este proiectul Asociaţiei Tinerilor Intreprinzători "Concordia" din Sighetu-Marmaţiei. "Proiectul nostru, derulat în perioada aprilie-august, se numeşte "Tradiţie versus modernism" şi este finanţat de Uniunea Europeană prin programul "Tinereţe în Acţiune" al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în domeniul educaţiei şi formării profesionale, din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării" ne lămureşte Denis Andrei Codrea, coordonatorul de program. "În aceste zile, coordonatorii proiectului din ţările participante s-au întâlnit la Poienile Izei într-o vizită de trei zile, pregătitoare a taberei de creaţie care se va derula în perioada 20 iulie şi 10 august şi va cuprinde patru ateliere la care vor participa peste 30 de tineri din ţară şi de peste hotare. După cum spune şi titlul proiectului, tabăra se doreşte un schimb cultural în care participanţii să cunoască nu numai artele şi meşteşugurile tradiţionale ci şi pe cele contemporane, de la arta culinară la cea vizuală".
Citeşte mai mult...
 
Cum va arăta Maramureşul peste 20 de ani? Dar peste o sută de ani? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 Iunie 2009 12:25
Poate tot aşa….poate aşa ca la noi, la Facultate: luminos şi luminat, curat, modern, dinamic.

Stai o clipă în amfiteatru pe un scaun şi trimite-ţi gândurile la plimbare. Nu prea departe! Urmează un laborator unde tabla interactivă şi un profesor abil te aduce înapoi pe Pământ, în locuri pe care nici nu le-ai visat. O să le poţi vedea odată şi altfel decât în poze şi filme. O să le vezi, o să le înţelegi, o să le iubeşti. O să simţi nevoia să le aduci la tine şi atunci o să vezi Maramureş peste tot: pe fereastră, acasă, la locul de muncă, la şcoală.

Mama ta îţi spune că ar trebui să faci o facultate care îţi va aduce un job bun.

Şi tu vrei o poziţie bună după licenţă, dar ai vrea să faci ceva ce chiar îţi place. Ce-ar fii dacă ai putea şi una şi alta? Ce-ar fi dacă ţi-ar plăcea munca ta, ai fi bine plătit şi ai avea un real impact asupra lumii în care trăieşti? Până la urmă toţi vrem să schimbăm lumea în bine.

Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 11:42
Citeşte mai mult...
 
Experimente nucleare lângă Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 09:08

Semne de întrebare, mister şi groază la doar câţiva kilometri de "capitala" Maramureşului istoric, Sighetu Marmaţiei, în micul orăşel ucrainean Solotvino. Minele de sare care au făcut cunoscută această localitate în vremea Imperiului Austro-Ungar au dat naştere, în prezent, unor speculaţii din cele mai "pestriţe". Cât este poveste şi cât adevăr rămâne o enigmă.

Cert este că oamenilor le este teamă să vorbească, iar cei care s-au lăsat - cu greu - convinşi să spună ceva au pomenit de "arme secrete", "combustibili ascunşi", "afaceri necurate", "radiaţii", "poluare" şi  "pericol de surpare".

Solotvino este un mic oraş situat la frontiera dintre România şi Ucraina, legat de municipiul Sighetu Marmaţiei prin podul istoric de peste Tisa. Aşezarea a cunoscut o dezvoltare deosebită, datorită salbei de mine de sare, principala activitate economică a orăşelului fiind, de altfel, exploatarea şi comercializarea sării. În perioada Imperiului Austro-Ungar, sarea extrasă din minele de la Solotvino, împreună cu cea de la Ocna-Şugatag şi Coştiui, acoperea necesarul întregii împărăţii. Pe vremea Uniunii Sovietice, exploatarea sării a continuat. În prezent, însă, este oprită din cauza situaţiei economice dificile prin care trece Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Înjunghiat într-un bar din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 Iunie 2009 08:56

Săptămâna trecută la sediul Jandarmeriei Sighetu Marmaţiei s-a primit o sesizare din partea unei tinere, care semnala faptul că fratele ei a fost ameninţat cu un cuţit, într-un bar din localitate. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă a jandarmeriei care i-a identificat pe G. Marius, de 22 ani, din Sighetu Marmaţiei, ca fiind susceptibil de săvârşirea infracţiunii de ameninţare şi M. Andrei, în vârstă de 19 ani, tot din Sighet, ca fiind susceptibil de săvârşirea infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi ameninţare.

Jandarmii sosiţi la faţa locului au constatat că cei doi se aflau la o masă în barul ,,Alex” în momentul în care partea vătămată şi-a făcut apariţia în local, aşezându-se la masa celor doi. Pe fondul unor discuţii contradictorii legate de o plângere depusă la poliţie de către victimă, prin care G. Marius era acuzat că i-ar fi furat telefonul mobil, acesta din urmă s-a deplasat la bar şi pe motiv că ar vrea să taie ceva, a luat un cuţit cu care s-a întors la masă, punându-i mâna victimei pe masă şi ameninţându-l că îi va tăia degetele. În momentele următoare, în altercaţie a intervenit şi M. Andrei care a luat cuţitul şi a continuat cu ameninţările, iar când partea vătămată a încercat să fugă, Andrei l-a înţepat cu cuţitul în picior, provocându-i o rană superficială.

Citeşte mai mult...
 
Se împlinesc 100 de ani de la moartea pictorului şi graficianului ilustrator Zahorai János. PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 08:09
Pictorul şi graficianul Zahorai János s-a născut la 17 iunie 1835 la Sighetu Marmaţiei dintr-o familie de tipografi de la care deprinde de mic tehnicile desenului şi gravurii. După terminarea studiilor gimnaziale - întrerupte pentru o perioadă în care participă la Revoluţia din 1848 ca artilerist – se înscrie la o şoală particulară de arte plastice din Budapesta. Din cauza situaţiei financiare precare ale familiei, n-a putut continua studiile la Academia de Arte Plastice unde fusese admis, aşa că îşi caută de lucru la Atrad unde va lucra ca şi contabil, perioadă benefică tânărului sighetean pentru că la Arad îi cunoaşte pe pictorii Csillagi Lajos şi Böhm Pál care îl vor ajuta să-şi aprofundeze cunoştinţele privind tehnicile artei plastice. Dovedindu-se un talent deosebit dublat de o putere de muncă ieşită din comun, reuşeşte să-şi întreacă curând maeştrii, devenind unul dintre cei mai bine cotaţi graficieni ilustratori ai vremii, motiv pentru care se mută la Budapesta unde va lucra pentru mai multe publicaţii. În această perioadă participă cu portrete şi compoziţii la toate saloanele de artă din capitala ungară şi Viena. Pe lângă creaţia de atelier şi comenzile de portrete, găseşte timp pentru a-şi definitiva studiile superioare după absolvirea cărora se angajează profesor de desen la gimnaziul regal din Munkacevo şi Beregovo unde va lucra până în anul 1892 când iese la pensie.
Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 07:09
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1611161216131614161516161617161816191620UrmătorSfârşit »

Page 1617 of 1748

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact