logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Insula Åland, tricolorul şi masivul Giumalău PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 21 Septembrie 2020 10:48

Insula Åland este un teritoriu autonom în Finlanda, de limbă suedeză. Dar că ei ar putea fi de provenienţă got-alanică nu ne este suficient de clar. Iar că drapelul lor este tricolor (o cruce roşie dublată de o cruce "umbră" galbenă, ambele pe fond albastru) este o realitate.

Insula a fost cedată de către Suedia ţaratului Rusiei, dimpreună cu Finlanda prin tratatul de la Fredrikshamn din luna septembrie a anului 1809. Din 1832, Rusia fortifică insula prin construirea unei fortăreţe la Bomarsund.

În timpul războiului civil finlandez din 1918, trupele suedeze au staţionat în insulă ca trupe de menţinere a păcii, căci şi "albii", dar şi "roşii" pătrundeau în insulă atunci când apele mării erau îngheţate.

Dorind reintegrarea în cadrul Suediei, sentimentele naţionaliste se intensifică. Finlanda nu este dispusă la cedarea insulei şi în 1921 cazul insulei ajunge la Liga Naţiunilor spre arbitraj. Aceasta decide ca suveranitatea asupra insulei să aparţină Finlandei, dar insula să păstreze un statut de autonomie (administrativ şi lingvistic). Un acord internaţional refritor la insulă este semnat de zece state interesate în tranzitul comercial din Marea Baltică la 20.10.1921 şi recunoaşte statutul autonom (administrativ, lingvistic, cultural) al insulei, precum şi neutralitatea ei.

Ultima actualizare Joi, 24 Septembrie 2020 07:09
Citeşte mai mult...
 
Trei călăuze arestate preventiv pentru trafic de migranți la frontiera cu Ucraina PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Septembrie 2020 10:44

Poliţiştii de frontieră maramureșeni au depistat trei cetățeni ucraineni, care au sprijinit patru indieni să treacă frontiera din Ucraina în România, cu intenția de a ajunge în state din vestul Europei. Cei trei ucraineni sunt cercetați în stare de arest preventiv pentru 30 de zile.

În data de 18 septembrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău, județul Maramureș, au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență. Astfel, în jurul orei 16.00, colegii noștri au observat, pe direcția localității Săpânța, mai multe persoane care au trecut prin albia râului Tisa, din Ucraina în România.

În momentul în care polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, persoanele au urcat într-un microbuz care a demarat în trombă spre localitatea Remeți. Alte două persoane, vorbitoare de limba ucraineană, au fost reținute chiar la fața locului.

În continuare, polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea mijlocului de transport și au reușit oprirea acestuia în localitatea Teceu Mic. Mașina, un Mercedes Vito înmatriculat în România, era condusă de către un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani. În interiorul acesteia se aflau patru cetățeni indieni, cu vârste cuprinse între 24 și 30 de ani.

Citeşte mai mult...
 
”Pentru noi cei din diaspora este important schimbul de informații între jurnaliștii trăitori în cele 4 colțuri ale lumii, de unde și utilitatea unei Asociații de jurnaliști cum este AJRP” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Septembrie 2020 16:35

Lucreția Berzintu în dialog cu jurnalistul Cristian Bucur, Canada

 

Motto: În măsura în care ceilalţi oameni trec prin viaţă şi nu lasă nicio urmă, ca peştele care trece prin apă şi nu lasă nicio urmă, ziaristul este cel care lasă câte o urmă prin zilele trăite, prin intermediul articolelor pe care le scrie, prin intermediul unei imagini, prin intermediul unei atitudini. De aceea, ziaristica este poate una din cele mai frumoase meserii...(Nicolae Dabija în ziarul EverydayJournalism, interviu, 17 decembrie2012)

 

Lucreția Berzintu (L.B.): - Mass-media, definită ca ”a patra putere în stat”, în ce măsură își exercită acest rol, astăzi?

 

Cristian Bucur (C.B.: - Presa de azi are o responsabilitate foarte mare, deoarece complexitatea si multitudinea surselor de informație implică o mult mai atentă validare. Nu mai este suficient să vedem un eveniment, trebuie însă și interpretat, însă fără a induce cititorului, ascultătorului sau privitorului vreo idee deja fabricată.

Ultima actualizare Luni, 14 Septembrie 2020 16:40
Citeşte mai mult...
 
Tenis: Cupa memorialul dr. Nadassy Ștefan PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Septembrie 2020 16:17

În amintirea celui care a fost doctorul Nadassy Stefan, a avut loc ediția jubiliara a competiției ce-i poarta numele.

Reamintim, pentru cei ce nu au avut ocazi sa-l cunoasca, ca acesta a avut o pasiune formidala pentru tenis, reușind sa atragă si sa initieze foare multi jucatori de valoare care au obtinut rezultate foarte bune pe plan national.

De asemene a reusit, prin resurse proprii, sa amenajeze un teren de tenis precul si accesoriile necesare intretinerii lui.

Competiția a fos castigata de dublul Sebesteyn Vasile / Lenghel Adrian care au castigata in fața perechii Mesaros Alin / Menandru Stefan. Locul lll a revenit lui Dobes Istvan / Purdila Mariu.

Premiile au constat în cupe și diplome. Arbitrul competiției a fost Dobes Istvan, oganizator prof. specialitate tenis Mihaljek Eugen. 

Citeşte mai mult...
 
Speculaţii privind legăturile dinastice moldo-lituano/ruso/polone PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 14 Septembrie 2020 16:09

Încuscririle cu familii lituano-ruso-ucrainiene sunt frecvente de-a lungul timpului între principii modoveni (dar lipsesc multe informaţii pe linie "feminină", inclusiv legate de cele zise "nelegitime").
Iată doar câteva:
Alexandru cel Bun a fost căsătorit de patru ori, prima dată cu Margit Bannfy de Alsolindva (din Istvan Bannfy de Alsolindva); o Anna de Podolia (din 1405 până la decesul acesteia în 1420, probabil fiica lui Theodor/Feodor Koriatovici sau al lui Jerzy/Yuri ? Sursele genalogice o indică pe Anna a lui Theodor/Feodor Koriatovicz căsătorită cu Imre Marczali, din familia Pécs şi pe Anna, fata lui Jerzy/Yuri cu Anastasia de Moldova cu Alexandru cel Bun. Sursă: genealogy/euweb/cz/jagelo); Ryngajla de Lituania (din 1419; căsătoria se desface 1421 în datorită relaţiei apropiate de rudenie -gradul al III-lea- dintre cei doi soţi, la insistenţele Doamnei pe lângă scaunul pontifical; Doamna Ryngajla/Rymgajla sau Elisabeth, care primeşte ca venituri sursele băneşti ale localităţilor moldovene Siret şi Volovăţ, precum şi o pensie de 600 de ducaţi sau florini roşii ungureşti: sursă Xenopol. Era fiica lui Késtutis, prinţ de Trakai cu Biruta N.);
Ilie sau Iliaş, fiul lui Alexandru cel Bun cu dna. Neacşa ?, ia în căsătorie o domniţă polonă sosită cu solul Ghedigold, voievod al Podoliei (cf. I. Vlădescu- Letopiseţele de la Bistriţa şi Putna), probabil Marina principesă de Holszanska (sursa: genealogy/euweb/cz).

Citeşte mai mult...
 
Traista cu bunatati prezinta Ziua Recoltei - Un proiect nascut in perioada starii de urgenta a prins aripi si se dezvolta in continuare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Septembrie 2020 15:31

 
"Eroii de la Plevna" .... la Palatul Suțu! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 22:29