logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


72 de ani de la deportarea evreilor maramureseni PDF Imprimare Email

linux
Scris de Teofil Ivanciuc   
Joi, 19 Mai 2016 09:18

 

Se împlinesc 72 de ani de la deportarea evreilor maramureşeni. Stabiliţi în regiune începând cu secolul al XVII-lea, aceştia au căzut victime „soluţiei finale” aplicate în anul 1944 de către autorităţile horthiste de ocupaţie.
    Adunaţi iniţial în ghetouri, evreii maramureşeni au fost deportaţi în lagărele de la Auschwitz-Birkenau, lista „trenurilor morţii” fiind următoarea:

-16 mai, tren plecat din gara Sighet cu 3007 evrei..
-17 mai. Tren cu 3052 evrei, plecat din Boureni (Maramureşul de nord, azi în Ucraina).
-18 mai. Tren cu 3248 evrei, plecat din Sighet.
-19 mai. Tren cu 3032 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-20 mai. Tren cu 3104 evrei, plecat din Sighet.
-21 mai. Tren cu 3013 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-22 mai. Tren cu 3490 evrei, plecat din Sighet.
-23 mai. Tren cu 3023 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-24 mai. Tren cu 3328 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de nord).
-25 mai. Tren cu 3317 evrei, plecat din Ocna Slatina (Maramureşul de nord).
-25 mai. Tren cu 3006 evrei, plecat din Vişeu de Sus.
-26 mai. Tren cu 3249 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord).
-28 mai. Tren cu 2208 evrei, plecat din Teceul Mare (Maramureşul de Nord).
-2 iunie. Tren cu 2396 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord).
-6 iunie. Tren cu 1852 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord).

Ultima actualizare Vineri, 20 Mai 2016 18:14
Citeşte mai mult...
 
linux
25 de ani ANAP-oda (Editorial de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email

linux
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 05 Iulie 2016 14:26

Îmi este greu să scriu despre cea mai mare înfrângere a ideii de conservare a biodiversității de pe la noi. Despre ANAP – Agenția Națională pentru Arii Protejate și ce putea în 25 de ani să fie. Cum se poate scrie despre un război pierdut? Cine își asumă o astfel de înfrângere? Este o înfrângere suferită de păduri virgine care au fost doborâte cu drujbele în mijlocul ariilor protejate… o înfrângere a animalelor sălbatice de toate felurile împușcate inclusiv în parcurile naționale, o distrugere suferită de specii endemice ale apelor termale… care au dispărut. Este vorba de o distrugere a naturalului la proporții extraordinare… la nivel ecosistemic, la nivelul populațiilor și la nivel genetic, nu doar la scara peisajului dar chiar și în ariile protejate și în cele mai valoroase locuri ale acestora, în rezervațiile științifice, desemnate pentru “protecția cea mai strictă”. Valorile naturale cele mai extraordinare au fost lăsate de izbeliște – fără nici un fel de protecție reală, au fost lăsate la cheremul drujbiștilor și braconier/ vânătorilor, acaparate de structuri mafiotizate care au făcut ravagii. Este derulată o continuă și nemiloasă agresiune pentru a stoarce cât mai mult… indiferent de consecințele genocidale. Blocarea protecției naturii avea rol simbolic… pentru a arăta că nimic nu poate sta în fața mafiei securisto-silvico-vânătorești… nimic nu poate rezista. Pentru că mafia este statul.
Citeşte mai mult...
 
linux
Ce se întâmplă cu creierul tău când te uiți la filme 3D PDF Imprimare Email

linux
Sâmbătă, 30 Iulie 2016 07:27

Vizionarea filmelor în 3D ar îmbunătăți puterea creierului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de doi cercetători englezi, Patrick Fagan și Brandan Walker. Deși mulți se plâng de dureri de cap și amețeli după ce se uită la un film 3D, experiența ar fi în realitate benefică.
 
Cei doi oameni de știință au observat în cadrul studiului persoane care ieșeau dintr-o sală de cinema. La cei care vizionaseră o peliculă în trei dimensiuni, capacitatea de prelucrare cognitivă a fost cu 23% mai mare.
Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Iulie 2016 07:32
Citeşte mai mult...
 
linux
VIDEO: Atentat terorist in Franta de Ziua Nationala. Un individ de origine tunisiana a intrat cu camionul in multime. 84 de morti printre care si copii PDF Imprimare Email

linux
Vineri, 15 Iulie 2016 07:57

Un camion a intrat in plina multime joi seara, la ora 22.30 (23.30, ora Romaniei), la Nisa unde oamenii sarbatoreau ziua nationala a Frantei si urmareau focurile de artificii ucigand peste 84 de persoane. Autoritatile locale si nationale sustin ca este vorba despre un atentat terorist, iar soferul camionului, un francez de origine tunisian, a fost impuscat. "Caracterul terorist al atentatului de la Nisa nu poate fi negat. Intre cei 84 de morti sunt si mai multi copii. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a lupta impotriva flagelului terorismului. In acest sens vom consolida eforturile noastre in Irak si Siria", a declarat presedintele francez Francois Hollande, conform AFP, sustinand ca starea de urgenta in Franta va fi prelungita cu trei luni si facand apel la militarii in rezerva.
Citeşte mai mult...
 
linux
Servicii de rent a car la prețuri avantajoase PDF Imprimare Email

linux
Miercuri, 31 August 2016 14:58

 

Închirierile auto sunt la ordinea zilei în orașul Cluj, unde turiștii, studenții și diverși oameni de afaceri circulă în permanență cu diferite interese. De asemenea, nici numărul firmelor specializate pe furnizarea acestui tip de servicii nu este mai prejos.

Una dintre cele mai apreciate companii de acest fel este RINO Rent a Car, firmă cu vechime pe piața românească, care oferă tuturor clienților servicii de cea mai bună calitate.

Ultima actualizare Miercuri, 31 August 2016 15:08
Citeşte mai mult...
 
linux
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 4897

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact