logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


D`ale Parintilor


Cum il apropii pe copil de natura PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 19 Mai 2012 10:50
Pentru multi dintre noi, copilaria inseamna si amintiri ale momentelor petrecute in natura, catarandu-ne in copaci, culegand flori sau urmarind buburuze in iarba. Probabil te-ai grabi sa consideri aceste momente doar “frumoase”, nu si utile pentru dezvoltarea unui copil. Ce castiga un copil petrecand timp in natura? Si, mai ales, ce pierd copiii care cresc in orase, fara un contact frecvent cu mediul natural? Raspunsurile la aceste intrebari le ofera psihologii care se ocupa de cativa ani de studiul a ceea ce au numit “deficitul de natura” (in engleza, "nature deficit disorder").
 
Ce inseamna deficitul de natura?
“Joaca in natura, in special in perioada primei etape a copilariei este deosebit de importanta pentru dezvoltarea capacitatii creative, de rezolvare de probleme, avand si influente asupra dezvoltarii emotionale si intelectuale” (Kellert, Stephen R. "Nature and Childhood Development.”) Daca pana acum cativa ani, nu toata lumea isi permitea sa aiba un calculator in casa, iar copiii se jucau mai mult impreuna si ieseau mai des in parc, in natura, astazi statisticile spun lucruri ingrijoratoare. Tot mai multi copii petrec prea mult timp in fata televizorului si a calculatorului, rata obezitatii creste la copiii de varsta prescolara si primara, iar copiii au tot mai multe probleme de atentie si comportament. Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca problemele de atentie si de comportament, anxietatea, depresia sau obezitatea in randul copiilor se pot datora si timpului extrem de scazut pe care acestia il petrec in natura (deficit de natura).
Citeşte mai mult...
 
Olimpicii si relatiile de prietenie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 24 Martie 2012 09:21
“Copilul meu are cele mai bune note din clasa. Este foarte apreciat de colegii de clasa si de profesori. Participa la olimpiade si invata mult, dar are si timp liber suficient. Ma bucur ca reuseste sa le impace pe toate si sa aiba si o viata sociala destul de buna.”spune un parinte de copil olimpic. Atunci cand vorbim de un copil olimpic, majoritatea dintre noi avem deja formata o imagine despre el: un copil care sta toata ziua in casa, care invata si citeste foarte mult, nu iese decat pana la scoala si inapoi acasa. Nu are prieteni si ii place sa vorbeasca despre ce a mai citit ori despre ce subiect a vazut recent un documentar. Totusi, copiii olimpici pot sa aiba si prieteni. Pot avea o retea sociala larga si o stare de bine generala, foarte buna. Asa sunt copiii olimpici care au reusit sa gaseasca si sa traiasca in echilibru.
 
Caracteristicile copiilor olimpici
Sunt creativi si au un nivel ridicat de inteligenta.
Traiesc la o intensitate mult mai ridicata decat celelalte persoane esecul, dar si succesul.
Orice experienta prin care trec este valorificata la maxim.
Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Martie 2012 10:49
Citeşte mai mult...
 
Ce ar trebui sa stii daca vrei sa calatoresti cu copiii in masina PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 09 Martie 2012 09:27
O calatorie alaturi de un copil mic in masina poate fi mai plina de aventuri decat ti-ai dori. Asezati pe bancheta din spate a masinii pentru un drum mai lung, prescolarii (mai ales) gasesc activitati surprinzatoare cu care sa isi ocupe timpul si diverse modalitati prin care sa transmita faptul ca s-au plictisit si vor „sa ajungem o data!”. Astfel, drumul devine dintr-o aventura, o cursa cu obstacole si incepi sa iti doresti si tu sa „ajungeti o data” la destinatie. Ce comportamente ale copiilor pot sa apara in masina?
 
1. Copilul se plictiseste. Desi copiii par incantati sa mearga intr-o excursie, de cele mai multe ori, excursia devine obositoare pentru intreaga familie deoarece copiii se plictisesc destul de repede.
Recomandare: Ar fi bine sa pregatesti cateva jocuri care se pot juca cu usurinta in masina. Ai putea sa ii oferi aparatul foto si sa ii oferi cateva teme/subiecte pe care sa le fotografieze de pe drum. Poti pregati cateva CD-uri cu muzica pentru copii pe care o cunoasteti si sa fredonati versurile impreuna. Ii poti propune sa urmareasca peisajul cu atentie si sa gaseasca obiecte sau fiinte care incep cu o anumita litera. Daca stie sa numere, ii poti cere sa numere masinile de o anumita culoare pe care le vede pe geam. Lasa-l pe copil sa ia cu el cateva jucarii care ii plac si cu care isi poate ocupa timpul.
Ultima actualizare Vineri, 09 Martie 2012 10:16
Citeşte mai mult...
 
Tu ce daruiesti de Ziua Indragostitilor? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 12 Februarie 2012 09:29
Luna februarie este luna cadourilor pentru cei dragi, pentru cei care iubesc si nu le este teama sa arate acest lucru. Poate copilul tau are si el deja o mica domnisoara fata de care nutreste niste sentimente frumoase de prietenie si ar dori sa-i arate intr-un mod sau altul cat de mult tine la ea. Cadourile originale au fost intotdeauna mult mai apreciate si asta pentru ca ele presupun si implicare personala, efort depus si o doza de originalitate. Chiar daca mai multi oameni fac ceva dupa aceeasi reteta, acel “ceva” va fi diferit. Propune-i copilului tau sa faca un “ursulet din dragoste”.
 
De ce ai nevoie?
- Spuma de mare
- Lipici
- Hartie glasata de culoare rosie si/sau roz
- Foarfeca
- Cutit
- Doua buline albe din hartie
- Doua buline din hartie mai micute si de culoare albastra
- Un marker negru
- Ace de gamalie
- Magnet
- Creion grafic
Citeşte mai mult...
 
Cum il atragi pe copil spre invatare? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 04 Februarie 2012 11:07
“ - Hai sa facem acest puzzle impreuna, spune mama copilului ei.
- Nu vreau, nu-mi place.
- De ce? Nici macar nu ai incercat. Uite nici eu n am mai facut de foarte mult timp puzzle. Tu nici nu stii cate secrete ascunde acest puzzle. Vrei sa vezi ceva interesant? Il facem de doua ori si cronometram cat timp ne ia. Ai sa vezi ce minune se intampla dupa.
- Ce minune?, intreaba copilul.
- Nu stiu, vedem. Hai sa incercam.
Si cei doi au inceput sa faca pentru prima data un puzzle.
- Am terminat ! Uite ce frumoasa imagine ne-a iesit. Luam o mica pauza, ne uitam la cronometru…am avut nevoie de 10 minute. Dupa ce mancam o prajitura, il mai facem inca o data, propune mama.
Dupa pauza, au refacut puzzle-ul.
- Cat timp ne-a luat acum?
- Doar 7 minute.
Mami, dar cum asa? ” remarca copilul. Si daca il mai facem inca o data?”
Mama zambeste satisfacuta.
 
Ce inseamna motivatia in invatare?
Motivatia este un proces esential in procesul de invatare. Ea este de doua feluri: intrinseca (vine din interior, de exemplu: satisfactia de a face singur un lucru, placerea de a realiza o activitate) si extrinseca (exista un obiect sau o persoana in exterior care te ajuta sa continui o sarcina, care te determina sa o duci pana la final, exemplul de mai sus). Pentru prescolari, sentimentul ca au reusit sa realizeze o actiune singuri ii poate motiva sa realizeze altele si, implicit, sa invete lucruri noi (sa scrie o litera, sa recunoasca forme geometrice etc.).
Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Februarie 2012 15:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 40

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact