logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Reducerea cu 25% a salariilor din invatamant se mentine si in 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 30 Noiembrie 2010 09:46

Prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011 se alocă pentru cheltuielile cu salariile în învăţământul din Maramures 169.963.000 lei, în condiţiile în care anul acesta au fost alocati prin Legea Bugetului, 221.586.000 lei.

Aceasta înseamnă ca bugetul anului 2011 va fi de 76,7% din bugetul anului 2010. În concluzie diminuarea cu aproximativ 25% se menţine şi in anul 2011.

Chiar dacă în proiectul legii se specifică la art. 5 alin. 5 că “Finanţarea cheltuielilor cu salariile, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat,exclusiv învăţământul special şi centrele de resurse şi asistenţă educaţională, se face pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar, aprobate prin hotărâre a Guvernului” adică HG nr. 1618/2009 privind finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar pentru anul 2010 , în fapt sumele sunt mai mici.

Ultima actualizare Marţi, 30 Noiembrie 2010 13:55
Citeşte mai mult...
 
Liceul "Regele Ferdinand" are nevoie de bani pentru reabilitarea exterioară a clădirii PDF Imprimare Email
Luni, 29 Noiembrie 2010 14:52

Aproape 900 de elevi şi preşcolari au ales, anul acesta, formele de învăţămînt oferite de către liceul sighetean "Regele Ferdinand". Cu trei grupe de grădiniţe, clase la ciclul primar şi gimnazial, oferta pentru liceeni este atractivă, oferind specializări, atît pe filiera teoretică şi umană, cît şi pentru cea vocaţională, respectînd tradiţia locală de a forma educatori şi învăţători. Din agenda liceului, proiectele şi iniţiativele nu lipsesc, iar, pe lîngă banii recent primiţi pentru întărirea tîmplăriei, ar mai fi necesară o sumă de bani şi pentru reabilitarea exterioară a clădirii.

Concurenţă pentru filiera vocaţională.
Aşa cum precizam, Liceul "Regele Ferdinand" oferă celor interesaţi toate formele de învăţămînt, de la grădiniţă pînă la ciclurile primar, gimnazial şi cel liceal. La nivel de liceu, este inclusă filiera teoretică cu specializarea matematică-informatică, intensiv informatică, iar la secţiunea de uman regăsim specializarea filologie, intensiv engleză.

Citeşte mai mult...
 
Angajaţii din învăţământ ar putea rămâne fără bani, de sărbători PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 18 Noiembrie 2010 14:22
Guvernul sacrifică şi în acest an sistemul de învăţământ. Potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru anul 2010, fondul de salarii pentru învăţământul preuniversitar a fost redus cu 247.112. 000 lei.  De la începutul anului, bugetul de salarii pentru angajaţii din învăţământ a fost redus cu 1, 3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că plata integrală a salariilor este pusă în pericol pentru luna decembrie 2010.

 Potrivit aceluiaşi proiect de act normativ, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va pierde 40 de milioane de lei.

 Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că diminuarea bugetului, alocat iniţial sistemului de învăţământ, demonstrează un dezinteres total din partea Guvernului faţă de angajaţii din învăţământ, elevi, şcoli.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Un proiect judetean privind importanta miscarii la copii a fost prezentat azi la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Marţi, 16 Noiembrie 2010 19:41

Marti, 16 noiembrie de la orele 16:00, la Gradinita cu program prelungit nr. 13 din Sighetu Marmatiei s-a derulat un proiect judetean numit ''Armonie si miscare'' care a vrut sa arate importanta practicarii exercitiului fizic in vederea prevenirii deficientelor fizice si a mentinerii starii de sanatate la copii-prescolari si scolari. Initiatoarele si coordonatoarele acestui proiect la nivel local au fost doamnele profesoare Groza Mariana (Sc. ''I.M de Apsa) si Rusu Zoe (Gradinita nr. 13).

La aceasta prezentare au fost invitati parinti si educatori de la mai multe gradinite din oras, de la colegiul ''Regele Ferdinand'',de la gradinitele 1, 7, 8, 9, 12, 13, de la ''Madre Colomba'' si din Ocna Sugatag, Calinesti si Sarasau.

Dupa o scurta introducere facuta de catre doamna profesoara Rusu Zoe la Gradinita nr. 13, invitatii au fost poftiti in sala multimedia a scolii ''I.M de Apsa'' unde doamna Groza Mariana a facut o prezentare video a materialului cu tema: ''Importanta practicarii exercitiului fizic in vederea prevenirii deficientelor fizice si mentinerea starii de sanatate”.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Noiembrie 2010 06:17
Mai multe foto&video
 
ORE SPORT - Elevii ar putea fi obligati la mai multa miscare de senatorii care se tem de obezitate PDF Imprimare Email
Luni, 15 Noiembrie 2010 16:37
Ore de sport in plus ar putea fi introduse la anul in programa scoalara, dupa ce Senatul a aprobat tacit o propunere legislativa care ii vor oblige pe elevi sa faca mai multa miscare. Prevederea ar putea fi inclusa in noua lege a educatiei nationale. Potrivit acesteia, in orarul elevilor, indiferent de ciclul scolar in care se afla, vor fi trei ore de eduatie fizica pe saptamana, nu una-doua, cum este in prezent.
 
Initiativa legiuitorilor survine la numai un an dupa ce s-a redus numarul orelor de sport, considerandu-se ca elevii au o programa prea incarcata. Initiatorii proiectului legislativ si-au motivat solicitarea prin gradul ridicat de obezitate in randul tinerilor, dar si performantele sportive slabe ale Romaniei in competitiile scolare sau in concursurile nationale si internationale. Propunerea senatorilor a fost apreciata de profesorii de sport din Maramures, care au precizat ca lipsa de miscare ii afecteaza pe tineri.
Citeşte mai mult...
 
Investitii cu dedicatie la scolile din Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Noiembrie 2010 14:20

Sindicalistii din invatamantul maramuresean trag un semnal de alarma vizavi de impartirea fondurilor alocate de la Ministerul Educatiei pentru investitii si spun ca distribuirea banilor s-a facut cu “dedicatie”, singura prioritate consituind-o culoarea politica a primarilor sau a patronilor de la firmele de constructii.

“Nu exista o ierarhie in acordarea acestor fonduri, criteriile fiind doar de ordin politic. Daca inspectorul scolar general ar avea curajul sa arate lista de investitii pe care a trimis-o la Bucuresti s-ar vedea clar ca banii nu se dau la cererea sa sau a directorilor de scoli, ci se aloca dintr-un birou de la minister. Sunt niste aberatii in aceasta lista, printre care simplul fapt ca daca aduni banii dati fiecarei scoli in parte, totalul nu este egal cu suma alocata Maramuresului”, a precizat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii maramureseni care pregatesc contracost elevii pentru concursurile scolare vor fi sanctionati de ISJ PDF Imprimare Email
Joi, 11 Noiembrie 2010 15:21

Ministerul Educatiei a dispus inspectoratelor scolare judetene sa sanctioneze cadrele didactice care obliga elevii sa participe la concursurile scolare, dar si pe acelea care percep taxe pentru pregatirea suplimentara a acestora. Masura va fi pusa in aplicare prin analize efectuate de catre inspectorii scolari aflati in teritoriu.

Inspectoratul Scolar Judetean Maramures are obligatia de a monitoriza constant eficienta initiativelor si competitiilor educative. Pentru ca aceste concursuri nationale, regionale si locale sa aiba efectul educativ scontat, fiecare unitate de invatamant preuniversitar din judet va realiza o analiza responsabila si obiectiva a impactului participarii elevilor la competitii scolare, anunta reprezentantii ISJ Maramures.

Analiza va trebui sa surprinda cazurile in care participarea la concursuri este conditionata de achitarea unei contributii financiare sau cand elevii sunt obligati de cadrele didactice sa participe la acestea.

Citeşte mai mult...
 
FONDURI SUPLIMENTATE – Toti elevii maramureseni care au solicitat “Bani de liceu” vor primi cate 180 lei pe luna PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Noiembrie 2010 15:58
S-au razgandit! Guvernantii au decis ca toti elevii care si-au depus dosarele pentru a beneficia de sprijin financiar prin programul “Bani de liceu” sa primeasca 180 lei lunar. Modificarea a survenit dupa ce, initial, plafonul venitului pe membru de familie a fost coborat in acest an cu... un ban, iar zeci de mii de elevi din intreaga tara au pierdut ajutorul. Vesti bune pentru elevii maramureseni care si-au depus dosarele pentru a beneficia de “Bani de liceu”!
 
Toti solicitantii vor primi cate 180 lei lunar pentru a-si putea continua studiile. Initial, guvernul a refuzat sa acorde “banii de liceu” acelor elevi care au un venit membru de familie egal cu 150 lei. In acest fel, 126 de dosare au fost respinse, spre nemultumirea liceenilor care s-au trezit peste noapte fara acest sprijin financiar necesar. Insa ca urmare a suplimentarii fondurilor, “Ministerul Educatiei a hotarat ca beneficiarii acestui program social sa fie toti cei care au un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 150 lei.
Citeşte mai mult...
 
In Maramures profesorii şi-au recâştigat banii de materiale didactice PDF Imprimare Email
Joi, 04 Noiembrie 2010 16:57

Pe lângă zecile de nemulţumiri cu care s-au confruntat în ultima vreme cei din Învăţământ, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI), prof. Liviu Marian Pop, a dat o veste bună dascălilor maramureşeni.

Pe plan judeţean, SLI Maramureş a câştigat un nou proces. Instanţele de judecată le-au dat dreptate dascălilor maramureşeni în cazul programului "100 euro pentru materiale didactice". Personalul din învăţământ care beneficia de bani pentru achiziţia de materiale didactice necesare procesului instructiv-educativ trebuie să primească sumele restante.
De reţinut că anul trecut s-au alocat doar 130 lei din cei 100 euro. În Maramureş sunt aproximativ 5.600 de cadre didactice care ar trebui să primească aceste diferenţe. "Urmează ca Ministerul de Finanţe să aloce Ministerului Educaţiei şi unităţilor şcolare acea diferenţă de bani de la 130 lei, la 100 euro pentru toţi colegii noştri membri de sindicat.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 50 of 50

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact