logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Tradiții și obiceiuri străbune la Școala Gimnazială Nr 5 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 Mai 2023 07:17

La Școala Gimnazială Nr 5, Sighetu Marmației s-a desfășurat  a VII-a ediție a Concursului Regional ,,Tradiții și obiceiuri străbune,, înscris în Calendarul Activităților Educative  Regionale.

La concurs au participat peste 160 de lucrări ale preșcolarior din județele  Constanța, Olt, Teleorman, Galați, Ilfov, Argeș, Vâlcea, Dolj, Botoșani, Sălaj, Hunedoara, Brașov  și Maramureș.

Jurizarea s-a făcut în funcție de secțiunea aleasă, de grupă și de câteva reguli: respectarea temei, originalitate, corectitudinea tehnicii, rafinamentul coloristic.

Ultima actualizare Miercuri, 03 Mai 2023 07:20
Citeşte mai mult...
 
Muzeul Presei – expoziție itinerantă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 25 Aprilie 2023 22:51
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, propune publicului o expoziție temporară ce va marca 30 de ani de la inițierea ZILEI MONDIALE A LIBERTĂȚII PRESEI.
 
Parteneriatul dintre cele două instituții va deschide, prin această primă expoziție, o serie de evenimente dedicate jurnaliștilor din toate domeniile, un punct de pornire pentru ceea ce se dorește a se clădi în viitor, un Muzeu al Presei Românești.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 25 aprilie – 10 mai 2023, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu 8, București, cu un program de vizitare de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Ultima actualizare Marţi, 25 Aprilie 2023 22:56
Citeşte mai mult...
 
Paști în Maramureș - 17 aprilie 2023 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 12 Aprilie 2023 12:29

Municipiul Sighetu Marmației în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșan, organizează în Muzeul Satului Maramureșean  ”Mihai Dăncuș” pe data de 17 aprilie 2023 “Paști în Maramureș”.

Evenimentul, care a devenit deja o tradiție pentru Maramureș și care anul acesta sărbătorește 10 ani de la prima ediție, își dorește să promoveze satul traditional Maramureșean în zi de sărbătoare cu tot farmecul lui: muzică, port, meşteşuguri, bucate, într-o locaţie autentică: Muzeul Satului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Lansare Proiect cultural-educațional: Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Aprilie 2023 00:48

Comunicat de presă

În cele peste trei decenii de activitate Fundația Culturală Memoria a derulat numeroase proiecte cu caracter cultural și/sau educațional adresate atât tinerilor cât și adulților. Fundația noastră a depus și a câștigat un proiect în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – pilonul Coeziunea socială și teritorială. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este coordonator la nivel național, Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului este Coordonator de reforme și investiții, iar Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este Agenția de Implementare. (www.afcn-pnrr.ro)

Proiectul nostru, Caravana Istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor, s-a înscris la Investiția I5-1 din cadrul PNRR care vizează „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, respectiv „reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale și cele urbane mari”.

Proiectul are un caracter cultural-educațional și își propune să aducă în atenția elevilor, profesorilor și adulților din comuna Plătărești, județul Călărași, două pagini importante din istoria recentă: colectivizarea agriculturii și deportările din anii ’50, dar și o serie de personalități care pot constitui modele pentru cei de azi și de mâine. Astfel, ne dorim ca proiectul să ducă la o mai bună cunoaștere, înțelegere și conștientizare a importanței pe care libertățile individuale și valorile democratice le au pentru societatea în care trăim și mai ales pentru viitor.

Citeşte mai mult...
 
Invitație Expoziție de icoane pe sticlă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 04 Aprilie 2023 11:37

 
Maestrul Gheorghe Codrea în expoziție de pictură dedicată universului maramureșean la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 29 Martie 2023 08:10

Expoziția de pictură „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean se va deschide joi, 30 martie 2023, de la ora 14.00. Vernisajul va avea loc la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Sighetu Marmației, în Sala de expoziții Justinian Arhiepiscopul aflată la etajul 1 al clădirii.

După o primă întâlnire cu publicul maramureșean în expoziția organizată la Galeria de Artă UAP Baia Mare, artistul Gheorghe Codrea își face acum debutul expozițional pe simezele orașului natal. Expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” va fi itinerată într-o formă extinsă cu acest prilej, având în prim-plan creațiile inspirate din lumea satului maramureșean.

Citeşte mai mult...
 
La volan, deși i-a fost anulat dreptul de a conduce PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 27 Martie 2023 08:20

Polițiștii de frontieră maramureșeni au depistat  pe raza localității Vadu Izei, județul Maramureș, un cetățean român, care conducea un autoturism marca Opel, deși acest drept i-a fost anulat.

Vineri, 24 martie a.c., în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră din cadrul STPF Maramureș au oprit în trafic un autoturism înmatriculat în România la volanul căruia se afla un cetățean român, în vârstă de 48, domiciliat pe raza județului Bistrița Năsăud.

Citeşte mai mult...
 
Maramureșean reținut pentru 24 de ore. Transporta țigări ascunse în locașuri special amenajate într-un autoturism PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 27 Martie 2023 08:17

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației, în cooperare cu lucrători ai Poliției Orașului Baia Sprie, au descoperit și confiscat cantitatea de peste 1.500 pachete cu țigări, ascunsă în locașuri special amenajate într-un autoturism. Cantitatea de țigarete și autovehiculul în valoare totală de aproximativ 28.000 lei au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, pe numele șoferului fiind emisă o ordonanță de reținere, pentru o perioadă de 24 de ore.

Citeşte mai mult...
 
Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 27 Martie 2023 01:34

Comunicat de presă

Vineri, 31 martie şi sâmbătă 1 aprilie 2023, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea loc atelierul de formare în domeniul benzii desenate animat de Mihai I. Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate. În cadrul acestui atelier inovator, formatorul va prezenta modalităţi prin care benzile desenate pot deveni un suport pentru acumularea de noi cunoștințe şi pentru învăţarea unei limbi străine.

Atelierul are loc în cadrul ediţiei a şasea a stagiului de formare „Primăvara Inovării Limbii Franceze (PIF)”, desfăşurat sub titlul „Nouvelles pratiques de classe et enseignement du français” şi organizat de Asociația română a profesorilor francofoni, sucursala Suceava, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Alianța Franceză, Agenţia Universitară a Francofoniei, Centrul de Reuşită Universitară, Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Citeşte mai mult...
 
Ce cazinouri renumite gasesti in Marea Britanie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 23 Martie 2023 11:29

Cazinourile terestre au contribuit la cresterea economiei multor tari din intreaga lume, deoarece oamenii de pe fiecare continent au realizat cat de interesante si distractive sunt momentele petrecute in astfel de locatii.

Mai mult decat atat, cetatenii Marii Britanii se declara norocosi deoarece au accees la o serie de cazinouri de lux. Aceasta tara din vestul Europei detine aproximativ 145 de cazinouri fizice, frecventate zilnic de iubitorii de jocuri de noroc.

Ultima actualizare Miercuri, 29 Martie 2023 08:15
Citeşte mai mult...
 
Tenis: Cupa de iarna PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 16 Martie 2023 08:02

La finalul săptămânii precedente s-a desfășurat la sala liceului "Leowey Klara" competiția de tenis "Cupa de iarna ".

Au participat tenismeni seniori din municipiul nostru care s-au întrecut în proba de dublu. Meciurile s-au disputat după sistemul dublu k.o, doua din trei seturi pana la 4 gheme; la 3-3 se joaca tie-break.

Au fost meciuri foarte disputate și spectaculoase. În finala dublul Lenghel Adrian/Trus Eduard a reușit să obțină victoria în dauna cuplului Szollosy Gyorgy/Rusu Tudor cu scorul de 4-3;4-3! Locurile lll au fost adjudecate de dublurile Dobes Istvan/Lozba Andrei și Ster Romulus/Nichitus Ciprian.

Citeşte mai mult...
 
Toti barbatii mei - in regia Monei Gavrilas si in interpretarea actritei Diana Gubernea PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 14 Martie 2023 12:02

Invitaţie la teatru lansată de Rotary Sighet & bEvent.ro. Piesa de teatru ”Toți bărbații mei” (un spectacol pentru femei și cei care vor să le înțeleagă) se va juca pe 24 martie, începând cu ora 19.00, la Școala de Muzică și Arte Plastice Sighet, sala „Monica Chifor”. Spectacolul este o creație Inorog Art (București) după Cristian Juncu, cu actrița Diana Giubernea, în regia Mona Gavrilaș.

Ultima actualizare Joi, 30 Martie 2023 07:27
 
”Experimentul Pitești”, pe 18 martie 2023 la Memorialul din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 14 Martie 2023 11:57

Proiecția filmului în scop caritabil ”Experimentul Pitești”, pe 18 martie 2023 la Memorialul din Sighet
 
Asociația Culturală SunRai vă invită la proiecția filmului în scop caritabil ”Experimentul Pitești” care va avea loc la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei (str. Corneliu Coposu nr. 4, Sighetu Marmației), sâmbătă 18 martie, de la ora 18:00. 
 
Intrarea se va face doar pe bază de rezervare la numărul de telefon 0743200095, fiind disponibile un număr de 100 de bilete gratuite pentru acest eveniment realizat în scop caritabil. Filmul este subtitrat în limba engleză. Turneul românesc începe cu proiectarea filmului în Sighetu Marmației. 
 
”Experimentul Pitești” este primul lung-metraj istoric românesc finanțat exclusiv din colectare de fonduri pe platforme naționale si internaționale. Documentarea a început în 2011, filmările având loc în 2015 sub coordonarea regizoarei Victoria Baltag, având la bază un scenariu scris de Victoria Baltag și Alexandra Axinte. Filmul este produs de Victoria Baltag Production prin Asociația Connections. 
 
Actorii principali ai filmului sunt Ion Caramitru (decedat în 2021), Axel Moustache, Sergiu Moraru. Impresionat de subiectul, dar şi de miza artistică a filmului, precum şi de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono. 
 
Povestea începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a "fenomenului reeducării" în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor petrecute în această perioada s-a realizat în urma unei documentări de arhivă amănunțite, de mai bine de trei ani. 
 
Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi – Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană. De asemenea, s-a filmat şi în Aroneanu, sat tradiţional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.
Citeşte mai mult...
 
Volei: CSM Sighet - CSU Poli Timisoara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 11 Martie 2023 10:28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meciul in direct aici.

Scor final 0-3 (20-25, 22-25, 11-25)

Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Martie 2023 12:19
 
Doi tineri, cercetați pentru contrabandă, au rămas fără BMW și fără țigări PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 08 Martie 2023 09:36

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit într-un autoturism BMW oprit în trafic, o geantă cu 1.000 pachete țigări, pe care doi tineri maramureșeni intenționau să le comercializeze pe piața neagră de defacere din zonă.

Ieri, 6 martie a.c., la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-a declanșat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.

Citeşte mai mult...
 
PURIM - Casa Memorială Elie Wiesel, marți, 7 Martie, 2023 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Martie 2023 09:01

Cu ocazia Sărbătorii Purim, Muzeul Marmureșan organizează un eveniment la care sunteți invitați să descoperiți o parte din moștenirea culturală a comunității evreiești. Evenimentul care va avea loc la Muzeul Culturii evreiești din Maramureș. Casa Memorială Elie Wiesel, marți, 7 Martie, 2023, începând cu ora 14:00, vă propune să participați la o expoziție cu măști din colecția și creația artistei plastice Adela Ștefania Pop, să descoperiți lucruri mai puțin știute despre această sărbătoare și povestea din spatele ei, precum și să gustați preparate specifice. Va fi organizată și o sesiune de fotografii cu măști și costume, dar mai ales va fi veselie, așa cum cere această sărbătoare. 

 
Sighetenii din echipa Tech-X, se întorc neînvinși din finala națională FIRST Tech Challenge – cea mai importantă competiție de robotică din România PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Martie 2023 08:41

Tech-X, echipa de robotică a Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, a terminat competiția națională pe locul 6, în competiția în care s-au adunat la start la București peste 170 de echipe din România și de peste hotare. În etapa finală, desfășurată între 3 și 5 martie la Sala Polivalentă din București, Tech-x a surclasat 74 de echipe reușind cea mai bună performanță a unei echipe din Ardeal la această competiție.

Aceștia au câștigat toate cele 6 meciuri din concurs și a fost foarte aproape de locurile care îi puteau trimite la etapa internațională din Huston, Texas. Competiția din România se află pe locul 3 în lume după SUA și China ca nivel, număr de echipe participante și rezultate iar la ediția precedentă, echipa României a câștigat și marele premiu internațional.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact