logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
FSLI: Legea salarizării unitare trebuie să elimine actualele inechități între salariații din sectorul public PDF Imprimare Email
Joi, 21 Ianuarie 2016 09:11

Noua lege de salarizare unitară trebuie să elimine actualele inechități și dezechilibre în ceea ce privește salarizarea personalului din sectorul public, consideră reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care reprezintă drepturile și interesele a peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar.

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, reprezentanții FSLI susțin că, în prezent, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei.

'O lege de salarizare construită plecând de la principii corecte presupune ca fiecare categorie socio-profesională să fie poziționată în grila de salarizare, în funcție de rolul pe care-l are în dezvoltarea societății. (...) O componentă fundamentală a acestui domeniu este resursa umană și, inevitabil, subfinanțarea a condus la degradarea alarmantă a statutului social al personalului din sistemul educațional. Din cauza salarizării umilitoare, calitatea profesională a dascălilor care au intrat în sistem în ultimii ani a scăzut constant, ceea ce a avut drept consecință scăderea calității actului instructiv-educativ', se menționează în comunicat.

Citeşte mai mult...
 
Proiectul de calendar privind înscrierea în clasa pregătitoare 2016 PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Ianuarie 2016 18:19

Înscrierea la clasa pregătitoare în 2016. Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2016 vor fi obligaţi să-i înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare, se arată în proiectul de calendar pentru înscrierea în clasa pregătitoare în care se mai prevede că cei care împlinesc 6 ani în perioada septembrie – decembrie pot fi înscrişi la clasa pregătitoare doar dacă trec evaluarea psihosomatică.

Potrivit proiectului, elevii înscrişi la şcoala de circumscripţie vor urma automat cursurile la această şcoală. După ce au loc înscrierile la şcolile la care elevii sunt arondaţi, pe locurile rămase libere va avea loc înscrierea copiilor care nu locuiesc în acele zone, inclusiv a celor din alte localităţi.

În cazul în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor din afara circumscripţiei este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice după cum urmează:

Citeşte mai mult...
 
Initiativa a FSLI - Cursuri de prim ajutor în programa şcolară PDF Imprimare Email
Luni, 04 Ianuarie 2016 12:07

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere introducerea în curricula şcolară a cursurilor de prim ajutor, motivând că este foarte important ca elevii să ştie cum să intervină în anumite situaţii.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei precizează că acestea ar trebui predate de personal calificat.

„România este o ţară unde se poate întâmpla oricând o catastrofă, un cutremur puternic, inundaţii sau orice altă tragedie, iar în asemenea context, primele acţiuni ale noastre, indiferent de vârstă, fac diferenţa între viaţă şi moarte. Educaţia, şi în acest sens, în sensul de salvare a vieţii, este foarte importantă”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, citat de adevărul.ro.

„În orar, nu ar avea unde pune cursul ăsta”

Întrebaţi ce părere au despre această iniţiativă, numeroşi dascăli maramureşeni spun că ideea este una bună, însă că ar trebui gândit cursul în aşa fel, încât să nu aglomereze şi mai tare orarul elevilor.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul creste cu 20% nivelul finantarii invatamantului preuniversitar PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Decembrie 2015 15:39
Finantarea de baza asigurata de la bugetul de stat pentru invatamantul preuniversitar va fi majorata, in 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul in curs, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri de Guvern. Astfel, costul standard per elev, in invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creste de la 2.520 lei la 3.043 lei, iar in mediul rural, de la 2.898 lei la 3.499 lei.
Guvernul a aprobat o hotarare de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului per elev/prescolar.
Citeşte mai mult...
 
Dascălii se revoltă, din cauza bugetului alocat Educației în 2016 PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 19 Decembrie 2015 10:39
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș, în care principalul aspect avut în vedere se referă la bugetul alocat, și în anul 2016, Educației, sub plafonul de 6% prevăzut de reglementările în vigoare, care nu face decât să contrazică tocmai afirmațiile de acum câteva zile ale prim-ministrului, potrivit cărora acest sector ar fi o prioritate:
 
SCRISOAREA profesorilor pentru Dacian Cioloș: “Cum putem atrage tinerii către studiu, profesorii către catedre, când principala lor grijă rămâne subzistenta cotidiană”
 
Profesorii sunt nemulţumiţi de bugetul alocat pentru Educaţie pentru anul 2016. Federaţia Sindicatelor Libere de Învăţământ (FSLI) a publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Ciolos, în care critică decizia Guvernului de a aloca doar 3.6% din PIB învăţământului.
Citeşte mai mult...
 
De ce temele pentru acasă sunt o povară pentru elevi? Greșelile frecvente pe care le fac dascălii și părinții PDF Imprimare Email
Miercuri, 16 Decembrie 2015 16:14
Elevii din România afirmă că alocă șapte ore pe săptămână pentru temele de acasă, în comparație cu 14 ore pe săptămână, atât cât alocă elevii din Shanghai (China), cel mai performant sistem de educație din lume, potrivit studiilor Programului pentru evaluarea internațională a elevilor (PISA), realizate de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Conform analizei, timpul acordat de elevi pentru temele de acasă a scăzut, în medie, cu o oră pe săptămână la elevii de 15 ani, în perioada 2003 - 2012. Specialiștii în educație pun scăderea numărului de ore alocat pentru teme, pe seama răspândirii accesului la Internet și a folosirii acestuia mai mult ca o unealtă de divertisment și mai puțin ca un mijloc educativ.
Citeşte mai mult...
 
Balurile bobocilor din Maramureş NU SE MAI ANULEAZĂ! PDF Imprimare Email
Joi, 05 Noiembrie 2015 07:31
Ultimele ore i-au ţinut în suspans pe elevii de liceu din Maramureş. În urma tragediei din clubul bucureştean Colectiv, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a decis iniţial anularea tuturor balurilor de boboci. Decizia a rămas în vigoare nici 24 ore, întrucât autorităţile s-au răzgândit, cu amendamentul că vor fi luate măsuri drastice de siguranţă şi securitate.
 
În cursul zilei de marţi, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, au luat o decizie extremă. S-a anunţat faptul că toate balurile de boboci vor fi anulate ca urmare a tragediilor din Capitală. „Azi (n.red. marţi), Consiliul de Administraţie al ISJ Maramureş a decis în unanimitate de voturi ca toate balurile de boboci din judeţ să fie suspendate. Decizia este valabilă pe tot parcursul acestui an şcolar. S-a decis anularea ca măsură preventivă după tragediile produse în Bucureşti”, a arătat marţi după amiază Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
DECIZIE ISJ - Balurile de boboci din Maramureş au fost ANULATE! PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Noiembrie 2015 19:54
Decizie extremă de siguranţă luată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, marţi, 3 noiembrie. Ca urmare a tragediilor din Capitală, toate balurile de boboci vor fi anulate.
 
„Azi (n.red. marţi), Consiliul de Administraţie al ISJ Maramureş a decis în unanimitate de voturi ca toate balurile de boboci din judeţ să fie suspendate. Decizia este valabilă pe tot parcursul acestui an şcolar. S-a decis anularea ca măsură preventivă după tragediile produse în Bucureşti”, a arătat Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.
 
 
 
Citeşte mai mult...
 
PROMISIUNI: Procesele câştigate de profesori în instanţă pe drepturi salariale, puse în plată până la finele lui 2015 PDF Imprimare Email
Marţi, 27 Octombrie 2015 14:21
Toate procesele câştigate in instanţă de către profesori vor fi puse în plată până la finele anului de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Este promisiunea cu care au ieşit din biroul prefectului judeţului Maramureş sindicaliştii din învăţământul maramureşean.
 
Întâlnirea a avut loc la Prefectura Maramureş la primele ore ale dimineţii de marţi, 27 octombrie 2015, fiind prezenţi reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.
 
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Anton Rohian le-a vorbit şefilor de la ISJ Maramureş despre faptul că încă există şcoli, ca cea din Băiuţ, unde acoperişul stă să se dărâme şi nimeni nu face nimic.
Citeşte mai mult...
 
Un proces castigat de sindicalistii din invatamantul maramuresean ar putea duce la majorarea salariilor personalului nedidactic din toata tara PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 24 Octombrie 2015 15:16
Un proces castigat in Maramures pe tema salarizarii personalului nedidactic ar putea constitui punctul de pornire in modificarea legislatiei la nivel central. Procesul intentat la Tribunalul Maramures este unul in premiera, la nivel national. Sindicalistii din invatamantul maramuresean au aratat ca nemultumirea in randul angajatilor din aceasta categorie este foarte accentuata, din cauza ca salariul a ramas la acelasi nivel din 2009. 
 
Sindicalistii din Invatamantul Maramuresean au semnalat, in repetate randuri, ca personalul nedidactic a fost discriminat in privinta majorarilor salariale. De sase ani, leafa incasata de angajatii din aceeasi categorie e la acelasi nivel, indiferent ca e vorba de salariatii proaspat intrati in sistem sau de persoanele cu vechime. 
 
Citeşte mai mult...
 
Sindicalistii din invatamant ameninta cu proteste, in cazul in care guvernantii nu vor lua o alta decizie in privinta majorarii salariilor PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Octombrie 2015 20:23
Nemultumiri in randul dascalilor. Majorarea salariilor anuntata de Guvern pentru 1 decembrie nu a atenuat supararea personalului din invatamant. Din contra, sindicalistii cer ca lefurile sa le fie majorate de la 1 noiembrie. In caz contrar, acestia ameninta cu proteste. 
Dupa ce salariile medicilor au fost majorate de la 1 octombrie cu 25%, guvernantii au cazut de acord sa acorde o noua crestere baneasca. De data aceasta este randul personalului din invatamant, care ar putea avea salarii mai mari din 1 decembrie. Totusi, majorarea se va resimti in buzunarul dascalilor abia in ianuarie 2016. 
„Ieri a avut loc o noua negociere la Guvern pe tema cresterii salariale din invatamant. Mandatul de negociere pentru aceasta intalnire intre reprezentantii Guvernului si Federatiile reunite ale sindicatelor a fost acela de a cere marirea de 15% de la 1 noiembrie pentru tot personalul din invatamant. Guvernul ne-a acordat cei 15% din 1 decembrie 2015”,
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 50

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact