logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Şcoala începe pe 12 septembrie. Ce spune ISJ Maramureş despre structura noului an educaţional PDF Imprimare Email
Luni, 22 August 2016 07:18

Structura noului an şcolar este tot de două semestre. Cel dintâi are 19 săptămâni şi se desfăşoară între 12 sepembrie 2016 şi 3 februarie 2017. În perioada 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, copiii din învăţământul primar şi preşcolar vor fi în vacanţă, iar vacanţa de iarnă începe de 24 decembrie 2016 şi se încheie pe 8 ianuarie 2017. Cursurile se reiau luni, 9 ianuarie, pentru a se încheia pe 3 februarie, când începe vacanţa intersemetrială. Aceasta durează până pe 12 februarie.

Semestrul al doilea este puţin mai scurt, având 16 săptămâni şi începe după vacanţa intersemestrială, pe 13 februarie. El se încheie pe 16 iunie 2017. Pentru şcolari, vacanţa de primăvară este în perioada 19-30 aprilie 2017, iar cea de vară începe pe 17 iunie şi se încheie pe 10 septembrie 2017.

Clasa a XII-a încheie anul pe 26 mai 2017

Pentru elevii claselor terminale de liceu, anul şcolar are doar 32 de săptămâni, el încheindu-se pe 26 mai 2017. Cei care finalizează clasa a VIII-a vor încheia cu două săptămâni mai târziu, pe 9 iunie 2017.

Totodată, unităţile de învăţământ din judeţ, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, vor trebui să marcheze prin activităţi şi manifestări specifice ziua de 5 octombrie (Ziua internaţională a educaţiei), cea de 1 iunie (Ziua copilului) şi ziua de 5 iunie (Ziua învăţătorului).

Citeşte mai mult...
 
Elevii de la clasele XI şi XII vor primi manuale gratuite, pentru prima dată în 26 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 03 August 2016 13:05

Elevii de la clasele XI şi XII vor primi manuale gratuite pentru prima dată în ultimii 26 de ani, reprezentanţii editurilor având negocieri, săptămâna aceasta, cu Ministerul Educaţiei, urmând ca luni să înceapă contractarea editurilor care vor asigura manualele.
 
Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a vor avea manuale şcolare gratuite distribuite de Ministerul Educaţiei, pentru prima dată în 26 de ani. Săptămâna aceasta, reprezentanţii editurilor negociază cu Ministerul Educaţiei în această privinţă, urmând ca luni să înceapă contractarea, au explicat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Educaţiei.
Citeşte mai mult...
 
Scolile si universitatile nu vor mai solicita copii legalizate. Va fi suficient un document conform cu originalul PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 August 2016 12:58

Elevii si studentii nu vor mai fi obligati sa prezinte la inscriere copii legalizate dupa documente oficiale, potrivit unui ordin de ministru semnat marti de ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, anunta Mediafax.
 
Elevii si studentii nu mai sunt obligati sa prezinte documente legalizate dupa documente oficiale la inscriere, potrivit unui nou ordin de ministru care pune in aplicare Ordonanta de urgenta nr. 41/2016, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.
 
Guvernul Romaniei a adoptat, prin OUG 41/2016, mai multe masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale, obligand fiecare institutie publica si organ de specialitate al administratiei publice centrale sa elimine cerinta de depunere a copiilor legalizate dupa documente la furnizarea serviciilor publice, inlocuindu-le cu certificarea conformitatii cu originalul de catre functionarul competent.
Citeşte mai mult...
 
Legea prin care copiii cadrelor didactice sunt scutiți de taxa de înscriere la facultate, promulgată PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Iulie 2016 14:21

Legea prin care copiii personalului didactic și didactic auxiliar aflat în activitate sunt scutiți de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și beneficiază de gratuitate la cazare în cămine și internate a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.
 
Legea pentru modificarea articolului 63 din Legea educației naționale 1/2011 mai prevede că de aceste măsuri vor beneficia și copiii personalului didactic și didactic auxiliar pensionat din sistemul de învățământ, precum și copiii orfani de unul sau ambii părinți care au activat în acest domeniu.
Citeşte mai mult...
 
BAC 2016 - 67%, promovabilitatea în Maramureş. Cinci medii de 10 în judeţ PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Iulie 2016 11:30

În urmă cu puţin timp au fost afişate rezultatele examenului de bacalaureat, sesiunea de vară 2016.
 
ACTUALIZARE - La puţin timp după ora 12:00, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) a publicat rezultatele iniţiale la Examenul Naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016. În judeţul nostru s-au înregistrat doar cinci medii finale de zece, toate ale elevilor ce au absolvit ciclul superior de liceu în cadru Colegiilor Naţionale maramureşene.
 
În urma datelor publicate de MENCS reiese că în Maramureş, din totalul de 3.545 de candidaţi, şase au fost eliminaţi, în timp ce aproape 230 de elevi au absentat la una dintre probe. Astfel, doar 3.310 tineri maramureşeni, din promoţia curentă sau promoţiile anterioare au susţinut toate probele de examinare aferente ediţiei de vară a bacalaureatului. Dintre aceştia, mai bine de 1.000 nu au reuşit să obţină media minimă necesară promovării. Procentual vorbind, 32,90% dintre absolvenţii înscrişi au fost declaraţi respinşi.
Citeşte mai mult...
 
Informatii utile - Admitere UBB 2016 Extensia Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   

Universitatea Babes-Bolyai, Extensia Sighetu Marmatiei

Admiterea iulie 2016

Pentru sesiunea iulie 2016 Universitatea Babes-Bolyai, scoate la concurs în Extensia Universitară Sighetu Marmaţiei 320 locuri, din care 74 locuri gratuite, în cadrul a 4 programe de studii nivel licenţă şi nivel master.

Specializări şi locuri disponibile:

*    Facultatea de Geografie

·         Geografia Turismului, 3 ani, zi, nivel licenţă

 Înscrieri: 18-23 iulie 2016

24  locuri gratuite; 76 locuri cu taxă

·         Turism şi Amenajarea teritoriului, 2 ani, zi, nivel master

Înscrieri: 13-20 iulie 2016

25 locuri gratuite; 25 locuri cu taxă

Citeşte mai mult...
 
Alti doi candidaţi eliminaţi în Sighet si Borsa la ultima probă a BAC-ului PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Vineri, 08 Iulie 2016 19:47

Peste 3.000 de absolvenţi de liceu maramureşeni au intrat de vineri într-o semivacanţă, odată cu susţinerea ultimei probe din cadrul Examenului de Bacalaureat 2016, cea la alegere din cadrul profilului şi specializării.
 
În judeţul nostru s-au înscris în total 3.282 de candidaţi, atât din promoţia curentă, cât şi din cele anterioare. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, doar 3.101 dintre aceştia au participat la ultima probă, 180 absentând, iar un singur elev a fost evaluat în altă parte.
Citeşte mai mult...
 
BACALAUREAT 2016 - Doi elevi sigheteni, eliminaţi din examen. Subiecte accesibile la Mate şi Istorie, pentru elevii pregătiţi PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Joi, 07 Iulie 2016 07:48

Ziua de miercuri a reprezentat pentru cei peste 3.000 de candidaţi maramureşeni, încă un hop spre finalizarea sesiunii iunie-iulie a ediţiei din acest an a Examenului Naţional de Bacalaureat. La cea de-a doua probă scrisă, proba obligatorie a profilului, s-au înscris în total 3.267 de candidaţi însă, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, aproximativ 185 au absentat.
 
Penultima probă a examenului a constat în probe scrise la disciplinele matematică şi istorie. Absolvenţii de la profilul real, filiera tehnologică, cei de la profilul militar şi pedagogic au avut de susţinut o verificare la Matematică, unde subiectele au fost diferite ca dificultate, în funcţie de profilul finalizat. În schimb, cei care au terminat la profilul uman şi vocaţional s-au confruntat cu un examen la Istorie.
Citeşte mai mult...
 
REZULTATE EVALUAREA NAŢIONALĂ 2016: La nivel naţional, peste 37.000 de elevi au luat note sub 5 la examen PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 02 Iulie 2016 09:27

Peste 37.000 de candidaţi, care au susţinut Evaluarea Naţională anul acesta, au luat note mai mici de 5 la examen, cele mai slabe rezultate fiind în judeţele Giurgiu, Teleorman, Mehedinţi şi Călăraşi, informează, vineri, Ministerul Educaţiei.

„Situaţia statistică generală relevă că 111.510 candidaţi (75%) au obţinut medii peste 5, în vreme ce 37.137 (25%) de candidaţi au obţinut medii sub 5. Un număr de 241 de candidaţi au obţinut media generală 10 (cei mai mulţi, în judeţul Iaşi - 23). Pe tranşe de medii, cele mai multe - 13.533 - sunt cuprinse în intervalul 8 şi 8,49”, potrivit unui comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

În total, 16 elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

”Distribuţia pe judeţe a mediilor peste 5 în partea sa superioară arată astfel: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), Municipiul Bucureşti (87,2%), Prahova (85,9%) şi Galaţi (81,9%). Rate scăzute de medii peste 5 se înregistrează în judeţele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60%), Mehedinţi şi Călăraşi, ambele cu 64,9%!, se mai arată în sursa citată.

Citeşte mai mult...
 
Fără telefoane mobile în şcoli. Interdicţia apare în proiectul noului statut al elevului PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Iunie 2016 10:04

Maximum şapte ore pe zi la şcoală şi fără telefoane mobile. Sunt doar două dintre noutăţile din Statutul elevului, proiect pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei. Oficialii vor ca elevii care jignesc, intimidează sau discriminează colegii să fie aspru sancţionaţi. Însă învăţătorii şi profesorii nu au voie să-i mustre în faţa clasei sau a şcolii. La cursuri, telefoanele mobile pot fi folosite ca material didiactic sau dacă este o urgenţă. Însă doar profesorii pot decide acest lucru.

Elevii au acces în şcoală, în timpul programului, fără limitări din partea conducerii, precum conditia  a avea uniformă.

Scăderea notei la purtare şi exmatricularea se validează în consiliul profesoral. Directorul comunică în scris sancţiunea atât părintelui, cât şi elevului. Acesta mai primeşte o şansă şi dacă are un comportament fără abateri, după opt săptămâni sau la încheierea semestrului, sancţiunea se poate anula.

La fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru, elevul poate pierde un punct din nota la purtare.

Citeşte mai mult...
 
45 de sindicalisti din invatamantul maramuresean vor participa la un mars de protest in Bucuresti PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Mai 2016 08:27

Federatia Sindicatelor Libere din Invamant, alaturi de celelalte Federatii sindicale din educatie, organizeaza in Bucuresti, pe data de 1 iunie, un mars de protest (pe traseul Piata Victoriei Palatul Cotroceni), ca forma de exprimare a nemultumirii fata de atitudinea actualului Guvern in ceea ce priveste sistemul de invatamant.

“Lista de revendicari cuprinde: respectarea Legii Educatiei Nationale, in sensul alocarii anuale a minimum 6% din PIB pentru educatie; aplicarea prevederilor Ordonantei de urgent a Guvernului nr 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, de la aceeasi data pentru toate categoriile de bugetari si elaborarea, pana la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabila, pornind de la principia corecte, astfel incat fiecare categorie socio-profesionala sa fie pozitionata in grila de salarizare in functie de rolul pe care il are in dezvoltarea societatii.

Deoarece in proiectul ordonantei ce urmeaza a fi aprobat in sedinta de Guvern sunt prevazute sume doar pentru reglarea inechitatilor din system, fara cresteri ale veniturilor angajatilor din invatamant, Colegiul National al Liderilor FSLI a considerat ca este necesar sa organizeze forme de protest pentru a arata ca solicitarile Federatiilor sindicale reprezinta doleantele tuturor salariatilor din sistemul de invatamant”, se arata intr-un comunicat al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures.

La marsul de protest din Bucuresti, Sindicatul Liber din Invatamant Maramures va participa cu 45 de membri de sindicat.

Sursa:ziarmm.ro

 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 50

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact