logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU


S-a dat verde la construirea pe spatiile verzi. Parlamentul a dat o lege care risca sa transforme Romania intr-o mare de betoane PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Octombrie 2014 19:24

Spatiile verzi proprietate privata, care in cartea funciara figureaza in categoria curti-constructii, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi fara ca terenurile respective sa fie expropriate, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei si promulgata de presedintele Traian Basescu la mijlocul lunii octombrie. Aceasta lege condamna la betonare sute de hectare de spatii verzi din Capitala, in special spatiile verzi dintre blocuri, care sunt inscrise astfel in cartea funciara. In plus, aceasta lege ar putea genera procese pe bucatile de parc retrocedate, acestea fiind trecute ca spatii verzi in documentatiile de urbanism, dar nu se stie cum au fost inscrise la cartea funciara.
 
Potrivit Legii 135/2014, publicata in Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:
Citeşte mai mult...
 
Numarul animalelor salbatice de pe Terra s-a injumatatit fata de acum 40 de ani PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Septembrie 2014 11:57

Actiunea omului a dus, in 40 de ani, la disparitia a jumatate din animalele salbatice de pe Terra, potrivit ultimului bilant intocmit de Fondul mondial pentru natura (WWF) si publicat in Raportul sau Planeta Vie 2014. 
 
Intre 1970 si 2010, Indexul Planeta Vie — care masoara evolutia a 10.380 de populatii de vertebrate ce cuprind 3.038 specii de mamifere, pasari, reptile, amfibii si pesti — a scazut cu 52%. Iar aceasta tendinta grava nu da semne de "incetinire", se arata in a 10-a editie a raportului WWF. 
Citeşte mai mult...
 
Mlaștina Tăul Negru – Maramureș (Autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 23 Septembrie 2014 18:05

Tăul Negru este o mlaștină oligotrofă, o turbărie situată în nordul Carpaților Orientali, pe substrat de andezite piroxenice, pe versantul sudic al Munților Lăpușului, la altitudinea de 1040 metri într-un peisaj al pădurilor de amestec dominate de fag cu ceva molid, în zona de obârșie a unui pârâu ce curge spre valea Pleșca, afluent de stânga a văii Strâmbului. Turbăria este bombată, zona centrală este cu 1,8-3 metri mai înaltă decât periferia: există aici un important depozit de turbă, iar în zona centrală se află un ochi de apă de formă cvasi-triunghiulară – romboidală, cu suprafața de circa 33 metri pătrați și adâncime de circa 1,5 metri. Apa are culoare negricoasă, din cauza tanaților solubilizați din masa de turbă. Turbăria este orientată pe direcția sud-vest – nord-est și se extinde pe circa 200 metri, având mai multe etaje, dintre care 3 sunt mai bine definite; apa este situată pe etajul de sus, care are o formă oarecum circulară, etajele de mai jos sunt mai alungite pe vale. Vegetația de turbărie de aici este reprezentată de specii de mușchi (Sphagnum sp., Polytrichum sp.), bumbăcariță (Eriophorum vaginatum, E. angustifolium), specii de rogoz (Carex pauciflora, C. rostrata, C. canescens, C. biharica), țăpoșică (Nardus stricta), afin (Vaccinium uliginosum, V. oxycoccus ssp. microcarpum, V. vitis-idaea), planta carnivoră roua cerului (Drosera rotundifolia), șamd. În documentația care a stat la baza includerii ariei între cele menționate în Legea 5/2000, la aspecte climatologice se menționează temperatura medie anuală de +6,5 grade C și precipitații de 1.075 mm/mp/an; ca bibliografie pentru aria protejată este dată: Gh. Coldea, Munții Rodnei – Studiu geobotanic, Ed. Academiei Române, 1990, pg. 168-169.

Ultima actualizare Marţi, 23 Septembrie 2014 18:14
Citeşte mai mult...
 
Proiect de salvare a păşunilor cu arbori din 16 judeţe ale țării PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 August 2014 11:57

Un proiect de salvare a păşunilor cu arbori din 16 judeţe ale țării se va derula, în premieră naţională, pe o perioadă de un an. Conservarea unor peisaje rare în Europa este finanțată de Comisia Europeană, cu 306.000 euro.
Proiectul a fost prezentat oficial, vineri, la Miercurea Ciuc, de conducerea Agenţiei Pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, una dintre cele 16 agenţii judeţene care îl vor implementa. Potrivit reprezentanților Gărzii Naţionale de Mediu, proiectul are o importanță majoră, în condițiile în care pășunile cu arbori din România se numără printre puținele existente pe întreg continentul.
„Scopul principal al proiectului este să salvăm păşunile cu arbori, seculari de multe ori, care sunt pe cale de dispariţie. Se taie tot, dispare această valoare care, din păcate, nu prea mai există în Europa şi suntem cam singurii, în afară de Italia, care mai păstrăm acest tip de peisaj reprezentând o biodiversitate fantastică”, a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, citat de mediafax.ro.
Citeşte mai mult...
 
Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului a devenit prima destinație de ecoturism din România PDF Imprimare Email
Scris de WWF Romania   
Vineri, 08 August 2014 19:55

Victorie în zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (Maramureș), unde am depus eforturi considerabile în ultimii ani ca să devină prima destinație de ecoturism din România. Râul Cosău a fost salvat de la construcția celor 3 proiecte de microhidrocentrale care erau propuse acolo!
 
Cosăul este unul dintre cele două râuri care formează valea în care lucrăm (cea din imagine) și care are o bogată încărcătură istorică și culturală. Asta dincolo de faptul că este o resursă vitală în agricultura de semi-subzistență și subzistență care se practică acolo.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 30

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact