logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIRI
Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, rezoluţia “Cooperarea dintre Organizația Națiunilor Unite și Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Noiembrie 2020 06:51

La 23 noiembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, rezoluția bienală intitulată “Cooperarea dintre Organizația Națiunilor Unite și Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră”. Proiectul rezoluției a fost introdus, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale, de către România, în calitate de Preşedinție-în-Exerciţiu a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Ultima actualizare Marţi, 24 Noiembrie 2020 06:54
Citeşte mai mult...
 
Ipoteza aportului migraţiei gepide ca etapă în constituirea poporului român PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 23 Noiembrie 2020 08:23

Migraţia gepidă pare să fi avut un aport mai important decât cele precedente la constituirea poporului român. Foarte documentată este Colectiv-"Istoria României de la începuturi până în secolul al VIII-lea", Editura Didactică şi Pedagogică R.A., Bucureşti, 1995, pag. 279-325 cu privire la această perioadă a migraţiilor, dar care nu cuantifică explicit acest aport.

Practic însă de o altă modalitate de a explica oiconime existente pe teritoriile Estoniei şi Finlandei şi respectiv cu populaţia saami (laponă), precum şi regiunea catalană (de descendenţă got-alanică) pentru care sesizăm unele coincidenţe fonetice cu România nu dispunem. Desigur, aceste comparaţii sunt discutabile. Unele reproduc poate nume tribale sau au cine ştie ce alte explicaţii. Nici Edward Gibbon- "Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman" nu tratează explicit această temă, gepizii fiind aşezaţi în teritorii care nu mai aparţineau Imperiului.

Citeşte mai mult...
 
**Poezii de DAN TEODORESCU (pentru concursul Armonii literare 2020 - Tg. Mureş) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:56

Musteşte pământul

Musteşte pământul din reavănul serii
Copitele cailor trosnesc la amiezi,
mă port ca o şoaptă străpunsă de rodul
cel falnic din vis, iar tu nu mă crezi.

Plezneşte-n crepuscul şi-n neantul ce creşte
un vers de izvoare doinind rugăminţi,
acum ne petrecem braţele prin fructul
ce naşte în mine cu lacrimi fierbinţi.

Ultima actualizare Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:57
Citeşte mai mult...
 
În memoria inginerului ceferist Timotei Leon PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:43

La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în urmă cu doi ani, a fost format un Comitet de iniţiativă de înfiinţare a Centrului muzeal al locomotivelor Iaşi, de fapt un muzeu feroviar în toată regula.

La Comitetul de iniţiativă au aderat foşti şi actuali ceferişti, salariaţi şi pensionari, de la Regionalele CFR Infrastructură şi de Călători din Iaşi, în frunte cu ing. Timotei Leon, ales preşedinte. Din acest Comitet mai fac parte ing. Gabriel Mărgineanu, ing. Petru Naslău, ing. Emil Gnatenco, ing. Dan Teodorescu, ing. Costel Gugeanu, ec. Iulian Trufanda şi prof. Paul Zamfir, ultimul fiind şi directorului clubului ceferist mai sus menţionat.

Ultima actualizare Duminică, 22 Noiembrie 2020 03:54
Citeşte mai mult...
 
OLIMPIADA DE BENZI DESENATE - Ediția I PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020 02:39

Spiritul Olimpic merge înainte chiar și într-un an atipic în care Jocurile Olimpice au fost amânate. La 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu a propus marcarea acestui moment istoric prin inițierea primei ediții a Olimpiadei de Benzi Desenate, un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Proiectul se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică - filiala Caraș Severin și Muzeul Municipiului București.

Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 1 Decembrie 2020, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr 151), lucrări prezentate sub genericul Olimpiada de Benzi Desenate - Editia I. Expoziția prezintă publicului lucrările câștigătorilor care au participat la competiție pe parcursul acestui an. Pentru a respecta măsurile sanitare dispuse de autoritățile de sănătate publică, vernisajul și gala de premiere se vor transmite online marți, 1 decembrie 2020, ora 10:00, pe paginile de Facebook: Olimpiada de benzi desenate și Casa Filipescu-Cesianu.

Citeşte mai mult...
 
Contrabandă la 1.600 metri altitudine, în Munții Maramureșului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 13 Noiembrie 2020 10:31

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unei acțiuni declanșate la frontiera de nord a țării, țigări de proveniență ucraineană în valoare 11.500 lei, marfă ce urma să fie transportă și ulterior comercializată pe piața neagră de desfacere din zonă.

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte au desfășurat, în data de 11 noiembrie a.c., o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de competență.

Astfel, colegii noștri au observat, pe direcția localității Repedea, în zona Muntelui Capu Groși, la 1.600 metri altitudine, două persoane care se deplasau de la linia de frontieră spre interiorul țării, transportând în spate colete voluminoase.

Imediat, polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, efectuând somaţiile legale prin voce, însă persoanele nu s-au oprit, au abandonat coletele și au fugit în direcții diferite.

Citeşte mai mult...
 
Ambasadorul României la ONU a prezidat Comitetul care a desemnat laureații anului 2020 ai Premiului ONU pentru Populație PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 13 Noiembrie 2020 01:53

COMUNICAT DE PRESĂ

Comitetul Premiului ONU pentru Populație, prezidat de Reprezentant Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a desemnat câștigătorii premiului din anul 2020. La categoria ”Candidați individuali” a fost declarată câștigătoare Majestatea Sa Regina Mamă Gyalyum Sangay Choden Wangchuck a Regatului Bhutan, iar la categoria ”Instituții” premiul a revenit organizației neguvernamentală Help Age din India.

Este pentru al doilea an consecutiv când Reprezentantul Permanent al României la ONU prezidează Comitetul Premiului ONU pentru Populație. Comitetul este compus din reprezentanți ai zece state membre ale ONU, un reprezentant al Secretarului General al ONU și unul al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație – UNFPA (agenție a ONU, care îndeplinește și rolul de Secretariat al Comitetului).

Citeşte mai mult...
 
Patru maramureşeni cercetaţi şi 18.000 pachete țigări confiscate în urma unei percheziții în judeţul Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 12 Noiembrie 2020 08:51

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unei percheziții domiciliare desfăşurate în zona de competenţă, cantitatea de 18.000 pachete cu țigări, în valoare de 210.600 lei, precum și 2 autovehicule folosite la activitatea infracțională.

Patru maramureșeni, trei bărbați și o femeie, sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar în continuare se desfășoară cercetări sub directa supraveghere a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației.

În data de 10 noiembrie a.c., începând cu ora 10.30, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău au efectuat o percheziţie domiciliară, în baza unui mandat emis de către Judecătoria Sighetu Marmaței, pe raza localității de frontieră Sarasău, județul Maramureş. Percheziția s-a desfăşurat la un imobil, în prezența proprietarilor, doi cetățeni români, o femeie și un bărbat, în vârstă de 39, respectiv 42 de ani.

Citeşte mai mult...
 
După aproape 50 ani... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 09 Noiembrie 2020 22:20

În anii '70, pe timpul studenţiei, am fost redactor şef adjunct la revista Viaţa Politehnicii, publicaţia Institutului Politehnic "Gheorghe Asachi" din Iaşi, acolo unde am absolvit Facultatea de Construcţii şi am devenit inginer cu "patalama" la mână. În piesa studenţească din acea vreme au lucrat multe nume sonore, care au devenit de-a lungul timpului jurnalişti şi scriitori de renume în ţară şi străinătate, printre ei fiind şi Vasile George Puiu, colegul meu de redacţie şi care a absolvit la Iaşi Facultatea de Mecanică. Pe timpul nostru, redactorii şefi ai revistei Viaţa Politehnicii, care obligatoriu trebuiau să fie cadre didactice, au fost Ovidiu Alexandrescu şi NV Turcu, dar noi, studenţii, şi mai ales Dan Teodorescu, Vasile George Puiu, Silviu Lupescu, Silvian Zilberman, D.N. Zaharia, Mathy Botezatu, Cristina Mihăilescu şi mai apoi Daniel Condurache, aveam mână liberă şi tot noi mergeam cu fiecare număr al revistei la Direcţia Presei (Cenzura!) de la Palatul Culturii, acolo unde domnii Iordăchescu şi Zamfirescu ne dădeau BT-ul pentru publicare, iar poetul-tipograf Mihai Gachi tehnoredacta cu litere de plumb, la tipografia de pe str. Vasile Alecsandri din Iaşi, fiecare număr al publicaţiei noastre studenţeşti.

Citeşte mai mult...
 
” Pandemia nu trebuie să afecteze democrația ” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 02:43