logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


VIDEO: CLEAR CUT CRIMES - documentar RISE Project despre masacrul pădurilor din Maramureș PDF Imprimare Email

linux
Scris de RISE Project   
Marţi, 20 Septembrie 2016 14:48

Ce-a fost odată pădure pare acum un cimitir de soldați necunoscuți care înghite încet nordul României și vestul Ucrainei. Adică, cea mai mare pădure virgină din Europa și speciile ei protejate.
Citeşte mai mult...
 
linux
Sighetul de altădată: Clădirea liceului maghiar Leövey Klára de azi, la 1765 PDF Imprimare Email

linux
Scris de Teofil Ivanciuc   
Duminică, 06 Noiembrie 2016 19:21

Groful Haller László, comite al Maramureşului între anii 1743-1751, împreună cu familia sa a finalizat în 1755 o impozantă curie nobiliară în centrul oraşului (o vezi într-un desen datat 1765), azi liceul maghiar "Leövey Klára". 

SURSA: Teofil Ivanciuc

 

 
linux
Floriile sau Duminica Stalparilor deschid perioada sarbatorilor de Paste PDF Imprimare Email

linux
Duminică, 09 Aprilie 2017 09:05
C

restinii serbeaza duminica Floriile sau Duminica Stalparilor. Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an si deschide perioada sarbatorilor de Paste. In ziua de Florii exista obiceiul ca oamenii sa mearga la Biserica avand in maini ramuri de salcie inmugurite, pentru a fi sfintite de catre preot. De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa care incepe Saptamana Patimilor, scrie News.ro.
 
Floriile sau Duminica Stalparilor marcheaza intrarea triumfala a lui Iisus Hristos in Ierusalim, unde a fost intampinat de o multime de credinciosi care tineau in maini ramuri de maslin si de finic. 
 
Cu o saptamana inainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim pe un asin, inconjurat de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-l ca pe adevaratul Mantuitor, l-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Iisus si-a pregatit singur intrarea ca sa fie recunoscut ca fiind Mesia, iar cand l-au vazut, oamenii au inceput sa strige: "Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului."
Citeşte mai mult...
 
linux
Conflictul cu partidul din care faci parte (Editoriar de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email

linux
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 16 Noiembrie 2016 08:44

Dacă accepți să nu stai pe margine – și te implici politic, imediat ajungi în situații de doi bani. Nu durează mult. Spre exemplu, constați că partidul din care faci parte, pe un anume subiect care din principiu nu îți este indiferent… ajunge să se poziționeze absolut jenant, populist… și mizerabil. Cum e senzația să faci parte din această entitate? Dacă ești un politruc, sigur nu ai nici un fel de problemă, nici măcar nu te interesează. Dar ca intelectual, sau ca om care are anumite principii pe care încearcă măcar el să nu le șunteze… oare cum pare o asemenea stare a faptelor? Vezi de ce e clasa politică plină de toate jegurile și leprele, și de ce oamenii cât de cât OK sunt eliminați din start de către sistem, involuntar ai zice, automat, fără nici un fel de efort din partea jegului politic?
Citeşte mai mult...
 
linux
Înălţarea Domnului. Ziua eroilor. Sărbătoare religioasă națională PDF Imprimare Email

linux
Scris de Sighet Online   
Joi, 25 Mai 2017 07:10

Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, înainte de patima Sa cea de bunăvoie şi mântuitoare, le- a spus Sfinţilor Apostoli:”Mă duc să vă gătesc vouă loc. Iar după ce vă voi pregăti un loc, mă voi întoarce şi vă voi lua la Mine, ca acolo unde sunt Eu şi voi să fiţi”( Ioan 14, 3 ).; „Nu vă voi lăsa orfani; voi veni la voi”( v. 18 ): Iar în încheiere le- apus:”Şi acum v- am spus acestea, înainte de a se întâmpla, ca să credeţi când se vor întâmpla” ( v. 29 ). Cu alte cuvinte Mântuitorul îi pregăteşte pe Sfinţii săi Apostoli pentru vremea când se vor despărţi, urmând ca la 40 de zile după Slăvita Înviere să se înalţe la cer.

            Sărbătorim astăzi Înălţarea Domnului la Cer, numită în popor şi Ispas, eveniment din istoria mântuirii neamului omenesc, împlinit la 40 de zile după Înviere. Sărbătoarea şi-a luat numirea de la minunea făcută de Iisus cu însăşi persoana Sa, şi preamărită în cartea Faptele Sfinţilor Apostoli cu aceste cuvinte:”Până în ziua în care S-a înălţat la cer, poruncind prin Duhul Sfânt apostolilor pe care i- a ales, Cărora S-a înfăţişat pe Sine viu după patima Sa, prin multe semne doveditoare, arătându-li-Se timp de patruzeci de zile şi vorbind cele despre Împărăţia lui Dumnezeu. Şi cu ei petrecând, le- a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui....Şi acestea zicând, pe când ei priveau, S- a înălţat şi un nor L-a luat de la ochii lor. Şi privind ei. Pe când El mergea la cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe, Care au şi zis: „Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer, astfel va şi veni, precum L- aţi văzut mergând la cer. Atunci ei s- au întors la Ierusalim de la muntele ce se cheamă al Măslinilor, care este aproape de Ierusalim.”( cap.1, v. 2,3,4,9,10,11 şi 12 ).Deşi această sărbătoare a fost aşezată în biserică în primele timpuri creştine cea dintâi informaţie despre ea o aflăm în Constituţiile Apostolice( sec. al II- lea ) unde se spune că:”... numărând iarăşi de la cea dintâi Duminică a Paştilor, 40 de zile, să ţineţi în ziua a 5- a săptămânii ( adică Joi ), după ziua Domnului ( Duminica), sărbătoarea Înălţării Domnului, în care El S- a ridicat în ceruri la Dumnezeu Tatăl”.Tot în această carte mai citim că: „ Înălţarea  să se serbeze cu bucurie, căci ea este sfârşitul planului de mântuire al lui Hristos”.

Ultima actualizare Joi, 25 Mai 2017 07:16
Citeşte mai mult...
 
linux
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 5013

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact