logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Legea pentru protectia monumentelor naturii a implinit azi 81 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 07 Iulie 2011 08:43

Astazi se implinesc 81 de ani de la stabilirea primei reglementari a Legii nr.213/1930 pentru protectia monumentelor naturii, abrogata prin Decretul nr.237/1950 care declara monumentele naturii ca bun al intregului popor, libere de orice sarcini si servituti.

Primele dovezi legate de initiative in domeniul ocrotirii naturii se gasesc in operele cronicarilor Ion Neculce si Dimitrie Cantemir. In vremea lui Stefan cel Mare (1457 - 1504) s-a dat 'Legea branistei'25 privind protejarea vanatului si a altor resurse ale naturii. Stefan Tomsa (1621) a emis o lege a branistei in Popesti pentru intarirea manastirii Bisericani (judetul Neamt) ce prevedea ca:

'Nimeni sa nu aiba nici o treaba, nici padurea sa n-o taie, nici sa vaneze, nici sa prinza pesti pe cine-l vor prinde taind in paduri, sa aiba a-i lua carul cu boi sipe cine-l vor gasi prinzand peste sa fie tari si puternici cu aceasta carte a noastra a prinde peacel om si a-i lua totul ce va avea asupra lui'.

Citeşte mai mult...
 
Strategia de turism dă roade: în România au sosit cu 10% mai mulţi turişti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 07 Iulie 2011 08:14

Numărul de sosiri înregistrat în unităţile clasificate de primire turistică din România a crescut cu aproape 10% în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potirivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

Rezultele vin după lansarea, în vara anului trecut, a stategiei de promovare a brandului naţional turistic. În primele cinci luni ale anului 2011, la hotelurile, pensiunile şi campingurile din România au sosit 2,1 milioane de turişti, faţă de 1,95 milioane de turişti în perioada similară din 2010. Totodată, în unităţile de cazare au fost înregistraţi 4,66 milioane de turişti, în perioada ianuarie-mai 2011, comparativ cu 4,45 milioane anul trecut, conform datelor INS.

Citeşte mai mult...
 
Parlamentul European adopta declaratia de curatenie generala in Europa si Let's do it, World! 2012 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 21 Iunie 2011 10:46
Sustinand ca lipsa de responsabilitate sociala si constientizare a problemelor de mediu continua sa fie o problema in multe state ale Uniunii Europene, membrii parlamentului au scos in evidenta o initiativa sociala pornita de la firul ierbii prin initiativa unui grup mic de persoane si a luat initiativa o miscare mondiala denumita Let's do it! cu un succes enorm si o participare impresionanta a populatiei din Estonia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia si Romania incepand din 2008 iar aceste initiative au produs rezultate concrete precum maparea si curatarea mormanelor de gunoaie.

Parlamentul European considera ca "Let's do it, World"! este o miscare de voluntariat care invita toate tarile Europei sa desfasoare in comun si in acelasi timp cea mai mare actiune de curatenie care a avut vreodata loc in tara lor intr-o singura zi din 2012. In acest context, actiunea invita mediul politic sa promoveze activ initiative si cetaten pentru a se implica la randul lor in actiune.
Membrii apreciaza ca acest instrument foarte eficient ar trebui sa fie foarte promovat pentru a ridica gradul de constientizare si responsabilitate pentru managementul deseurilor pentru a obtine o rata foarte mare de reciclare.
Citeşte mai mult...
 
CASA VERDE – Maramuresenii pot obtine finantari pentru instalatii de incalzire eco si dupa 1 iulie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 21 Iunie 2011 06:10
Maramuresenii isi vor putea depune dosarele de finantare pentru programul “Casa Verde” pana in 15 august. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului, institutie care preia dosarele, au precizat ca termenul a fost prelungit pentru ca plafonul de fonduri alocat judetului nu a fost depasit.
 
Maramuresului i-au revenit 2,3 milioane de lei din suma de 100 de milioane alocata de Administratia Fondului de Mediu pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire. Directorul APM Maramures, Viorel Iancu, a precizat ca, initial, soliitarile puteau fi depuse la sediul institutiei pana in 1 iulie.
 
“Dosarele de finantare nerambursabila se depun personal de catre solicitant la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures pana la data de 15 august.
Citeşte mai mult...
 
“Plantăm fapte bune în România!” cauta voluntari in Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 09 Iunie 2011 16:02
In urma cu cateva saptamani am scris despre demararea unui nou proiect ecologic de mare anvergura, “Plantăm fapte bune în România!”. Sighet Online sustine acest demers, fiind partener media ai actiunii, astfel ca prin intermediul nostru o sa aflati toate noutatiile si detaliile despre acest proiect in care dorim sa se implice cat mai multi maramureseni.  In acest sens am primit spre publicare un comunicat de presa cu multe informatii utile celor dornici sa planteze fapte bune in Romania, initiatorii acestui proiect dorind realizarea unei echipe de lucru in Maramures: 
Ultima actualizare Joi, 09 Iunie 2011 16:48
Citeşte mai mult...
 
“Let’s do it Romania”, editia a II-a, 24 septembrie 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 09 Iunie 2011 15:50
Azi a avut la Primaria Baia Mare o conferinta de presa condusa de Adrian Dan Pop, Coordonator de fapte bune Nord Vest si Miscarea nationala de impadurire si Pintea Denisa Amalia Ccordonator Let’s do it, Romania! in Maramures, ce a cuprins doua aspecte importante : Continuarea si in 2011 a proiectului Let's do it, Romania si lansarea proiectului Plantam fapte bune in Romania.
“Let’s do it Romania”, cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania lanseaza din nou provocarea pentru romani si implicit pentru maramureseni: sa curatam Romania de gunoaie intr-o singura zi, pe 24 septembrie.
Proiectul “Let’s do it Romania” s-a demarat anul trecut in tara noastra si s-a bucurat de un succes remarcabil gratie implicarii masive a voluntarilor de la copii pana la batrani, din intreaga tara. Astfel peste 11.500 de voluntari din Maramures au strans peste 25.000 de saci de gunoaie in mai putin de 5 ore.
Planul de bataie gandit pentru editia din acest an vizeaza reeditarea succesului din 2010 si chiar obtinerea unor rezultate mai bune.Aceasta in ideea in care proiectul initiat in 2008 in Estonia si preluat de Romania in 2010 va avea caracter mondial anul viitor.
Ultima actualizare Joi, 09 Iunie 2011 16:01
Citeşte mai mult...
 
Temperaturile vor urca in mod constant cu fiecare vara PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Iunie 2011 08:24

Temperaturile medii din lunile de vara vor creste constant in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale, sustin cercetatori de la Universitatea Stanford dupa analiza a cel putin 50 de modele climatice, inclusiv computerizate, si studierea datelor de arhiva provenind de la statii meteorologice din lumea intreaga, potrivit portalului Utro.

  In urmatorii 60 de ani schimbarile climatice vor afecta Europa, China si SUA, in timp ce in Africa tropicala, Asia si America de Sud temperatura medie va incepe sa creasca in lunile de vara chiar peste doua decenii. Tropicele se vor incalzi atat de repede, incat in urmatoarele trei decenii doua treimi din sezonul de vara vor fi extrem de calduroase pe intreaga planeta, releva rezultatele studiului amintit.

 “Conform prognozelor noastre, regiuni mari de pe glob se vor incalzi atat de repede incat pana la jumatatea secolului chiar si in verile cele mari racoroase temperaturile inregistrate vor fi cu mult mai mari decat acum 50 de ani”, afirma conducatorul stiintific al studiului Noah Diffenbaugh, de la Institutul de Mediu de pe langa Universitatea Stanford. 

Ultima actualizare Miercuri, 08 Iunie 2011 08:33
Citeşte mai mult...
 
Ziua Mondiala a Ecologiei sarbatorita la Botiza PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 07 Iunie 2011 14:44
Pe 6 iunie, s-a desfăşurat la  Şcoala de Arte şi Meserii-Botiza, al treilea an consecutiv ,,Parada Modei Ecologice’’. Această activitate a avut drept scop marcarea Zilei Mondiale a Ecologiei, astfel elevii acestei  şcoli și-au confecționat costume din materiale ecologice, pe care le-au prezentat ȋn cadrul paradei.
Coordonatorii acestui proiect: profesorii Cician Carmen Claudia și Cician Ioan.  În această activitate s-au implicat şi diriginții claselor V-VIII,  precum si părinții elevilor. 
 
Ziua Mondiala a Mediului (Ecologiei) - 5 Iunie - instituita în 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei "Ecologia Umana" de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).
Ultima actualizare Marţi, 07 Iunie 2011 15:05
Citeşte mai mult...
 
ASOCIAŢIA PROFESIONIŞTILOR DE TURISM DIN ROMÂNIA anunţă lansarea proiectului “Traseu turistic în zonele istorice, naturale de recreere şi agrement din Maramureş şi Bucovina” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 01 Iunie 2011 16:52
Proiectul se va derula pe o perioadă de 12 luni, perioada de monitorizare şi sustenabilitate este de 5 ani şi are ca scop promovarea valorilor cultural-istorice şi a potenţialului turistic al regiunii de nord a României, în cadrul traseului “Satu Mare - Baia Mare - Sighetu Marmaţiei –Vişeul de Sus – Borşa– Iacobeni –Câmpulung Moldovenesc - Suceava – Rădăuţi”.
 
Obiectivele generale ale proiectului vizează:
-constituirea şi promovarea circuitelor turistice în zonele istorice naturale, de recreere şi de agrement din Maramureş şi Bucovina, în scopul creşterii circulaţiei turistice în aceste zone;
-creşterea notorietăţii obiectivelor istorice şi culturale din cele două regiuni;
-valorificarea şi promovarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic, precum şi a patrimoniului cultural-istoric;
Ultima actualizare Miercuri, 01 Iunie 2011 17:17
Citeşte mai mult...
 
Poluarea din sectorul energetic, la cel mai ridicat nivel din istorie, în 2010 PDF Imprimare Email
Luni, 30 Mai 2011 16:58
"Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au fost anul trecut cele mai ridicate din istorie, potrivit ultimelor estimări ale AIE. După o scădere în 2009, cauzată de criza financiară mondială, emisiile au urcat la nivelul record de 30,6 miliarde de tone, cu 5% mai mult faţă de 29,3 miliarde de tone în 2008, an în care a fost înregistrat precedentul record", a anunţat agenţia.
 
Această evoluţie reprezintă un important pas înapoi pentru planurile de a limita creşterea temperaturii globale la 2° Celsius, a afirmat economisutl şef al AIE, Fatih Birol. Plafonarea încălzirii global la 2° Celsius a fost stabilită de liderii politici ai marilor economii la o reuniuni organizată anul trecut la Cancun, Mexic. AIE susţine că pentru a respecta acest obiectiv emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic nu trebuie să depăşească 32 miliarde de tone până în 2020.
Citeşte mai mult...
 
Pasi mici pentru un mediu curat! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 30 Mai 2011 16:12
 
« ÎnceputAnterior11121314UrmătorSfârşit »

Page 12 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact