logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


Rezervația Naturală Tăul lui Dumitru (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 15 Iulie 2014 06:33

Tăul lui Dumitru reprezintă un complex mlăştinos oligotrof, un tinov convex de circa 3 hectare, situat în pădure de fag cu molid la 1130 (1200?) m altitudine; o arie cu turbărie activă de formă circulară, s-a format într-un crater vulcanic neogen, pe andezite piroxenice, pe o culme a Munţilor Igniş, între Valea Sturului și Valea Brazilor; scurgerea se face către vest, spre Valea Sturului. În zona centrală are un ochi de apă de circa 15 pe 20 metri; cantitatea de turbă este estimată la 180.000 mc (după alte date 88.414 mc); grosimea medie a stratului de turbă este de 5,5 metri. Conform lui Bîrlea (1969), vegetaţia este formată din specii de mușchi de turbă (Sphagnum magellanicum, Sph. girgensohnii, Sph. fuscum), rogozuri (Carex rostrata), afin (Vaccinium uliginosum, V. myrtilus), bumbăcariță (Eriophorum vaginatum), vuietoare (Empetrum nigrum), iarbă albastră (Molinia coerulea), sclipeți (Potentilla erecta), planta carnivoră roua cerului (Drosera rotundifolia), Scheuchzeria palustris, Oxycoccus quadripetala, O. microcarpus, etc. Mai sunt prin zona turbăriei Carex palustris, C. pauciflora, C. limosa, C. acutiformis. Este prezentă şi ruginarea (Andromeda polifolia), răchițele (Oxycoccus palustris), merișor (Vaccinium oxycoccus), țăpoșică (Nardus stricta) precum şi exemplare pipernicite de molid, înconjurate de pădure de fag şi molid, în care arborii ajung la dimensiunea obișnuită. În acest tinov a fost găsită (G. Iacob, 1997) o specie rară de muşchi de turbă, în Carpaţi fiind singurul loc de unde este cunoscută specia Sphagnum pylaesii (pylaisia, pylaesia?). Dintre briofite (muşchi) mai sunt menționate de aici următoarele specii: Dicranodontium denudatum, Sphenolobus minutus, Pohlia nutans. Dintre nevertebrate se cunosc de aici trichoptere (Oligotricha striata) şi diptere limoniidae (Euphylidorea phaeostigma, Phylidorea squalens). În lucrarea lui E. Pop, ‘Mlaştinile noastre de turbă şi problema ocrotirii lor’, Ocrotirea Naturii, 1, Ed. Academiei R. P. Române, 1955, p. 57-105, scrie: ‘Şi mai interesante sunt tinoavele de crater din blocul andezitic oşan-maramureşan: Tăul lui Dumitru, Iezerul Mare, (…) turba acestor tinoave de crater întrece în grosime cele mai puternice zăcăminte cunoscute din literatura universală. În mijlocul lor de obicei se găseşte câte un ‘lac fără fund’ (…)’
Ultima actualizare Marţi, 15 Iulie 2014 18:22
Citeşte mai mult...
 
Dezbatere publică: Localnicii au spus NU categoric microhidrocentralelor de pe râul Mara PDF Imprimare Email
Scris de Refresh Media Transilvania   
Marţi, 10 Iunie 2014 16:40

Un “Nu” răspicat a fost strigat într-o singură voce de către cei peste 150 de localnici din zona Mara-Cosău care duminică, 8 iunie 2014, s-au adunat în Căminul cultural din Sat Șugatag ca să discute despre microhidrocentralele pe care câteva firme private vor să le construiască pe râul Mara. Deși în Ziua de Rusalii oamenii obișnuiau să stea acasă cu familia și musafirii, sala s-a umplut în câteva minute, inclusiv zonele din spate și lateral, unde s-a stat în picioare, iar sătenii care nu au avut loc înăuntru s-au înghesuit în jurul ferestrelor deschise. 
Revolta a izbucnit la aflarea veștii că pe râul Mara se vor construi 6 microhidrocentrale (MHC), proiecte tehnice avizate deja de către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) și Agenția de Protecție a Mediului (APM), fără o consultare reală a populației și fără evaluarea impactului de mediu, social și ecoturistic. 
„Comuniștii ne-o luat pământul, voi astăzi ne furați apa și mâini-alaltă aerul!”, au vociferat oamenii, „Ieșim în stradă dacă trebe, blocăm mașinile”, „Niciun metru de conductă nu se pune pe râul Mara!”.
Citeşte mai mult...
 
Ecologie “tag” Gunoieri (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 07 Mai 2014 07:32

Din toată splendoarea naturalului, a speciilor și ecosistemelor, a urșilor și delfinilor, a munților și lacurilor, a ecologiei ca modalitate a înțelegerii contextului în care există viul, a proceselor evolutive extrem de interesante… inclusiv a înțelegerii realității ființei umane… te poți întreba oare prin ce blestem, în percepția publică ecologia a devenit ceva apropiat de gunoieri? Ce putea să fie mai aberant decât asta? Și cum de a fost posibil? Este evident de dorit să fie cât mai puține gunoaie în peisaj… și pentru asta e nevoie de reglementări și acțiuni, dar nicidecum nu adunarea mizeriei se rezumă ecologismul și nicidecum nu de asta se preocupă ecologia. Nu cred că este nevoie de a psihanaliza decidenții, persoanele care au dus la formarea acestui malefic fenomen, dar efectele simbolistice ale ecologism-gunoierismului sunt perverse și profunde.
Citeşte mai mult...
 
O zonă din Maramureşul istoric poate deveni prima destinaţie de ecoturism din România PDF Imprimare Email
Scris de WWF   
Joi, 23 Ianuarie 2014 17:16

Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului este cu un pas mai aproape de titlul oficial de destinaţie de ecoturism prin semnarea Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea şi Promovarea Destinaţiei de Ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoşului. Parteneriatul a fost construit, iar Acordul părţilor încheiat în cadrul unei serii de întâlniri cu parteneri şi factori de interes locali organizate de WWF-România de-a lungul ultimilor 3 ani.
 
Zona face parte din Maramureşul istoric şi are o suprafaţă de aproximativ 46.000 ha plină de valori demne de preţuit: 7 arii naturale protejate (două fiind chiar situri Natura 2000 – Gutâi-Creasta Cocoşului şi Igniş), sate tradiţionale cu o arhitectură unică şi porţi monumentale din lemn, cu tradiţii şi obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajişti, fâneţe, zone împădurite), biserici-monument din lemn şi două biserici în Patrimoniul UNESCO.
Citeşte mai mult...
 
Henry D. Thoreau și filosofia naturalistă PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 22:43

“A man is rich in proportion to the number of things which he can afford to let alone.” Henry D. Thoreau
 
Naturalist american, filosof, poet, prozator… mai actual ca niciodată… după 160 de ani. Henry David Thoreau a trăit 44 de ani (1817 – 1862). Cu studii la Harvard (1833-1837), a fost un mare gânditor, o vreme profesor, eseist. A scris peste 20 de volume, mare parte a acestora fiind publicate postum; scrierile lui combină observații naturalistice, cu aspecte filosofice și creații de literatură romantică; a anticipat idei ale ecologiei și ale ecologismului. A ridicat vocea pentru a susține protejarea speciilor și a zonelor sălbatice. Întoarcerea la o viață mai naturală, mai simplă, este secondată de critica adusă societății industriale, mai ales consumerismul pe care capitalismul îl promovează: înrobirea celor care se zbat pentru a achiziționa bunuri și servicii de care nici nu ar avea nevoie. “Most of the luxuries and many of the so-called comforts of life are not only not indispensable, but positive hindrances to the elevation of mankind.” Critic al sclavagismului, al mass-media care manipulează oamenii în interesul celor care controlează fluxurile informaționale… Azi este considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani, prin valoarea ideilor eco-naturalistice și politice.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact