logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Consilierii sigheteni atacă Palatul Culturii! PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 24 Iunie 2009 21:42

În urmă cu ceva timp se zvonea prin Sighetu Marmaţiei că Palatul Culturii ar fi revendicat de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care a administrat edificiul între 1938-1940. Nu cu mult timp în urmă, o oficialitate de la Bucureşti a înmînat pe şestache actul de retrocedare, considerînd că astfel se repară o greşeală făcută de comunişti. Or lucrurile nu stau deloc aşa!

Greşeala s-ar produce acum, spun foarte multe voci nu numai din Sighet (vezi şi www.petiţia online semnată de 290 de cetăţeni din întreaga lume).

Oficialitatea din Capitală a uitat că între Imperiul Austro-ungar cînd s-a construit Palatul şi instaurarea regimului comunist au existat nu numai două războaie mondiale ci şi dictatura carlistă şi Diktatul de la Viena!

În 1949, „comuniştii” au intabulat Palatul în favoarea obştii judeţului Maramureş cu reşedinţa la Sighet, întocmai cum suna sentinţa Tribunalului din 1927, cînd clădirea a fost intabulată tot în favoarea comunităţii locale!

Adică, de ce să plăteşti mîine chirie unei terţe instituţii, sau de ce să cumperi de la ea un bun care aparţine municipiului Sighetu Marmaţiei şi judeţului Maramureş? Asta e întrebarea de pe buzele umflate ale sighetenilor, mulţi dintre ei ortodocşi care se crucesc de ruşine! Cum să revendici parte din domeniul public?

Ultima actualizare Joi, 25 Iunie 2009 05:23
Citeşte mai mult...
 
Sighetenii, încîntaţi de klezmorinii americani PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 24 Iunie 2009 21:34

În urmă cu cîteva zile, m-a sunat un prieten român din Franţa şi m-a rugat să-i fac rost de CD-uri cu muzica celor 4 interpreţi americani de muzică klezmer, care vor concerta la Sighet, aşa cum aflase de pe Internet.

Este vorba de concertul extraordinar de klezmer (muzică tradiţională evreiască) susţinut de Deborah Strauss, Jeff Warschauer, Benjy Fox-Rosen şi Shaun Williams pe scena Sălii „George Enescu” din Sighetu Marmaţiei, dar şi a doua zi, la Sala Radio Sighet.

Aici, în cadrul unui workshop lung de 6 ore, americanii au cîntat instrumental şi vocal cu ceteraşi şi solişti din zonă, cu corul evreiesc „Hativca” din Sighet. Şi au fost instrumentiştii Ştefan Rednic, Mihai Covaci- diavolu, Gheorghe Năsui, Vasile Ghereben, Vasile Rus. Au cîntat în română şi ucraineană Anişoara Năsui şi Johnny Popescu. Totodată, pe muzică klezmer, americanii i-au învăţat pe copii, dar nu numai, să danseze. O surpriză plăcută a fost la Radio Sighet, cînd în concertul de final, klezmorinii din SUA i-au avut ca soliste la vioară dar şi la dans pe fetiţele din Sighet - Sara, Mara, Oana şi Andreea - care, în două ore, au învăţat klezmer de la violonista şi dansatoarea de excepţie Deborah . (În Graiul din 20 iunie am publicat fragmente din biografia celor 4 muzicieni profesionişti, evrei americani cu rădăcini în Germania, Belorusia Polonia, Austria, Ucraina şi România).

Ultima actualizare Joi, 25 Iunie 2009 05:24
Citeşte mai mult...
 
19 elevi din Maramures, admisi fara examen la facultate PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Iunie 2009 21:20

19 absolventi de licee din maramures pot merge la facultate fara examen de admitere sau concurs de dosare.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Invovarii a dat publicitatii lista absolvenţilor de liceu, promoţia 2009, premiati la olimpiadele nationale si internationale, care pot participa la admiterea fara examen in invatamantul superior.

In fruntea listei celor mai merituosi elevi din Maramures se afla multiplul laureat al concursurilor nationale si international de chimie, Vlad Alexandru Puscasu (C.N. Vasile Lucaciu, Baia Mare).

Alaturi de el, alti 18 tineri vor scapa de emotiile admiterii. Acestia sunt: Madalina Ster (Grupul Scolar CD Nenitescu, Baia Mare), Andrei Chiuzbaian (Colegiul Tehnic George Baritiu, Baia Mare), Grigore Sorin Toth (Colegiul Tehnic George Baritiu, Baia Mare), Adrian Vasile Barbur (Colegiul Tehnic George Baritiu, Baia Mare), Monica Kozma (Colegiul Economic Nicolae Titulescu, Baia Mare), Diana Ghetie (Colegiul National M. Eminescu, Baia Mare), Priscilla Havrilla (Liceul de Arta, Baia Mare), Ionut Magdau (C.N. Gheorghe Sincai, Baia Mare), Victor Chis (Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Baia Mare), Raluca Almasan (Liceul Taras Sevcenko, Sighetul Marmatiei), Marcel Dumitrascu (Liceul Taras Sevcenko, Sighetul Marmatiei), Anca Glodean (Liceul Taras Sevcenko, Sighetul Marmatiei), Nicoleta Diana Carlig (Liceul de Arta, Baia Mare), Dorin Pop (Liceul de Arta, Baia Mare), Ioan Hotea (Liceul de Arta, Baia Mare), Ionica Razvan Barne (Liceul de Arta, Baia Mare), Ioana Stanciu (Liceul de Arta, Baia Mare) si Raul Silagy (Liceul de Arta, Baia Mare).

Citeşte mai mult...
 
78 de tineri cu handicap din judet pleaca in tabara la Costinesti PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Iunie 2009 15:53

Un numar de 78 copii si tineri incadrati in diferite grade de handicap vor petrece sapte zile pe litoralul Marii Negre. Ei vor participa la o tabara organizata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Directia Judeteana pentru Tineret Maramures, in perioada 28 iunie - 5 iulie. "Din casele de tip familial si centrele de plasament vor pleca 58 de copii si tineri incadrati in grad de handicap, impreuna cu opt educatori care ii insotesc, iar din asistenta maternala vor pleca 20 de tineri incadrati in grad de handicap impreuna cu cinci asistenti maternali profesionisti", a precizat directorul general al DGASPC Maramures, Nicolae Boitor. Tabara dureaza sapte zile, iar copiii si tinerii maramureseni din sistemul de protectie sociala vor fi cazati la Complexul Regal din statiunea Costinesti.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Iunie 2009 22:11
Citeşte mai mult...
 
La Moisei, patru cauciucuri de camion au fost incendiate in plina strada PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Iunie 2009 14:03

In timp ce pompierii din Baia Mare si din sudul judetului se luptau cu inundatiile provocate de ploile torentiale, pompierii din Viseu de Sus au fost chemati in Moisei, chiar la miezul noptii, pentru a stinge un incendiu. Si nu orice fel de incendiu, ci unul provocat intentionat de Sanziene. Concret, a fost vorba de patru cauciucuri mari de camion, care ardeau in mijlocul drumului si blocau circulatia pe strada Lunca de Jos. Pompierii au stins rapid flacarile, iar politistii fac cercetari pentru identificarea persoanelor care le-au aprins tocmai in mijlocul soselei. 
De Sanziene, conform traditiei, localnicii aprind cauciucuri si le dau drumul din varful dealurilor. "Din pacate, acestia nu se mai obosesc sa le stinga. Asa ca, oricat de frumos ar fi obiceiul, atragem atentia cetatenilor ca astfel de actiuni sunt extrem de riscante si pot sa duca la incendii de amploare, fie de vegetatie, fie chiar de gospodarii", atrag atentia pompierii.

Citeşte mai mult...
 
Se decolmateaza raul Ronisoara PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Iunie 2009 13:53

Ronisoara langa Sighet (foto: Fotomaramures.ro)An de an, raul Ronisoara din comuna Rona de Sus pune in pericol culturile de pe 150 hectare de teren agricol. In zona respectiva, de fiecare data cand ploua abundent, apa iese din matca si inunda proprietatile oamenilor. Primarul Ioan Romaniuc spune ca va rezolva aceasta problema, pentru ca in aceste zile au demarat lucrarile de decolmatare. Pentru siguranta este nevoie sa se intervina pe o lungime de cinci km. Va fi o munca titanica, pentru ca grosimea namolului din albia raului ajunge in unele locuri pana la aproape doi metri.

Citeşte mai mult...
 
Eco-Explora, 26 - 30 August 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Iunie 2009 12:00
Eco-Explora 2008Eco-Explora este o competitie complexă organizată de Clubul Montana Baia Mare în parteneriat cu Parcul Natural Munţii Maramureşului. Încadrată în categoria raidului de aventură, îşi propune promovarea unor principii solide de natură fizică, psihică şi ecologică, atât prin natura probelor, cât şi prin cadrul natural de o frumuseţe aparte în care acestea se desfăşoară.

O atracţie majoră a acestei competiţii este faptul că e un sport de echipă. Echipele participante sunt formate din 2 membri concurenţi, plus eventuali membri în echipa tehnică, iar scopul competiţiei este acela de a încheia cursa în limita de timp stabilită de organizatori. Competiţia este una complexă, multisport, care îmbină probe de orientare, mountain-bike, rafting şi caiac pe ape repezi sau lacuri, cross montan, alpinism şi escaladă, etc. în funcţie de posibilităţile pe care terenul de desfăşurare le oferă. Parcurgerea traseului se face într-un timp limită, cu obligativitatea atingerii unor puncte de control stabilite de către organizatori, prin care echipa trebuie să treacă în formaţie completă.

Având în vedere că este o competiţie de anduranţă, strategia echipei este foarte importantă (pregatirea prealabilă, abordarea traseului, stabilirea perioadelor de odihnă, alimentaţia, etc), însă în aceeaşi măsură şi capacitatea ei de a rezolva problemele apărute pe parcurs, buna funcţionare a echipei ca un tot unitar fiind decisivă.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Iunie 2009 12:05
Citeşte mai mult...
 
Negljenţa l-a costat 9 250 lei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Iunie 2009 11:07
La Vişeu de Sus, ieri, la ora 12.30, Gheorghe G. din Bistra a sesizat poliţia că i-a fost furată suma de 9250 lei.

Bărbatul a declarat poliţiştilor că, în jurul orei 10.00, a ridicat de la o bancă din Vişeu de Sus suma de 10 000 lei, bani pe care i-a pus în torpedoul autoturismului. S-a deplasat apoi cu maşina şi a parcat-o pe DN 18. Acolo a luat din torpedou suma de 750 lei şi a plecat să efectueze nişte plăţi, lăsând restul de bani în maşină, deşi una dintre portiere avea sistemul de închidere defect.

În jurul orei 11.30, când a ajuns acasă, a observat că i-a fost furată din autoturism suma de 9 250 lei.

Citeşte mai mult...
 
La Sighetu Marmaţiei hoţii au escaladat geamul unui balcon si au furat dintr-un apartement electrocasnice PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Iunie 2009 10:58
Ieri dimineaţă, la ora 10.40, un bărbat din Sighet a anunţat poliţia că în noaptea de 22/23 hoţii i-au furat din locuinţă mai multe bunuri.

Verificările efectuate de poliţişti au stabilit că autorii au pătruns în imobil prin escaladarea geamului de la balcon, ce a fost lăsat deschis. Din apartament au sustras aparate electrice şi electrocasnice în valoare de 1 600 lei.

Poliţiştii fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Citeşte mai mult...
 
Tinerii şahişti sigheteni, la Festivalul Internaţional de Şah PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Iunie 2009 08:13
În perioada 19-28 iunie, Federaţia Română de Şah organizează, la Cap Aurora, ediţia I a Festivalului Internaţional de Şah, în cadrul căruia au loc două turnee de şah pentru copii, un open pentru juniori şi un open internaţional, toate contând la calculul ELO (clasament internaţional). La acest important eveniment sportiv, Sighetu-Marmaţiei este reprezentat de 11 tineri şahişti cu vârstele cuprinse între 5 şi 9 ani, membri ai Clubului Sportiv “Sig-Mar”, instructor Ioan Costiuc. Pe lângă eventualele premii obţinute în cadrul turneului, pentru efortul lor, tinerii şahişti sigheteni vor fi răsplătiţi printr-o excursie la Balcic, în Bulgaria.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Iunie 2009 08:18
Citeşte mai mult...
 
Zilele Vişeului PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Iunie 2009 07:55

Primăria, Consiliul Local şi Biblioteca Orăşenească Vişeu de Sus organizează a IX-a ediţie a SERBĂRILOR VIŞEULUI, în perioada 26 - 29 iunie.

Programul, împărţit pe cele trei zile de sărbătoare, cuprinde:
Vineri - 26 iunie 2009
- ora 10.00 - Holul Primăriei - vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură Al. Szabo
- ora 11.00 - Sala Mare de şedinţe a primăriei - simpozion: "Vişeele Maramureşului"
- ora 13.00 - Lansare de carte - Diplomele maramureşene din secolele XIV - XV
- ora 14.00 - Muzeul de Istorie - Imaginea Vişeului în documentele şi exponatele Muzeului
Sâmbătă - 27 iunie

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1611161216131614161516161617161816191620UrmătorSfârşit »

Page 1611 of 1749

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact