logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Copiii depresivi şi caracteristicile parentale PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 04 Mai 2012 15:20
Părinţii adolescenţilor depresivi sunt mai puţin suportivi şi afectivi, mai puţin comunicativi şi mai mult critici decât părinţii altor adolescenţi (Kaslow, Deering, & Racusin, 1994; Rey, 1995). Lipsa căldurii maternale, a ataşamentului emoţional şi comunicarea scăzută creşte riscul comportamentelor de suicid la adolescenţi (Adams, Overholser, & Lehnert, 1994; De Man, Labrèche-Gauthier, & Leduc, 1993). Gjerde, Block, şi Block (1991) arată că mamele cu un stil parental autoritarian (nivel ridicat de control, scoruri mici la afecţiune şi sprijin, dar totuşi în contextul unei relaţii pozitive) la fetele de 5 ani poate să prezică distimia, când acestea ajung la 18 ani.
 
Comportamentele de stil parental negativ faţă de copii nu sunt întotdeauna sinonime cu lipsa afecţiunii parentale, ci implică şi elemente de ostilitate, de exemplu respingerea, negarea, criticismul, ridicularizarea sau acuzele. Variatele forme de negativitate evidente în comunicarea părinte-copil sau în atitudinea parentală variază de la studiu la studiu. Mamele cu depresie, anxietate, tulburări alimentare, precum şi părinţii cu tulburări de personalitate au un stil parental de obicei caracterizat prin unele aspecte de negativitate. Copiii cu anxietate, tulburări de conduită sau depresie au părinţi pe care atât ei, cât şi cercetătorii îi percep ca fiind negativi în unele aspecte ce ţin de îngrijirea copiilor.
 
Citeşte mai mult...
 
Proiect în premieră mondială, pornit de la Cluj PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Aprilie 2012 10:29
Proiectul a fost conceput într-un consorţiu din care, alături de echipa condusă de profesorul Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), mai fac parte specialişti din ţări ca Marea Britanie şi Belgia. Robotul va întruni calităţile lui Probo, Nao, Robonova şi Pleo, "înaintaşii" creaţi şi testaţi cu succes în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UBB. "O să-l testăm în prima fază pe copii cu tulburări de tip autist, dar poate fi utilizat cu rol terapeutic şi pentru pacienţi cu altă patologie. Deocamdată îl construim, îl testăm clinic pe partea cu autism, dar, fiind un robot flexibil care învaţă din experienţa cu copiii, vizăm să îl implicăm în tulburări diferite. Vrem să vedem dacă putem ameliora tulburările de conduită la cei mici", a declarat Daniel David.
 
Dacă va fi aprobat, proiectul va fi finanţat din fonduri europene. Probo a fost creat în colaborare cu o echipă de la Vrije University pentru a dezvolta abilităţile sociale şi manifestarea emoţiilor în cazul copiilor cu tulburări de tip autist. Un studiu realizat recent cu arată că micuţii "trataţi" de Probo au un nivel de ajutor necesar redus cu 80%, mult mai mare decât al celor ajutaţi de un terapeut. De asemenea, rata răspunsurilor corecte privind anumite emoţii a crescut cu 133%. Roboţelul Nao a fost conceput în aşa fel încât copiii cu autism să îşi dezvolte capacitatea de imitaţie. Aceeaşi funcţiune o are şi Robonova, iar robotul Pleo, în formă de dinozaur, a fost utilizat pentru reglarea emoţională la copii şi adulţi.
Citeşte mai mult...
 
Terapie gratuită pentru timizi, la UBB Cluj PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 18:05
Persoanele timide pot face terapie online gratuit, timp de nouă săptămâni, în cadrul unui proiect care va fi lansat, luni, de Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, proiectul de terapie online se adresează persoanelor timide, care trăiesc stări de anxietate când trebuie să vorbească în public sau când ajung să fie în centrul atenţiei altora.

"Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Facultăţii de Psihologie al Facultăţii de Psihologie a UBB, împreună cu Departamentul de Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Linkoping, Suedia, au iniţiat un program de intervenţie pe internet, de terapie pentru reducerea timidităţii, intitulat iSOFIE. Proiectul va fi lansat în 23 aprilie şi se adresează persoanelor timide, care trăiesc stări de anxietate când trebuie să vorbească în public sau când ajung să fie în centrul atenţiei altora. Persoanele incluse în studiu vor avea acces gratuit la acest program şi vor beneficia timp de nouă săptămâni de asistenţă psihologică acordată online", se arată în documentul citat.
Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 18:18
Citeşte mai mult...
 
Da-mi Doamne, putere sa iert ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 17 Aprilie 2012 19:51
Ce rol are iertarea in viata noastra? Ne ajuta intr-adevar iertarea sa ne simtim mai bine? sa fim mai apreciati de cei din jur sau doar ne tradeaza in fata celorlalti, slabiciunile pe care le avem? Ne duce undeva iertarea? Lucreaza acum, dupa ce s-au iertat, mai bine, impreuna persoane care s-au discrimant anterior din cauza religiei, etniei sau a situatiei financiare? Se reduce nivelul violentei fizice si/sau verbale daca iertam mai des? Sunt casniciile mai stabile? Relatiile dintre indragostiti se fortifica daca partenerii invata sa se ierte reciproc?
 
 
”Iertarea” ca si concept a inceput sa fie studiat destul de tarziu si asta pentru ca majoritatea o includeau (iertarea) atunci cand discutau despre religie. Celebrul psiholog, Sigmund Freud sau William James nu au mentionat nicaieri in studiile lor, iertarea ca si subiect de analiza. De-abia incepand cu secolul al 20-lea, oamenii de stiinta au inceput sa realizeze faptul ca, ”iertarea” nu este doar un sentiment placut, ci implica o multime de alti factori. Daca Freud nu a tinut cont de iertare in scrierile sale, Piaget (1932) incepea sa discute despre capacitatea oamenilor de a ierta care contribuie la cresterea si dezvoltarea judecatii morale la indivizi.
Ultima actualizare Miercuri, 18 Aprilie 2012 14:36
Citeşte mai mult...
 
Ce spune despre noi, simetria faciala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 09 Aprilie 2012 17:30
Din punct de vedere evolutiv, un aspect fizic placut inseamna atractivitate pentru persoana de sex opus si implicit un element cheie care denota starea de sanatate. Cu cat cineva arata mai bine fizic vorbind, cu atat judecatile noastre despre starea de sanatate sunt mai pozitive. Un element important pare a-l constitui simetria faciala. Studiile realizate pana in prezent au aratat ca simetria trasaturilor faciale este un marker al calitatii genelor pe care o persoana le detine precum si al stabilitatii in dezvoltare (capacitatea de a ramane intr-o stare de sanatate buna, in ciuda situatiilor de viata si de mediu cu care se poate confrunta- Gangestad & Simpson, 2000; Moller&Swaddle, 1997).
 
In plus, studiile arata ca, atat femeile, cat si barbatii care au trasaturi faciale simetrice sunt perceputi ca fiind mult mai atractivi (Grammer & Thornhill, 1994). Pornind de la aceste rezultate, doi cercetatori, Rhodes si Zebrowitz in 2001 au identificat asocieri intre simetria faciala si sanatatea aparenta la ambele sexe. Acest lucru inseamna ca, putem vorbi de un halou al atractivitatii in care atributele pozitive (extraversia, stabilitatea si o stare buna de sanatate) sunt asociate cu o infatisarea fizica placuta si astfel, indivizi simetrici. Manipuland din punct de vedere digital simetria faciala in cazul pozelor unor oameni, cu cat simetria a fost setata mai mare, cu atat cei care au vazut pozele au concluzionat ca starea de sanatate a persoanelor este mai buna.
Ultima actualizare Luni, 09 Aprilie 2012 17:45
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact