logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STOP ETNOBOTANICE
Tinerii maghiari sigheteni deruleaza o ampla campanie anti-drog PDF Imprimare Email
Scris de Ioan J. Popescu   
Luni, 07 Februarie 2011 07:00
Săptămâna trecută, la Sighetu-Marmaţiei s-a desfăşurat cea de-a doua etapă a proiectului "Say NO to drugs, say Yes to life", derulat de Szigeti Magyar Ifjusagi Szervezet (Asociaţia Tinerilor Maghiari din Sighet), finanţat de Comisia Europeană prin intermediul programului Tineret în Acţiune, implementat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniu Educaţiei şi Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P). La actuala etapă au participat tineri cu vârstele cuprinse între 15 şi 30 de ani, câştigători ai concursului de material publicitar pe teme anti-drog (eseuri, postere, videoclipuri, etc.). Pe parcursul seminarului au avut loc prezentări susţinute de lector univ. dr. Ioan Ştefan Tohătan (Universitatea de Nord, Baia Mare), Krizsanovszky Eniko (Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Maramureş), Mirela :tef (Serviciul de Asistenţă Socială, Baia Mare), Alexandru Codreanu (Asociaţia "Caritas" Baia Mare) şi plt. adj. (r) Ioan Turda din partea Ascociaţiei "Nordica" din Sighetu-Marmaţiei. 
Ultima actualizare Marţi, 08 Februarie 2011 06:15
Citeşte mai mult...
 
Ii recunosti? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 05 Februarie 2011 19:18
 
”Cand oamenii se invart in cercuri” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 03 Februarie 2011 10:20
 
RECLAMATIE CIADO - Romania a ajuns pe locul 4 in UE la consumul de etnobotanice iar autoritatile sunt indiferente PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Februarie 2011 18:32
Reprezentantii Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) din Romania au cerut Comisiei Europene sa faca presiuni asupra guvernantilor de la Bucuresti pentru a rezolva problema consumului si traficului de droguri.
 
Intr-un document transmis la Bruxelles, dar si la ONU, respectiv la Departamentul de Stat al SUA, ei au aratat ca autoritatile romane “au fost indiferente de cele mai multe ori” in privinta acestui flagel, fapt care a facut ca tara noastra sa ajunga pe locul 4 in Uniunea Europeana la consumul de substante psihoactive si psihotrope, in conditiile in care acum doi ani nici macar nu se afla in evidente ca ar avea astfel de probleme.
 
Oficialii CIADO au citat un raport al centrului de monitorizare de la Lisabona, in care se arata ca in Romania ar exista o piata de 7% la comenzile de droguri pe internet si au subliniat ca acest procent “pune mari semne de intrebare asupra existentei politicilor de prevenire si combatere a consumului”. “Toata legislatia europeana in materie nu doar ca este ignorata, dar nu exista vointa politica de raliere a acesteia la legislatia interna.
Ultima actualizare Marţi, 01 Februarie 2011 18:38
Citeşte mai mult...
 
Etnobotanicele i-au luat mintile PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 31 Ianuarie 2011 17:01
Un tanar din Iasi si-a atacat propria mama cu un cutit, apoi a incercat sa se arunce de la etaj. L-au oprit politistii chemati in ajutor de vecini si l-au dus la spital.
 
Tanarul a fost initial internat la Spitalul de Urgente, unde a ajuns extrem de agitat si cu tulburari respiratorii si cardiace. Dupa ce l-au stabilizat, specialistii si-au dat seama ca are nevoie si de consiliere psihologica, asa ca l-au trimis la Spitalul Socola.
 
Baiatul a povestit ca a fumat o tigara facuta din ierburi etnobotanice si ca apoi nu isi mai aminteste ce s-a intamplat. Din pacate, familia lui spune ca nu este prima data cand devine violent, dupa ce consuma astfel de produse.
 
Se pare ca tanarul este dependent de un an. Medicii spun ca in ultimul timp numarul cazurilor in care tinerii sunt tot mai agresivi s-au inmultit, asa ca sustin in continuare necesitatea interzicerii comercializarii etnobotanicelor.
 
Ultima actualizare Luni, 31 Ianuarie 2011 17:07
Citeşte mai mult...
 
Cum influenteaza stilul parental, consumul de droguri? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011 09:36
Stiai ca, relatia familiala determinata de diferitele stiluri de crestere influenteaza comportamentul copiilor si poate duce la favorizarea anumitor trasaturi de personalitate? Aceste stiluri de crestere pot fi clasificate in functie de doua dimensiuni principale:
* Controlul parintesc: se refera la gradul in care parintii stabilesc limitele comportamentului copiilor.
* Caldura parinteasca: gradul de afectiune sau valorizare a copiilor.
 
Conform acestor doua dimensiuni, familiile se pot situa in patru categorii cu patru stiluri de crestere fundamentale: autoritar, permisiv, democratic si neglijent.
 
Parintii autoritari exercita un control strict asupra comportamentului copiilor, dar arata foarte putina afectiune sau aprobare fata de acestia. Atunci cand actiunile sau credintele copiilor intra in conflict cu punctele de vedere ale parintilor cu privire la comportamentul adecvat, copiii sunt pedepsiti prin puterea fortei sau autoritatii. Parintii autoritari se asteapta ca lucrurile sa fie acceptate de catre copil, fara sa li se ceara parerea.
 
Parintii permisivi impun putina disciplina sau deloc, aratand pentru copiii lor o dragoste neconditionata. Evita controlul fizic, nu sunt punitivi si necesita aprobarea din partea copilului cu privire la diferitele actiuni. Acest tip de parinti cer putin de la copiii lor, care isi regleaza singuri propriile activitati, nefiind fortati in nici un moment sa se supuna regulilor impuse de altii.
Citeşte mai mult...
 
Etnobotanicele sau distractia ”knackeri-lor” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 28 Ianuarie 2011 08:15
Marius Marosan este un tanar sighetean plecat in strainatate (Irlanda) de ani buni si dornic sa se stabileasca intr-o altfel de tara, in care viata, se traieste altfel care ne-a trimis un material pentru campania site-ului Stop Etnobotanice pe care dorim sa-l publicam in intregime.
 
”Avand in vedere amploarea la care s-a ajuns in problema acestor plante si a magazinelor de profil, am fost rugat zilele astea de o prietena care scrie pentru Sighet Online sa fac o paralela intre fenomenul etnobotanicelor care este in floare in Romania si atitudinea fata de consumul acestor substante aici, in Irlanda. Prima si cea mai importanta diferenta dintre Romania si Irlanda la acest capitol am observat-o instantaneu si e legata de tipul oamenilor care consuma produse comercializate de aceste magazine de vise, cum se numesc ele in Romania, sau magazine de mirodenii (spice shop) cum se numesc in Irlanda.
Ultima actualizare Vineri, 28 Ianuarie 2011 09:15
Citeşte mai mult...
 
Monitorizarea consumului de droguri PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 27 Ianuarie 2011 14:55
Implementarea unui nou sistem de monitorizare a consumului de droguri este denumirea proiectului realizat in 2004-2005 de catre Agentia Nationala Antidrog. Rezultatele obtinute indica faptul ca, drogurile ilegale, cunoscute de peste jumătate din populaţia generală sunt: cannabis - 77,9%, cocaină - 89%, ecstasy - 57,6%, heroină - 91,1% şi solvenţi - 53,7%.
 
La întrebarea „Cunoaşteţi personal pe cineva care consumă...”, răspunsurile afirmative au înregistrat următoarele procente: pentru cannabis - 6,6%, pentru ecstasy - 3,1%, pentru heroină - 3,1% şi pentru cocaină - 3,2%. Prevalenţa consumului de droguri ilegale de-a lungul vieţii, în funcţie de tipul de drog este de: 1,7% pentru cannabis, 0,4% pentru cocaină, 0,3% pentru ecstasy şi 0,2% pentru heroină.
Ultima actualizare Joi, 27 Ianuarie 2011 15:27
Citeşte mai mult...
 
Preventia consumului de droguri PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 26 Ianuarie 2011 17:43
Prevenţia consumului de droguri are ca şi componente:
• informaţii despre consecinţele de sănătate şi sociale ale consumului de droguri;
• formarea unor valori şi atitudini pozitive faţă de un stil de viaţă sănătos;
• discutarea şi analizarea rolului influenţei grupului în consumul de droguri;
• dezvoltarea deprinderilor de management al situaţiilor de criză prin învăţarea unor strategii de coping adaptative;
• dezvoltarea deprinderilor de management al conflictelor şi luare de decizii responsabile;
• discutarea modului în care drogurile îţi controlează modul în care gândeşti, simţi şi te comporţi;
• desfăşurarea de activităţi de recreere sănătoase, cum ar fi participarea la acţiuni de voluntariat (ex. programe de prevenţie a consumului de droguri).
 
Tabelul de mai jos sintetizează exemple de comportamente alternative fumatului, consumului de alcool şi a consumului de droguri:
Citeşte mai mult...
 
Parerea mea despre etobotanice si consum PDF Imprimare Email
Scris de Szonja Kadar   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 16:33
Iata ultima parte a raspunsurilor oferite de tinerii sigheteni care au cosumat/ inca mai consuma etnobotanice.
1. La ce varsta ai consumat ptr prima data etnobotanice?
2. In ce context?
3. Ce senzatii ai atunci cand le consumi?
4. Ce parere ai despre cei care critica persoanele consumatoare?
5. Crezi ca vei regreta faptul ca ai consumat, pe viitor?
6. Crezi ca etnobotanicele creaza dependeta? Daca da, te consideri dependent?
 
V 18
1. La 17
2. Pur si simplu am fost curios si am incercat.
3. Depinde de stare, dar in general simti ca te deconectezi putin de probleme, lume; tot si totul ti se pare mai frumos, mai amuzant, si cu toate ca atunci cand te trezesti revii la realitate, o pauza de 2 ore e bine venita.
4. Cei care critica, sa-si vada de treaba lor. Suntem o lume in care toata lumea acuza, critica, arata cu degetul. Daca nu ei fumeaza, daca nu isi apara familia luptand impotriva ento., atunci de ce isi baga nasul? In tara asta sunt probleme mult mai mari ca etnobotanicele, dar cum romanii sunt incapabili sa le rezolve pe alea adevarate, "ajuta" tara si "fac" ceva prin atacul lor impotriva etnobotanicelor. Mor oameni? Ajung in spital? Daca e pana acolo, hai sa interzicem alcoolul, masinile, tigarile, mersul pe strada, nu? Ca doar accidente si boli poti lua de peste tot.
5. Nu voi regreta, pentru ca nu consum decat foarte foarte rar, si nu intr-un mod in care sa ma afecteze pe viitor.
Citeşte mai mult...
 
Cele mai frecvente intrebari ale parintilor despre consumul de droguri PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 11:36
Multi parinti sunt nesiguri in legatura cu circumstantele cele mai potrivite pentru a vorbi cu copiii despre droguri si au temeri legate de raspunsurile pe care le vor da daca hotarasc sa initieze o discutie cu privire la un subiect atat de sensibil. Iata cateva ocazii in care ar putea fi potrivita initierea unei conversatii cu privire la consumul de droguri:
 
* Atunci cand subiectul apare spontan in discutie, de exemplu, in urma unui program de televiziune in care a fost tratat acest subiect.
 
* Atunci cand copiii pun intrebari cu privire la acest subiect; intotdeauna trebuie sa se incerce sa se raspunda la intrebarile copiilor cu privire la tutun, alcool sau alte substante.
 
* In conversatii formale, atunci cand exista un motiv care sa justifice deschiderea discutiei (de exemplu, prima data cand copilul iese noaptea).
 
In randurile urmatoare sunt cuprinse unele sugestii pentru a raspunde intrebarilor mai frecvente ale parintilor cu privire la modul de a comunica cu adolescentii pozitia familiei cu privire la consumul de droguri.
Adesea, copilul meu ma intreaba despre droguri, nu este destul de clar ce cred?
Intrebarile adolescentilor cu privire la consumul de droguri reprezinta o oportunitate imensa pentru a vorbi cu ei despre acest subiect. Totusi, aceasta intrebare poate reflecta interesul copilului in a experimenta consumul de droguri; trebuie sa fii atent! Intrebarile si observatiile copiilor cu privire la tutun, alcool sau alte droguri pot ascunde interesul de a afla ce s-ar intampla daca ar consuma sau ce cred parintii daca ar incerca.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345UrmătorSfârşit »

Page 3 of 5

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact