logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Legea Educatiei impiedica reforma in invatamant PDF Imprimare Email
Marţi, 04 Ianuarie 2011 19:01

Legea Educatiei este constitutionala. Asta a decis CCR in cursul zilei de astazi, hotararea fiind luata cu sapte voturi "pentru" si doua "impotriva".

Sindicalistii din invatamant spun ca decizia este una extrem de nefasta pentru sistemul romananesc, deoarece aceasta lege nu face altceva decat sa blocheze reforma in educatie.

"Ce mai putem spune. Este o decizie care, lasand la o parte substratul politic si presiunile ce exista in cadrul coalitiei de guvernare, nu face altceva decat sa amane reforma in educatie pentru cativa ani buni. Pe de o parte din cauza faptului ca in textul legii exista lucruri ce blocheaza reforma, pe de alta parte deoarece o data cu schimbarea acestui guvern va veni un altul care va da o alta lege", a declarat pentru citynews.ro secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Marian Pop.

El a explicat si faptul ca in momentul de fata sindicalistii asteapta sa vada ce se mai intampla: "Am inteles ca mai exista cai de atac si sa vedem cum se rezolva problemele la nivel politic. Nimeni nu mai stie in ce echipa joaca.

Citeşte mai mult...
 
Interviu cu un student- licente pe bani PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 28 Decembrie 2010 14:21
Studentii nostri, de pe urma carora, facultatile si universitatile isi castiga prestigiul in tara si peste hotare cauta pemanent solutii pentru a se putea intretine, cu atat mai mult cu cat, vin din diverse orase/sate, in centrele universitare ale tarii.
 
Parintii, unii dintre ei pot sa-si permita sa ii intretina, altii ofera o suma nesemnificativa, din care studentul nostru e nevoit sa isi acopere toate cheltuielile. As dori sa va prezint un interviu pe care l-am luat unui student tipic al zilelor noastre. Nu este cel ce umbla in fiecare seara prin cluburi, ci unul cu un trai modest, studentul care incearca sa se descurce pe picioarele lui, intr-un oras strain. Alexandru are 21 de ani si este student in anul 3, in Iasi si mai are inca un an pana cand va absolvi.
Ultima actualizare Marţi, 28 Decembrie 2010 18:11
Citeşte mai mult...
 
Domnilor profesori, de ce mai sunteti profesori? PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Decembrie 2010 15:15

Guvernul taie si spanzura. Inca o dovada este faptul ca drepturile salariale castigate in instante de catre dascali nu vor fi puse in plata nici macar anul viitor, asta in ciuda deciziilor judecatoresti. Dezamagiti, sindicalistii din educatie acuza guvernul ca obstructioneaza activitatea justitiei.

Inca o veste trista pentru dascalii din Romania si, implicit, cei din Maramures. Dupa reduceri de personal si taieri salariale, cadrele didactice nu vor primi nici banii castigati in instantele de judecata. Singura solutie a reprezentantilor angajatilor din invatamant este acum Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). 
 
“Daca exista posibilitatea ca procesele castigate dupa 20 mai 2010 sa fie platite, de ieri acestea nu se mai pot plati, deoarece guvernul a emis OUG 113 din 2010 publicata in MO 853 din 20 decembrie.

Citeşte mai mult...
 
CONCURS: Participa la Parlamentul Tinerilor PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 07 Decembrie 2010 09:37
Asociatia Pro Democratia impreuna cu Fundatia Hanns Seidel si Camera Deputatilor isi propun sa va ofere o experienta practica a ceea ce inseamna viata politica parlamentara din Romania, prin organizarea evenimentului Parlamentul Tinerilor, editia a IV-a. La acest eveniment sunt invitati sa se inscrie liceeni si studenţi, cu vârsta de cel mult 21 de ani, indiferent de cetatenie, sex, religie sau orientare politica.
 
Inscrierea in cadrul Parlamentului Tinerilor. Conditii de eligibilitate.
La simularea Parlamentul Tinerilor pot participa liceeni si studenti, cu varsta de cel mult 21 ani, indiferent de specialitatea studiilor pe care le urmeaza, sex, etnie sau apartenenta politica.
 
Participantii trebuie sa completeze corect in formularul de participare toate datele solicitate. Organizatorii isi rezerva dreptul de a refuza si/sau de a trimite spre corectare formularele primite in cazul unor greseli sau omisiuni flagrante. Daca revizuirea formularelor depaseste data limita a inscrierii organizatorii pot elimina candidatul respectiv.
Citeşte mai mult...
 
''Zumzetul copilariei'' - un parteneriat intre doua institutii din Sighet din care cei mici vor castiga PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 02 Decembrie 2010 15:59

Mare bucurie a fost azi in sufletele prescolarilor de la Gradinita cu program prelungit nr. 9 din Sighet, grupa mijlocie A, educatoare Ileana Berci si Maria Miculaiciuc .

Copiii au fost invitati de elevii clasei a VI-a B de la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2, diriginte Ioana Rus, pe taram de poveste . Dramatizarea povestii ''Scufita Rosie''a fost pusa in scena de elevii clasei a VI-a B costumati asemenea personajelor din poveste.

Dintre cei mici, unii au privit uimiti si nestingheriti firul povestii iar altii ''s-au speriat de gura si ochii mari ai lupului”.

Actiunea a avut loc in cadrul proiectului de parteneriat ''Zumzetul Copilariei'', proiect ce se va desfasura pe durata anului scolar 2010-2011.

Citeşte mai mult...
 
Reducerea cu 25% a salariilor din invatamant se mentine si in 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 30 Noiembrie 2010 09:46

Prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011 se alocă pentru cheltuielile cu salariile în învăţământul din Maramures 169.963.000 lei, în condiţiile în care anul acesta au fost alocati prin Legea Bugetului, 221.586.000 lei.

Aceasta înseamnă ca bugetul anului 2011 va fi de 76,7% din bugetul anului 2010. În concluzie diminuarea cu aproximativ 25% se menţine şi in anul 2011.

Chiar dacă în proiectul legii se specifică la art. 5 alin. 5 că “Finanţarea cheltuielilor cu salariile, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat,exclusiv învăţământul special şi centrele de resurse şi asistenţă educaţională, se face pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar, aprobate prin hotărâre a Guvernului” adică HG nr. 1618/2009 privind finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar pentru anul 2010 , în fapt sumele sunt mai mici.

Ultima actualizare Marţi, 30 Noiembrie 2010 13:55
Citeşte mai mult...
 
Liceul "Regele Ferdinand" are nevoie de bani pentru reabilitarea exterioară a clădirii PDF Imprimare Email
Luni, 29 Noiembrie 2010 14:52

Aproape 900 de elevi şi preşcolari au ales, anul acesta, formele de învăţămînt oferite de către liceul sighetean "Regele Ferdinand". Cu trei grupe de grădiniţe, clase la ciclul primar şi gimnazial, oferta pentru liceeni este atractivă, oferind specializări, atît pe filiera teoretică şi umană, cît şi pentru cea vocaţională, respectînd tradiţia locală de a forma educatori şi învăţători. Din agenda liceului, proiectele şi iniţiativele nu lipsesc, iar, pe lîngă banii recent primiţi pentru întărirea tîmplăriei, ar mai fi necesară o sumă de bani şi pentru reabilitarea exterioară a clădirii.

Concurenţă pentru filiera vocaţională.
Aşa cum precizam, Liceul "Regele Ferdinand" oferă celor interesaţi toate formele de învăţămînt, de la grădiniţă pînă la ciclurile primar, gimnazial şi cel liceal. La nivel de liceu, este inclusă filiera teoretică cu specializarea matematică-informatică, intensiv informatică, iar la secţiunea de uman regăsim specializarea filologie, intensiv engleză.

Citeşte mai mult...
 
Angajaţii din învăţământ ar putea rămâne fără bani, de sărbători PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 18 Noiembrie 2010 14:22
Guvernul sacrifică şi în acest an sistemul de învăţământ. Potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru anul 2010, fondul de salarii pentru învăţământul preuniversitar a fost redus cu 247.112. 000 lei.  De la începutul anului, bugetul de salarii pentru angajaţii din învăţământ a fost redus cu 1, 3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că plata integrală a salariilor este pusă în pericol pentru luna decembrie 2010.

 Potrivit aceluiaşi proiect de act normativ, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va pierde 40 de milioane de lei.

 Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că diminuarea bugetului, alocat iniţial sistemului de învăţământ, demonstrează un dezinteres total din partea Guvernului faţă de angajaţii din învăţământ, elevi, şcoli.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Un proiect judetean privind importanta miscarii la copii a fost prezentat azi la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Marţi, 16 Noiembrie 2010 19:41

Marti, 16 noiembrie de la orele 16:00, la Gradinita cu program prelungit nr. 13 din Sighetu Marmatiei s-a derulat un proiect judetean numit ''Armonie si miscare'' care a vrut sa arate importanta practicarii exercitiului fizic in vederea prevenirii deficientelor fizice si a mentinerii starii de sanatate la copii-prescolari si scolari. Initiatoarele si coordonatoarele acestui proiect la nivel local au fost doamnele profesoare Groza Mariana (Sc. ''I.M de Apsa) si Rusu Zoe (Gradinita nr. 13).

La aceasta prezentare au fost invitati parinti si educatori de la mai multe gradinite din oras, de la colegiul ''Regele Ferdinand'',de la gradinitele 1, 7, 8, 9, 12, 13, de la ''Madre Colomba'' si din Ocna Sugatag, Calinesti si Sarasau.

Dupa o scurta introducere facuta de catre doamna profesoara Rusu Zoe la Gradinita nr. 13, invitatii au fost poftiti in sala multimedia a scolii ''I.M de Apsa'' unde doamna Groza Mariana a facut o prezentare video a materialului cu tema: ''Importanta practicarii exercitiului fizic in vederea prevenirii deficientelor fizice si mentinerea starii de sanatate”.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Noiembrie 2010 06:17
Mai multe foto&video
 
ORE SPORT - Elevii ar putea fi obligati la mai multa miscare de senatorii care se tem de obezitate PDF Imprimare Email
Luni, 15 Noiembrie 2010 16:37
Ore de sport in plus ar putea fi introduse la anul in programa scoalara, dupa ce Senatul a aprobat tacit o propunere legislativa care ii vor oblige pe elevi sa faca mai multa miscare. Prevederea ar putea fi inclusa in noua lege a educatiei nationale. Potrivit acesteia, in orarul elevilor, indiferent de ciclul scolar in care se afla, vor fi trei ore de eduatie fizica pe saptamana, nu una-doua, cum este in prezent.
 
Initiativa legiuitorilor survine la numai un an dupa ce s-a redus numarul orelor de sport, considerandu-se ca elevii au o programa prea incarcata. Initiatorii proiectului legislativ si-au motivat solicitarea prin gradul ridicat de obezitate in randul tinerilor, dar si performantele sportive slabe ale Romaniei in competitiile scolare sau in concursurile nationale si internationale. Propunerea senatorilor a fost apreciata de profesorii de sport din Maramures, care au precizat ca lipsa de miscare ii afecteaza pe tineri.
Citeşte mai mult...
 
Investitii cu dedicatie la scolile din Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Noiembrie 2010 14:20

Sindicalistii din invatamantul maramuresean trag un semnal de alarma vizavi de impartirea fondurilor alocate de la Ministerul Educatiei pentru investitii si spun ca distribuirea banilor s-a facut cu “dedicatie”, singura prioritate consituind-o culoarea politica a primarilor sau a patronilor de la firmele de constructii.

“Nu exista o ierarhie in acordarea acestor fonduri, criteriile fiind doar de ordin politic. Daca inspectorul scolar general ar avea curajul sa arate lista de investitii pe care a trimis-o la Bucuresti s-ar vedea clar ca banii nu se dau la cererea sa sau a directorilor de scoli, ci se aloca dintr-un birou de la minister. Sunt niste aberatii in aceasta lista, printre care simplul fapt ca daca aduni banii dati fiecarei scoli in parte, totalul nu este egal cu suma alocata Maramuresului”, a precizat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 50 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact