logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Uniformele scolare- parerea unei invatatoare PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 24 Februarie 2011 13:56
”Nu sunt nostalgica dupa trecut, decat in ceea ce priveste lucrurile pe care le consider ca nu au avut nimic nociv pentru formarea noastra, sau pentru existenta noastra de acum. Unul dintre lucrurile de acest fel a fost uniforma scolara.Sunt mama unui copil de clasa a 3-a din Campina. Absolut toate scolile din oras au adoptat fiecare o uniforma proprie pentru elevii lor si asta de mai multi ani! S-a ales dintr-o gama extrem de variata de modele si combinatii de culori si ce e mai important, copiii au fost decidentii principali!
 
La elevii mari de gimnaziu si la liceeni nu e nici o problema in a-si arata fiecare personalitatea si stilul, chiar daca sunt toti imbracati la fel. Pornind de la atitudine, un mic accesoriu personal, felul in care isi innoada cravata , sunt atat de frumosi si de speciali! Deci, lasand la o parte aspectul placut al unei sali de clasa in care toti copiii au uniforma, faptul ca ii invata sa aiba o disciplina si un respect fata de sine si fata de o institutie pe care o reprezinta, faptul ca se evita dramele copiilor fara prea multe posibilitati de a fi "in pas cu moda",etc., sunt de acord si elevii ar trebui sa inteleaga daca pot, ca ar fi mult mai "interesanti" daca ar adopta o uniforma scolara.”
Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 14:39
Citeşte mai mult...
 
15 scoli din Maramures vor fi comasate, iar 6 isi vor pierde personalitatea juridica PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Februarie 2011 17:17
In urma analizelor efectuate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures, au fost identificate 15 scoli din judet care urmeaza sa fie comasate incepand cu anul scolar 2011/2012. Tot din toamna, alte sase unitati de invatamant din Maramures isi vor pierde personalitatea juridica, urmand sa devina structuri ale altor unitati de invatamant din judet. 

Reprezentantii ISJ Maramures au intocmit o noua lista de scoli care urmeaza sa fie inchise ori comasate din toamna. Din 188 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, din septembrie vor ramane doar 182. 
Citeşte mai mult...
 
FSLI începe acţiunile de protest PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 23 Februarie 2011 16:22

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în zilele de 2, 3, şi 4 martie 2011 actiuni de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Acţiunile de pichetare vor avea loc  în intervalul orar 1230 – 1430.

Motivele protestului nostru sunt următoarele:

1. Refuzul MECTS de a recunoaşte încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90% din membrii noştri de sindicat au obţinut în instanţă aceast drept;

2. Încălcarea prevederilor Legii 118/2010, potrivit cărora, începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010;

3. Diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22% faţă de anul 2010, măsură care va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an;

Citeşte mai mult...
 
Despre invatamant si uniforme scolare in Finlanda PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 22 Februarie 2011 20:25
Finlanda este o tara despre care unii dintre noi cunoastem mult prea putine lucruri. E o tara nordica si cu un sistem de invatamnat foarte bun, cu un trai costisitor, insa e una din tarile in care majoritatea am dori sa traim avand in vedere politicile de sanatate publica si reformele din toate domeniile.
 
Victor Solea studiaza de doi ani in Finlanda si este implicat in cercetare in domeniul astronomiei. Iata modul in care este ”tratat invatamantul” intr-o tara nordica:
Diana Apopi: Este uniforma scolara obligatorie?
Victor Solea: Nu este obligatorie unifroma scolara in Finlanda.
 
Diana Apopi: Cum se imbraca elevii la scoala?Exista vreo eticheta?
Victor Solea: Nu exista nici un fel de eticheta. Singura chestie, si pe care eu o gasesc foarte frumoasa, este ca in scoala se merge in papuci de casa. La intrare in cladirea scolii exista un dulap unde elevii si cadrele didactice isi lasa incaltamintea. Nici pentru cadrele didactice nu exista cod vestimentar. Elevii se imbraca in absolut toate felurile, in societatea finlandeza libertatea individuala este extrem de importanta. Nu exista nici un fel de restrictii, este ceva obisnuit ca elevii sa apara la scoala cu piercinguri, tatuaje in locuri vizibile, parul vopsit in culori stridente, frizuri neconventionale, etc. si nici profesorii (in special cei tineri) nu sunt adeptii unor tinute conservatoare.
Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 14:40
Citeşte mai mult...
 
Naveta personalului didactic va fi decontata PDF Imprimare Email
Marţi, 22 Februarie 2011 11:07

Vesti bune pentru profesori. In urma demersurilor facute de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a emis instructiuni privind decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.

Sindicalistii au trimis mai multe adrese prin care a atras atentia MECTS ca o data cu intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale cheltuielile de transport nu mai sunt decontate de catre autoritatile locale, intrucat a fost abrogata Legea 108/2007, care facea referire la acest drept. Ei au atras atentia asupra faptului ca 75.000 de angajati din sistem ar fi pierdut, in aceste conditii, intre 20 si 60% din veniturile lunare, iar tolerarea acestei situatii ar fi dus la scaderea calitatii invatamantului din mediul rural, intrucat exista riscul major ca multe dintre cadrele didactice sa renunte la posturile ocupate si sa creasca astfel numarul necalificatilor.

Citeşte mai mult...
 
Uniformele scolare intre Romania si Irlanda PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 21 Februarie 2011 11:54
Deputatul PDL Cezar Preda a depus la inceputul lunii februarie, un proiect de lege pentru introducerea uniformelor scolare in unitatile din invatamantul primar si gimnazial, sustinand ca astfel copiii vor fi scutiti de stresul de a decide zilnic cu ce sa se imbrace sau de tentatia de a avea o vestimentatie excentrica.
 
Tinuta vestimentara obligatorie se va compune, potrivit proiectului de lege, din sacou/vesta, camasa cu maneca lunga/camasa cu maneca scurta, pantalon/fusta, cravata/esarfa, ecuson cu numele si sigla unitatii de invatamant, urmand ca legea sa intre in vigoare, daca va fi aprobata de Parlament, la data inceperii anului scolar 2011-2012.
 
"O tinuta vestimentara unica pentru unitatea de invatamant din care face parte un tanar reprezinta statutul de elev al acestuia si respectul fata de el insusi. Existenta uniformei scolare elimina orice forma de discriminare intre elevi, determina un comportament civilizat si rezida din respectarea principiului echitatii", a adaugat Preda.
 
Marius Morosan care a mai scris pentru site-ul nostru, ne-a trimis un alt articol  de aceasta data, pe tema uniformelor scolare. ”Pe vremea cand eram presedinte de comitet la liceu si faceam parte din consiliul de administratie al liceului la care invatam, am luptat impotriva obligativitatii uniformelor la acel liceu, insa aveam o motivatie extrem de puternica: la un alt liceu din Sighet se introduse uniforma, insa doar ca o afacere pentru o anumita familie, fapt care se intrevedea si la liceul nostru.
Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 14:40
Citeşte mai mult...
 
Excesul de zel a I.S.J. Maramureş continuă PDF Imprimare Email
Scris de Liviu Marian pop   
Vineri, 18 Februarie 2011 12:12
Deşi  în toate procesele privind aplicarea Legii nr. 221/2008, Inspectoratul Şcolar Maramureş a fost scos din rândul pârâţilor, la solicitarea lor (atât pe fondul cauzei, cât şi prin cererile de recurs), rămânând obligată doar unitatea de învăţământ să calculeze şi să plătească aceste drepturi, totuşi acesta încearcă prin orice mijloace să încurce desfăşurarea corectă a proceselor.

      Fără  nici o bază legală I.S.J. MM solicită acum unităţilor de învăţământ să formuleze cereri de amânare în procesele privind aplicarea Legii nr. 221/2008, nefiind nici angajator, nici ordonator de credite, nici instituţie superioară unităţilor de învăţământ decât în ce priveşte actul educaţional.

        Întrucât I.S.J. MM s-a dezis de obligaţiile ce revin angajatorului sau ordonatorului de credite şi nemaifiind parte în procesele intentate de Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş (la iniţiativa lor, S.L.I. MM chemându-i în judecată împreună cu unitatea de învăţământ, considerând că nu este normal să fie obligată doar unitatea de învăţământ la calculul şi plata sumelor rezultate din  neaplicarea Legii nr. 221/2008) nu mai poate formula nici un fel de cereri şi solicită unităţilor de învăţământ să depune cerere de amânare, care, din punctul nostru de vedere nu este justificată.
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Prof. Michael Shafir: ”As mai introduce in Legea Educatiei Nationale un articol. Articolul 366: Aceasta lege se abroga” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 17 Februarie 2011 11:38
I: Credeti ca mediul universitar avea nevoie de o noua lege a educatiei?
R: Desigur, deoarece nici cea in vigoare pana la promulgarea actualei legi de catre Traian Basescu la 4 ianuarie nu era o lege prea buna. Dar cea intrata acum in vigoare este un remarcabil regres fata de prevederile fostei legi.
 
I: Sunt justificabile masurile ce vizeaza depolitizarea? Ma refer in principal la incompatibilitatea dintre functia de rector si pozitia de conducere intr-un partid politic.
R: Nu numai ca nu sunt justificabile, dar se introduce implicit un amestec al statului in treburile interne ale partidelor politice. Nu este treaba statului sa stabileasca cine poate face parte din conducerea unui partid politic, si cine nu. Cum va inchipuiti istoria politica si parlamentara a Romaniei fara un Titu Maiorescu sau un Nicolae Iorga acolo, mai interesanta sau mai putin interesanta? Si am pomenit doar doua din zeci, poate sute de nume. Nu vreau sa spun cu asta ca toti universitarii, chiar daca reducem numarul acestora la rectori, au fost politicieni reusiti. E indeajuns sa ne gandim la un A. C. Cuza. Dar nu este treaba statului, ci a alegatorului, sa decida acest lucru, si treaba istoricului s-o analizeze post factum.
Citeşte mai mult...
 
“NU” abandonului şcolar PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 17 Februarie 2011 11:05
Potrivit statisticilor, şase milioane de tineri renunţă, anual, la studii (aproximativ 14% din numărul total de elevi). Pentru aceştia, viitorul înseamnă, cel mai probabil, şomaj, sărăcie sau marginalizare.
 
Obiectivul UE:
o rată de abandon şcolar la nivelul UE sub 10% până în 2020. Tinerii care renunţă prematur la studii sunt consideraţi ai fi cei care deşi au vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani, au terminat cel mult învăţământul gimnazial la data la care abandonează şcoala. Pe lângă dezavantajele la nivel de individ, abandonul şcolar prematur limitează creşterea economică şi competitivitatea: economiile moderne bazate pe înalte tehnologii au nevoie de personal calificat, iar cei care abandonează vor fi, cel mai probabil, în situaţia de a fi asistaţi social, suprasolicitând resursele statului.
Citeşte mai mult...
 
CONCURS: Cea mai ”cool” oră de mate gata de final PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 15 Februarie 2011 16:37
Pe locuri, fiţi gata…
Până pe 18 februarie, grăbeşte-te să prinzi startul celei mai creative competiţii dedicată orelor de matematică: Cea mai ”cool” oră de mate! Dacă atunci când predai, elevii nu se plictisesc şi se întrec în întrebări, dacă în pauza de după ora de matematică, încă discută între ei despre ce-aţi dezbătut, atunci e sigur: cea mai ”cool” oră de mate tocmai s-a încheiat. Dintr-o dată, am devenit cu toţii curioşi şi insistăm să aflăm de ce este ”cool” ora ta pentru elevi. Trimite-ne repede portofoliul! Timpul trece la fel de iute ca la ora ta de mate, iar ”lupta” matematicienilor e strânsă.
Start!
 
Concursul se adresează oricărui nivel de studiu preuniversitar şi implică un cadru didactic de matematică şi un colectiv de elevi. Concursul constă în susţinerea de către cadrul didactic a unei lecţii, prin care să ne arate cum reuşeşte să motiveze şi să atragă elevii către matematică. Lecţia trebuie să abordeze conţinuturi din curriculă, să realizeze competenţele propuse, şi în acelaşi timp să şi atingă obiectivele didactice propuse în planul lecţiei. Pentru jurizare se vor trimite în variantă electronică formularele anexate, precum şi fotografii sugestive sau filmuleţe relevante, realizate în timpul lecţiei respective. În cazul în care chestionarele şi formularele se completează de mână de către elevi şi cadrul didactic, se va trimite pentru jurizare varianta electronică (scanată sau transcrisă).
Citeşte mai mult...
 
Învăţământ obligatoriu de la 6 ani şi bacalaureat cu mai multe probe din 2016. PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Februarie 2011 09:38
În ce priveşte ciclurile de învăţământ, introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013, iar a clasei a IX-a în gimnazial, de la generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012.
 
Noua lege a educaţiei introduce obligativitatea învăţământului de 10 ani, care se va finaliza la împlinirea vârstei de 16 ani a copilului. Prin introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar se instituie învăţământul obligatoriu de la vârsta de şase ani.
 
Admiterea la liceu şi examenul de bacalaureat vor avea loc în 2011 la fel ca în anul şcolar precedent. Examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile noii legi a educaţiei de la generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012 -2013, respectiv din 2016, iar admiterea la liceu - de la generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 47 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact