logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Concurs: Mărţişorul, provocare pentru elevi PDF Imprimare Email
Luni, 17 Ianuarie 2011 07:01
Cei care vor să se înscrie în concurs trebuie să realizeze mărţişoare din materiale tradiţionale specifice tehnicilor artelor vizual-plastice: in, bumbac, materiale ceramice, sticlă, piatră, lemn şi mărgele. Condiţia esenţială este ca mărţişoarele să poată fi purtate în piept. Ele pot fi gravate, pictate, sculptate, modelate în lut şi trebuie să fie inspirate din motive tradiţionale româneşti.
 
„Fiecare elev se poate înscrie în concurs cu un singur mărţişor. Pentru profesorii coordonatori care doresc să participe limita minimă este de 10 mărţişoare iar maxima de 20 de mărţişoare care pot fi aşezate pe o placa din polistiren de 40/40 centimetri învelită în catifea neagră. Este un mod de prezentare mai frumos, mai ales că mărţişoarele selectate vor fi expuse în cadrul Târgului de Mărţişor“, a precizat artistul plastic Ileana Horoba-Danci.
 
Cei care doresc să participe în cadrul concursului naţional trebuie să trimită un mărţişor până pe data de 20 februarie, prin poştă, pe adresa: strada Oituz, nr.4, ap.16, et.3, Baia Mare, Maramures, cod postal: 430202, destinatar- Ileana Horoba-Danci.
Ultima actualizare Luni, 17 Ianuarie 2011 00:09
Citeşte mai mult...
 
Cezar Preda vrea uniforme şcolare obligatorii pentru clasele I-VIII PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 14 Ianuarie 2011 19:04
El a precizat că nu intenţionează să propună un costum identic în toate unităţile de învăţământ, ci fiecare şcoală în parte îşi va stabili tipul de uniformă.
 
"Sper să definitivez acest proiect până săptămâna viitoare. Caut soluţiile că în situaţia în care familia nu are veniturile necesare să reuşim prin Ministerul Educaţiei sau prin autoritatea locală să ajutăm ca şi acele familii să respecte conţinutul acestei legi.
 
Eu cred că e un lucru deosebit de important pentru ce înseamnă rigurozitatea actului didactic", a declarat Cezar Preda. El şi-a exprimat speranţa că va putea supune astfel dezbaterii publice atât proiectul privind uniformele şcolare, cât şi pe cel care se referă la interzicerea accesului minorilor în spaţiile publice.
Citeşte mai mult...
 
Fiscul verifica profesorii. Inspectoratele scolare primesc formulare prin care cadrele didactice trebuie sa declare daca fac meditatii PDF Imprimare Email
Vineri, 14 Ianuarie 2011 10:16

Mai multi profesori din Arad au primit in scoli formulare prin care trebuie sa declare daca dau sau nu meditatii dupa programul de lucru sau daca au alte activitati din care castiga bani.

In scolile din Arad, directiunile au distribuit formulare pe care scrie "Declaratie", in care dascalii trebuie sa mentioneze daca obtin alte surse de venit in afara programului scolar. Profesorii trebuie sa isi mentioneze numele si functia si sa declare daca obtin venituri din meditatii, activitati culturale, sportive sau din alte activitati, dupa incheierea programului scolar, scrie Ziarul de Iasi.

Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2011 10:21
Citeşte mai mult...
 
În ţara fetiţelor-mame, educaţia sexuală e un tabu PDF Imprimare Email
Vineri, 14 Ianuarie 2011 09:40
Opţionalul "Educaţie pentru sănătate", care se predă de la clasa I până la a VIII-a, conţine capitole despre "Sănătatea reproducerii şi a familiei", dar a fost adoptat de prea puţine şcoli.
 
Aşa că discuţia despre sex cade de multe ori în sarcina diriginţilor, aceeaşi profesori de motivaţi, cu salarii mici şi multe îndatoriri. Şi, la rândul lor, părinţii amână cât pot discuţia, speriaţi probabil de faptul că a tunci când îşi vor aborda copiii li se va răspunde la fel ca în celebrul banc: "Da, ce vrei să ştii despre sex?".
 
În timp ce în alte ţări cunoaşterea corpului uman începe la grădiniţă, discuţiile despre sex rămân în şcoala românească la coada programei sau la nivel de şu şoteli între colegi. Astfel că veştile despre fete rămase însărcinate şi la 11 ani rămân o normalitate a ştirilor de la ora 17.00. "Să se introducă în toate şcolile secundare, pentru elevii ajunşi la pubertate, educaţia sexuală, care trebuie considerată solidară cu educaţia morală şi religioasă. (...)
Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2011 09:45
Citeşte mai mult...
 
Este mai mult decat un joc, este viata ta! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 13 Ianuarie 2011 09:33
Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet 2011 (8 februarie) la nivel national, consortiul Sigur.info lanseaza concursul Este mai mult decat un joc, este viata ta. Competitia se adreseaza copiilor si adolescentilor cu varste intre 6 si 19 ani incadrati in urmatoarele grupe educative: clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII, fiind deschisa scolilor, cluburilor de tineret, cluburilor de instruire-training.
 
Sub coordonarea unui adult, acestia pot inscrie in concurs proiecte multimedia in care vor ilustra legaturile dintre viata reala si cea virtuala precum si implicatiile pe care experientele online o pot avea asupra activitatii de dincolo de monitor. Competitia este deschisa atat scolilor, cluburilor de tineret, cat si copiilor in mod individual, data limita de transmitere a proiectelor fiind 26 Ianuarie 2011. Echipele castigatoare ale concursului vor fi premiate in cadrul unei festivitati organizate pe data de 8 februarie 2011 in Bucuresti.
 
Proiectele vor putea fi trimise în unul din următoarele formate, astfel:
* Copiii cu varsta între 6 si 9 ani vor trimite proiecte în format scanat ce va putea fi printat, precum şi prezentări Power Point;
Citeşte mai mult...
 
Revista despre diabetul zaharat, realizata de elevi sigheteni PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 Ianuarie 2011 17:14

Este oarecum ciudat ca, avand in vedere varsta lor, elevii Scolii cu clasele I-VIII “Geroge Cosbuc” din Sighetu-Marmatiei sunt interesati de diabetul zaharat, ba mai mult, sa gaseasca de cuviinta sa publice o brosura privind factorii de risc si metodele de preventie.

“Copiii au auzit vorbindu-se la televizor si in familie de diabetul zaharat si au venit la mine cu intrebari. Dupa ce le-am oferit informatii, elevii s-au aratat interesati sa le adune intr-o brosura, care sa ajunga la colegii lor, la parinti si bunici. Asa s-a nascut ideea brosurii <Vreau sa stiu. Diabetul zaharat< elevii intreaba, medicii raspund>”, povesteste profesorul Antoniu Krammer. Si cum orice publicatie are si redactori, doua eleve din clasa a VII-a – Andreea Bosca si Carina Oprisan – si-au asumat acest rol< au sortat materialele primite de la colegi, au aflat ce inseamna glicemie, insulina, care sunt riscurile si ce se poate face in caz de “Doamne, fereste!” si au redactat brosura cu pricina. Si, ca sa nu fie plictisitoare, i-au adaugat o serie de ilustratii si o mica culegere de mituri despre diabet. Brosura urmeaza sa ajunga si la colegii de la celelalte scoli din municipiu si la parinti, cei care, prin moduls lor de viata, sunt cei mai expusi.

Citeşte mai mult...
 
Alocaţia pentru susţinerea familiei poate fi suspendată din cauza absenţelor şcolare ale copiilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 10 Ianuarie 2011 16:01
Familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară şi care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei pot pierde acest drept din cauza absenţelor şcolare nemotivate ale copiilor, măsura fiind prevăzută în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 277/2010, potrivit Mediafax.
 
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, puse vineri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prevăd că familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, beneficiază de alocaţie în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ şi nu înregistrează absenţe nejustificate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare la 8.
Citeşte mai mult...
 
DISCRIMINARE IN SCOLI – Tatii reclama ca nu au loc de mame in abecedare PDF Imprimare Email
Luni, 10 Ianuarie 2011 15:42
Alianta Antidiscriminare a Tuturor Tatilor (T.A.T.A.) acuza autorii de manuale ca ii prezinta pe tatici, in abecedare, drept parinti de grad inferior. Ei cer ministrului educatiei sa modifice de urgenta cartile cu probleme si sa ii puna pe picior de egalitate cu mamicile, care sunt mult mai des prezente in lectiile cu ajutorul carora copiii deprind buchisitul la scoala.
 
Tatii din alianta spun ca elevilor li se imprima aceasta idee discriminatorie prin prezenta constanta a cuvantului “mama” in abecedare, respectiv prin absenta referirilor la “tata”. Organizatia a pus pe lista neagra trei abecedare. Dupa ce le-a analizat din scoarta in scoarta, reprezentantii T.A.T.A. au ajuns la concluzia ca, in lectii, “mama” apare de 45 de ori, iar “tatal” doar de 13 ori, incalcandu-se astfel “principiul complementaritatii educatiei primite de la ambii parinti”.
Ultima actualizare Luni, 10 Ianuarie 2011 15:57
Citeşte mai mult...
 
Seful ISJ Maramures, indemnat sa fie solidar cu dascalii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 08 Ianuarie 2011 07:43
Sindicalistii din invatamantul maramuresean o indeamna pe sefa Inspectoratului Scolar Judetean sa fie solidara cu profesorii si sa nu puna in aplicare noua Lege a Educatiei, considerata drept una care va duce la moartea reformei in sistem. Pentru a-si face cunoscute nemultumirile, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, i-a adresat inspectorului general Mariana Pop, o scrisoare deschisa.

"Stimata doamna profesor si inspector general Mariana Pop,

Ma adresez dumneavoastra in calitatea pe care o aveti ca profesor si om al invatmantului, nu ca om politic.

Luand act de Legea Educatiei Nationale angajata prin raspundere de catre Guvernul Romaniei si constatand impactul acesteia asupra sistemului de invatmant ma simt obigat de a face un apel la demnitatea dumneavoastra si la buna credinta fata de sistemul de invatamant.

Citeşte mai mult...
 
Vacanţă prelungită pentru elevii de etnie ucraineană PDF Imprimare Email
Joi, 06 Ianuarie 2011 20:53

Pentru ca şi elevii de etnie ucraineană să poată sărbători Crăciunul (pe stil vechi), Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş a luat decizia de a prelungi vacanţa de iarnă pentru această categorie de elevi. Măsura prelungirii vacanţei de iarnă este salutată de reprezentanţii administraţiilor locale din comunităţile cu populaţie majoritar ucraineană, cadre didactice şi părinţi.

"Este o măsură firească, pe care o apreciem. La noi există cadre didactice atât de etnie ucraineană, cât şi de etnie română şi ne era tare greu să putem găsi soluţii satisfăcătoare. Cred că aceste zile de vacanţă în plus vor fi recuperate şi programa nu va avea de suferit", a afirmat Ştefan Oncea, primarul din Poienile de sub Munte.
"Vacanţa de iarnă a elevilor ar putea fi modificată. Ar fi tare bine dacă vacanţa de o săptămână, de la sfârşitul lunii ianuarie, nu s-ar mai acorda şi în locul acesteia să fie prelungită cea din perioada sărbătorilor de iarnă", este de părere şi Ilie Copoşciuc, viceprimarul din Rona de Sus.
"Am început şcoala mai repede, pentru a putea recupera zilele în care elevii nu vor veni la cursuri. Ar fi indicat ca vacanţa de iarnă a elevilor să se prelungească până pe data de 10 ianuarie, aşa cum era altădată. Astfel, în această perioadă ar fi cuprinse şi sărbătorile de Crăciun pe stil vechi şi nu ar mai exista dificultăţi", a spus prof. Loredana Luşcan, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din Rona de Sus.

Citeşte mai mult...
 
Desfasurarea examenelor in 2011 PDF Imprimare Email
Miercuri, 05 Ianuarie 2011 16:58

Ministrul Educatiei a declarat astazi ca in 2011 examenele se vor desfasura exact ca in anul trecut, iar primii elevi care vor beneficia de prevederile noii legi in ce priveste ciclurile scolare vor fi cei care incep clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013. noua lege a educatiei va introduce obligativitatea invatamantului de 10 ani, care se va finaliza la implinirea varstei de 16 ani a copilului, aceasta fiind si varsta legala la care cetatenii pot intra in campul muncii.

Totodata, fiecare copil roman va incepe scoala la sase ani printr-un an pregatitor, iar clasa a IX-a va intra in ciclul gimnazial pentru elevii care incep clasa a cincea in 2011-2012.

"Pentru cei care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, admiterile la liceu si bacalaureatul vor fi modificate. Bacalaureatul se va da din probe transdisciplinare, ceea ce inseamna cu nu vom mai avea separarea intre materii, ci o proba de stiinte cu aspecte legate, spre exemplu, de biologie, fizica, chimie.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 49 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact