logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Guvernul a aprobat controversatul program "Investește în tine", criticat dur de studenți și elevi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Iunie 2018 07:14

Guvernul are pe pe ordinea de zi a ședinței de joi programul 'Investeşte în tine', care prevede acordarea de împrumuturi pentru cei aflați în sistemul de învățământ. Actul normativ a fost discutat și săptămâna trecută, însă Guvernul a decis amânarea aprobării lui. Este un program criticat dur de studenți și elevi, aceștia considerând că astfel de împrumuturi pot atrage scăderea masivă a bugetului educației și creșterea majoră a taxelor de școlarizare. Programul va fi aprobat prin ordonanță de urgență.

"Beneficiarii programului sunt în primul rând tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Aceştia pot accesa un credit în valoare de 40 de mii de lei cu dobândă zero, garantat în proporţie de 80% de stat", a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

Programul se adresează şi persoanelor cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani care sunt în sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de reconversie profesională. Aceste persoane pot beneficia de credite de 35 de mii de lei. Toţi beneficiarii, indiferent de categorie, vor putea primi în plus 20 de mii de lei dacă sunt angajaţi sau se angajează în timpul derulării programului.

Citeşte mai mult...
 
Conferința de încheiere a proiectului ”Acces către succes” – proiect câștigător în cadrul Competiției Naționale ”Idei din țara lui Andrei”, 2017 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 19 Iunie 2018 17:46

În cadrul Liceului Tehnologic Marmația a avut loc azi, 19.06.2018, conferința de încheiere a proiectului ”Acces către succes” ce s-a desfășurat în spațiul multifuncțional realizat prin implementarea acestuia. Proiectul a fost finanțat de către OMV PETROM ca urmare a competiției naționale de proiecte: ”Idei din țara lui Andrei”-2017.  

Valoarea totală a proiectului în sumă de 20000 euro a fost utilizată pentru achiziționarea de bunuri și servicii necesare derulării activităților, atingerii obiectivelor și realizării scopului propus care a vizat  modernizarea şi dotarea unui spaţiu multifuncţional pentru derularea  de activităţi şcolare şi extraşcolare ce vor genera creşterea şanselor de reuşită şcolară şi profesională. Durata de implementare a proiectului a fost de 8 luni în perioada 16.10.2017-15.06.2018.

La eveniment au participat membrii echipei de proiect, cadre didactice, personal didactic auxiliar, elevi și reprezentanți ai mass media (TV Sighet, radio Sighet, sighet-online).

Citeşte mai mult...
 
Concurs Regional “Bucurie și zâmbet de copil” ediția IV – Liceul Tehnologic “Al. Filipașcu” Petrova PDF Imprimare Email
Scris de Andrasciuc Vasilica   
Luni, 18 Iunie 2018 14:16

La Liceul Tehnologic „Al. Filipașcu” Petrova s-a desfășurat anul acesta Proiectul Educațional Regional Un zâmbet, o floare, un strop de culoare, aflat la cea de-a IV-a ediție. În cadrul proiectului s-a derulat Concursul Regional Bucurie și zâmbet de copil, fără taxă de participare, pentru preșcolari și școlari, la care au participat peste 160 de copii din 7 județe: Maramureș, Satu Mare, Suceava, Vâlcea, Argeș, Bistrița Năsăud, Caras-Severin și din municipiul București.

Lucrările expuse în grupa Curți au fost împărțite pe trei secțiuni: desen, pictură și colaj pentru fiecare grupă (mare, mijlocie, mică,) și pentru ciclul primar, și au ilustrat sentimentele, emoțiile de bucurie și veselie trăite și simțite de copil.

Juriul a fost format din profesori de specialitate și partenerii implicați în proiect. S-au acordat premii și diplome de participare tuturor preșcolarilor, școlarilor și cadrelor didactice îndrumătoare.

Echipa de proiect mulțumește tuturor participanților, partenerilor implicați în proiect și nu în ultimul rând părinților pentru sprijinul acordat.

Citeşte mai mult...
 
Asociația Elevilor din Maramureș condamnă conduita imorală a profesorului în cazul din Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 01 Iunie 2018 09:36

Asociația Elevilor din Maramureș condamnă conduita imorală și ilegală a profesorului de engleză de la Liceul Tehnologic Sighetu Marmației. Astfel de manifestări grobiane sunt departe de idealul sistemului educațional pe care noi îl avem creionat și pe care ni-l dorim pentru țara noastră.

Astfel de comportamente abuzive, în deosebi de ordin sexual, trebuie definitiv îndepărtate din școlile românești. Pe lânga caracterul lor imoral, aceste fapte sunt sancționate de către Codul Penal (art. 219), aspect care agravează incidentul de la liceul sighetean.

De asemenea, declarația apărută în presă a profesorului vinovat este absolut halucinantă. Contrar probelor video, acesta își susține nevinovăția. Considerăm că indiferent de circumstanțe, un profesor este responsabil si obligat atât moral cât și legal să împiedice astfel de situații.

Citeşte mai mult...
 
Traditii si obiceiuri strabune- concurs organizat la Scoala nr 5 din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de prof. Maria Tifrac   
Vineri, 20 Aprilie 2018 15:04

În data de19 aprilie 2018 s-a desfășurat concursul regional ”Tradiții și obiceiuri străbune”din cadrul proiectului educațional ”Din străbuni am moștenit”, organizat și coordonat de prof. înv.preșcolar Țifrac Maria la Scoala Gimnaziala Nr 5 Sighetu Marmatiei. La acest concurs, care a cuprins trei secțiuni: desen, pictură și colaj, s-au înscris fără taxă de participare peste 280 preșcolari din mai multe județe ale țării și anume: Vâlcea, Iasi, Bistrița, București, Olt, Alba-Iulia, Caraș Severin, Prahova, Bihor, Timiș, Dolj, Mehedinti,Pitesti, Buzău și   Maramureș cu lucrări deosebite, și astfel au avut posibilitatea de a cunoaște obiceiurile și tradițiile din zonă, costumele populare specifice zonei de proveniență.

La concurs au participat, indirect, un numarde 60 de cadre didactice. Toți preșcolarii și cadrele didactice participante au obținut premii și diplome de participare.

Am avut deosebita plăcere de ai avea alături de noi pe dl prof. dr. Ioan Hotea - director la Școala Gimnazială Nr 5 Sighetu Marmatiei, pe dl dir. prof la Clubul Copiilor Sighetu-Marmației Muntean Ioan, d-na prof. Andreicovici Dorina, din cadrul cercului de pictură al Clubului Copiilor, d-na. Prof. Andrasciuc Vasilica psiholog la Cabinetul Individual de Psihologie și nu în ultimul rând cadrele didactice din grădinițele Scolii Gimnaziale Nr 5: prof.Boiciuc Maria, prof.Gridjac Estera, prof.Mois Marioara, prof Popovici Tabita, prof. Tifrac Maria și prof.Andrasciuc Vasilica.

Ultima actualizare Vineri, 20 Aprilie 2018 19:40
Citeşte mai mult...
 
Zece şcoli şi grădiniţe vor fi desfiinţate PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Aprilie 2018 07:43

În anul şcolar viitor, 2018-2019, vor fi mai puţine unităţi de învăţământ în judeţul Maramureş. Consiliera pentru reţeaua şcolară din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş (IŞJ), Simona Cătană, a declarat vineri, în cadrul Comisiei de dialog social de la Prefectura Maramureş, că de la 237 de structuri şcolare, câte sunt în acest an, în anul viitor se va ajunge la 227. Motivul: scăderea populaţiei şcolare. În Maramureş, avem cu circa 10.000 de elevi mai puţin decât în urmă cu cinci ani.

Mai puţine şcoli

Planul de şcolarizare pentru 2018-2019 include 167 de unităţi cu personalitate juridică, faţă de 166 câte avem în prezent. “Înfiinţăm o unitate pe care am desfiinţat-o în acest an, respectiv Şcoala cu Program Suplimentar de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu Marmaţiei. Acolo sunt mai puţin de 300 de elevi în acest an şcolar, iar pentru anul şcolar viitor sunt înscrişi 301 elevi”, a declarat Simona Catană. Tot anul viitor, vor fi desfiinţate 10 structuri şcolare. Pe lista „neagră” se află: Şcoala Primară din Bontăieni, comuna Şişeşti; Şcoala nr. 4 Moisei; Şcoala primară Oarţa de Jos (elevii vor fi transportaţi la Oarţa de Sus); Grădiniţa cu Program Normal Peteritea; Şcoala Ivancicov din Poienile de sub Munte; Şcoala Prislop din comuna Boiu Mare; Grădiniţa Remecioara; Şcoala Sălişte-Băseşti; Grădiniţa cu Program Normal Vălenii Şomcutei, Şcoala Primară din Curtuiuşu Mic. Simona Cătană a mai arătat că, din 76 de unităţi administrativ-teritoriale, 43 au mai puţin de 300 de elevi.

Citeşte mai mult...
 
SIMULARE BACALAUREAT – Rezultate înregistrate în Maramureș PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Martie 2018 14:25

3451 de elevi de clasa a XI-a din Maramureș au susținut, în perioada 19-22 martie, simularea examenului scris de Bacalaureat, înregistrând următoarele rezultate:

– La proba de Limba și literatura română s-au prezentat 3216 elevi. 2197 au luat note peste 5, iar trei au fost notați cu 10;

– Limba și literatura maternă – 126 elevi (50 de note peste 5, o notă de 10);

– Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) – 3151 elevi (1199 note peste 5, 13 note de 10).

În ceea ce privește clasa a XII-a, la simulare au fost înscriși 3325 de elevi, care au obținut următoarele rezultate:

– Limba și literatura română – 3085 elevi (2086 note peste 5, 11 note de 10);

– Limba și literatura maternă – 103 elevi (78 de note peste 5, o notă de 10);

– Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) – 3029 elevi (1417 note peste 5, 23 note de 10);

– Proba la alegere – 2916 elevi (1864 note peste 5, nouă note de 10).

Citeşte mai mult...
 
Cu primăvara-n inimi PDF Imprimare Email
Scris de Angelica Holici   
Joi, 29 Martie 2018 07:22

Arta reflectă nevoia omului de a-şi înfrumuseţa viaţa, mai apoi intervine nevoia de a crea frumosul pentru sine şi pentru cei din jur. Ca fiecare să devină mai bun, mai frumos, civilizat şi receptiv la frumos, capabil de a sesiza, înţelege şi crea frumosul din natură şi de lângă noi, datoria noastră de dascăli este aceea de a găsi calea de la frumos la sufletul copilului.

Bucuria sărbătorilor de primăvara, sarbatoarea Mărțișorului, a Zilei Femeii - 8 Martie, sărbătorile Pascale, iată cateva din motivele care ne-au determinat sa initiem si sa realizam proiectul ,,de suflet ”, CU PRIMĂVARA-N INIMI, prin care sa elogiem ,alaturi de copii , frumusetea, reinvierii naturii, puritatea sufletelor mamelor, să insuflăm elevilor noştri dorinţa de a fi mai buni, mai curaţi, să întâmpinăm marea sărbătoare a crestinatatii, Pastele, aşa cum se cuvine.

Un eveniment special a avut loc astăzi în cadrul Scolii Gimnaziale din Vadu Izei. Primele zile ale Scolii Altfel au fost dedicate ARTELOR.Elevii claselor primare au confectionat cu placere felicitari cu tematica Pascală si de primăvară pe care le-au donat Asociaţiei Lions Club, care se va ocupa de comercializarea acestora, iar din banii obţinuţi vor cumpăra alimente pentru masa de Paste familiilor a 10 elevi cu situatie materiala precara, din scoala noastra. 

Acţiunea a avut loc sub deviza ,, Să dăruim din suflet , cu suflet, pentru suflet...”si a fost coordonată de prof. Trifoi Silviu,Holici Angelica ,Onisa Daniela și Ananie Mirela.

Citeşte mai mult...
 
Profesori din cinci licee au refuzat să participe la prima probă PDF Imprimare Email
Miercuri, 21 Martie 2018 11:05

6.341 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a din judeţul Maramureş au participat ieri la prima probă scrisă (la limba şi literatura română) din cadrul simulării examenului naţional de bacalaureat. Pe lista absenţilor au fost înscrişi 703 liceeni. Pentru a susţine revendicările Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în cinci licee din Maramureş, profesorii au refuzat să participe la supravegherea elevilor, a anunţat prof. Ioana Petreuş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, neinfluenţând însă în vreun fel buna desfăşurare a probei.

,,Reporter: În ce unităţi de învăţământ din Maramureş s-a boicotat prima probă a simulării?

prof. Ioana PETREUŞ: Cred că nu putem vorbi de o boicotare propriu-zisă a simulării probei de bacalaureat de azi (ieri, 19 martie, n.r.), deoarece simularea a avut loc în toate unităţile liceale din Maramureş. Putem vorbi însă de refuzul unor colegi din mai multe licee de a participa la organizarea acesteia. Astfel, profesori de la: Colegiul Naţional „Gheor­ghe Şincai” şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare, Liceul Pedagogic “Taras Şevcenko”, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi Liceul Pedagogic “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei au ales să lupte pentru noi toţi şi să ne susţină revendicările! Şi pentru asta trebuie să le mulţumim.,,

Sursa- glasul.ro

 
Scad veniturile angajaţilor din Educaţie aflaţi în concediu medical PDF Imprimare Email
Luni, 19 Februarie 2018 16:42

“Mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajaţii din educaţie, aflaţi în concediu medical, pierd aproximativ 20% din venit, din cauza noii formule de calcul. Cerem Guvernului României să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil”, se specifică în comunicatul FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ spun că în urma aplicării OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea îi afectează şi pe bolnavii de cancer.

“Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei. În această situaţie se află inclusiv femeile aflate în concediu medical, după ce au dat naştere copiilor. Ele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre şi post natal, apoi la calculul indemnizaţiei de creştere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587 de lei”, spun reprezentanţii FSLI.

Citeşte mai mult...
 
Săptămâna legumelor și fructelor donate la Școala Gimnazială Vadu Izei PDF Imprimare Email
Scris de Angelica-Adriana Holici   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 09:43

În săptămâna 20-24 noiembrie 2017 s-a desfășurat la Școala Gimnazială Vadu Izei și în întreaga țară, campania socială „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, activitate ce face parte din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi este iniţiată de Ministerul Educaţiei Naționale .

Cadrele didactice din cadrul școlii au mobilizat elevii care au donat fructe și legume  Centrului Multifuncținal AJUTĂ din Sighetu Marmației.Deoarece suntem la a patra acțiune de acest fel,elevii și profesorii s-au întrecut pe ei înșiși. Strădania lor a fost încununată de succes: 200kg de fructe și legume au luat drumul centrului Ajută !

Remarcăm aici clasele : pregătitoare-înv. Hotico Maria, cls. I-prof. Ananie Mirela, cls. a II-a –prof.Michnea Maria,cls. a III-a –prof. Onișa Daniela,Holici Angelica, cls.a IV-a- prof. Oșan Diana, cls. A V-a –prof.Ardelean Lenuța, cls.aVI-a- prof. Boșca Maria,prof.Vraja Ioan, cls. A VII-a- prof. Vraja Lenuța, cls.a VIII-a –prof.Ilieș Alina, prof.Arba Claudia.

Acțiunea din această săptămână a fost sprijinită și încurajată de directorul școlii-prof.Trifoi Silviu.

Această acțiune vine în completarea altor acțiuni similare care au avut loc în școală în anii trecuți:2015,2014,2013,2012 și în urma cărora s-au colectat fructe și legume care au fost donate .

Mulțumim tuturor donatorilor noștri – copii, părinți, educatori, învățători, diriginți ,care au oferit un strop de bucurie și speranță celor lipsiți de șansă!

 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact