logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Plăcerea de a fotografia în Natură PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 02 Iunie 2012 15:38
Căutarea fericirii, a satisfacției, poate lua forme foarte diverse, iar creativitatea artistică sau cea științifică rămân printre cele mai atractive forme de împlinire personală. Pe o piramidă a nevoilor umane, exprimarea artistică, creativitatea intelectuală desigur se situează spre vârf. Fotografierea este undeva la limita dintre ele, nici artă pură și nici cunoaștere în sine, un amalgam plezirist unic ce devine influent în lumea post-modernă. Fericirea prin Fotografie? Plăcerea de a crea Artă? Fotografia este de multe ori un pretext pentru plimbare, pentru analiză, pentru cunoaștere-mai-în-detaliu. Este un scop care te poate face mai dinamic, atât pe planul fizic al călătoriilor cât și pe tărâmul intelectual și sentimental.
 
Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Iunie 2012 15:49
Citeşte mai mult...
 
Democrația contra vânătorii – Cantonul Geneva – Elveția PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 09 Mai 2012 21:30
Cantonul sau Republica Geneva (République et Canton de Genève), parte a Confederației Elvețiene, are propria ei politică… democratică. Locație a reformei religioase a lui Calvin, cu o Universitate fondată de acesta în anul 1559, cu o populație umană cosmopolită și progresistă, sediul european al Organizației Națiunilor Unite fiind în inima Europei la Geneva, nu este de mirare că aici vânătoarea a devenit interzisă prin utilizarea mecanismelor democratice.
 
Un naturalist elvețian îmi povestește cam cum au fost derulate evenimentele… Oamenii s-au săturat să constate că niște imbecili se furișau prin peisaj și din distracție ucideau animale sălbatice. Din când în când se împușcau și între ei, dar aspectul negativ este că unele focuri atingeau oameni nevinovați care ieșeau să se delecteze, să se plimbe prin peisaj.
Ultima actualizare Miercuri, 16 Mai 2012 13:17
Citeşte mai mult...
 
Ministru al Mediului – de Afaceri PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Marţi, 01 Mai 2012 12:19
“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.” — Buckminster Fuller
 
Din 7 miliarde de oameni, circa 200 sunt miniștri ai mediului. Dacă ei sunt factorii politici care iau deciziile majore în interesul mediului, biodiversității, sustenabilității pe această Planetă, în mod logic ei ar trebui să fie un fel de elită a domeniului: apărătorii viitorului civilizației umane. Care este oare situația reală, contextul existenței lor? Cât de bine înțeleg ei domeniul pe care îl administrează, câtă forță politică au ei, cui trebuie să dea ei socoteală și care sunt limitările lor? Există șanse reale ca acești oameni să producă schimbările necesare pentru a crea fundamentele pentru o societate sustenabilă aflată în echilibru cu realitatea ecosistemică naturală, sau acești oameni sunt simple marionete care pot să se joace doar cu subiecte marginale?
Ultima actualizare Marţi, 01 Mai 2012 12:44
Citeşte mai mult...
 
Delta Nestosului – Grecia PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 29 Aprilie 2012 07:29
Un râu coboară dinspre Munţii Rodopii, dinspre graniţa Greciei cu Bulgaria… apoi se varsă în Marea Egee… nu înainte de a forma o deltă: ca şi multe alte delte, este o formaţiune relativ recentă, conturată după ultima glaciaţiune, când nivelul mărilor a crescut odată cu topirea trilioanelor de metri cubi de gheaţă. Sedimentele cărate de apele acestui râu au fost depuse milenii după milenii şi au conturat o zonă de joncţiune a uscatului cu marea, estuare, insule stâncoase, lagune şi grinduri nisipoase, o zonă cu mlaştini şi păduri, cu stejari seculari şi încâlcituri de liane, tufărişuri de Tamarix, dune de nisip, stepe sărăturate şi lacuri cu nuferi, gârle cu stufărişuri întinse, bancuri de nisip şi de mâl… iar în apele marine din zona costieră persistă câmpuri de plante vasculare: Posidonia, Zostera etc. Zona costieră este relativ naturală pe o lungime de cca 50 km.
Ultima actualizare Miercuri, 16 Mai 2012 13:16
Citeşte mai mult...
 
Circa 5 hectare de teren vor fi impadurite la Firiza PDF Imprimare Email
Luni, 23 Aprilie 2012 19:58
Campania de impadurire “Conteaza ce respiri!”, care are loc de trei ani incoace in Maramures, in 2012 se va desfasura in zilele de 26 si 27 aprilie in zona Sonioca (Firiza), teritoriu ce apartine Ocolului Silvic Municipal Baia Mare. O suprafata de aproximativ 5 hectare va fi plantata cu peste 18.000 de puieti de molid, larice si paltin.
 
La editia din acest an vor participa peste 300 de elevi de la principalele licee din oras – Colegiul National ”Gheorghe Sincai”, Colegiul National ”Vasile Lucaciu”, Liceul de Arta, Colegiul Tehnic ”C.D. Nenitescu” din Baia Mare, dar si voluntari din diverse organizatii nonguvernamentale, membrii Club 4x4 Baia Mare, angajati ai unor societati, multi iubitori de natura.
Ultima actualizare Luni, 23 Aprilie 2012 20:04
Citeşte mai mult...
 
In perioada 15 martie-15 aprilie, in oras vor avea loc o serie de actiuni cu specific ecologic PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 05 Aprilie 2012 19:10

Cu ocazia “lunii padurii” asa cum mai numesc cei din domeniul silviculturii, perioada 15 martie-15 aprilie, in oras vor avea loc o serie de actiuni cu specific ecologic. Ocolul Silvic Sighet a inceput deja o serie de actiuni de reimpadurire a zonelor din Maramuresul Istoric defrisate si afectate grav de interventia ilegala a oamenilor. La aceste actiuni sunt implicate si elevi, pornind cu micutii de gradinita si ajungand pana la varsta liceului. Fiecare actiune de reimpadurire inseamna pentru inceput o actiune ampla de curatare a zonei de mizerii si deseuri, iar ulterior se trece la plantarea de puieti.

 

In aceasta perioada se planteaza molizi, stejari, fagi si paltini. In total se doreste acoperirea a 10 hectare de teren, in special in zonele in care defrisarile sunt masive. Parcul dendrologic din oras a fost primul“tratat” ecologic de catre prescolarii Gradinitei nr. 9, alaturi de elevii scolii din Rona de Sus. In perioada urmatoare, “luna padurii”, continua cu alte astfel de actiuni.

Ultima actualizare Joi, 05 Aprilie 2012 19:14
 
Un alt fel de dezvoltare economica PDF Imprimare Email
Scris de Comunitatedurabila.ro   
Joi, 05 Aprilie 2012 14:34
 
O companie germana propune Consiliului Judetean deschiderea unor unitati de transformare a deseurilor in energie PDF Imprimare Email
Joi, 05 Aprilie 2012 13:46
In mai putin de un an, Maramuresul ar putea avea cinci unitati care sa transforme deseurile menajere si industriale in energie electrica si termica. Oferta a venit astazi, 5 aprilie, din partea reprezentantilor companiei germane EurAsia Management, pe un model care functioneaza la ora actuala cu succes in centrul Vienei si in alte mari orase din lume. Ea a fost facuta oficialilor Consiliului Judetean in ideea de a fi implementata cat de curand. Costurile pentru o asemenea eco investitie se ridica la zeci de milioane de euro, proiectul fiind gandit in vederea unui parteneriat public-privat.
 
Modulele de transformare a deseurilor, despre care au vorbit nemtii, functioneaza pe baza unor reactoare cu plasma, de ultima generatie, si ating temperaturi de pana la 2.500 de grade Celsius, ceea ce permite tocarea si arderea oricarui tip de reziduri - incepand de la cele menajere si ajungand la cele ce provin din industrie. Metoda este 100% ecologica, avand certificatele verzi necesare din partea forurilor europene, a aratat, reprezentantul companiei, Yorgos Lagonranis. „Sunt aici, practic, pentru a vedea studia oportunitatea si posibilitatile de a implementa un proiect pentru transformarea deseurilor in energie. Este vorba despre deschiderea unor unitati care absorb toate felurile de deseuri, fara a avea emisii poluante. Deseurile pot veni nesortate, ele fiind selectate automat ulterior, iar la celalalt capat avem energie pura, care poate fi distribuita pe retea”, a declarat oficialul EurAsia Management.
Citeşte mai mult...
 
Pirineii Occidentali – Atlantici PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 31 Martie 2012 21:36
Munții Pirinei reprezintă o zonă interesantă geomorfologic și peisagistic, biogeografic… delimitând Peninsula Iberică la granița dintre Spania și Franța. Pirineii se întind de la Marea Mediterană la Oceanul Atlantic, pe o lungime de cca 430 km. Vârsta acestor munți este mai mare decât a celor din lanțul Alpino-Carpato-Himalaian, Pirineii fiind înălțați în urmă cu 100-150 milioane de ani, prin cutarea sedimentelor aflate între blocul iberic ce se apropia de uscatul francez. Cele mai înalte arii ale Pirineilor sunt în zona centrală, existând peste 50 de vârfuri mai înalte de 3.000 de metri, cel mai înalt ajungând la 3.404 m altitudine. Pe înălțimile flancului nordic al zonei centrale există și acum ghețari activi, astfel că mai sus de 2700-2800 m zăpada nu se mai topește pe versanții nordici. Circurile glaciare create de ghețari ai trecutului sunt mult mai răspândite, mai cu seamă în sectorul occidental.
Ultima actualizare Miercuri, 16 Mai 2012 13:18
Citeşte mai mult...
 
Jalnicul vânător și plăcerea de a ucide PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Joi, 22 Martie 2012 18:01
Te consideri mare european, iubitor de natură sălbatică și de vânătoare, și nu ai capacitatea intelectuală să observi că nu mai ai rațiune și nici sentimente umane: ai devenit un criminal cu sânge rece. Începi prin a căuta pe Internet o agenţie care îţi satisface dorinţele şi „oferta” este financiar acceptabilă. Apoi zbori la mari distanţe cu avionul, mai parcurgi câteva sute de km cu maşina de teren şi ajungi să zicem în Carpaţi, unde „ursul tău” te aşteaptă, chiar dacă el nu ştie că tu ai să sosești. A fost hrănit vreme îndelungată, ştie că va primi mâncare şi va veni la hrănitoare şi de data aceasta. Urci în ascunzişul înalt (sau dacă ești prea bătrân și moleșit, te urcă ‚slugile’ cu fotoliul), ascunziș unde ursul eventual rănit dar încă în puterea oarbă a disperării, pe tine nu te poate afecta în vreun fel. Nu dorești să îți asumi riscuri, că ești evident un laș, vierme. Şi aștepţi. Ursul vine legănându-se. Indiferent. Începe să mânânce. Tu îndrepţi puşca spre el. Cauţi prin lunetă locul unde îi vei plasa acel glonț care să îl ucidă, dar să nu-i spargă craniul. Plimbi punctul pe spatele animalului, pe burtă, pe şolduri, pe umeri… Te joci… Iar la un moment dat, ursul se uită la tine.
Ultima actualizare Joi, 22 Martie 2012 19:59
Citeşte mai mult...
 
Ecologismul ca opțiune politică PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 17 Martie 2012 16:07
Ecologiștii doresc să protejeze Viitorul Uman și Natura, promovează o dezvoltare durabilă, sustenabilă pe termen lung, ecologiștii doresc o societate în care să fie umană existența noastră. Poate că sună cam dur pentru cei neavizați, dar ecologismul este singura șansă pentru persistența omenirii, dacă această supraviețuire mai este un deziderat de interes pentru societatea actuală aflată în variate crize. Ecologism… natură, sustenabilitate, valori umane… Se poate promova o astfel de lume doar prin educație ecologică nonformală și prin pliante, sau este inevitabilă și necesară participarea la luarea deciziilor, atunci când se stabilește programa de învățământ sau alocarea resurselor pentru cercetare, finanțarea variatelor alte domenii vitale?
Ultima actualizare Marţi, 20 Martie 2012 09:42
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact