logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Calculatoarele devin mai bune ca oamenii şi la jocul go, nu doar la şah PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 07:50

În 1997, super computerul Deep Blue l-a învins pe campionul mondial la şah, Garry Kasparov. Tehnica se baza pe puterea mare de calcul a cât mai multor posibiliăţi de succesiuni de piese şi evaluarea rezultatelor lor. Dacă însă aceeaşi tehnică se aplică la jocul de go, calculatorul este învins, căci jocul de go are mult mai multe posibilăţi de joc (10171 faţă de 1050 pentru jocul de şah). Iată că cercetătorii au venit cu o metodă nouă, prin care computerul joacă jocuri virtuale, învâţând singur de la un joc la altul care din aceste posibilăţi de joc duc la înfrângere şi emininându-le. Metoda, denumită Monte Carlo, este folosită cu succes în simulările ştiinţifice deja. Pe 15 februarie 2009, a fost demonstrat la Congresul anual al AAAS de la Chicago, SUA, cum un jucător de go, James Kerwin, a fost învins de un calculator.

Citeşte mai mult...
 
La Sighetu Marmaţiei se va organiza Campionatul Naţional de Dans Sportiv PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 07:47

La iniţiativa Clubului de dans sportiv “Mini Maxi Dance Club” şi cu participarea Federaţiei Române de Dans Sportiv, la începutul lunii mai, la Sighetu Marmaţiei va avea loc un festival de dans, ce va include Campionatul Naţional de Formaţii de Dans Sportiv precum şi - în premieră naţională - Cupa “Chris-teens” la dans sportiv. La acest regal al dansului vor participa formaţiile cluburilor româneşti clasate pe locurile I, II şi III, respectiv cele desemnate a reprezenta ţara noastră la campionatele europene şi mondiale. 
Evenimentele se vor desfăşura la Sala Polivalentă, iar juriul va fi format din reprezentanţii Federaţiei Române de Dans Sportiv. Având în vedere amploarea lor şi costurile pe care le implică, până în prezent, asemenea competiţii au fost organizate doar la Bucureşti, Piteşti şi Bistriţa. Este un efort imens atât din partea organizatorilor, cât şi a administraţiei publice locale, dar, dacă toate merg bine, Sighetu Marmaţiei se va înscrie în galaxia competiţiilor naţionale şi există toate semnele că şi în cele internaţionale.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii au inventat jocul de oină în şase PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 07:35

Din acest an, în judeţ se încearcă relansarea sportului nostru naţional - oina. Primii paşi în acest sens se vor face în mediul rural, unde vor fi organizate mai mult competiţii, demersurile extinzându-se treptat şi în mediul urban. Maramureşul este recunoscut la nivel naţional ca fiind un judeţ cu o puternică tradiţie în acest sport. În ultima perioadă, cea care a ţinut stindardul acestui sport a fost echipa Dinamic Coruia, care a câştigat mai multe titluri de campion naţional şi Cupa României. Datorită conducerii echipei, în special a antrenorului profesor Călin Mircea Moje, suntem din nou în atenţie: pentru că maramureşenii sunt cei care, recent, au iniţiat jocul de oină în şase, întrecere care se desfăşoară în sală. Până acum acest jocul se disputa cu 11 jucători şi doar în aer liber.

Citeşte mai mult...
 
Unde se duc banii noştri? PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Februarie 2009 20:16

Aceasta a fost nedumerirea medicilor de familie exprimată, săptămâna trecută, în plenul şedinţei lunare a Societăţii Judeţene de Medicină a Familiei (SJMF) Maramureş. Conform cercetărilor făcute de preşedintele acestei organizaţii, dr. Gheorghe Lascu, cei mai mulţi bani din bugetul Sănătăţii au fost alocaţi tratamentelor făcute de români în străinătate.

Conform proiectului de buget pentru Sănătate, în anul 2009, medicii de familie vor primi cu până la 40% mai puţini bani decât anul trecut, care este considerat un an "în sfârşit echitabil" de către reprezentanţii medicinei primare. Medicii au căutat să afle de ce medicina de familie primeşte mai puţin, în condiţiile în care bugetul alocat Sănătăţii pe anul curent, în total, este similar celui din 2008. Descoperirea a fost şocantă pentru medicii de familie maramureşeni - în 2009, se alocă sume enorme pentru trimiterea românilor în spitalele de peste hotare.

• Răscoală pentru redobândirea drepturilor

Medicii de familie sunt decişi să facă o adevărată răscoală dacă de asta este nevoie pentru a-şi redobândi drepturile.

Citeşte mai mult...
 
FINAL DE TURNEU PENTRU CSS SIGHET-VOLEI PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Duminică, 15 Februarie 2009 20:01

In infruntarea de azi dintre CSS Sibiu si CSS Sighet, din nou fetele noastre au pierdut meciul,cu scorul de 3-0 la seturi.Desi sighetencele au jucat foarte bine, dupa spusele antrenorului Zoltan Attila, fetele de la CSS Sibiu au fost mai bune.Avand in lot si doua componente ale lotului national de junioare au reusit sa obtina un scor foarte bun.Dar echipa noastra de volei ramane cu calificarea in semifinale, care se vor disputa la o data inca nestabilita, locatia fiind si ea de asemenea nestiuta inca.

Multumim fetelor pentru participare la turneu si pentru calificarea reusita.Si nu in ultimul rand le multumim ca prin practicarea sportului fac cunoscut numele Sighetului.

Multumiri lor si antrenorului!Felicitari pentru ceea ce faceti!

 
Eveniment Kogaionon - 21 martie 2009 la Brasov PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 15 Februarie 2009 19:20

Ce se va intampla pe 21 martie, la Brasov, incepand cu orele 20.00, in clubul Suburban?

O Seara Experimental Black Metal ce se va putea prelungi printr-un AFTERPARTY pana dimineata, impreuna si cu trupetii !

 Ar fi de retinut trei aspecte importante:

 Lansarea publicatiei Underground Dark/Metal/Goth/Ambient KOGAIONON nr.10;

 Concert de lansare al noului album INDIAN FALL (trupa brasoveana adepta a unui stil Black Metal avantgardist);

 Concert in premiera pentru Romania cu trupa suedeza SHINING (Black/Doom Metal);

  Daca doriti sa aflati cum vad cele doua trupe acest eveniment, cititi aici :

Citeşte mai mult...
 
Meciul de pregătire Marmaţia Sighet - Gloria II Bistriţa nu s-a disputat PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Februarie 2009 16:40

Amicalul dintre Marmaţia Sighetu Marmaţiei şi Gloria II Bistriţa care era programat vineri de la ora 14 nu s-a mai disputat. Datorită vremii potrivnice, bistriţenii au anunţat că nu riscă să pornească la drum pentru a juca acest meci.

Ultima actualizare Duminică, 15 Februarie 2009 16:48
Citeşte mai mult...
 
“Straini in noapte” cu Florin Piersic si Emilia Popescu in Baia Mare PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Februarie 2009 15:55

Straini in noapte”. Aceasta piesa de teatru jucata cu succes inca din 2004 pe scenele din Paris, va fi prezentata luna viitoare si publicului baimarean. Cele doua roluri principale, jucate in Franta de Alain Delon si Astrid Vellon, sunt interpretate pe scena romaneasca de renumitii actori Florin Piersic si Elimia Popescu.

 Piesa se vrea o comedie romantica, fiind o premiera pentru Romania. Ea va fi jucata pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare in luna martie, in regia maestrului Radu Beligan.

 Unul dintre organizatorii spectacolului, Mircea Neag, a precizat pentru citynews.ro ca deocamdata data reprezentatiei nu a fost batuta in cuie, dar ca ea va fi anuntata foarte curand. “Avem in pregatire  si in spectacol inedit al lui Tudor Gheorghe – Mahalaua Mon Amour. Cu acesta vom veni in Baia Mare undeva in luna aprilie”, a precizat Mircea Neag.

Citeşte mai mult...
 
SHADOWSAIL va canta in deschidere la Quo Vadis PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 15 Februarie 2009 10:11

Dupa cum deja se cunoaste in data de 7 aprilie 2009 canadienii de la Quo Vadis vor sustine un recital in Irish & Music Pub din Cluj-Napoca avandu-i invitati pe cei de la Psych Symphony.
O noua formatie confirmata pentru acest concert sunt clujenii de la Shadowsail. 
Shadowsail se numara printre formatiile de elita ale undergroundului clujean, formatia fiind prezenta la cele mai importante evenimente atat din Cluj- Napoca cat si in tara. Printre ultimele reusite se numara si clasarea pe locul 3 la Concursul Maximum Rock - Suport Pentru Underground ( noiembrie 2008), unde publicul a avut o contributie importanta daca tinem cont ca acestia au putut vota alaturi de juriu.

"Formatia Shadowsail este onorata sa ia parte la acest eveniment, alaturi de o trupa cu greutate din rockul international. Ne bucuram ca am fost invitati sa prestam pe aceeasi scena cu Quo Vadis si sa ne intalnim din nou cu Psycho Symphony, alaturi de care am mai cantat la Maximum Rock Festival. Pe aceasta cale dorim sa multumim organizatorilor pentru increderea acordata si speram la un show pe cinste!" - Cristian Cristea / Shadowsail

Citeşte mai mult...
 
Carte: Konrad Lorenz - Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Februarie 2009 09:55

„Cu aglomerările ei, cu pustiirea naturii şi întrecerea cu sine însăşi a omenirii avide de bani şi insensibile la valoare, cu îngrozitoarea sărăcie emoţională şi cu prostirea prin îndoctrinare, cultura occidentală de azi are atât de multe aspecte care nu merită să fie imitate, încât te face să uiţi prea uşor veritabilul ei conţinut de adevăr şi înţelepciune.”
Konrad Lorenz

Konrad Lorenz, cu lucrarea de faţă, se înscrie în seria de cercetători-autori care trag un semnal de alarmă privind mersul omenirii ultimului secol. Alături de Allan Bloom (Criza spiritului american), Giovanni Sartori (Homo videns), Alvin Toffler (Ultimul val, Şocul Viitorului) şi alţii, Lorenz conturează peisajul unei omeniri în curs de auto-distrugere spirituală cu puţine şanse de refacere, dacă ar fi să analizăm minimele eforturi de îndreptare. (Din cei citaţi mai sus am rezerve în ceea ce-l priveşte pe Toffler, el fiind un analist erudit, impecabil în observaţii, dar cu soluţii care parcă nu-i aparţin sau pe care ni le oferă ca un compromis la şi aşa dezaxata civilizaţie, aici referindu-mă la adaptabilitatea la tranzienţă.)

Ultima actualizare Duminică, 15 Februarie 2009 19:11
Citeşte mai mult...
 
Lansare Sport Local in Sighet (14.02.2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 23:21
 
www.sportlocal.ro s-a lansat oficial in Sighet! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 22:32

China Birta CristianAstăzi, 14 februarie 2009, a avut loc lansarea oficială a portalului www.sportlocal.ro în Sighetu Marmaţiei, la Sala Radio Sighet, având ca gazdă pe domnul Dorel Ioan Todea, redactorul coordonator al postului de radio. Sighet Online a fost co-organizator al evenimentului. Vreau sa aduc multumiri noului nostru coleg, Oros Adrian (si sotiei sale), fara de care acest eveniment nu ar fi beneficiat de mediatizare in randul profesorilor de sport din Sighet.

Au participat reprezentanţi ai CSS Sighetu Marmaţiei, CS Inter 07, profesori de sport, consilieri locali (Tivadar Ioan, Fernea Cristian, Sustic Ioan), precum si jurnalişti din presa din Sighet.

Ultima actualizare Duminică, 15 Februarie 2009 19:08
Citeşte mai mult...
 
Zapada tot mai mare in Maramuresul istoric PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 18:31

Ninge usor si constant, de aproape 24 de ore in zonele de munte ale judetului. Drumarii au iesit la deszapeziri, insa stratul de omat creste vazand cu ochii. La ora 10:00, in aceasta dimineata, s-a semnalat zapada de aproximativ un centimetru pe Drumul National 18, in zona muntelui Gutai, si, pe alocuri, de pana la 2 centimetri, la Cavnic si in pasul Prislop. 

 Soferii care nu au masinile echipate de iarna trebuie sa evite astfel de trasee pentru a evita posibile blocaje in trafic. Politistii de la servciul rutier vor instala din nou filtre la baza muntelui Gutai – in orasul Baia Sprie si in satul Mara – pentru a-i impiedica pe conducatorii autor nepregatiti sa urce spre Hanul Pintea.

Citeşte mai mult...
 
VICTORIE CSS SIGHET LA VOLEI!!! PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 18:20

Azi de la orele 14:00, in cadrul turneului de volei de la Sibiu, echipa de volei a CSS Sighet a jucat impotriva fetelor de la CSM Codlea, invingandu-le categoric cu scorul de 3-0 la seturi.Prin aceasta victorie voleibalistele de la CSS Sighet s-au calificat in semifinale, avand totusi inca un meci de disputat maine cu echipa CSS Sibiu, echipa puternica de altfel.Ne punem toate sperantele in fetele de la CSS Sighet ca le vor invinge maine pe adversarele lor mai vechi, pentru a-si lua revansa pentru meciul pierdut de la Sighet.

Echipa care a castigat azi meciul cu CSM Codlea a avut in componenta urmatoarele jucatoare: Roxana, Georgiana, Hillary, Agathe, Mihaela, Maura, Aga, Bianca, Gina si Lariana.Voleibalistele sunt antrenate de profesorul Zoltan Attila.

Meciul cu CSS Sibiu se va disputa maine dimineata incepand cu orele 9:00.Le dorim succes fetelor!

 
Unul dintre părinţii stenografiei, preotul reformat Gáti István a fost profesor la Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 16:19

Istoria naturalăLa origini, stenografia, (grec. scriere strânsă, prescurtată) este arta de a scrie prin semne convenţionale atât de repede, precum se vorbeşte. Cu toate că stenografia exista cam de când s-a inventat scrisul – o găsim pe tablete de lut şi mai apoi în manuscrisele medievale – abia în secolul al XVIII-lea s-a încercat într-adevar să se pună la punct metoda rapidă de scris.

După multe încercări, în zona austro-ungară şi germană s-a impus sistemul elaborat la începutul anilor 1820 de preotul-pedagog reformat Gáti István, iar în sfera limbilor latine, sistemul “Prévost” a fost cel care s-a impus în anul 1826, fiind ameliorat în 1878 datorită lui A.Delauney, care permitea scrierea cu o mai mare viteza. Un alt sistem, cel al preotului Duployé, a fost prezentat la expozitia universala din 1867. Un alt sistem, cel al englezului Samuel Taylor, un sistem geometric, format numai din linii drepte şi bucle, avocalic, vocalele putând fi intercalate, după necesitate, prin puncte a fost practicat şi în România, considerându-se cel mai rapid, dar poate mai greu de descifrat, dat fiind inexistenţa vocalelor.

De menţionat că, pentru a fi un un stenograf, cultura generală este absolut indispensabilă, altfel, în descifrare se pot crea mari confuzii, aşa că, stenografia a fost practicată în primul rând de o elită educată, în special scriitori, jurnalişti şi jurişti. Către sfârşitul secolului al XIX-lea, stenografia a intrat şi în birouri, în special secretarele erau obligate să cunoască această practică rapidă de luat note dar trebuia cunoscută şi dactilografia, pentru ca descifrarea să fe executată de aceiaşi persoană, direct la maşina de scris.

Ultima actualizare Sâmbătă, 14 Februarie 2009 18:23
Citeşte mai mult...
 
Calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 14:58

Mamele pot răsufla uşurate. Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă de acum înainte şi femeilor care nu au 12 luni lucrate.
Potrivit noii legislaţii, se iau în calcul veniturile realizate în ultimele 10 luni anterior datei naşterii copilului, respectiv cele provenite din salarii calculate în cuantum de 85% sau veniturile declarate conform contractelor de asigurare socială individuale încheiate potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000. Cererea pentru acordarea drepturilor băneşti se poate depune la Agenţia pentru prestaţii sociale sau prin poştă cu confirmare de primire, până la data de 30 iunie 2009.

Citeşte mai mult...
 
Protestul medicilor de familie PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Februarie 2009 14:55

Se anunţă o săptămână de proteste pentru medicii de familie din Maramureş şi din întreaga ţară. Ieri, la şedinţa lunară a Societăţii Judeţene de Medicină a Familiei, toţi cei aproape 100 de medici prezenţi au semnat înştiinţări adresate Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), în care precizează că, la mijlocul săptămânii viitoare, pleacă toţi... în concediu. Acesta este doar primul pas în acţiunea medicilor, care vor să convingă guvernanţii să nu reducă bugetul alocat medicinei primare.

"Trăim clipe de coşmar şi fac apel la dumneavoastră să strângem rândurile", a îndemnat Mihai Şchiopu, preşedintele Colegiului Medicilor din Maramureş, organizaţie care sprijină acţiunile medicilor de familie. Medicii sunt indignaţi de faptul că medicina de familie are programat pentru 2009 un buget cu 40% mai mic decât cel din 2008, fapt care va duce la falimentarea a jumătate dintre cabinete. La întâlnirea de ieri, medicii de familie au fost înştiinţaţi cu privire la diversele acţiuni iniţiate de întregul corp medical din ţară, acţiuni care au menirea de a sensibiliza guvernanţii şi pacienţii cu privire la dezastrul care-i paşte.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1031103210331034103510361037103810391040UrmătorSfârşit »

Page 1039 of 1049

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact